Jump to content

mikica555

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, trebam savjet u vezi sklapanja ugovora o najmu. Ovih dana u stan bi nam trebali useliti najmoprimci s kojima planiramo sklopiti ugovor koji bi se ovjerio kod javnog bilježnika. Na jednom drugom forumu pročitala sam da ljudi masovno savjetuju solemnizaciju ugovora a ne samo ovjeru potpisa. Tui pak čitam da se sama solemnizacija ugovora o najmu stana rijetko radi pa me zanima koja je korist od toga. Shvatila sam da solemnizirani u. ima svojstvo ovršne isprave pa me zanima koji je postupak ako najmodavac ima ugovor koji je samo ovjeren kod javog bilježnika a desi se slučaj da se želi raskinuti ugovor a najmoprimac recimo promijeni brave i ne želi izaći. Da li je u takvom slučaju puno bolje imati solemnizirani ugovor ili i obični ugovor može posluužiti da se podstanari koji se ne pridržavaju ugovora izbace van. Htjeli bi se maksimalno zaštititi. Hvala unaprijed.
  2. Pozdrav. Molim Vas pomoć i savjet. Imamo dedu kojeg bi htjeli smjestiti u dom, nepokretan je, do sada ga je njegovala baka koja je psihički prolupala poradi njegovog karaktera i sad je nužno maknuti ga od nje. Međutim deda je izrazito teška osoba i sad se postavilo pitanje, što ako se na njega namjeri osoba loših namjera i predloži mu sklapanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Ako se on toga ne bi sjetio i sam i pozvao nekoga na čin kojim bi se osvetio baki i mojem ocu, a i to je lako moguće. Napominjem da je otac jedinac i da odnosi nisu kritični i poremećeni ali njegova reakcija na smještanje u dom bi mogla biti burna. Koje bi bilo najbolje rješenje da se osiguramo od njegovih postupaka, jeli rješenje da se potpiše ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili doživotnom, planiramo se brinuti za njega tako da nam nije bitno da njegov dio odmah prijeđe na oca jer baki ostaje njen dio niti je kuća nešto osobito vrijedna ali bi se željeli osigurati od djedove moguće ljutnje i pravnih problema koje bi mogli imati tek nakon njegove smrti. S tim da nisam ni sigurna da li bi deda uopće potpisao ugor s tatom o uzdržavanju jer je nemoguć i težak i voli se inatiti. Bilo kakav savjet bi bio dobrodošao, makar i od socijalnog radnika ili osobe koja je imala takvog bolesnika, jer je ovo mučna situacija za cijelu familiju i hitno bi se to trebalo riješti jer on sa bakom ne može više biti ako želimo da se ona psihički oporavi a nitko ne može pustiti posao da bi njegovao i njega ni nju a on je nepokretan i treba pomoć profi njegovatelja. Hvala vam puno, svaki savjet je dobrodošao. Nepokretan je ali lucidan i ima odlično pamćenje za svoje godine, lakše bi se dokazalo meni da sam neuračunjljiva nego njemu. Ispričavam se na dugom postu.
  3. Hvala felixx. I moja pretpostavka je bila da bi tako trebalo koncipirati taj prvi članak ali nisam bila sigurna koliko je to ispravno sročiti na taj način, uglavnom voditi ću se Vašim savjetom budući da prijateljice koje već rade po uredima sliježu ramenima kao da kupoprodajne ugovore nisu nikada sastavljale. Za ovaj drugi dio, ugovor između mame i tete kojim one reguliraju svoje odnose, bit će teže, posvadile su se i ne pričaju kako to već biva na lepim zagorskim bregima, upravo zato me i zanimalo kako odrediti taj predmet ugovora pa se nadam da neće biti problema s tim poslije. Uglavnom zahvalna sam na savjetu, lijep pozdrav
  4. Ispričavam se ako je slična tema već bila, nisam mogla detaljno pregledati teme. Situacija je ova: Mama i njena sestra naslijedile oporučno mog pokojnog djeda. Jedan dio naslijeđenoga je i vinograd. Radi nemogućnosti obrade i raznih drugih okolnosti mama odlučuje svoj dio vinograda prodati svome bratiću koji je zemljište odmah do, namjena mu je ista dakle posađeni su trsovi. Pitanje je kako da sročim ugovor o kupoprodaji glede samog predmeta prodaje. Naime rješenje suda kaže da će se upis provesti u zk na način da mama ima pola vinograda a teta pola, one su već dogovorile čiji red je čiji i samostalno se brinu svaka za svoj dio. Kako da sročim u ugovoru predmet prodaje: da napišem polovicu cijelog zk. tijela ili kako... Nisam imala iskustva sa tim a u knjizi iz građanskog si baš i ne nalazim neko rješenje. Da napišem da prodaje svoj suvlasnički dio ili se to podrazumijeva, da upišem površinu cijelog vinograda ili da specificiram o koja se 4 reda radi i kako. To što ne zna sama riješiti objašnjava i dugo studiranje ali ne bi htjela da bude problema poslije sa tetom radi pojedinosti. Molim Vas pomoć ko zna, ne bi htjela pogriješiti pa da mama i kupac poslije imaju problema... Hvala unaprijed na pomoći i strpljenju.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija