Jump to content

Rupa

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Rupa objavio

  1. Orpilike: poslodavac Vaše ime Zahtjev za sporazumnim raskidom ugovora o radu 1. Radnik taj i taj podnosi zahtjev za sporazumnim raskidom ugovora o radu od datum iz razloga tog i tog (razlog i ne treba, ali ako hoćete). 2. Radni odnos bi prestaom sa danom, uz/bez otkaznog roka od dana koji bi tekao od dana tog i tog uz/bez otpremnine u iznosu. U mjestu, datum Potpis Napominjem da bi tekst samog sporazuma glasio drukčije, i pažljivo ga pročitajte (posebno ako sadrži dio o odricanju od bilo čega). Napominjem da uvijek možete, bez navođenja bilo kakvog razloga dati otkaz uz otkazni rok od 15 dana (ili manji, ako je ugovoren)
  2. Prvenstveno, moram Vas upozoriti da ma što god poduzeli, razmislite o tome da li će Vas to koštati posla. Možete podnijeti prijavu inspekciji rada, ali u tom slučaju (ako se utvrdi da je prijava istinita), će poslodavac biti samo novčano kažnjen. Jedino kako možete dobiti plaću je da podnesete tužbu protiv poslodavca, s tim da imate pravo na zakonsku zateznu kamatu od dana kada Vam je plaća trebala biti isplaćena. OSim toga, ako Vam je izdan obračun plaće, on predstavlja ovršnu ispravu, pa na temelju njega možete odmah ići na ovrhu. U oba ova slučaja svakako uzmite odvjetnika ili, ako ste člna sindikata, obratite se sindikatu. Oni pružaju besplatnu pravnu pomoć u takvim slučajevima.
  3. Pošto imam neku namjeru u slijedećih godinu dana postati sudski tumač za engleski jezik zanima me točno KAKO??? Naime, pročitao sam novi Pravilnik o stalnim sudskim tumačima i nisu mi jasne odredbe o obuci koje provode neke stručne udruge (koje i gdje???), kao i da je potrebno imati položen međunarodno priznati ispit iz tog jezika, pa gdje se te ispiti mogu položiti??? Diplomirani sam pravnik, tako da za pravni dio nema problema. Da li je ikakva zapreka to što nemam nikakve formalne potvrde o znanju za polaganje takvog ispita, mada smatram da imam dovoljno znanja za polaganje. Unaprijed hvala!!!
  4. Rupa

    dosjelost

    Pošto ste očito prvi susjedi, a uvijek je biti bolje u dobrosusjedskim odnosima, predlažem da lijepo odete kod odvjetnika (naravno neka sve troškove snosi on), uspostavite za susjeda pravo služnosti puta preko te parcele, Vi ćete zadržati vlasništvo, on će moći mirno preko te parcele prolaziti, i svi sretni i zadovoljni u čas posla.
  5. Inače kad je štetnik strani državljanin zahtjev se podnosi Hrvatskom uredu za osiguranju koje ga onda proslijeđuje nadležnom osiguravajućem društvu, ali ako ste sami našli super. Žao mi je čuti da su tako teške posljedice, to, nažalost, nikakva suma novca ne može ispraviti. Nema nikakvog formalnog roka za podnošenje prigovora, ali ne bi trebalo čekati predugo, da se to proba obaviti dok je osiguravatelju spis još na stolu, a ne da se počne šetati po arhivama i slično, jer bi se onda moglo dugo čekati na njiehov odgovor. Uglavnom, želim joj puno sreće, i lijepo je da ima prijatelje koji se brinu za nju.
  6. Nažalost, pogledao sam obiteljski zakon i utvrdio da je revizija protiv presude kojom je određeno uzdržavanje za maloljetno dijete nedopuštena - MOLIM DA ME NETKO POTVRDI. No Vi je u ipak podnesite, pa neka je sud odbaci ako je nedopuštena, nemate što izgubiti, pogotovo ako se oslobođeni plaćanja sudskih pristojbi. Međutim, da ne očajavate, Vi možete naknadno podnijeti tužbu radi smanjenja uzdržavanja ako se naknadno promijene okonlosti (npr. drugi roditelj se zaposli, smanje se potrebe djeteta, smanji se Vaša mogućnost doprinošenja uzdržavanju i sl.) Ako revizija ne uspije, izdržite kako znate godinu-dvije i onda ustanite s ovom tužbom.
  7. Osim kaznenog postupka, postoji i mogućnost naknade štete zbog duševnih boli zbog smrti bliske osobe (djeca, bračni drug ili brat/sestra ako su sa pok. živjeli u istom kućanstvu), mada da li tu postoji konkretna odgovornost ili doprinos liječnika za smrt pok, ne može se razaznati iz posta. Tužba bi trebala biti usmjerena na zdravstvenu ustanovu koja je nesavjesno pružila prvu pomoć.
  8. Bojim se da ipak ponekad griješi. Naime, radi se o potvrdi o NEKAŽNJAVANJU, pa kažnjena osoba tu potvrdu NE MOŽE NI DOBITI, bez obzira na njen sadržaj. Jednostavno joj na sudu neće izdati tu potvrdu (osim ako ne pogriješe u kancelu, a što ne bil bilo neuobičajeno). Međutim, griješim i ja (mea culpa), pa može biti presuda izmijenjena na štetu okr. A sada što se tiče nezakonitosti dokaza, to je stvar postupka, svjedoka i dalje. A koliko bi uvjerljivo zvučao iskaz policijaca: "Ma da mi smo ga zaustavili radi rutinske prometne provjere, a ono on nam izvadi 1,7 g marihuane i dobrovljno nam preda, a mi mu auto nismo ni pipnuli." Takve procjene je nemougće napraviti bez konkretnog razgovora i uvida u spis, pa u svakom slučaju predlažem savjetovanje s odvjetnikom.
  9. Ovisi o tome da li je podnesen samo zahtjev osiguravatelju ili je podnesena i tužba. Ako je tuženo u roku od 3 godine, tada se zastara prekida i ne može više nastupiti. Prema tome jednom kada je sudski postupak jednom pokrenut, više nema nikakvih rokova. Ni sam nisam 100% siguran da li podnošenje odštetnog zahtjeva prekida zastaru, ali mislim da ne pa prema tome mora se tužiti u roku od 3 godine od dana nezgode. U svakom slučaju ako nije tuženo, a nije proteklo 3 godine od dana nesreće (gleda se od datuma do datuma, dakle ako je nezgoda bila 15.1.2003.g., mora se tužiti najkasnije do 15.1.2006.g.) NEKA OBAVEZNO TUŽI, bez obzira na pregovore koje vodi sa osiguravateljom.
  10. Nije mi iz Vašeg posta jasno da li je i sin suvlasnik ili samo kćer, i tko je od njih bio u posjedu, kao i kakva je ukupna struktura suvlasništva na nakeretnini, pa možda da to još malo pojasnite. Uglavnom svaki od suvlasnika ima pravo na posjed stvari, pa tako i Vaša kćer i drugi suvlasnici ga ne mogu u tome smetati. Prema tome i Vi morate njemu omogućiti posjed i on Vama. Pretpostavljam da ste laik, pa Vam možda nije jasna razlika između vlasništva i posjeda. Uglavnom ono što Vam savjetujem kao prvi korak je podnošenje tužbe radi smetanja posjeda, ali pazite tu imate rok od 30 dana od kad je on promijenio bravu, inače gubite pravo na podnošenje tužbe, a i bitno je da to učinite radi kasnijeg konačnog rješenja odnosa na nekretnini, jer ova tužba čini tu osobu nepoštenim posjednikom, pa stječete pravo i na eventualnu naknadu štete. pošto se nalazite u Italiji, savjetujem Vam da angažirate odvjetnika u Hrvatskoj. Policija Vam tu zbilja nikako ne može pomoći. ALI SVAKAKO PAZITE DA NE PROPUSTITE ROK OD 30 DANA!!!!
  11. I uz tužbu sigurnosti radi, tražiti zabilježbu spora ili zbranu otuđenja i opterećenja nekretnine. U puno ovakvih slučajeva dovoljno je da odete kod odvjetnika i tražite da drugoj strani pošalje opomenu. Tada će shvatiti da mislite ozbiljno, a i prijetnja naknadom troškova kao i parničenjem, obično djeluje dovoljno stimulativno da se potpiše ankes ugovora. I ubuduće idite kod odvjetnika da Vam sastavi ugovor. Nešto će koštati, ali ćete barem izbjeći ovakve probleme. A honorar za sastav ugovora je puno manji od troškova parnice. Sretno!
  12. Bok svima! Prvenstveno zanimljiv slučaj. Sud nije ničime ograničen prilikom određivanja alimentacije, pa može odrediti i 75% plaće. Ali u ovrsi se na ime uzdržavanja može odrediti pljenidba do najviše 1/2 plaće, dok će ostatak do 75% ići u zaostatke na koje teku zatezne kamate, pa će se ti zaostatci moći naplaćivati i kad prestanu uvjeti za plaćanje uzdržavanja (punoljetnost ili završetak redovnog školovanja) pa uzdržavatelja čeka veselje mnogih godina plaćanja uzdržavanja. Ukoliko se uzdržavatelju usteže dio plaće na ime kredita, može tražiti obustavu ili odgodu ovrhe na ime kredita jer mu se može najviše ustegnuti do 1/2 plaće, a to će ići na ime uzdržavanja, koje ima prednost. Naravno , tada će kredit morati otplaćivati nakon prestanka naplate uzdržavanja, a uz kamate koje će se nakupiti to bi moglo potrajati cijeli život. Što se tiće žalbe višoj instanci, to se zove revizija i može se podnijeti u roku od 30 dana od primitka drugostupanjske presude, ali se ne može u njoj pozivati na pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, već samo povreda materijalnog prava i povrede postupka. Prema tome Vrhovni sud uopće neće ulaziti u utvrđeno činjenično stanje. Međutim, revizija bi mogla biti uspješna s obzirom da je neuobičajeno da se dosuđuje 75%, pa bi Vs RH mogao nešto smanjiti uzdržavanje. Nadam se da sam pomogao.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija