Jump to content

Enigma1337

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, zahvaljujem na odgovorima. Da, krivo sam se izrazio u 4. pitanju. Strano trgovačko društvo bi bilo vlasnik, a hrvatski državljanin direktor. Međutim, u međuvremenu mi se pojavio novi problem. Naime, u hitro.hr servisu mi je rečeno da je na snagu stupio novi zakon koji nalaže da strana pravna osoba (u mom slučaju iz Slovenije) mora zaposliti minimalno 3 zaposlenika u Hrvatskoj ukoliko želi otvoriti d.. u Hrvatskoj, dok domaća fizička ili pravna osoba to ne mora. Da li mi možete to potvrditi jer ja taj zakon ne pronalazim? Hvala.
  2. Odlučio sam se za otvaranje tradicionalnog d.. društva u Hrvatskoj. Međutim, postoje pitanja na koja neznam odgovor, pa me zanima da li mi možete odgovoriti na njih: 1. Da li može trenutno postojeća strana firma otvoriti novu firmu u Hrvatskoj? - da ne otvara osoba, već firma (d.. otvara novi d.. u Hrvatskoj) te da se tamo definirana vlasnička prava prenesu direktno u Hrvatsku? 2. Koje fiksne troškove ima firma samim time što postoji? Da li aktivacija d.. znači izdavanje prve fakture? 3. Da li se plaća određeni fiksni porez bez obzira da li firma ima ili još nema profit? 4. Strani državljanin bi bio vlasnik, a Hrvat nezaposleni direktor pošto radi već u drugoj firmi. Kako se njemu isplaćuje plaća? 5. Da li ta firma može biti istog naziva kao postojeća strana firma? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
  3. Poštovanje, živim u privatnoj etažiranoj kući. 4 su etaže, svaka ima svog vlasnika. Ja živim u prizemlju. U 2. mjesecu ove godine stanarima iznad mene je pukla kanalizacijska cijev, i meni je natopilo zidove sa otpadnom vodom u dvije sobe. Kako tu kanalizacijsku cijev dijele obe etaže uznad mene, vlasnici tih etaža su popravili tu cijev sa vanjske strane, kroz fasadu. Trebalo im je mjesec dana za to. Meni nisu ništa unutra popravljali. Tako smo se dogovorili kao kompenzaciju za nesto drugo. Zidovi su se preko ljeta osusili, i taman sam mislio krenut sa sanacijom tih zidova iznutra. No neki dan su mi se zidovi opet namocili. Padala je kisa dosta jako, pa ne znam da li je od kise, zbog lose odradjenih radova, ili je od njihove cijevi opet. Kakva ja prava tu imam, posto zgrada nema ni pricuve niti upravitelja? Ja tu kanalizacijsku cijev ne koristim, a oni imaju cak dvije koje prolaze kroz moje zidove, da ih ne koristim. Imaju po dva kupatila svaki. Pokusavao sam razgovarati sa njima, ali ne cine se pretjerano zeljni da to rijese. Kako pocinju kise i hladnija vremena, ja jednostavno ne mogu cekati mjesec dana da oni vide sta je i saniraju. Da li ja mogu to sanirati o svom trosku, na nacin da im zatvorim tu kanalizacijsku cijev u mom zidu, i popravim fasadu preko? Ja se nadam da postoji neki takav nacin, da nije jedina opcija sanirati o svom trosku pa ih tuziti, jer to kod nas nema smisla! Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. LP
  4. Može li mi netko odgovoriti na ovo pitanje, još uvijek aktualno? Hvala
  5. Postovanje, opet sam u potrazi za savjetom, ako je stan izgrađen bez građevinske, te etažiranjem dobiven vlasnički list, što se prije 2007.,odnosno novog zakona moglo, da li je taj vlasnički list dovoljan da se insppekcijski postupak ne može pokrenut?naime inspektroica je rekla da ja tu ne mogu ništa više. A sve izgrađeno bez dozvole...je li to moguće,ili inspektorica ne želi posla?
  6. Ti susjedi su ozbiljno meni zagorcali zivot, i nema vise mogucnosti ikakvog razgovora. Vec godinama ne diram nista, ali su prevrsili svaku mjeru. Puno hvala na odgovorima. Recite mi jos samo, ako se ja odlucim na rusenje bar dijela toga, da li ja to mogu uciniti prije nego sto inspekcija da rjesenje o rusenju, i da li ja uopce mogu sam ici ista rusiti?
  7. Malo je specificna situacija, kad sam se ja doselio, samo je jedan stan postojao nadamnom, covjek koji ga je kupio je napravio jos jedan nad tim, i taj preuredio, s tim da je sve radio nelegalno, samo prema lokacijskoj, s tim da je izlazilo iz granica i lokacijske. Ja imam cisto vlasnistvo 1/1 nad svojim dvoristem, po kupoprodajnom ugovoru, katastarski i gruntovno, oni nemaju nimalo udjela, posebna parcela je to, vec imaju ispred mog dvorista teren sa garazama koje su takodjer nelegalne.
  8. Postovanje, Zivim u obiteljskoj kuci, u kojoj su 4 etaze, svaka ima razlicitoga vlasnika. Ja zivim u prizemlju, te imam dvoriste ispred kuce. U mom dvoristu su postavljeni stupovi koji drze terase gornje dvije etaze, te su na mojem zemljistu potporni stupovi koji drze prilazne stepenice gornjim etazama, koje takodjer idu preko moga vlasnistva, zracno. Donedavno nisam imao razloga raspitivati se o legalnosti svega sta je sagradjeno nadamnom, ali zbog nedavnih dogadjaja morao sam se raspitati. Saznao sam da terase koje su sagradjene na stupovima u mom dvoristu, te stepenice, nemaju dozvolu. Gornji stanovi su izgradjen/preuredjeni samo prema lokacijskoj, s tim da izlaze cak iz gabarita lokacijske, gradjevinska dozvola ne postoji. Ja vise te stupove u svom dvoristu ne zelim. Ako bi ih htio rusiti, koji je postupak?
  9. Trebao bi mi savjet oko nadogradnje kuce. Zivim u etaziranoj kuci.Etaza koju ja posjedujem je u vlasnistvu velikoga vrta uz lijevu stranu kuce.Kuca ima 4 etaze,ja sam u drugoj odozdola.Sa prednje strane kuce sam u prizemlju,a sa straznje na prvom katu.Taj veliki vrt sa lijeve strane je u razini prizemlja,znaci 3m ispod mene.Vrt se prostire uz kucu,i uz moje dvoriste ispred kuce.Ako bi ja isao prosirivat dvoriste,i ispod napravio prostoriju koja bi bila oko 40m2,da li mi treba rjesenje o uvjetima gradnje?U gruntovnici je vec upisano kao dvoriste,ne kao vrt.Ta prostorije bi znaci bila u zemlji sa 3 strane,prednja koja je ispod ceste,uz moje dvoriste,i sa suprotne od mog dvorista je opcinska zemlja takodjer visa od vrta 3 m.Samo sa strane koja gleda prema mom vrtubi prostorija bila otvorena i imala ulaz.Koristio bi je kao teretanu malu privatnu.Znaci da li mi treba rjesenje o uvjetima gradnje,i dali susjedi iznad mene mogu prigovarat, mislim da li mi treba njihova suglasnost za to radit?? Unaprijed se zahvaljujem svima na odgovorima!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija