Jump to content

splitskimag

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Tete su bile vlasnice parcele koju su postupno parcelizirale zbog prodaje. Ostala je parcela na koju su tete dijelom ostavile put ali kao sastavni dio parcele i put nikada nije izdvojen od parcele ni upisan kao takav, ali su susjedima ( nekima stoji u kupoprodajnom ugovoru ) dali pravo služnosti zbog prolaza do mora. Napominjem da je služnost prolaza do mora dozvoljena kao "skraćeni put" jer zaobilazni put je nešto dulji ali postoji, a sve te druge parcele imaju pristup i glavnoj cesti koja također vodi do mora. U međuvremenu sam naslijedio parcelu od teta a prije nekoliko godina susjed u 1. redu ispod moje parcele zatvorio je prolaz do mora kako ostalima tako i meni. Parcelu sam naslijedio kao parcelu a ne kao parcelu i put i na takvu ću platiti porez. Zadnjih par godina taj dio parcele vodi samo na moju parcelu i nigdje dalje. Inače sa glavne ceste ulazim direktno na taj dio svoje parcele koja je služila kao "put" ili "prolaz". Pitanje: Može li se ukinuti ili prestati pravo služnosti prolaza budući već par godina je prolaz zatvoren od susjeda ispod koji je fizički prepriječio prolaz preko njegove parcele, naročito stoga što put kao put ne postoji već je to parcela u mom vlasništvu ?
  2. nigdje nije upisano sudski u zemljišnik i vlasničkim listovima da itko od susjednih parcela ima pravo služnosti tog mog puta, sve je to bija samo usmeni dogovor, što mogu onda napraviti?
  3. naslijedio sam zemljište koje ima i put ali s time da je parcela zasebna čestica kao i put, oba dvoje se vodi na mene. stvar je u tome da preko mog privatnog puta prolaze i drugi susjedi čije se parcele nalaze iza moje jer to je jedini način da dođu do svoje parcele, nema drugog puta. da li ja njima mogu zabraniti pravo prolaza jer odkad je taj put preko 20.g. svi su prelazili preko njega, ali ja ću sad morati platiti porez na sve to a ostali će bez problema prolaziti i dalje preko mog puta, što mogu učiniti?
  4. otac mi ima zemljište u svome vlasništvu 1/1 i želi da sada za života prebaci to na mene da se ja uknjižim kao vlasnik, što trebam napraviti i gdje se javiti, koliko to traje i košta?
  5. Suvlasnik sam sa braćom i rođacima na više čestica za svoj idealni dio. Nakon pravomoćnosti rješenja uknjiženi smo svi suvlasnici na zemljišniku, naravno za idealne dijelove. Zanima me slijedeće: 1. Možemo li nakon uknjižbe ustupati odnosno "prenositi" neke dijelove pošto su neodređeni ali odredivi i što ugovor mora sadržavati ( gdje bih mogao naći nekakvu šprancu " Ugovora o prijenosu nasljednog dijela "da vidim kako to izgleda )? 2. Kakva je razlika između ustupanja potomku ( znam da se na ovo ne plaća porez jer je ravna linija ) i ustupanja suvlasniku ( drugom sunasljedniku npr. bratu ) ?
  6. taj susid je to napravio još prije 20.g a kako sam ja tek sada naslijedio tu kuću i kada sam išao provjeravati u prostornom planu onda sam to i primijetio. taj put vodi do moje kuće i još jedne susjedove kuće i to je pješački put i put za odvijanje prometa vozilom koji vodi samo do kuće. prijavit ću sve općini znači i policiji, i šta će oni napravit, pretpostavljam susjed će tribat srušiti taj dio kuće, je li ko zna koliko to sve traje jer imam namjeru nešto nadograđivati na parceli ali kamioni ne mogu doć do parcele, a želim početi odmah
  7. imam kuću koju sam dobio od tete koja je još živa, u zemljišniku je ta kuća uknjižena na nju i njezine dvije sestre koje su umrle, znaći ima 1/3. kako njezine sestre nigdje nisu naznačile niti oporukom kome će njihovi dijelovi pripasti da li se automatski to prenosi na moju tetu koja je još živa zbog toga što je ona prvi najbliži rod jer pokojne tete nisu imale obitelj ni djecu
  8. kako riješiti ovu situaciju!!?? kada sam vidio prostorni plan susjedov dio kuće je izgrađen priko cilog javnog puta u širinu, do svoje kuće triban ić priko tuđe parcele, ovo je nevjerojatno!!!! kako ovo riješiti, kome se obratiti, koliko je to komplicirano i koliko traje taj proces, pretpostavljam tužiti naravno i tribat će srušiti taj dio jel tako?
  9. imam građevinsku parcelu od 400m2 koju dijelim sa jednim suvlasnikom koji na toj parceli ima samo svega 15m2, znaći ja san 98% većinski vlasnik te me zanima, kako on ne želi prodat svoj dio, da li ja mogu graditi na svoj dio bez da njega išta pitam, tj. prvo bi triba dovesti geometra da mi odredi dio jel tako? da li mogu uopće išta radit bez njegovog odobrenja ili da tražim iskljućenje ili razvrgnuće iz suvlasničke zajednice ako je moguće na građevnoj parceli? malo bi mi glupo parilo da ja koji san većinski suvlasnik zbog njega ne mogu ništa i da mi propadne parcela
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija