Jump to content

mirela9

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je mirela9 objavio

  1. Ako je netko imao prilike koristiti knjigu (ili CD) "Zbirka ugovora građanskog i trgovačkog prava 4" u izdanju Poslovnog zbornika, može li podijeliti svoje mišljenje o istome? Koliko je korisno u svakodnevnom poslu, koliko su primjeri primjereni?
  2. Može li netko, tko je imao priliku vidjeti oba, usporediti Pravni leksikon (u izdanju Leksikografskog zavoda M. Krleža 2007.g.) i Opći rječnik prava (u izdanju Narodnih novina 2006.g.)? "Od oka" se može uočiti da Pravni leksikon ima 1872 stranice te obrađuje 6584 pojmova (natuknica) u odnosu na Opći pravni rječnik s 1368 stranica i cca 5500 pojmova. Inače, Pravni leksikon je nešto skuplji. Koji je bolji ili korisniji u poslu?
  3. Molim za pomoć. Trenutno sam na rodiljnom dopustu (prvih 6 mjeseci nakon poroda) tijekom kojeg mi ističe ugovor o radu na određeno vrijeme (i to mjesec dana prije nego mi završi rodiljni dopust). Trenutni poslodavac mi je rekao da mi ne namjerava produljiti ugovor, odnosno ponuditi novi ugovor o radu, osim ako odmah ne prekinem rodiljni dopust, ne nastavim roditeljski dopust (sljedećih 6 mjeseci) i odmah dođem raditi. Suprug mi je u međuvremenu ostao bez primanja, jer radi, ali ne dobiva plaću. S obzirom da mi nema tko čuvati dijete, ja bih ipak htjela završiti rodiljni dopust do kraja i nakon toga nastaviti roditeljski dopust (do punih godinu dana djeteta), ali tako da se ipak u međuvremenu ne vodim kao nezaposlena, kako mi iznos naknade ne bi još dodatno pao i kako ne bi izgubila staž. Jedna od mogućnosti je da se prijavim u tvrtku mog oca koja je osnovana prije 10-ak godina, ali nikad nije poslovala. Tvrtka je aktivna u sudskom registru, ali u stanju mirovanja, nikad nije izdala ni platila niti jedan račun te bi je mogli aktivirati za ovu potrebu ako moramo. Ideja je bila da se zaposlim na minimalac, ako je potrebno da za prvih mjesec dana platim doprinose i da nakon toga uz suglasnost poslodavca otvorim roditeljski dopust (drugih 6 mjeseci). No, imam niz pitanja i nedoumica: 1. Mogu li se uopće zaposliti tijekom rodiljnog dopusta, odnosno promijeniti poslodavca dok sam na rodiljnom dopustu? Ako da, postoji li kakav prekršaj temeljem kojeg može odgovarati tvrtka ili ja osobno što su me zaposlili tijekom rodiljnog dopusta koji koristim? 2. Ako se i zaposlim u nekoj novoj tvrtci, mogu li odmah po završetku rodiljnog dopusta zatražiti roditeljski dopust ili moram provesti neko vrijeme na radu, odnosno G.O. prije nego zatražim roditeljski dopust? Postoji li neki prekršaj za tvrtku ili mene osobno u vezi toga ako odmah po zaposlenju zatražim roditeljski dopust, a tvrtka mi da suglasnost? 3. Ako se zaposlim u navedenoj neaktivnoj tvrtci, moram li je onda aktivirati (u smislu uplata/isplata s računa) i platiti doprinose za prvih mjesec dana ili mogu samo sklopiti ugovor o radu, prijaviti se na HZZO i odmah zatražiti roditeljski dopust da ne platim doprinose? Ionako tijekom rodiljnog i roditeljskog dopusta tvrtka ne plaća doprinose ni bilo kakva druga davanja, pa je onda možda ne bi trebalo ni aktivirati još sljedećih 6 mjeseci. Kolegica iz kadrovske mi je rekla da mogu promijeniti tvrtku i vjerojatno uopće ne moram nijedan dan provesti u radnom odnosu prije nego zatražim roditeljski dopust, pa temeljem tvrtka ne treba ni platiti doprinose, ali nisam baš sigurna u to. Molim za savjet što mi je najpametnije učiniti, kako izvesti to s aktiviranjem tvrtke i potencijalnom uplatom doprinosa, a da pri tome nekako nastavim roditeljski dopust nakon rodiljnog i ne ostanem bez ionako male naknade i staža. Zahvaljujem unaprijed.
  4. Molim za pomoć. Trenutno sam na rodiljnom dopustu (prvih 6 mjeseci nakon poroda) tijekom kojeg mi ističe ugovor o radu na određeno vrijeme (i to mjesec dana prije nego mi završi rodiljni dopust). Trenutni poslodavac mi je rekao da mi ne namjerava produljiti ugovor, odnosno ponuditi novi ugovor o radu, osim ako odmah ne prekinem rodiljni dopust, ne nastavim roditeljski dopust (sljedećih 6 mjeseci) i odmah dođem raditi. Suprug mi je u međuvremenu ostao bez primanja, jer radi, ali ne dobiva plaću. S obzirom da mi nema tko čuvati dijete, ja bih ipak htjela završiti rodiljni dopust do kraja i nakon toga nastaviti roditeljski dopust (do punih godinu dana djeteta), ali tako da se ipak u međuvremenu ne vodim kao nezaposlena, kako mi iznos naknade ne bi još dodatno pao i kako ne bi izgubila staž. Jedna od mogućnosti je da se prijavim u tvrtku mog oca koja je osnovana prije 10-ak godina, ali nikad nije poslovala. Tvrtka je aktivna u sudskom registru, ali u stanju mirovanja, nikad nije izdala ni platila niti jedan račun te bi je mogli aktivirati za ovu potrebu ako moramo. Ideja je bila da se zaposlim na minimalac, ako je potrebno da za prvih mjesec dana platim doprinose i da nakon toga uz suglasnost poslodvaca otvorim roditeljski dopust (drugih 6 mjeseci). No, imam niz pitanja i nedoumica: 1. Mogu li se uopće zaposliti tijekom rodiljnog dopusta, odnosno promijeniti poslodavca dok sam na rodiljnom dopustu? Ako da, postoji li kakav prekršaj temeljem kojeg može odgovarati tvrtka ili ja osobno što su me zaposlili tijekom rodiljnog dopusta koji koristim? 2. Ako se i zaposlim u nekoj novoj tvrtci, mogu li odmah po završetku rodiljnog dopusta zatražiti roditeljski dopust ili moram provesti neko vrijeme na radu, odnosno G.O. prije nego zatražim roditeljski dopust? Postoji li neki prekršaj u vezi toga ako odmah po zaposlenju zatražim roditeljski dopust, a tvrtka mi da suglasnost? 3. Ako se zaposlim u navedenoj neaktivnoj tvrtci, moram li je onda aktivirati (u smislu uplata/isplata s računa) i platiti doprinose za prvih mjesec dana ili mogu samo sklopiti ugovor o radu, prijaviti se na HZZO i odmah zatražiti roditeljski dopust da ne platim doprinose? Ionako tijekom rodiljnog i roditeljskog dopusta tvrtka ne plaća doprinose ni bilo kakva druga davanja, pa je onda ne bi trebalo ni aktivirati sljedećih 6 mjeseci. Kolegica iz kadrovske mi je rekla da mogu promijeniti tvrtku i vjerojatno uopće ne moram nijedan dan provesti u radnom odnosu prije nego zatražim roditeljski dopust, pa temeljem toga ni platiti doprinose, ali nisam baš sigurna u to. Molim za savjet što mi je najpametnije učiniti, a da pri tome nekako nastavim roditeljski dopust nakon rodiljnog i ne ostanem bez ionako male naknade i staža. Zahvaljujem unaprijed.
  5. Molim ako netko zna odgovor na pitanje: kome se dostavljaju pravomoćna ovršna rješenja na provedbu ako nam je ovršenikov dužnik (poslodavac)poljoprivredno kućanstvo/poljoprivrednik u sustavu pdv-a? Hvala unaprijed.
  6. Dakle, nakon što odluka suda, kojom u cijelosti održava na snazi predmetno ovršno rješenje, postane pravomoćna, od suda zatražiti da temeljem takve pravomoćne odluke na ovršno rješenje stavi klauzulu ovršnosti i pravomoćnosti, a temeljem takvog rješenja navaliti na ovrhu!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija