Jump to content

wileia

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je wileia objavio

  1. Imam vrlo sličnu priču, isti datum, isti grad. Ja sam kod policije dokumentirala stanje auta (napravili su zapisnik), kod svoje osiguravateljske kuće napravila procjenu štete na autu (imam samo osnovno osiguranje pa mi ne pokrivaju ove troškove), te kontaktirala upravitelja zgrade s koje je krov pao. Svaka bi zgrada trebala imati osiguranje od odgovornosti, što znači ako se nekome tko u njoj ne živi nešto dogodi zbog pada krova, fasade, prozora i sl., kao meni ili vama. Znači kontaktirajte upravitelja zgrade i kod njihovog osiguravatelja napravite procjenu štete. Osiguranje bi to moralo nadoknaditi. Moja pitanja pravnicima su: 1. Što napraviti kada zgrada NIJE osigurana od odgovornosti? 2. Je li to uopće zakonska obaveza upravitelja zgrade? 3. Mogu li potraživati novac od pričuve? 4. Moram li pokrenuti privatnu tužbu i koliko to košta? Hvala
  2. Znaci ne mogu niti na izlet u Sloveniju bez suglasnosti djetetovog oca? Sto ako treba odobriti hitnu medicinsku intervenciju? Kako doci do covjeka koji ne zeli da se zna gdje je i ne zeli se brinuti o djetetu na takav nacin? Nije li upravo time ugrozena djetetova dobrobit?
  3. Dobar vam dan (noc)! Molila bih pomoc u vezi skrbnistva nad svojim djetetom. Situacija je sljedeca: otac mog djeteta i ja prekinuli smo izvanbracnu zajednicu prije godinu dana kad je nase dijete imalo 5 mjeseci. Moj bivsi tvrdi da zeli biti otac, no to u praksi nije bas tako. Vidja dijete rijetko i kratko. Ja se trudim omoguciti im sto vise susreta (kad god to on zeli) i da prodju u sto ugodnijem ozracju, jer zelim da dijete ima oca. To napominjem jer ne zelim paljbu u stilu ne oduzimajte djetetu roditelja itd. Osim toga, on se cesto ne javlja i po mjesec dana, odlazi u inozemstvo, kaze da ce doci pa se ne pojavi, itd. Zelim ovdje pitati koja su moja prava kao djetetove majke, ako sudski ne trazim skrbnistvo (jer on ionako nije zainteresiran zivjeti s djetetom, barem ne sad). Alimentacija me apsolutno NE zanima (ako zeli, neka ju placa). Ono sto je meni bitno znati jest mogu li ja samostalno donositi odluke vezane uz dijete, trebam li potpis oca za npr. odobrenje eventualne medicinske intervencije, odlazak u inozemstvo, upis u vrtic i slicno. Zahvaljujem na pomoci. Srdacan pozdrav!
  4. Pozdrav svima! Moraju li mala poduzeća (s 10 zaposlenih) zaposlenicima dati ugovore na bruto plaću? Naime, radim kod privatnika (na neodređeno, 8 godina) koji mi ne priznaje poreznu olakšicu za dijete, odnosno plaća mi je ostala ista, iako sam dijete prijavila na svoju poreznu karticu. Kažu da smo prijavljeni na neto iznos.. Koliko sam uspjela saznati guglajući, poslodavci su dužni izmijeniti sve eventualne stare ugovore koji su isticali plaću u neto iznosu, na bruto iznos, upravo zbog olakšica. Vrijedi li to i za mala poduzeća? Što mogu napraviti po tom pitanju? Hvala na pomoći!
  5. Hvala. A sto je s porezom na kupnju nekretnine, placa li ga baka ili roditelj, te vrijedi li tu ono oslobodjenje pri kupnji prve nekretnine (jer dijete jos ne posjeduje nista)?
  6. Pozdrav! Moze li maloljetna osoba biti vlasnik nekretnine, ili konkretnije, moze li baka kupiti stan svojoj maloljetnoj unuci? Hvala na odgovoru.
  7. Hmm, mozda je primjer krivi, naime obrt ne radi proizvod vec nudi uslugu. Dakle kao "Kozmeticki salon Zagreb" ili "Taksi Zagreb". Kako se pravno stiti ime, zar nije samom registracijom obrta to ime "rezervirano"?
  8. Pozdrav svima! (Nadam se da ovo spada pod trgovačko pravo...) Obrt se zove npr. "Cipele Zagreb" i ima web stranicu "www.cipele-zagreb.hr". Konkurentski obrt "Cipele Ivica" takodjer je iz Zagreba, no (par mjeseci kasnije) napravi svoj web site na "www.cipele-zagreb.tk" i "www.cipele-zagreb.hr.cx" (iako vec ima svoj "www.cipeleivica.com). Da li se to smatra koristenjem tudjeg imena (jer u imenu prvog obrta je ujedno i ime grada u kojem se oba nalaze), povredom nekih autorski prava ili slicno? Moze li se sto poduzeti po tom pitanju?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija