Jump to content

vrx2

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dali je ovo definitivno..? Kakva je razlika izmedu "odricanja" i "ustupa"..? Dali mi mogu umijesto odricanja, ustupiti auto (..i dionice)..? Dali bi to vrijedilo i za dionice...jer je slican slucaj? Ja sam dao novce za dionice, a otac ih je kupio u njegovo ime..? Cisto radi informacije (..u slucaju da je odricanje od auta i dionica moguce) dali bi ja trebao tu ovjerenu izjavu predati cim prije (ili u nekom odredenom roku) ili tu izjavu mogu ovjeriti i predati za jedno 4 mjeseca kad se vratim u Hr. jer mi je dosta komplicirano otici do Hr. konzulata od ovdje gdje se trenutno nalazim..? Pozdrav,
  2. Hvala na odgovoru Veteran. 1) Vezano uz to pitanje…recimo da se ostavinska rasprava odrzi, a ja na njoj nisam prisutan…dali ce auto automatski pripast meni, ako se mama i brat odreknu naslejedstva nad autom, a da ja ne trebam dati suglasnost ili nesto potpisati… (..ili biti prisutan)? 2) Eto jos sam se danas neceg sjetio…kada su se prodavale HT dionice ja ih nisam mogao kupiti jer sam bio u inozemstvu, pa sam ocu dao novce i on ih je na svoje ime kupio za mene. Dionice trenutno glase na njega. Dali je sa njima isti slucaj kao i sa autom. Ako se mama i brat odreknu nasljedstva nad dionicama…sve ok…idu meni? 3) Dali ja moram nesto potpisati (…ili obavezno biti tamo ) ili se to moze obaviti bez moje prisutnosti i ja to mogu poslije srediti, jednom kad se vratim u Hr…? 4) Jos nesto…tko skuplja popis imovine i svega ostalog sto glasi na oca, cisto sumnjam da mama zna sve sta je otac posjedovao (..mozda njive, neku sumu itd.) ili sta glasi na njega, za brata znam da nema pojma, u biti..kao ni ja…??? Tko sastavlja taj popis…ili gdje se moze vidjet sta sve glasi na oca..? Dali isto tako postoji vjerojatnost, da na primjer, nikad ne saznamo za neke stvari koje glase na njega…? Toliko za ovaj put. Lijep pozdrav,
  3. Odlicno objasnjeno, tako sam si i ja mislio, samo mi je trebalo da mi to netko potvrdi. Puno hvala na trudu i vremenu Poduzetnice, a naravno i ostalima. Situacija s bratom nije toliko kriticna kao sto vam se mozda cini, on je inace ok (..ili sam mozda ja predobar), samo je malo naucen na previsok standard zivljena s obzirom na placu koju prima…tu i tamo posudivanja tudih novaca i ne razmisljanja kako ce ih jednog dana trebati vratiti (ili, ako Bog da, mozda ne!). Klasican slucaj…jedan radi, drugi trosi! On dobro zna da to sto radi nije dobro, no na zalost nije toliki karakter da moze sam sebi reci da je vrijeme da se tome stane na kraj…jos se uvijek nada da ce se jednog dana probuditi i ugledati dobru vilu sa carobnim stapicem i sve ce biti rijeseno. No vratimo se na ostavinsku. Ima jos nesto sta me zanima…ja sam sebi kupio auto, ali je auto bio na tatino ime jer je imao povlasticu. Nakon sto sam otisao u inozemstvo, auto sam ostavio njima (na koristenje). Kakva je situacija sa autom…dali se i on dijeli na tri. (Auto pripada meni jer sam ga ja platio, ali zakon to, predpostavljam, vidi drugacije...i ne zanima ga tko ga je platio nego tko je njegov vlasnik, zar ne?) Malo mi izgleda prekomlicirano da se dijeli na tri, jer ako ga npr. zelim prodati, onda svi troje moramo potpisivat prodajni ugovor ili kako to vec ide…ili registracija!?! Mama, brat i ja se dobro slazemo i oni ce se gotovo sigurno sloziti sa svime sta ja kazem da bi bilo najbolje…no buduci da sam ja u inozemstvu i na mogu trenutno na ostavinsku, bojim se da oni ne odu jer znam da ce se sloziti sa svime sta javni biljeznik i sudac kazu (bez razmisljanja dali je dobro ili nije), samo da se cim prije toga rijese i odu doma. Ostavinska bi trebala biti, kao sto sam vec rekao, za jedno 10-tak dana, al buduci da je moj poziv vracen znaci da se nece odrzati, zar ne..? U tom slucaju bar imam malo vise vremena za razmisljanje. Bilo bi super ako mi mozete odgovoriti ovo u vezi auta…i siguran sam da cu se tijekom vikenda sjetiti jos par pitanja.. Jos jednom, svima puno hvala..
  4. Notarica, hvala na brzom odgovoru.. Dali taj sluzbeni dopis mora negdje biti ovjeren ili bi to bilo vise kao u stilu pisma..? Javni biljeznik je, na zamolbu (usmenu, jer su poznanici) moje mame odugovlacio sa slanjem poziva vec nesto vise od pola godine...no buduci da je to bilo cisto onako usmeno, a ne sluzbeno...dali bi slanjem tog sluzbenog dopisa ipak uspio odgoditi ostavinsku na jos par mjeseci..? Ostavinska rasprava je za jedno 10 dana...sta ce se desiti ako se ne pojavim...? Dali ce se ipak odrzati ili ce se odgoditi..? Situacija za povratak mi je malo komplicirana radi posla...sta bi trebao navesti kao obrazlozenje, a da ne idem previse u detalje posla...dali bi nesto kao: "...Zbog volumena posla, putovanja i poslovnih sastanaka nisam se u mogucnosti odazvati na ostavinsku raspravu, te Vas molim da se sljedeca odgodi na jos nekoliko mjeseci." ...dali bi to bilo dovoljno, i dali bi bilo bolje da umjesto "nekoliko mjeseci" navedem konkretan period, npr. cetiri ili pet..? Puno hvala za pomoc..
  5. Otac je umro prosle godine. Ostali smo mama, brat i ja, pa predpostavljam da se imovina dijeli na nas troje. Ja sam vec duze vremena u inozemstvi i trenutno se jos ne mogu vratiti u Hr. (jos jedno 4, mozda 5 mjeseci). Mama je (..svo ovo vrijeme) uspjela sredit da nam ne salju pozive za ostavinsku raspravu, no navodno osoba s kojom je to sredila ne moze vise to odgadat jer ga tjera sud, pa su pozivi stigli prosli tjedan i rasprava je za jedno 10-tak dana. Mama moj poziv nije potpisala na primitku, pa je vracen. Ja bi zelio prisustvovat raspravi jer imam nekih nesredenih racuna sa bratom, pa bi to onda nekako sredili sa imovinom. Zanima me kako ja tu raspravu mogu odugovlacit jos jedno 4-5 mjeseci, dok se ne vratim..? Dali ce se ostavinska rasprava ipak odrzat, ako se ja ne pojavim na sudu, a nisam potpisao ni primio poziv, nego je vracen. Dali postoji neki odredeno broj, koliko puta sud salje poziv…i ako se osoba nakon tog odredenog broja jos uvijek ne odazove..dali se tada ostavinska rasprava provodi bez te osobe..? Dali se u tom slucaju sve dijeli na tri..? U biti…dali netko zna kako to oduzit jos jedno 4-5 mjeseci...bilo koji nacin? Svima unaprijed hvala za pomoc..
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija