Jump to content

9A5YY

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Želio bi kupiti susjednu česticu do moje u Zagorju. Pogledao sam stanje u zemljišnoj knjizi i katastru za tu susjednu česticu koji bih želio kupiti. Situacija je takva da stanje u katastru bolje odgovara stavarnom stanju, dok je u zemljišnoj knjizi prastaro vjerojatno stanje iz Austro-Ugraske, 19st. U gruntovnici su upisana dva austrijska grofa koji su davno davno pokojni. Je li uopće moguće kupiti ovu česticu? Tko je nasljednik odnosno vlasnik ove čestice u zemljišnoj knjizi? Može li se sklopiti kupoprodajni ugovor s posjednicima koji su upisani u katastru? Može li se uopće kupiti ova čestica?
  2. Molim komentar. Osim mene postoji drugi kupac koji je 2006. od istih prodavatelja (dvije sestre) kupio druge dvije čestice koje imaju istu vlasničku situaciju. Dakle, u vlasničkom listu su vlasnici u jednakim dijelovima dvije sestre i pokojni brat na isti način kao moja četica koju želim kupiti. Prodavatelji su mi pokazali što je on napravio i kako je od njih kupio te dvije čestice. Naime, on je 2006. sklopio kupoprodajni ugovor samo sa sestrama i isplatio sestre. Platio je porez. Nakon toga se upisao kao vlasnik u katastru. Ove godine je želio uvesti struju, međutim nije se upisao u zemljišnoj knjizi jer se nije mogao upisati kao jedini vlasnik na temelju kupoprodajnog ugovora iz 2006. Zbog toga je podnio tužbu na Sudu u Zaboku u kojem su tuženici dvije sestre i pokojni brat. Razgovarao sam s njim te mi je rekao da očekuje uskoro pozitivnu presudu i da je ovaj postupak učinio sam bez advokata. Kako biste prokomenetirali njegove postupke?
  3. Odustao sam od čestica za koje sam postavio pitanje u ožujku ove godine jer vlasnici nisu imali volje rješiti vlasništvo. Našao sam novu česticu u Zagorju koja ima tri vlasnika: dvije sestre (svaka ima 1/3) i pokojni brat 1/3 koji nema nasljednike. Priča je slična, ali ipak jednostavnija i vlasnice (dvije sestre) imaju volje rješiti vlasništvo. Željele bi prodati česticu, ali bi se prije toga morale upisati kao vlasnice svaka po 1/2. Vlasnice bi trebale prema vašem savjetu, radi upisa u z.k. vlasnika čestice s nesređenim z.k. podacima, pokrenuti pojedinačni ispravni postupak (vanparnični postupak) ili podići tužba protiv formalnih vlasnika (parnični postupak). Koje dokumente bi vlasnice trebale priložiti na sudu osim što bi trebale dati izjavu? Trebaju li priložiti izvode iz matične knjige rođenih, bratov izvod iz matične knjige umrlih i koje još druge dokumente? Što bi ovdje bila ključna stvar da se vlasnice uspiju upisati kao vlasnice svaka po 1/2 da ja mogu nakon toga s njima sklopiti kupoprodajni ugovor? Unaprijed hvala za pomoći.
  4. Točno. Ja to neću rješavati, ali bih želio da prodavatelj riješi problem vlasništva i prepiše zk. uložak na sebe. Zato bih se želio što više informirati da mu kažem što treba jer vidim da baš ne razumije što je potrebno učiniti. Ako bi se gospođa (prodavatelj) odlučila za tužbu protiv formalnih vlasnika na sudu koje bi dokumete trebalo prikupiti od nasljednika od ovih 5 vlasnika osim adresa tih nasljednika?
  5. Kupio bih zemljište u Zagorju. Sastoji se od dvije čestice. U izvadku iz zemljišne knjige za zk. uložak u kojem se nalaze ovo dvije čestice upisano je 6 vlasnika. Jedna od njih je gospođa od koje želim kupiti zemljiše i njezin udio je 5/28. 5/28 je nasljedila od svog oca. Ostalih 5 upisanih vlasnika su njezini stričevi i tete te nasljednici stričeva i teta. Većina od njih su mrtvi. Vjerojatno postoje potomci. Gospođa ima dokumente kojim može dokazati da je njezin otac kupio zemlju, koja je navedana u zemljišno knjižnom ulošku, od svoje braće i sestara koji su mrtvi. Tek kada gospođa nakon nekog postupka prepiše sve čestice u zk. ulošku na sebe tj. da bude vlasnik 1/1 ja bih mogao s njom sklopiti kupoprodajni ugovor. Kakav postupak bi trebala pokrenuti gospođa kod Općinskog suda u Zaboku ili kod najbližeg javnog bilježnika da prepiše čitav zk. uložak na sebe budući tvrdi da je njezin otac otkupio svu zemlju od svoje braće? Gospođa je spremna okupiti sve nasljednike te dokumetima dokazati da je vlasnik zk. uloška 1/1. Je li ovo kompliciran postupak? Je li uopće moguće procijeniti koliko bi postupak koštao? Može li se obaviti postupak kod Suda u Zaboku ili kod javnog bilježnika bez advokata? Unaprijed hvala na pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija