Jump to content

swuk

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je swuk objavio

  1. Hmm, nemam baš uspjeha s ovim postavljanjem pitanja na Legalisu... Ne znam je li pitanje preopćenito, ili nejasno, ili zvuči hipotetski... Može li mi molim vas netko pokušati pomoći da shvatim kako se to računa ili me uputiti na neki tekst gdje je to dobro objašnjeno, po mogućnosti s pokojim primjerom.
  2. Može li mi netko pomoći da shvatim: subjektivna kumulacija, objektivna kumulacija...? Recimo ima nas nekoliko suvlasnika i netko nas tuži, traži vlasništvo ili novčanu protuvrijednost... VPS odredi tužitelj ili sudac prema vrijednosti nekretnine odnosno novčane tražbine... Ja sam recimo vlasnik desetine i u toj parnici branim to svoje vlasništvo. Kako mi se obračunavaju parnični troškovi? Ne valjda prema vrijednosti svega ukupno?
  3. Dogradnja, nadogradnja, preuređenje i ulaganje Članak 156. (2) Pripada li pravo na naknadu onomu tko je dogradio, nadogradio ili preuredio zgradu, odnosno prostoriju iz stavka 1. ovoga članka, ili je ulagao u takvu zgradu ili prostoriju, određuju pravila obveznoga prava. Molim pomoć u razumijevanju ovoga. Gledao sam ZOO ali nisam uspio shvatiti odnosno naći gdje piše o tome. Želio bih znati pobliže o tome za kakve troškove odnosno ulaganja nadograditelj/ulagatelj ima pravo tražiti naknadu od vlasnika i postoje li tu kakvi rokovi, zastare... Sličan problem s razumijevanjem imam i s ovime: Građenje na tuđem zemljištu Članak 152. (2) Vlasnik ima pravo zahtijevati da mu se preda u posjed njegovo zemljište sa zgradom, a graditelj će moći od vlasnika tražiti naknadu, ako je na to ovlašten po pravilima obveznoga prava.
  4. Hvala na brzom odgovoru Ali više si me zbunio nego si mi pomogao. Znam. Ovo nije prvi nasljedni red, nego je od ujaka. Rješenje sam dobio, ali je od isteka godine u kojoj sam naslijedio, a poreznoj je sud automatski poslao jedan primjerak rješenja o nasljeđivanju, do kad sam primio drugostupanjsko porezno rješenje proteklo skoooro šest godina. No do sada se već napunilo tih 6 godina, a još nisam platio, pa me zanima <b>je li to onda u zastari</b> ili primitak tog rješenja znači da je dovršeno utvrđivanje porezne obveze i počinje teći zastarni rok za naplatu - novih šest godina. Stvarno ne razumijem što si ovime mislio reći. Pa svaka se porezna obveza mora utvrditi eda bi se naplatila. Mislio si na prisilnu naplatu ili tako nešto? E ovo nikako ne može biti jer u Zakonu piše: članak 90. točka 2: Zastara prava na utvrđivanje porezne obveze i kamata počinje teći nakon isteka godine u kojoj je trebalo utvrditi porezne obveze i kamate. A mene sad zanima <b>što to točno znači:</b> "u kojoj je trebalo utvrditi porezne obveze i kamate". Zato sam pitao što točno znači "utvrditi". <b>A ono drugo što me zanima, što sam već spomenuo gore, odnosi se na apsolutnu zastaru</b>, za koju piše da (Članak 92): "Apsolutni rok zastare prava poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze i kamata, pokretanje prekršajnog postupka, naplatu poreza, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni, te prava poreznog obveznika na povrat poreza, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni nastupa za šest godina računajući od dana kada je zastara počela prvi put teći.", a to se može shvatiti na dva načina: 1) da se u tih šest godina mora obaviti sve navedeno u članku inače ide u zastaru 2) da svaka od u članku navedenih stvari može trajati po šest godina pa molim tebe ili nekog drugog tko zna da mi jasno odgovori.
  5. U mojem slučaju riječ je o porezu na nasljeđenu nekretninu. U postu "Opći porezni zakon" iz teme Zastara lijepo su citirane upravo relevantne točke iz Zakona. Mislim da razumijem relativnu zastaru. No apsolutna mi nije jasna: Ako sam dobro shvatio, početak zastarnog roka je nakon isteka godine u kojoj je nastala i poreznoj upravi prijavljena porezna obveza. Točno? I sad, treba li porezna uprava u roku od 6 godina provesti cijeli postupak sve do same naplate ili je 6 godina rok u kojem treba utvrditi poreznu obvezu (Što točno znači 'utvrditi'? Izdati rješenje), i onda opet ima 6 godina vremena za naplatu?
  6. Novi sam korisnik pa ne znam isplati li se nadovezivati na ovako stare teme, koje ktome i nisu u odgovarajućoj rubrici (Porezno i financijsko pravo). Ne bude li odgovora, napravit ću novu temu. Mene zanima porez na nasljeđivanje nekretnine. U postu "Opći porezni zakon" lijepo su citirane upravo relevantne točke iz Zakona. Mislim da razumijem relativnu zastaru. No apsolutna mi nije jasna: Početak zastarnog roka je nakon isteka godine u kojoj je nastala i poreznoj upravi prijavljena porezna obveza? To sam dobro shvatio? I sad, treba li porezna uprava u roku od 6 godina provesti cijeli postupak sve do same naplate ili je 6 godina rok u kojem treba utvrditi poreznu obvezu (što točno znači utvrditi? izdati konačno rješenje, nakon svih eventualnih žalbi? i zašto piše "i kamata" - pa ne teku kamate dok nije doneseno konačno porezno rješenje, ili?), i onda opet ima 6 godina vremena za naplatu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija