Jump to content

Bruno78

Korisnik
  • Broj objava

    29
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, vjerovnici smo jedne predstečajne nagodbe kojoj je prošao rok počeka. Dužnik nije platio prve dvije rate po tome proteku. Koja je procedura naplate po toj predstečajnoj nagodbi? Idemo li s njom odmah na FINU ili tražimo prvo klauzule ovršnosti kod suca? Trebaju li nam nekakvi dodatni zahtjevi ili je dovoljno imati samo original potpisane predstečajne što smo dobili od suda? Unaprijed zahvaljujem!
  2. Zahvaljujem na savjetu. Izgleda da nam je to jedina mogućnost. Po zakonskoj definiciji, iako nije dužnost, morali bi imati radničko vijeće za donošenje Pravilnika o radu. Hvala svima na savjetima!
  3. Lijep pozdrav, mi smo firma i pitam s pozicije firme.
  4. Poštovani, firma zapošljava 21 djelatnika i napravili bi pravilnik o radu. Pitanje - moramo li imati i radničko vijeće? Možemo li donijeti pravilnik o radu bez uspostave radničkog vijeća?
  5. Temeljem odredaba čl 73. Zakona o radu („Narodne novine“ 93/14) direktor .....kao poslodavac, dana .... donosi sljedeće UPOZORENJE NA OBVEZE IZ RADNOG ODNOSA Radniku...... Uvidom u Knjigu izlazaka poslodavca u razdoblju od 01.04. do 30.04.2015.god. počinili ste povredu Vaših obveza iz radnog odnosa time što ste 11 puta izostali s radnog mjesta nakon završetka vremena za stanke. Sukladno Zakonu o radu i Ugovoru o radu, dozvoljena je dnevna stanka u trajanju od 30 minuta. Budući da ste u navedenom razdoblju izostali 11 puta dulje od zakonom dopuštenog vremena korištenja stanke i niste opravdali svoj izostanak, počinili ste povredu Vaših obveza iz radnog. Datumi kada ste izostali su sljedeći: 01., 08., 14., 17., 20., 21., 23., 24., 28., 29. i 30.04. U slučaju nastavka kršenja obveza iz radnog odnosa upozoravam Vas na mogućnost uskrata plaće u iznosu od 10% brutto iznosa ukoliko se Vaše skrivljeno ponašanje ponovi. U Zagrebu, dana... Zahvaljujem svima na trudu. Ovo ćemo mu predati sutra na potpis i nećemo ništa poduzimati po ovoj plaći, tek ako se ponove takvi izlasci bez obrazloženja.
  6. Zahvaljujem na savjetima. Sad sam pričao s direktorom - pitanje je, možemo li mu uskratiti plaću, koja sada ide za travanj, 15.o.m., a da ga već nismo upozorili? Da mu sutra damo upozorenje a onda uz plaću odmah i 10% manje plaće? Jer, izostao je 11x bez opravdanja a ljut je direktor jer ga u petak nije bilo kada ga se trebalo.
  7. Poštovani, u firmi od 18 ljudi imamo radnika koji često krši stanku za gablec (11x prošli mjesec) To je naljutilo direktora i sada tražimo način kako ga novčano kazniti a nemamo pravilnik o radu kojim bi to regulirali. Gledao sam ZOR i odredbe novog Pravilnika o radnom vremenu, ali ništa što bih vidio i iskoristio iz toga. Moje pitanje glasi, kako kazniti radnika da to više ne radi? Ako nastavi to, može li ga se upozoriti na obveze iz radnog odnosa, recimo, upozorenje pred otkaz? Jedino što svi imamo u firmi su naši ugovori o radu. Hvala unaprijed!
  8. Hvala kolega. Neobičan nam je nalog, jer je u opisu da nismo imali važeću policu osiguranja i da je prometna istekla više od 15 dana. Iako prometna ima žig na i valjanost produljenja do sljedeće godine, kao i policu osiguranja, pišem prigovor u smjeru zablude (da nismo znali da trebamo ići na policiju po žig napred na prometnoj jer nas nisu upozorili na to u tehničkom) i da pobijam prekršaj kako je navedeno u izreci naloga jer je kolega imao i važeću policu prilikom pregleda. Kao i svima stoji smotana u prometnoj. Hvala, pomogao mi je Vaš savjet da smislim završetak prigovora. Mislim da sam se malo raspisao.... skoro 4 stranice prigovora.
  9. Poštovani, kolega u firmi je 2.12.2014.g. počionio prekršaj iz čl.238.st.1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama - nije imao žig na novoj prometnoj. Auto je stariji od 10 godina i nakon isteka stare prometne kada je radio novu prometnu, nije dobio žig. Dakle, nevaljana je prometna. 16.1.2015.g. dobio je obvezni prekršajni nalog na što smo pisali prigovor. U firmi radimo po ponudi tehničkog jer ima više automobila i zapravo, nitko ne obraća pažnju na dokumente kada podignemo auto. U petak 17.4. bio je na ročištu na prekršajnom sudu i nakon iskaza, sutkinja je rekla da će ga osloboditi kazne. Još nismo dobili tu presudu. Jučer smo u firmi dobili obvezni prekršajni nalog na firmu i to 10.000,00 kn na firmu i 5.000,00 kn na direktora. Što nam je dalje raditi? Jel' se odnosi prvi postupak na ovaj nekako? Pisati prigovor u kojem smjeru? Pravnik sam i pisao sam prvi prigovor, ali prekršajno nije moja uža domena pa molim bilo kakav savjet.
  10. Poštovani, imam pitanje vezano uz plaćanje dok traje postupak predstečajne. Mi smo vjerovnici jednom društvu ali naše potraživanje je nastalo nakon otvaranja postupka predstečajne. Postupak još traje pred FINA-om. Insolventno društvo je u međuvremenu na javnom natječaju dobilo posao i naše društvo isporučuje robu tome društvu. Kao način plaćanja su nam obećali cesiju. Pitanje - je li to sukladno čl.17. ZFPIPN? Moglo bi se plaćati cesijom uz odobrenje predstečajnog vjerovnika? I još pitanje nakon što se okonča postupak i potvrdi predstečajna nagodba. Može li se tada plaćati cesijom? Ne mogu naći odgovor na to pitanje u zakonu. Unaprijed hvala!
  11. Lijep pozdrav svima, pitanje je ima li trenutak zaprimanja određene ovrhe u FINU utjecaja na red prvenstva naplate? U petak je stigla sudska ovrha za koji još traje rok za žalbu. Sada se pokušava napisati žalba jer je potraživanje malo dvojbeno. No, isto tako FINA je zaprimila to sudsko rješenje i zavedeno je u red naplate. Ukoliko nam još dođe i ovrha po obračunu plaće, hoće li ta ovrha imati prvenstvo prije ove sudske ovrhe. Ima li radnik veća prava kod ovrhe svojih potraživanja? Hvala!
  12. Lijep pozdrav, pretpostavljam da se ovdje radi o prijedlogu za ovrhu iz 2004.g. koju je sastavio odvjetnik i predao na sud. Nakon te prve radnje je došlo do promjene odvjetnika za daljnje radnje. Ukoliko se ne varam, ovdje se primjenjuje čl.379.ZOO-a (stari ZOO) i to bi bile tražbine utvrđene odlukom suda na koje se primjenjuje 10 g.rok zastare. Provjerite točan datum Vašeg prijedloga za ovrhu, je li prošlo 10g.
  13. Poštovani, Zakon o radu propisuje obvezu donošenja Pravilnika o radu ukoliko ukoliko društvo zapošljava najmanje 20 djelatnika. Ono što pitamo je - što s Pravilnikom o radu kada društvo padne ispod 20 radnika? Možemo li ga kako staviti van snage da se ponovo sva pitanja rješavaju pojedinačnim ugovorima o radu? Unaprijed zahvaljujem.
  14. Hvala na odgovoru. Služnost je samo u korist te osobe, ne i nasljednike. Zatražili smo i od državnog arhiva podatke, ali nam ne mogu pomoći bez datuma rođenja ili smrti. ZK telefonski uputio da tražimo smrtni list. Objavim rješenje na ovaj problem, ako bude u razumnom roku.
  15. Poštovani, na čestici imam pravo doživotnog plodouživanja iz 1895. Pitanje je - kojim ga postupkom brisati? Ne možemo dobiti smrtni list, čak niti u župnom uredu, jer nitko ne zna tko je osoba, kada je živjela, rođena, itd... Mogu li brisati putem prijedloga za brisanje stare hipotekarne tražbine po čl. 141.ZZK? Neka ideja? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija