Jump to content

kosuta

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je kosuta objavio

  1. Poštovani, bio bih vam zahvalan kada bi mi netko odgovorio kakav je pravni status napojnica i podliježu li one plaćanju poreza u ovom konkretnom primjeru - zamislite da turistički vodič, naravno službeno licenciran, odluči samostalno pružiti usluge besplatnih tura. Za njih izrijekom ne traži nikakvu naknadu, ne naplaćuje ih niti ističe da se one moraju platiti - jedini princip zarade bio bi novac od eventualnih napojnica koje bi mu gosti ostavili nakon ture. E sad, budući da je sami čin davanja napojnice slobodna volja pojedinca, zarada bi, naravno, uvelike ovisila, no u praksi bi bilo moguće skupiti, recimo 200 kn po turi (10 gostiju po 20 kuna). Ide li to ritmom od jedne ture dnevno, to je već pristojnih 6000 kuna mjesečno. Budući da vodič nigdje i ničim ne ističe da od svojih gostiju traži novac, i da ture dava besplatno, je li uistinu moguće na temelju tih napojnica, jer to i jesu, zaraditi pristojnu plaću - bez ikakvih pravnih i poreznih obveza? Dakle, sve se svodi na osobnu želju pojedinca da neku uslugu pruži besplatno, i slobodnu volju pojedinaca da je na neki način nagrade. Nadam se da je pitanje zanimljivo, kao i da pripada ovim raspravama o poreznom pravu Hvala, pozdrav.
  2. Prije nego dobijem poštom rješenje o nasljeđivanju, mogu li dati ovjerenu izjavu da ne prihvaćam nasljedstvo, s obzirom da sam odluku donijela bez upoznatosti s pravnim posljedicama? Rješenje još nije provedeno niti sam ga primila - mogu li ga dakle, preduhitriti?
  3. Pozdrav svima, zamolila bih vas za pravni savjet. Nakon smrti mog oca, ostalo je rješenje o nasljeđivanju o kojemu se nije raspravljalo jer je u tom trenutku sva imovina bila u vlasništvu očevog brata. Jedna od najvećih čestica iz rješenja o nasljeđivanju (radi se o preko milijun m2 šume i pašnjaka u Dalm. Zagori) našla se u sudskom sporu, koji traje već 20 godina. Sud je za taj spor, na temelju rješenja o nasljeđivanju - ali bez ostavinske rasprave - kao nasljednike našao mene, mog brata i sestru, ali u sporu je aktivan bio samo moj brat (samo su njemu dolazili pozivi na ročišta) jer se samo on žalio na rješenja suda od samog početka. Moj brat je želio izaći iz tako dugog spora da ne bi, u slučaju gubitka spora, morao snositi velike parničke troškove, pa je nakon toliko godina od smrti našeg oca pokrenuo ostavinsku raspravu na kojoj smo bili i ja i moja sestra. Na raspravi, iako je bio pravno informiran, uvjerio me da ja neću imati nikakvih posljedica ako prihvatim njegov i sestrin ustupljeni dio, pa i za spornu česticu zemlje. Nakon završene ostavinske rasprave dobili smo zapisnik bez unesene moje izjave o spornoj čestici. Ja sam naknadno uvidjela da ću biti uvučena u sudski spor, pa me zanima mogu li ja ikako izaći iz nasljedstva, po primitku rješenja o ostavini i odreći se cjelokupnog nasljedstva, uključujući dakle i česticu koja je još na sudu. Je li dovoljno samo žaliti se na rješenje o ostavini i dati izjavu da ne prihvaćam nasljedstvo? Postoji li kakvo pravno rješenje da se sa mojeg imena briše nasljedtvo? Hvala na strpljenju za ovako dugi post
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija