Jump to content

furious_06

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. je li itko-itko, molim, molim puno, zna ista o tom zakonu i gdje bi ga mogla naci... hvala- hvala- hvala puuuuuno!
  2. što se smatra pod tim primanjima? rad preko SC-a ili i stipendija?
  3. Hej! Ne znam otkuda si ti izvukla ovaj formular, ali ja sam sastavila kratku zamolbu (više se niti ne sjećam što sam u njoj sročila jer bilo je to pred dvije godine) i prilozila sta su trazili u HOK-u: link Znam da sam izvukla iz opcine potvrde da nisam oporezivana i da nemam nikakvu imovinu, s faksa da sam redoviti student + izvod iz maticne knjige rodjenih ili rodni list i domovnicu da sam HR drzavljanin. Mislim da je bilo to to, ali pogledaj na linku. Ako si iz Zg, zaleti se do Koturaske i pitaj portira sta da napises, jer sam otprilike tako ja, zbunjena brucosica upala na njihovu adresu pa mi je on(jako ljubazan gospodin), objasnio da me ne moze pustiti gore k njima, ali da mi moze reci otprilike formu molbe. Ja nisam imala nekih prepozitivnih iskustva jer nisam uspjela uspostaviti odnos povjerenja s dodijeljenim odvjetnikom i nikako se nismo mogli uskladiti oko termina nalazenja jer je uvijek imao hrpu drugih obaveza, a kada je god bio slobodan ja nisam pa je to trajalo, ali mi je dao par realnih savjeta i na tome sam mu najiskrenije zahvalna, kada sam se pomirila s njima krenula sam samostalno dalje. Vidjet ćemo je li to bila mudra odluka. Takodjer znam slučaj gdje kolegica bila ultra-zadovoljna s dodijeljenim opunomoćenikom bez prava na nagradu(prije toga je imala odvjetnika kojeg je placala, ali nije funkcioniralo najbolje). Sretno!
  4. Isprike što Vas toliko zapitkujem, ali zanima me je li se pod dodatne prihode računa državna stipendija i zaba studentski kredit(ovo zadnje ću morati vraćati nakon što završim fax pa pretpostavljam da ne)? Hvala
  5. Zanima me zar stvarno postoji takav zakon (odnosno zar je postojao) i gdje bi mogla naći? @bcde: Kako je prošlo? Zanima me jer ja imam vrlo-vrlo sličan slučaj Hvala unaprijed!
  6. Hvala najljepša! I sad me zanima:zar postoji mogućnost revaluizacije iznosa? Pitala sam nekoliko odvjetnika za savjet koji su kod svojih kolega sudskih vještaka provjeravali i svaki put je ispalo minoran iznos upravo zbog denominacije( možete mi kliknuti link ako postoji članak o tome)pa sam odustala od toga,ali ako se može rado bih pokušala. 6. negdje medju silnim topicima na ovom forumu.. Palo mi je na pamet i to da: postoji velika vjerojatnost da će moj naravni otac pokušati što bolje proći pa me zanima ako on dostavi da je odjednom nezaposlen, hoće li mi sud ipak dosuditi povećanje alimentacije s 5kn na barem minimalan iznos od 1190kn (pretpostavljam da ulazim u tu kategoriju, iako nemam 18, već 20 godina)? I onda pretpostavljam da czss plaća pola toga iznosa dok se on ne zaposli? A ja trebam paziti da o tome kada se zaposlim obavijestim czss (jer ih on sigurno neće obavijestiti)? I je li mi on nadoknadi razliku za taj period dok je bio nezaposlen i dok czss placao? Jos jednom hvala!
  7. Proučavala sam forum i nalazim se u nedoumici : 1. Koliko sam shvatila: Članak 209.Obiteljskog zakona (1) Roditelji su dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete. (2) Roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje s njim ne živi u obiteljskoj zajednici, a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje i unatrag od nastanka toga prava pa do podnošenja tužbe. (3) Tražbina djeteta iz stavka 2. ovoga članka prema roditelju koji ga nije uzdržavao, zastaruje za vrijeme od 5 godina od dana nastanka obveze. (4) Smatra se da je obveza uzdržavanja za pojedini mjesec nastala koncem mjeseca za koji je uzdržavanje trebalo dati. Da pod (3) (to je stavak ili?) govori da ako ja sad tražim svog naravnog oca alimentaciju da taj moj zahtjev će zastariti za 5 godina, ili? 2. Vidjela sam da se spominje da mogu potraživati unatrag 5 godina alimentaciju. Je li to na osnovi ovog članka ili nekog drugog i kojeg? 3. Mogu li ja to potraživati iako imam već presudu po kojoj bi moj naravni otac trebao plaćati alimentaciju, ali to uredno ne čini već 20 godina? I koji iznos mogu potraživati? Ako je onaj s presude(imam problem s denominacijom, jer je iznos još u staroj valuti)... 4. Podnijela sam zahtjev za povišenjem iznosa alimentacije jer kad bi denominirala prijašnji iznos dobila bi 5kn/mjesečno pa me zanima je li postoji mogućnost da zatražim retroaktivno plaćanje unazad 5 godina po iznosu koji sam navela u zahtjevu za povećanje alimentacije. 5. I zanima me verzijski zahtjev koji sam vidjela u jednom topicu. Navodilo se da se to može potraživati "naknada stvarno učinjenih i opravdanih troškova uzdržavanja malodobnog djeteta". Ali ja nisam malodobno dijete više, redovita sam studentica pa me zanima je li i ja mogu potraživati to (ili moja majka) i koliko unazad? I kakva su iskustva u praksi s tim. 6. Koliko su istinite tvrdnje da će se kod nas uvesti zakon da nakon 19. godine djeteta roditelj nije dužan zakonski uzdržavati ga? Unaprijed se zahvaljujem na brzim odgovorima! S poštovanjem, studentica
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija