Jump to content

bodulica

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je bodulica objavio

  1. Ako nemate prijavljeno prebivalište sud može poslati nadležom Centru za socijalnu skrb zahtjev da Vam postavi skrbnika za poseban slučaj iz reda odvjetnika ili javnih bilježnika. Tada uopće ne morate primiti ni tužbu niti išta, sve prima poseban skrbnik. Tako se i presuda donese, koja 15 nakon što ju Vaš skrbnik za poseban slučaj primi postaje pravomoćna. Tada suprotna strana, tj. onaj tko Vas je tužio ima pravomoćnu presudu u rukama i u slučaju da se radi o sporu radi isplate može npr. pokrenuti postupak za ovrhu. I ovrha čeka sve dok jednog dana se Vi ne vratite, a ta informacija uvijek nekako dođe do stranke ili odvjetnika koji je pokrenuo ovrhu i tako se to naplati.
  2. Ne znam kako je po zakonu, ali moja šefica (sutkinja) nikad ne gleda kada je izdan rodni list. To nije bitno, bitno je kad je dijete rođeno, je li maloljetno, tko je upisan kao otac. A sad, kako je po zakonu stvarno ne znam. Možda bi bilo bolje iz neke vlastite sigurnosti otići po novi rodni list, a možda stvarno ne treba.
  3. Ukoliko stranka ne preuzima sudske pozive (ono kad poštar ostavi žuti papirić pa Vi ne odete podignuti), sud može izvršiti dostavu putem sudskog dostavljača - to je čovjek koji dođe par puta dnevno, ako treba i par dana za redom, da vidi kad ste u stanu i ako odbijete primiti poziv, a on zna da ste unutra i vidio vas je, on ima ovlasti pribiti Vam sudski poziv na vrata i dostava će se smatrati uredno izvršenom. A to je loše za Vas iz tog razloga što se ročište može održati, a Vi nećete imati priliku iznijeti obranu. Ukoliko ni takva dostava ne uspije, sud Vam može i putem policije dostaviti poziv, isto tako, može Vas i policija privesti na ročište, po nalogu suda. Postoji još jedna stvar, ukoliko primite poziv, a ne pristupite - također sud može poslati policiju da vas privede. Po mom mišljenju bolje bi bilo da primite poziv i odete na ročište, tamo iznesete obranu, svoju verziju priče, na svaku odluku se žalite, i to je jedino što možete napraviti. Koliko god Vi odugovlačili, prije ili poslije morati ćete pristupiti na sud, a ako odugovlačite troškovi suda će sve više i više rasti, a to je ponovno loše za Vas.
  4. Treba tužiti oca djeteta za uzdržavanje. U biti ga tuži dijete, a ne majka, dakle tužitelj je mldb. dijete zastupano po majci i zakonskoj zastupnici. Obavezno treba tužiti za uzdržavanje upravo da bi se došlo na kraj s tom njegovom samovoljom - da plaća koliko i kad hoće. Dijete ima potrebe, i oba roditelja trebaju izdvajati za njega. Ukoliko je otac djeteta slabijeg imovinskog stanja i nije u mogućnosti plaćati puni iznos koji je za dijete od 9 godina propisalao ministarstvo, bilo bi dobro da se majka i otac djeteta dogovore (pa makar i posredstvom suda) koliki iznos je otac djeteta u mogućnosti plaćati (s obzirom na to kolika primanja ima i da već uzdržava svoju ostalu djecu). Ali, otac djeteta ukoliko ne živi s njim je dužan doprinositi za dijete redovito. Zato što prije treba podnijeti tužbu sudu. Ne mora biti svađe, sve se može dogovoriti, ali ipak je bolje imati u ruci pravomoćnu presudu za slučaj da se dogodi da otac djeteta prestane plaćati alimentaciju, imate neku sigurnost.
  5. Izgleda da sam dobro napisala požurnicu, jer je za ovaj petak zakazano ročište!!! valjda je to dobar znak... Dečko mi je pozvan za svjedoka (auto je u vlasništvu njegovog oca), pa ćemo viditi što će se dogoditi. Kako bi lipo bilo da i stari pristupi pa da se to može i zaključiti. Uglavnom, hvala na savjetima i nadajmo se da će sve proći super u petak. Ako ne, javiti ću se opet s novim pitanjima što sad.
  6. Prekršajni sud je druga zgrada, druga ulica, drugi kvart.... a razlika između prekršajnog i općinskog suda je kao između neba i zemlje. Tamo ne poznam nikoga, radim u sudu manje od godine dana, i na općinskom se mi bavimo totalno drugačijim stvarima (razvod braka, uzdržavanje, utvrđenje prava vlasništva, isplate.... itd.). Radim kao zapisničar, a kad sam sutkinju pitala za savjet rekla je da ne zna, jer ona nikada nije radila na takvim stvarima, cijeli radni staž je na općinskom sudu na parnicama. Ali hvala na savjetu. Poslali smo prije par dana požurnicu (sličnu onoj kakve ja gledam redovito na ovom sudu) i zamolili da nas izvijeste o stanju spisa (kao zainteresiranoj stranci u postupku, jer vlasniku auta netko treba isplatiti lovu za štetu na autu). Mi inače, na općinskom sudu, kad netko traži da ga se izvijesti o stanju spisa to i napravimo, ali kakva je praksa prekršajnog ja to ne mogu znati. Eto, zato sam pitala ako netko slučajno zna, da mi kaže je li žuran postupak. Šteta je procjenjena na 17.500,00 kn, ali auto je popravljeno za manje od 10.000,00 kn, tako da ne znam koji iznos osiguranje potražuje. Ako je to žuran postupak, poslala bi im još koju požurnicu i u njoj navela da molim nastavak postupka pošto se radi o hitnom postupku, a ako nije žuran postupak onda to baš i nema previše smisla, treba čekati. Koliko, ni to očito nitko ne zna...
  7. Zamolila bi ako netko zna da mi kaže je li ovaj prekršajni postupak koji se vodi protiv vozača traktora, je li to žurni postupak na prekršajnom sudu?
  8. Između ***ime i prezime, djevojačko prezime ili ime oca, OIB, adresa***, s jedne strane kao nositelja prava korištenja, te ***ime i prezime, djevojačko prezime ili ime oca, OIB, adresa***, s druge strane, sklopljen je dana ***datum, mjesec, godina*** slijedeći UGOVOR O PRIJENOSU PRAVA TRAJNOG KORIŠTENJA GROBNICE I Ugovaratelji suglasno utvrđuju da je ***ime i prezime, djevojačko prezime ili ime oca***, nositelj prava trajnog korištenja grobnice položene na Mjesnom groblju ***di je groblje*** br. ****. II ***ime i prezime, djevojačko prezime ili ime oca*** prenosi i ustupa na trajno korištenje grobnice iz čl. 1. ovog ugovora na drugu ugovornu stranu ***ime i prezime, djevojačko prezime ili ime oca***. III U posjed grobnice iz čl. 1. ovog ugovora ***ime i prezime, djevojačko prezime ili ime oca*** stupa odmah po potpisu ugovora. IV ***ime i prezime, djevojačko prezime ili ime oca*** ovlašćuje ***ime i prezime, djevojačko prezime ili ime oca*** da na temelju ovog ugovora može izvršiti promjenu naziva korisnika grobnice položene na Mjesnom groblju ***di je groblje*** br. ****, na svoje ime kod pravne osobe koja upravlja grobljima, sve sukladno Zakonu o grobljima. V Sve troškove u svezi provedbe ugovora snosi ***ime i prezime***. VI Ugovor je sačinjen u 5 istovjetnih primjeraka svaki sa snagom izvornika. U znak pristanka na prava i obveze iz ovog ugovora, ugovaratelji ga potpisuju. ***mjesto sastavljanja i datum*** _________________ _________________ ime i prezime davatelja ime i prezime primatelja
  9. Hvala što mi pomažete. Osiguranje oštećenog vozila "Allianz" je procjenilo štetu na 17.500,00 kn. Na protokolu prekršajnog suda rekli su da jedino što možemo jest poslati požurnicu. Pošto vozač traktora izbjegava doći na sud, ne pristupa ročištima, a osporava bilo kakvu odgovornost (za što nema uopće dokaza, jer ograničenje na toj cesti je 40 km/h, i moj dečko se zaustavio kad ga je ugledao), što će sud dalje napraviti? Ja inače radim na općinskom, tako da mi uopće nije jasno kako funkcionira prekršajni sud. I molim vas, ako neko zna, koliko ti sporovi traju?
  10. Najbitnije se je javiti sucu i lijepo u dopisu navesti koji je razlog nedolaska na ročište, a pošto je rok stvarno kratak vjerujem da neće biti problema s odgodom ročišta. Obično se najprije dostavi tužba na odgovor, prije sazivanja ročišta, al kako je u ovom postupku odmah sazvano ročište, to je vjerojatno neki hitan predmet. Sretno!
  11. Najbolje bi onda bilo da danas, sud radi do 16 sati napišeš jedan kratak dopis i da ga faxirš sudu. Broj faxa možeš saznati ako nazoveš bilo koji broj telefona tog suda. U tom dopisu treba pisati ime tužitelja, tuženika (tebe), broj predmeta pod kojim se vodi postupak (obavezno), napisati kojeg datuma i u koji sat je ročište te na vrh napisati hitno sucu ***** (ime i prezime suca). Sve te podatke možeš vidjeti iz poziva koji ti je uručen. U sadržaju dopisa napiši da zbog kratkoće roka od dostave poziva to ročišta nisi bio u mogućnosti (zbog poslovnih obaveza ili tako nešto) angažirati odvjetnika i očitovati se na tužbu ,te da moliš da se tvoja izočnost opravda i da ti se ostavi kraći rok u kojem bi se očitovao na navode iz tužbe i angažirao odvjetnika. To obično pali.
  12. Nabavili smo nekako kopiju policijskog zapisnika, onog što je sastavljan baš kad se to dogodilo i u njemu ne piše uopće tko je skrivio nesreću. U tome i je problem. U zapisniku je naznačeno da je šteta na osobnom vozilu 5.000 kn , a na traktoru 500 kn. No, popravak je koštao više nego je policija u zapisniku navela. Tako da ne znam ni koji iznos točno osiguranje mog dečka potražuje.
  13. Obavijestio sud o promjeni adrese, kažeš, a onda napominješ da nikada prije nisi imao posla s tim sudom,i da je to novi predmet. Nema smisla. Koliko ja znam, a znam dosta jer radim na općinskom sudu, ne postoji zakonski rok koliko bi prije trebao primiti poziv, pogotovo ne ako se radi o hitom postupku (razvod braka, uzdržavanje itd.). Ukoliko se protiv tebe vodi neki postupak, i ti se odseliš i ne javiš sudu novu adresu, mogu ti dostavu poziva vršiti putem oglasne ploče tog suda, i smatrati dostavu urednom. A ako ti je poziv došao neposredno prije dana kad je zakazano ročište, možda je to i tvojom krivnjom, ako si izbjegavao dostavu. (Znaš ono kad dođe žuti papirić na kojem piše da odeš u poštu podignuti preporučenu pošiljku, a ti ne odeš). Eto, toliko ja znam iz svog iskustva.
  14. I još nešto, s mojim dečkom je u autu bila još jedna osoba, ali policija to nije navela u zapisniku, jer su rekli da ta osoba nije svjedok nezgode, nego sudionik u istoj. Pa jel se može njega pozvat da svjedoči na sudu, ili što? Ne razumin zašto policija nije upisala koliko je osoba bilo u autu.
  15. A ukoliko on i dalje ne bude dolazio na ročišta? Radi se o staroj osobi, inače rođen je 1927. godine, i on se vozika okolo u traktoru.... koliko dugo se postupak može otegnuti?
  16. Zamolila bi vas da mi što prije odgovorite na pitanja, jer sam tu na forumu čitala da apsolutna zastara u prometnom pravu (ako se to tako zove), nastupa 2 godine od nastanka nesreće, pa zato mislim da mi je prilično hitno. Ovako, dečko mi je u prosincu 2008.g. imao prometnu nesreću, vozeći registiriranim osobnim vozilom u zavoju vidio je traktor, a kako je zavoj dosta nepregledan i cesta nije baš široka, stao je da traktor može proći uz njega. Znači, on stoji s autom registriranim i sve, a neregistrirani trakor prolazi uz njega, udari ga i ošteti vozilo. Dolazi policija, napravi zapisnik i sve se čini kao čista stvar. Osiguranje pokreće kazneni postupak protiv lika s trakotorom. Međutim, stari koji je vozio neregistrirani traktor tvrdi da nije kriv, ali čista je stvar, ne more dokazati da nije kriv, kad je kriv!!!!! I sad, bilo je jedno ročište i stari se nije pojavi. Molim vas, recite mi što da sad radimo? Poslati ćemo požurnicu, ali molim vas nek mi neko kaže što će se dogoditi ako on i dalje ne bude dolazio na ročišta? I koliko će se taj postupak otegnuti? Molim vas što hitnije, jer me stvarno strah da neće dobiti odštetu, a osiguranje je poslalo već dva dopisa da nisu u mogućnosti isplatiti odštetu zbog toga što postupak pred Prekršajnim sudom (u Zadru) još nije gotov. Help.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija