Jump to content

Kementari

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Kementari objavio

  1. Urestoranu u kojem sam radila nesto vise od 6 mjeseci imam negdje oko 450 prekovremenih sati, oni su moja osobna evidencija jer poslodavac nije dopustio da imamo radne liste prema kojem bi sve imale crno na bijelo, ti isti sati nisu iskoristeni u slobodne dane iako je tako napisano u ugovoru u radu. Ugovor o radu mi istice 31.12. iako sam prije neki dan dobila otkaz zbog navodnog rezanja troskova u firmi, pretpostavljam da ce mi ostatak dana biti iskoristeni u godisnji iako od 17.12. kad su mi rekli da vise ne radim do 31.12. moze biti iskoristeno samo 10 dana godisnjeg. U firmi su toga dana postavljeni nekakvi uvjeti prema kojima se radnicima koji ostaju rezu place za 1000 kuna, smanjuje prijava ( tj. bit ce prijavljeni na minimalac a ostalo na ruke kakva je uobicajena praksa u nasoj drzavi), do sada smo bili prijavljeni na KV tj. moja bruto prijava je bila 3250 kn dok je moja cjelokupna placa iznosila 5000 kn.Receno je izmedu ostalog da nema slobodnih radnih dana i nema godisnjeg. Moje 2 kolegice su rekle da pod tim uvjetima nece radit, tako da su i one na prisilnom godisnjem. Bile smo kod odvjetnice i namjeravamo tuziti poslodavca za ove neisplacene prekovremene,ali buduci da nemamo ovjerenu evidenciju sati ostaje samo nasa rijec protiv njegove, iako imamo snimku ovog zadnjeg sastanka u kojem voditelji priznaju neke stvari vezane za prekovremene za minimalnu prijavu i isplatu place na crno i sve ostale gadosti za koje su rekli da znaju da su zakonom kaznjive ali sta nam mozete, poljubite ili ostavite. Zanima me postoji li mogucnost da nam poslodavac ne isplati ove prekovremene i da sud odbije nasu tuzbu jer nemamo ciste dokaze osim mozda te snimke i eventualnog svjedocenja kolega.
  2. U toj firmi sam radila 2 godine, prvu godinu dana nije vodena evidencija sati a radilo se vise nego ovu drugu godinu, tako da to nije ni iskoristeno, sto znaci da sam ja jos uvijek u debelom plusu. Da li je nastupila zastara s obzirom da se radi o 2007/08 za potrazivanje evidencije sati u tom vremenskom razdoblju, za sto on naravno nema evidenciju jer nije ni vodena. Samo da napomenem da se ovde ne radi samo o neisplacenom otkaznom roku nego o tome da neki ljudi misle da imaju pravo radit sta ih je volja.
  3. Radim u ugostiteljstvu gdje se svakako radi, prekovremeni sati mi nisu placeni nego se preracunavaju u slobodne tako da se dogodilo da sam radila dnevno pola satnice a ona druga polovica je isla u slobodne. Prije mjesec dana sam dobila bolju ponudu za posao, dala otkaz i odradila mjesec dana otkaznog roka. Kad sam dosla po papire moj bivsi sef mi je rekao da necu dobiti placu jer sam u minusu sa satima ali da ce mi platit mirovinsko i zdravstveno. Mene zanima da li ja ipak imam pravo na placu usprkos navodnom minusu sa satima. ( zadnji mjesec dana sam odradila skroz uz samo 3 slobodna dana, a zadnji dan sam radila 13 sati), da li je tu prekrsio kakav zakon?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija