Jump to content

Jenna

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ljubazno vas molim da mi pomognete oko slijedećega: volonter sam socijalno - uslužne zadruge, koja je neprofitna organizacija, no u sklopu "rehabilitacije" ranjivih skupina i potrebitih imaju razne radionice, u kojima nastaju artikli koji se prodaju. Koliko sam shvatila, za oglašavanje prodaje tih artikala preko društvenih mreža, kao što je, npr. facebook, trebalo bi osnovati trgovačko društvo. Imala sam namjeru pomagati njihovu prodaju preko svoga fb profila, objavljivanjem fotografija i dijeljenjem. Proučila sam raznorazne zakone, no nigdje ne nalazim primjer neprofitnih zadruga i kako postupati zakonito, a da ipak mogu pomoći prodaju. Molim savjet.
  2. Zahvaljujem na odgovoru. Prijateljica jest sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju, bilo je potrebno kod realizacije hipotekarnog kredita, međutim, u rješenju ostavinske rasprave taj ugovor se nigdje ne spominje. Treba napomenuti da taj brat nije sudjelovao u raspravi u terminu sa ostalim nasljednicima, nego je kod javnog bilježnika zatražio poseban termin samo za sebe, nakon kojega je donijeto rješenje o nasljeđivanju, na koji se prijateljica nije žalila, jer je smatrala da bez obzira na ugovor o doživotnom uzdržavanju on ima pravo na svoj nužni dio. U takvim trenucima kada je još svježe proživljavala gubitak roditelja, nije znala kome se obratiti i ima li se osnove obratiti za pravnu pomoć. Zatražila bi reviziju ostavinske rasprave, ali ne zna po kojoj zakonskoj osnovi to može napraviti, koji je to zakon na koji se može pozvati, a da joj tužba ne bude odbačena zbog pravomoćnosti rješenja.
  3. Moja je prijateljica samohrana majka maloljetnog djeteta, nezaposlena i u velikom problemu. Uzdržavala je roditelje za njihova života, čak podigla i hipotekarni kredit za adaptaciju stana u kojemu su zajedno živjeli, a po njihovoj smrti naslijedila je 3/4 iste nekretnine, dok je onu 1/4 naslijedio brat. Taj isti brat posjeduje već 2 nekretnine, nije baš siromah, a sada traži civilno razvrgnuće suvlasništva, ili iznos od 25 tisuća eura (koje moja prijateljica nema, niti je kreditno sposobna da bi ga isplatila, a da ne govorim kako ta njegova 1/4 nema toliku vrijednost). Ukoliko nekretnina ode "na bubanj", ona i maloljetno dijete ostaju bez krova nad glavom i u dugu za hipotekarni kredit koji otplaćuju. Kako se to može spriječiti? Naime, za života roditelja taj brat nikada nije pitao za njih, nije sudjelovao u zajedničkim troškovima, niti u njihovom uzdržavanju, niti u troškovima ukopa, a bilo bi logično da je sa 1/4 nekretnine naslijedio i 1/4 troškova, također i svoj udio u hipotekarnom kreditu koji je ipak korišten za adaptaciju iste nekretnine kako bi ona uopće bila funkcionalna za stanovanje. Ništa od toga ne namiruje, samo potražuje i spreman je na ulicu izbaciti vlastitu sestru i maloljetno dijete. Postoji li neki izvanredan način ponovnog otvaranja pitanja prava na ostavinu, budući je rješenje ostavinske rasprave pravomoćno već skoro godinu dana? Morao bi postojati neki zakon koji štiti samohranu majku i maloljetno dijete! Ljudi, pomagajte, dajte neko opako zakonsko uporište, jer je ročište za koji dan i žena nema pojma šta da kaže, šta da radi, a da sačuva jedini krov nad glavom koji ima! :tuzan:
  4. I moj susjed ima psa A ja imam ogradu Mislite da pomaže? Jedina razlika je u tome što moj susjed maltretira svog psa, drži ga zatvorenog u podrumu kuće (jadna životinja boravi u mraku), ne hrani ga redovito, izderava se na njega, tuče ga, a kad ga pusti, pas napada prolaznike po cesti. I nitko mu ništa ne može! Jer, moj susjed je luđak koji diže sjekiru na ljude koji mu se usude nešto reći, noću preskače i sam ograde tuđih dvorišta, tko zna iz kojih razloga i pobuda. Kakav gazda, takav pas! Pa doskočite tome! Jednoga dana, kada taj pas potpuno prolupa od maltretiranja, velika je vjerojatnost da će najprije doletit preko ograde u moje dvorište (ipak je to mrcina). Nađem li se tamo, smazat će me kao predjelo Priča druga: susjed do ovog gore spomenutog luđaka drži dvije doge i još par malih "avlijanera". Čim padne mrak, pušta ih sa lanca. Realno, mrak pada oko 18, 18:30h, a oko 19, 20h djeca još putuju kući iz škole i kreću se pješice po toj cesti. U jednom dijelu sela nema niti dvorišta i kuća, samo je šuma, a ti psi napadaju po cesti koga stignu. I nikoga nije briga, vlasnik se pravi lud. On je taj koji nema ogradu i ne pada mu na pamet da ju postavi, a sa druge strane, to su veliki psi (tzv. telci), kojima nije problem preskočiti ogradu i uletavati u tuđa dvorišta kad im se sprdne. Dakle, ni u vlastitom ograđenom dvorištu nisam sigurna. Kada izlazim iz kuće najprije gledam lijevo i desno kao da će mi naići teretnjak. Zatim hvatam sjekiricu iza vrata i izlazim van. Ne mičem se dalje od 10 metara, ne ide mi trčanje, a strah je prevelik jer sam i sama napadana od pasa, baš u tom selu. Uostalom, to je moje dvorište, moja je ograda uvijek zatvorena i dosta mi je straha! Svakako sam za dvocijevku, ma koliko to necivilizirano bilo, ma koliko to sličilo na Texas, ili na "Zakon oklagije", ili kako god to nazvali!!! Komunalci ne rade svoj posao po tom pitanju, pogotovo ne u selima, a probajte samo nazvati policiju kada neki pas podivlja - u većini slučajeva kažu da to nije u njihovoj nadležnosti, rijetko se nazove neki dobar "plavac" koji će doći i ustrijeliti pomahnitalu životinju. Mogu napravit sto milijuna prijava, naša birokracija ništa ne rješava, ali nam zato izvlače lovu. Svakako sam za sve moguće "cijevke"...
  5. Sve odgovore možeš naći u Zakonu o vlasništvu, ja sam isti skinula sa www.poslovniforum.hr. Nije jasno da li je obiteljska kuća etažirana, odnosno da li je određeno na koji dio se odnosi 7/10 obiteljske kuće. Bilo bi idealno kada bi se tih 7/10 odnosilo na zasebni dio nekretnine, npr. zasebni stan u kući. Bez obzira na suvlasništvo, za maltretiranje otac svakako može zvati policiju. Bilo bi pametno to pokušati riješiti nekim drugim zakonskim postupcima, npr. otkupiti suvlasničke udjele od majčine braće, ili pak prodati svoj suvlasnički udio, pa kupiti neku drugu nekretninu. Iskreno, policija baš i nije pretjerano zainteresirana za slučajeve maltretiranja, a budući se tu radi o starijoj osobi, najkraći i najbezbolniji put vidim upravo u otkupu suvlasničkih udjela. Dugoročno gledano, to je stvarno najisplativiji potez, jer kad se čovjek riješi "loših odnosa", odstranio je i potencijalne buduće probleme koji bi se mogli pojaviti. Npr., slučaj za koji sam ja postavila pitanje - da netko od suvlasnika zatraži civilno razvrgnuće suvlasništva. To znači da kuća ide "na bubanj". Na taj način moju prijateljicu, koja je inače samohrana majka i nezaposlena, brat pokušava izbaciti na ulicu, iako on posjeduje 2 nekretnine i ova mu nije od egistencijalne važnosti. Dakle, čista zloba.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija