Jump to content

medvjedica

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. pa,nemoj se ogledat na ove teme ako ti nisu interesantne..
  2. eto,hvala ti na savjetu, nisam znala da se ne mora biti na hzz-u,malo sam pravno neinformirana..svakako ću se još o svemu raspitati..dakako za svaki problem postoji riješenje, a i vjerujem da nisam jedinstveni slučaj..samo je teško držati se zakona, kad ga se i mnogi drugi ne pridržavaju..što se tiče prijave poslodavca, to mogu zaboraviti, to je samo trošenje novca, vremena i živaca na nečemu gdje ću i ja ispaštati zašto sam pristala raditi pod uvjetom da me ne prijavi, bar mislim da ni ja tu neću baš bajno proči..a i moglo bi ga se tužiti i za druge stavke, a to je varanje samih mušterija, ispitivanje kandidata za posao da li žele imati još djece (na što sam ja morala odgovoriti negativno ako sam željela dobiti posao) a i nije to neki posao za koji se i vrijedi boriti, jer i nemam namjere vječno konobariti za minimalac..drugim riječima, gazda ne zaslužuje nikakvu pozornost, osim samog zatvaranja obrta i provjeru sa strane isnpekcije, a ne mene kao privatne osobe
  3. vjeruj mi, nisam ništa napravila protuzakonito, ni za vrijeme prve trudnoće, tijekom tog fiktivnog staža, jer je sve zakoski, redovno sam uplačivala staž, to su mi čak i preporučili na zavodu..a što se tiče sadašnje situacije, ja ne mogu sama protiv sebe, trudna jesam, iako sam već spomenula da nije baš tajmig, ali opcija poput pobačaja ne dolazi u obzir..svjesna sam ove situacije, samo me zanima jer ja mogu napraviti nešto unutar zakona, da li ja ostvarujem ikakva prava, jer sa zavoda ionako neću primati naknadu, jer moram biti min. 12 mjeseci na evidenciji..a nisam slonica, pa da sam trudna 24 mjeseca kao one..
  4. zasigurno ste čuli za tzv. fiktivno zapošljavanje preko bilo kojeg knjigovodstvenog servisa. Zapošljavanje se najbolje izvršava kod osobe koja prima invalidsku ili starosnu mirovinu.prijavite se na minimalac ili ako hoćete i na veću plaču, ali si sami uplačujete staž, ovisno koliko mjesečno možete odvojiti. To se naravno isplati samo trudnicama koje nisu zaposlene, a žele imati staž za vrijeme porodiljnog dopusta. Naravno, ne mora to biti samo kod umirovljenika, možete se prijaviti u kafiće, trgovine, ovisi ako imate dogovor sa poslodavcem. Kad dijete navrši godinu dana, imate pravo na naknadu s biroa tri ili više mjeseca, ovisno koliki staž imate. Tu soluciju sam ja koristila i dosta mi se isplatila,napravila bih to i ove godine, samo me zanima, pošto sam mjesec dana trudna, da se odmah prijavim, da li nakon nekog perioda dobivam pravo na bolovanje, i naknadu, a i da dobivam naknadu, da li ju plača država, odnosno HZZ, ili to mora plačati poslodavac.
  5. imam jedan problem..imam dvogodišnjeg sina kojeg sam nedavno upisala u jaslice, razlog tome je da se posvetim potrazi za poslom i naravno na duže vrijeme i ostanem na tom radnom mjestu.Nisam imala puno opcija i zaposlila sam se u jednom kafiću, a gazda mi stalno govori kako će me prijaviti, a od toga očigledno neće biti još neko vrijeme ništa. Uzeo mi je radnu knjižicu, i čak sam izbrisana sa evidencije HZZ-a, jer se nisam više mogla redovno javljati. Da stvar bude kompliciranija, nedavno sam ustanovila da sam oko mjesec dana trudna. Iako to baš nisam planirala, i veseli me i ne veseli. Mislim, da nije baš dobar tajming s obzirom na našu tešku financijsku situaciju. Zanima me, kad me šef prijavi, kad ja s obzirom na vrstu posla (jer konobarenje nije baš za trudnice) mogu tražiti trudničko bolovanje i ako ga mogu tražiti ranije, da li meni bolovanje ističe istekom ugovora o radu, ili mi i dalje ide dok traje trudnoća. Razmišljala sam i o tom tzv. fiktivnom zapošljavanju koje sam koristila u prvoj trudnoći, ali sam se javila zadnja dva mjeseca pred porod, i imala sam i staž i naknadu sa zavoda nakon navršene prve godine djetetova života. Nisam sigurna što da napravim, jer već mi je sad dosta teško raditi, poslodavcu se ni ne usudim reći da sam trudna, jer bi mi dao odmah otkaz,a voljna sam raditi još nekoliko mjeseci ako uopće ima smisla. Molim Vas za pomoč, jer zaista ne znam kako dalje, a novac mi jako treba, a ne mogu si priuštiti sjediti kod kuće trudna i čekati da rodim da dobijem naknadu...i ovo dijete već teško othranjujemo.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija