Jump to content

partizanka

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je partizanka objavio

  1. S obzirom da mi nitko nije odgovorio na upit, mijenjam naziv teme i nadam se da će mi ovaj put netko znati odgovoriti Prije 30tak godina moj otac je uredio tavanski prostor stambene zgrade u stan, uz ovjerene potpise ostalih suvlasnika da mu to dozvoljavaju pod uvjetom da na sebe preuzme obvezu popravka krovnih površina. Htjeli bi sada taj stan legalizirati i kasnije cijelu zgradu etažirati ako suvlasnici budu zainteresirani. Zanima me, da li suglasnost bivših (sada pokojnih) suvlasnika vrijedi i za nove suvlasnike odn. da li netko može eventualno osporiti taj dokument i time samu legalizaciju? Hvala!
  2. Prije 30tak godina moj otac je uredio tavanski prostor stambene zgrade u stan, uz ovjerene potpise ostalih suvlasnika da mu to dozvoljavaju pod uvjetom da na sebe preuzme obvezu popravka krovnih površina. Htjeli bi sada taj stan legalizirati i kasnije cijelu zgradu etažirati ako suvlasnici budu zainteresirani. Zanima me, da li suglasnost bivših (sada pokojnih) suvlasnika vrijedi i za nove suvlasnike odn. da li netko može eventualno osporiti taj dokument i time samu legalizaciju? Hvala!
  3. Poštovani, Zanima me kako se računa prosječna bruto plaća za obračun otpremnine. Naime, po povratku sa porodiljskog, te sa dopusta za njegu djeteta (2 godine kontinuirano)dobila sam poslovno uvjetovani otkaz. Poslodavac mi je isplatio otpremninu. U prosjek mi je poslodavac računao zadnje dvije plaće za puna dva mjeseca, dok je za treći mjesec isplaćena manja plaća jer sam taj mjesec prije odlaska na porodiljski radila 9-10 dana. Znači: 2 pune bruto plaće+bruto plaća za 9-10 rada / 3 = iznos prosječne bruto plaće ??? Hvala!
  4. Hoće li mi, pliz, tko odgovoriti? Jako mi je bitan taj podatak!
  5. Hvala Cigo1 na brzom odgovoru i sorry kaj nisam napomenula da sam dobila poslovno uvjetovani otkaz. Bolovanje nije razlog otkaza. Odluka o otkazu sadrži sve bitne elemente: otkazni rok od mjesec i pol dana, otpremnina od 1/3 bruto plaće za svaku godinu stažan, naknada za neiskorišeni godišnji. Mene zanima da li se otkazom za vrijeme bolovanja prolongira onih 15 dana za zahtjev za zaštitu prava (nisam shvatila iz tvog posta)? Postoji šansa da sam trudna a još nisam obavila pregled, pa bi mi dobro došlo koji dan više za dostavu eventualne liječničke potvrde. Kako se računaju tih 15 dana? Vikendi i praznici se računaju? Koji je prvi dan, onaj poslije uručenja odluke o otkazu? Hvala puno, Cigo1!!
  6. Molim nekoga da mi odgovori na moje pitanje! U nedjelju navečer obavještavam poslodavca da mi je dijete bolesno i da neću doći na posao. U utorak mi na kućnu adresu stiže odluka o redovitom otkazu ugovora o radu. Danas, u srijedu, poslodavcu donosim doznaku o otvaranju bolovanja od ponedjeljka. Znači da sam dobila otkaz za vrijeme bolovanja? Da li je takav otkaz protuzakonit ili se samo bolovanjem prolongira otkazni rok. Da li se onda prolongira i onih 15 dana nakon uručenja otkaza za zaštitu prava radnika? Postoji šansa da sam trudna, ali će mi biti na knap od datuma pregleda do kraja tih 15 dana. Kako se uopće računaju tih 15 dana? Molim hitno odgovor! Hvala puno!
  7. Poštovani, moj suprug je prije 5 godina kupio česticu koja je u trenutku potpisa ugovora parcelacionim elaboratom bila formirana u katastru, a u gruntovnici još nije. Iz razloga što nam ugovor nije bio provediv (to smo kasnije saznali), a gruntovnica ga je greškom provela, desilo se da se suprug upisao na dijelove čestica prodavatelja prije nego što je parcelacija trebala biti provedena, i samim time je provedba parcelacije odbijena. U katastru su nove čestice tim elaboratom formirane i svi posjednici točno upisani. A u gruntovnici je nastao ćušpajz !! Suprug je suvlasnik većeg dijela nego što je zapravo kupio... Koliko znam, trebalo bi ponovo ovjeriti taj elaborat i sastaviti ugovor o razvrgnuću suvlasničke zajednice sa ostalim suvlasnicima. Za formiranje novih čestica tim elaboratom trebalo bi sa suvlasnicima određenih čestica napraviti i zamjenu dijelova nekretnina. Neznam da li je jasno što pjesnik želi reći... Zanima me da li se cijeli postupak može svesti pod jedan ugovor o razvrgnuću suvl. zajednice (i te zamjene) ili je potrebno posebno i dodatno napraviti ugovor o zamjeni. Ako mi netko uspije odgovoriti na upit biti ću vrlo zahvalna!!
  8. Poštovani, moj otac je prije 25 godina kupio zajedno sa još dvoje ljudi dio čestice 1119/3. U katastru i gruntovnici su se geodetskim elaboratima formirale stvarne, nove čestice (1119/12, 1119/13, 1119/14, 1119/3)koje odgovaraju suvlasničkim udjelima iz ugovora, ali se suvlasništvo nije nikada razvrgnulo te su se prvotni omjeri "prenijeli" u novu očevu česticu 1119/13. Ostala dva suvlasnika su živa, ali bi otac htio izbjeći moljakanje oko potpisa eventualnog razvrgnuća suvl. zajednice. Podnijela bih zahtjev za otvaranjem pojed. ispravnog postupka i priložila bih posjedovni list, te eventualno povijest promjena na katastarskim česticama. Da li da priložim i kupoprodajni ugovor, iako je oznaka čestice iz istoga različita od one iz posjedovnog lista i istim nije vidljivo koji dio je moj otac kupio? Da se pravimo blesavi i da kažemo da smo izgubili ugovor? Puno hvala!
  9. Vraćam se na posao nakon korištenja dopusta za njegu djeteta s poteškoćama u razvoju i najavljen mi je otkaz, koji očekujem nakon 15 dana. Ujedno planiram i drugu trudnoću te znam da imam pravo 15 dana nakon uručenja rješenja o otkazu poslodavcu dostaviti potvrdu o trudnoći, te bi time otkaz postao ništavan. Zanima me što mogu napraviti ako ostanem trudna za vrijeme otkaznog roka, a nakon isteka ovih 15 dana. S obzirom da dojim još uvijek dijete od 2 godine, da li mi poslodavac može uručiti otkaz s obzirom da sam negdje u ZOR-u pročitala da se majci koja doji dijete ne smije uručiti otkaz. Hvala!
  10. U katastru u Benkovcu, upisane su čestice koje glase na pok. djeda, koji ima tri nasljednika (tri sina). U gruntovnici ne postoji z.k. čestica koja odgovara k.č. (nije ucrtana) već je sve upisano kao državno. Te k.č. se ne nalaze u rješenju o nasljeđivanju, iako postoji rješenje općine da se dozvoljava posjedniku (pok. djedu) da postane vlasnik čestica kojima je u posjedu i koje je platio (postoje računi). Da li je za upisati tu česticu (i oformiti) dovoljan geodetski elaborat koji je priložen katastru i smrtovnica djeda. Da li se sva tri nasljednika mogu upisati na tu z.k. česticu u idealnim omjerima (svaki po trećinu)? Hvala!
  11. Hvala na potvrdi mojih pretpostavki! Napisala sam mu "prosvjedno pismo" navodeći svoju sumnju, a on mi je odgovorio da je obračun u skladu sa važećom tarifom, ne navodeći koja je to po njemu važeća tarifa. Isto tako, da ako mu ne platimo koliko je tražio da će to biti "na našu savjest". Ne mogu vjerovati da se poziva na savjest!? Da li ima smisla da ga prijavim odvjetničkoj komori ? U svakom slučaju, napravila sam svoj troškovnik (nije neka mudrost) i platiti ću mu koliko mu stvarno dugujem. Hvala još jednom !
  12. Moj otac vodi, kao tužitelj, parnični postupak već skoro pa 10 godina. Nedavno je povukao tužbu (neću navoditi priču) i dobio "troškovnik" obavljenih radnji od svoga odvjetnika. Ja sam si dala malo truda i pronašla tarife za obračun naknada, zatražila mišljenje frenda odvjetnika i zajedno smo zaključili da je tip obračunao sve radnje (tužba, podnesci, pristup na ročišta...) obavljene do 2004. po tarifi iz 2004. god. (NN 91/04), iako u Tbr.48 piše da se za radnje obavljene do stupanja na snagu tarife iz 2004. godine primjenjuju tarife iz NN 69/93, 87/93, 16/94 i 11/96. Da li sam dobro protumačila način obračuna ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija