Jump to content

Eldarion

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hm, jel to znači da de facto ne poštujem zakon, ali u slučaju spora imam zakonsko uporište?
  2. Pozdrav, pretendiram na mjesto predstavnika suvlasnika u stambenoj Zgradi i imam dovoljnu podršku stanara. Međutim, na papiru je vlasnica stana moja supruga 1/1 zbog jednostavnosti papira, iako je stan bračna stečevina. Zanima me, hoće li moj izbor biti u skladu sa zakonom koji kaže da predstavnik suvlasnika mora biti suvlasnik u zgradi i kako da to eventualno potvrdim ako bi netko osporavao moj izbor. Naime, ne želim doći u situaciju da me netko tuži tijekom djelovanja u svojstvu predstavnika, ako ustanovi da na papiru nisam suvlasnik.
  3. Planiram potpisati ugovor o kupoprodaji stana, bez kredita banke, sa fizickom osobom. Stan se isplacuje u cijelosti, dobiva se tabularna i vrsi upis vlasnistva, ali stupanje u posjed se dogadja 7 dana nakon isplate, da se Prodavatelj iseli u novi stan kojeg kupuje s dobivenim novcima. Zanimaju me detalji ovrsne klauzule koja se unosi u ugovor, kako bi ona glasila te koja je njena snaga i koliko je bitna njena formulacija, ima li kakvih zackoljica na koje treba obratiti paznju? Sto se tu tocno ovrsuje i na koji nacin? Prodavatelj se moze iseliti iz stana, ali sto meni garantira da ja nakon ovrsnog postupka stupam u posjed? Njega iseljava policija i sud ili je duzan nadoknaditi neku stetu novcano ili oboje? I zanima me jesam li u ovoj situaciji preparanoican ako zahtjevam solemnizaciju.
  4. Hvala na odgovoru. Jasno mi je da moze doci do komplikacija, no ne znam kako drugacije ovo izvesti. Stanari se moraju preseliti u drugi stan, njima isto vjerojatno nitko nece dati stan u posjed dok ga ne plate u potpunosti, a opet treba nekoliko dana da se presele. Ima li neka uobicajena praksa u ovakvom slucaju?
  5. Planiram s prodavateljem sklopiti kupoprodajni ugovor za nekretninu prema kojem: 1. isplacujem kaparu odmah 2. stavljam predbiljezbu na nekretninu 3. isplacujem prodavatelja u cijelosti nakon par mjeseci, kada pronadje novi stan 4. odmah po isplati mi izdaje tabularnu ali ima 15 dana da se iseli i preda mi stan u posjed 5. U ugovoru je definiran maksimalni rok do kojeg se mora naci stan i iseliti. Mogu li se uknjiziti, ako ugovor nije solemniziran? Kako da se zastitim od toga da sam platio stan i dobio tabularnu, a nisam i mozda necu lako doci u posjed? Je li bolje navesti na ugovoru da se odmah stupa u posjed da bi se pak barem moglo odmah uknjiziti? Je li praksa u ovakvom slucaju odmah traziti kljuceve, donijeti neke svoje stvari i prakticki svaki dan nadgledati iseljenje, ali ljudima ipak dati 15 dana da se isele. Zaista se cine korektni ljudi i imaju realan problem da nemaju gdje sa stvarima dok ne kupe novi stan. Ne sumnjam u njih nego u pravni sustav drzave, ali zelim i sebe zastititi. clanak u ugovoru kaze: Prodavatelj se obvezuje predati Kupcu nekretninu u samostalan, neposredan i nesmetan posjed, slobodnu od osoba i stvari, u roku od 15 (petnaest) dana od isplate ukupne kupoprodajne cijene iz čl. 6. st. 2. ovog Ugovora, a najkasnije TOG I TOG DANA.
  6. Predlozit cu prodavatelju da: 1. Isplatim kaparu po predugovoru 2. Potpisemo glavni kupoprodajni ugovor u kojem se definira da ga isplacujem u cijelosti u zamjenu za uknjizbu vlasnistva bilo kad od trenutka sklapanja ugovora do fiksnog datuma u buducnosti. Za to vrijeme prodavatelj ima kaparu da ugovori novi stan, a kad ga ja isplatim moze on isplatiti svog prodavatelja. Nakon moje uknjizbe ima 15 dana da se iseli i to je to.
  7. Hvala. Koje bi to bile odredbe osiguranja nas i prodavatelja? Odvjetnik radi za agenciju koju je unajmio prodavatelj pa sam ja automatski suprotna strana. Malo je neobicno da prodavatelj trazi prvu ratu kako bi sebe mogao stambeno zbrinuti u drugom stanu i napustiti stan da mi ga preda praznog. A istovremeno kad bude sebi kupovao stan, trazit ce da ga odmah plati i useli, sto mu je neprihvatljivo u nasem slucaju. A mi nudimo gotovinu i odmah stupanje u posjed. Dobio sam savjet da predlozim potpis kupoprodajnog bez isplate, a isplata do nekog roka ili ranije kad prodavatelj nadje novi stan. Kako bi se to uopce formiralo kao uvjet? P.S. ovaj put mi se prijedlog poreznih promjena cijii realnijim samo ne znam koliko brzo ga vladajuci mogu sprovesti.
  8. Molim Vas pravni savjet, Kupujem stan. Izmedju mene kao kupca i prodavatelja je agencija koju je za posredovanje unajmio prodavatelj. Odvjetnik kojeg je unajmila agencija slaze ugovore. Predlozeno je da se prvo potpise predugovor (studeni) i plati kapara od 10% ugovorene cijene. Zatim bi se do kraja godine (srdina prosinca, kraj prosinca) potpisao kupoprodajni ugovor prema kojem ce se izvrsiti predbiljezba. Pri tom prodavatelj zahtjeva jos otprilike 50% ugovorene cijene isplacene u gotovini. Nakon par mjeseci (ozujak sljedece godine), kada se prodavatelj zeli iseliti, isplatio bi se ostatak ugovorene cijene (40%) i izdala tabularna isprava. Zanima me jesam li ja kao kupac siguran u tom slucaju? Jest, imam predbiljezbu, ali i dajem 60% iznosa za stan, a nemam nista u zamjenu, dok prodavatelj ima i novac i svoj stan u posjedu. Razlog zbog kojeg zelim potpisati kupoprodajni je taj da se ukidaju porezne olaksice na prvu nekretninu. Mislio sam predloziti da sklopimo kupoprodajni do kraja godine u kojem se definira predbiljezba, a isplata 90% iznosa (puni iznos bez kapare) bi se desila u trenutku primopredaje stana i izdavanja tabularne isprave. Da nema hitnosti do kraja godine onda bi potpisao predugovor i cekao ozujak kada vlasnici zele izaci iz stana i tada rijesio glavni ugovor i isplatu 90% iznosa. Ne znam koji je nacin siguran i za mene i za prodavatelja. Ne znam niti koje su manevarske mogucnosti za prodavatelja u trenutku kada ima novac a recimo ne zeli primiti ostatak i izdati tabularnu nego odluci krenuti stvar povlaciti po sudovima. Vjerujem da prodavatelj isto ima zabrinutost da ce mi dopustiti predbiljezbu i ako ne zatrazi neki iznos, da mu mogu praviti probleme zbog te predbiljezbe. Moze li se u ugovor unijeti neki rok u kojem se predbiljezba automatski brise ukoliko kupac ne isplati iznos? Zbunjen sam, hvala
  9. Poštovani, molim za pomoć. Već sam postavio ovo pitanje, no nisam dobio adekvatan odgovor. Nedavno sam se zaposlio u Zagrebu, gdje sam dosad studirao. Živio sam u studentskom domu preko tjedna, a vikendom doma, u jednom drugom hrvatskom gradu, na adresi na kojoj je prijavljeno prebivalište. Dosada je boravište bilo automatski prijavljivano, useljenjem u studentski dom. Sada se selim u stan, gdje neznam da li ću potpisati ugovor sa gazdom. Da li moram prijavljivati uobičajeno/privremenom boravište? Vikendom uvijek odlazim kući. Što je s poreznom prijavom? Grad u kojem živim je područje od posebne državne skrbi i paše mi tamo prijavljivati porez. Da li je uopće potrebno da gazda pijavljuje stanare, i kome je to više na korist/štetu? Unaprijed hvala na odgovorima.
  10. Ja sam dnevni migrant, jer primam naknadu za prijevoz od poslodavca. Na istoj osnovi, pijavljujem porez u gradu u kojem živim, jer je unutar 100 km od mjesta zaposlenja. Ali, ne putujem svaki dan kući, često prespavam u stanu u Zagrebu, otprilike pola-pola. E sad me zanima, ako me gazda prijavi, on mora plaćati porez, to je jasno. Ali da li ja automatski moram prijaviti boravište na tom mjestu, ili je to odvojeno? zaista bih htio da što više stvari bude po zakonu, ali neznam kako to sve izvesti. kome uopće gazda priajvljuje? Pošto je gazda moj susjed i znam ga dugo, a imat ću cimera, može li jedan stanar biti na ugovor na čuvanje stana ili nešto slično? A drugome da gazda iznajmi preko ugovora. Ima tu štošta što mi nije jasno. Hvala na pomoći
  11. Poštovani, molim za pomoć. Nedavno sam se zaposlio u Zagrebu, gdje sam dosad studirao. Živio sam u studentskom domu preko tjedna, a vikendom doma, u jednom drugom hrvatskom gradu, na adresi na kojoj je prijavljeno prebivalište. Dosada je boravište bilo automatski prijavljivano, useljenjem u studentski dom. Sada se selim u stan, gdje neznam da li ću potpisati ugovor sa gazdom. Da li moram prijavljivati uobičajeno/privremenom boravište? Vikendom uvijek odlazim kući. Što je s poreznom prijavom? Grad u kojem živim je područje od posebne državne skrbi i paše mi tamo prijavljivati porez. Da li je uopće potrebno da gazda pijavljuje stanare, i kome je to više na korist/štetu? Unaprijed hvala na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija