Jump to content

Godoe

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. mozda ce nekome zatrebati, ovako kaze zakon o OO; Članak 353. clanak 5 Vjerovnik ne može zahtijevati ugovornu kaznu zbog zakašnjenja, odnosno neurednog ispunjenja ako je primio ispunjenje obveze, a nije bez odgađanja priopćio dužniku da zadržava svoje pravo na ugovornu kaznu. Kod nas je bio slucaj da u ugovoru pise da se zahtjev o obracunu ugovorne kazne i isplate mora podnijeti najkasnije 8 dana od primopredaje tako da smo napravili zahtjev o obracunu ugovorne kazne i izlati iste, u kojem pise da temeljem clanka tog i tog ugovora zahtjevamo isplatu ugovorne kazem u iznosu prema clanku u ugovoru, poslano prodavatelju sa povratnicom tako u slucaju da nam se i vrati da se ima dokaz da je zahtjev poslan. inace sama izrada zahtjeva je placena cca 2% iznosa ugovorene kazne koje imamo dobiti.
  2. jucer smo imali primopredaju stana u posjed, a ugovorom sa prodavateljom je receno da u slucaju kasnjenja (sto je i bio slucaj) imamo pravo zahtjevati ispunjenje obveze i ugovorenu kaznu. dakle jucer smo primili stan u posjed, moje pitanje je do kada se treba duzniku priopciti da zadrzavamo pravo za isplatu ugovorene kazne i u kojem obliku mu se taj zahtjev treba predati? unaprijed zahvaljujem!
  3. >>Bez uporabne ne biste smjeli koristiti objekat za >>stanovanje. >>Podnesite svi tužbu protiv oba investitora. Ne razumijem zasto bi za stanovanje bilo nuzno postojanje uporabne dozvole jer stan se može normalno kupovati, prodavati, knjižiti i bez uporabne dozvole. Da ne govorim o cinjenici da velika vecina zgrada nemaju uporabnu dozvolu. Napominjem ponovno da je stan etaziran i da je vlasnistvo uknjizeno. Inace ova zgrada je nastala prema gradevinskoj dozvoli izdanoj prije 10god (a mozda i vise) pa mislim da vrijede neka pravila prema tome (barem sto se broj parkinih mjesta tice koliko sam ja upoznata). Neka me ispravi netko ako sam u krivu.
  4. Zahvaljujem na informaciji, tuzba je spremna. Inace zgrada jos nema uporabnu dozvolu, moze li to biti eventualna otegotna okolnost u sve ovome?
  5. Postovani, zanima me vase misljenje o slijedecoj situaciji i prijedlozi sto mi je dalje ciniti; kupili smo stan prije 2godine u zgradi koju su gradila 2 investitora, dakle radi se o novogradnji. prije 15ak dana stanari koji su kupili stan od investitora A su dobili poziv za primopredaju kljuceva i dobili su iste, ali stanari koji su kupili stan od investitora B nisu dobili kljuceve (jer sam investitor B nije od investitora A dobio kljuvece zbog njihovih nerijesenih financijskih pitanja). pogadate, mi smo kupili stan od investitora B (tj od privatne osobe koja je kupila stan od investitora B) i ne mozemo doci do kljuceva stana. sada nas zanima sto mi pravno u toj situaciji mozemo ciniti, da li mozemo snositi pravne posljedice ako "provalimo" u nas stan na koji smo upisani kao vlasnici? znamo da ako se investitori medusobno ne dogovore da ce sve skupa krenuti na sud i strah me je koliko bi to godina moglo potrajati i sa kakvim ishodom, bez da mi budemo mogli uci u stan. napominjem da smo upisani kao vlasnici stana, a u kupoprodajnom ugovoru kojeg smo potpisali sa prodavateljom pise da smo platili konacnu cijenu stana i da je u slucaju da primopredaja stana ne bude do nekog datuma (koji je prosao ima vec i godina dana) da mozemo traziti raskid ugovora sa povratom novaca i ugovorenim kaznama. zanima me takoder i procedura kada trazimo raskid ugovora, da li prije toga treba slati prodavatelju opomene o namjeri i da li bi kad bi doslo do toga prodavatelj ne pristaje na to na sudu takav ugovor mogao osporiti s obzirom na vremenski rok koji je prosao. puno pitanja, puno problema...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija