Jump to content

sumastriborova

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molila bih pomoc. Kako izracunati trajanje godisnjeg odmora za zaposlenika u obrtu, a sukladno novom Zakonu o radu? Je li Kolektivni ugovor za obrtnike na snazi ili nije? Mogu li svojevoljno odrediti trajanje godisnjeg odmora za zaposlenika ukoliko Kolektivni nije na snazi? Imam mali obrt sa 6 zaposlenih i nisam u obvezi izraditi Pravilnik o radu, a htjela bih radnicima odrediti trajanje godisnjeg odmora duze nego 20 dana. Istovremeno ne bih htjela odrediti nesto sto nije u skladu sa Zakonom ili Kolektivnim ugovorom pa molim za savjet.
  2. idi u hzmo i trazi informaciju. poslodavac je, osim obrasca prijave na hzzo duzan radniku uruciti i obrazac prijave u hzmo.
  3. nemaju sva djeca pravo na doplatak. pravo na doplatak imaju ona djeca ukoliko je proslogodisnji dohodak po clanu kucanstva bio nizi od cenzusa od 1663 kn.
  4. poznavajuci rad komore i njen djelokrug, bar ove moje, tesko da ces tamo naci odgovore na ova pitanja. moja je preporuka da svakako odes na hzzo i detaljno se raspitas o pravima. konkretno, ukoliko ti je obrt ostvario dohodak u prosloj godini - porezna je izdala rjesenje na placanje doprinosa i ukoliko si iste platila, vjerujem da iznos dohotka umanjen za placene doprinose i porez+prirez ulaze u osnovicu za izracun rodiljne naknade.
  5. a jesu li zamjenici gradonačelnika državni dužnosnici?
  6. ja sam se neki dan raspitivala o istom i dobila odgovor u hzzo-u da pravo na koristenje preostalog dijela roditeljskog dopusta stjecem tek nakon 9 mjeseci kod novog poslodavca
  7. za izracun naknade za bolovanje zbog komplikacija i rodiljnog dopusta dovoljne su dvije isplacene place prije mjeseca u kojem je nastupio osigurani slucaj. u prosjek place se nikad ne uracunavaju naknade za rodiljni dopust. poslodavac ce u svom ER-1 obrascu za te mjesece upisati nulu. iskazat ce se samo isplacene place i broj sati na koje se odnosi isplata
  8. zbrojit ce se te dvije place i podijeliti s brojem sati provedenih na poslu. tako dobivena satnica je temelj za izracunavanje naknade za komplikacije i rodiljni dopust (napominjem da je maksimalni iznos naknade za bolovanje odredjen u iznosu od ca 4200 kn) nakon sto ode na rodiljni dopust do 6 mjeseci starosti djeteta dobivat ce delimitiranu naknadu. primjer: njena placa je sad 5000 kn - za vrijeme komplikacija isplacuje joj se 4200, a za vrijeme rodiljnog 5000 kn.
  9. 1.5.2009. uzet ce joj se u obzir placa isplacena u travnju za ozujak i u ozujku za veljacu. to su dvije place koje su dovoljne da bi se naknada place priznala u visini prosjecne place ukoliko ima neprekidni radni staz u trajanju od najmanje 12 mjeseci
  10. ne, ne mislim za vrijeme rodiljnog obavljati posao koji zahtjeva angazman od 8-16 sati ili slicno. zanima me je li zakonom dozvoljeno obaviti odredjen posao (trajanja cca 1-2 dana), a temeljem kojeg bi firma isplatila drugi dohodak, obustavila i uplatila zakonom obvezne doprinose i prirez za osobu koja trenutno koristi pravo na roditeljski dopust. znam jako puno osoba koje tako rade pa me konkretno zanima postoji li u zakobu odredba koja to onemugucuje.
  11. Moze li se za vrijeme koristenja prava na roditeljski dopust volontirati i za to primati odredjenu naknadu? Ili obavljati rad temeljem ugovora o djelu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija