Jump to content

Hren

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, trenutno sam u pregovorima za zakup ugostiteljskog poslovnog prostora u turističkom mjestu na moru. Naime činjenica je da se u tom mjesto poslovati nikako ne može uspješno cijele godine nego maximalno 6 mj. u godini pošto je mjesto praktički pusto van turističke sezone. Konkretno me zanima da li je standardna praksa kako sam čuo da se u takvim mjestima dogovara iznos godišnjeg zakupa pa se to plati u mjesecima kada se radi. Naime imam primjer ugovora u kojem je navedena cijena mjesečnog zakupa koji se plaća samo u radnim mjesevima, konkretno od 4. do 9. mjeseca (uključujući 4. i 9.). Molio bih konkretne primjere i praksu u ovakvim zakupima. Osim toga, ako netko ima primjer cijene zakupa ugostiteljskog poslovnog prostora u mjestu na moru veličine okvirno 150 m2 i od čega je 50 m2 za usluživanje gostiju. Puno hvala unaprijed svima.
  2. Hvala na odgovoru. No čitao sam da ako u AT imam prebivalište da unutar mjesec dana moram prebaciti auto na njihove registracije. Zanima me da li se kada se dobije posao tamo odmah mora prijaviti prebivalište ili se prijavljuje samo boravište?
  3. Pozdrav, Zanima me koji su propisi korištenja auta iz HR u ostalim EU zemljama, konkretno me zanima Austrija? Naime, zanima me da li se može koristiti auto sa HR registracijama dok se npr. tamo dobije posao. Moja je pretpostavka da se nekoliko godina tamo može imati samo boraviše pa se i za auto koji bi bio na moje ime računa da je "smješen" na mjestu mojeg prebivališta u HR i po tome bi ga mogao sa HR registracijama bez ograničenja voziti u Austriji. Naravno kada bih dobio prebivalište u Austriji bih morao tamo "uvesti" auto i platiti porez i registrirati ga tamo. No ovaj prvi preiod me zanima i koliko bi mogao trajati taj period ako ga ima uopće. Bio bih vrlo zahvalan ako mi netko ovo može pojasniti.
  4. Pozdrav, nisam uspio naći odgovor na moje pitanje igdje pa moram pitat. Naime, planiram kupiti baterije u inozemstvu koje bi se dostavile na moju adresu. Posto su to Litij-željezo-polimerske baterije sama vrijednost pošiljke nije mala pa me zanimaju svi detalji o mogućim porezima na tu pošiljku. Konkretno, koliki bi bio porez na uvoz baterija? kakve se dodatne pristojbe plaćaju? Da li postoji mogućnost izbjegavanja PDV ili smanjenja PDV-a pošto bi se naručivalo na udrugu? Unaprijed puno hvala na odgovoru.
  5. Pozdrav, Mene zanima da li točno što sam čuo. Naime ako se je recimo vaš otac rastao od vaše majke i ponovno oženio, nakon njegove smrti se imovina podijelila između te nove supruge i vas. Sada nakon nekog vremena ako ta nova supruga umre pošto nije više s vama u krvnom srodstvu (samo je bila kroz brak s vašim ocem) vi nemate više nikakvo pravo na dio imovine koji je pripao njoj nego isključivo njezini krvni rođaci. (Naravno pretpostavlja se da osoba nije napisala ikakvu oporuku.) Volio bih znati da li je ovo istina. S jedne strane ima smisla, no s druge ako u njenoj nasljeđenoj imovini ima i djedovine (zajedno sa bračno stečevinom) baš i nije fer. Hvala na odgovoru.
  6. Nakon očeve smrti mama i ja smo jedini nasljednici njihove zajedničke imovine tj. kuće i okućnice. Pa imam nekoliko pravnih i praktičnih pitanja. 1. Baratamo neprovjerenom činjenicom da ja ne mogu svoju polovinu prepisati u korist mame tj. da na mami nemože ostati cijela ta imovina? Pošto bi se ta imovina cijela prodavala i tako lakše prepisivala (te manji troškovi oko podjele i prepisivanja sada?). 2. Dalje, smo dobili informaciju da je jefinije ići direktno na sud za sređivanje ostavine(tj. određivanje nasljedstva) te da se može odmah preskočiti javni bilježnik, pa me zanima u kojem slučaju se ostavina radi na sudu bez javnog bilježnika, tj. kako se to može zatražiti? 3. I još me zanima po čemu se određuju troškovi ostavine? da li ide neki postotak vrijednosti imovine ili je neka fiksna cijena? Puna hvala unaprijed na odgovorima. Postupak je već u toku pa bi bili zahvalni na brzim odgovorima.
  7. Molio bih za kakav savijet. Naime, potpisao sam rješenje o nasljeđivanju, priložena je knjižica u kojoj je na dan smrti upisana zadnja mirovina i istovremeno podignuta veća svota novca. Bilježnik je naveo u klauzuli "štedni ulog neutvrđenom iznosu na ime ostavitelja". Vidio sam da se nebi smjelo nakon smrti uoipće dirati bankovne račune do ostavinske rasprave (osim u okolnostima kad se imaju određeni papiri što očito nije slučaj ovdje). Kako i da li mogu vratiti taj novac? Hvala
  8. Nona mi je kao ostavštinu obećala stan, sada je ona već 6 mjeseci neuračunjiva osoba, a živi sa nevjenčanim suprugom koji joj je i formalno skrbnik. taj stan se prodan u tih prošlih 6 mjseci. mene sada zanima kakva prava imam ja ili moj otac-njezin sin sada? a zanima me i koja sve općenito prava ima skrbnik?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija