Jump to content

Zbuki

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Zbuki objavio

  1. Nisam iz pitanja shvatila da li već koristite porodiljni dopust ili tek planirate. Baš sam neki dan slično pitanje postavila svojoj referentici za porodiljni dopust na HZZO-u i nije bila potpuno sigurna, ali izgleda da se porodiljna naknada određuje prema satnici; dakle, ako i radite pola radnog vremena, trebali bi za prvih 6 mjeseci dobivati punu plaću.
  2. Zbuki

    zadužnica

    Da, upravo je u tome specifičnost obrta, jer obrt nije pravna osoba i obrtnik odgovara čitavom svojom imovinom!
  3. Na koji način se kod kupovine prve nekretnine koja je kuća s okućnicom (dakle nije kupnja zemljišta na kojem će se tek izgraditi kuća) računa kvadratura na koju se plaća porez? Za 3 člana, oslobođenje je do 80 m2 stambenog prostora, a kako se računa okućnica? Zakon o porezu na promet nekretnina to ne specificira. Hvala
  4. Mogu tražiti ovrhu na cjelokupnoj imovini, a ne se samo ograničiti na plaću, a kako to ide preko suda, troškovi se uvećavaju i za zatezne kamate i za sudske pristojbe.
  5. Ako si jedini nasljednik, odgovaraš za sve dugove, ali samo do visine nasljeđene imovine, tako da u biti ostaješ bez novaca. Ali ako je više nasljednika, svatko odgovara razmjerno svojem nasljednom dijelu, pa ti možda nešto i ostane. Tako je barem u teoriji.
  6. Zna li netko sastav komisije za 18.05. i 20.05.? (zetusk@net.hr)
  7. Ako je nužni dio nasljednika povrijeđen, bilo oporučnim raspolaganjima, bilo darovanjima za života ostavitelja, nasljednici mogu tražiti umanjenje oporučnih raspolaganja, te vraćanje darova dok ne ostvare svoj nužni dio. Sigurnije je zaključiti ugovor o doživotnom uzdržavanju, jer se njime može obuhvatiti i sadašnja i buduća imovina, a dobro je rješenje i ugovor o raspodjeli i ustupanju imovine za života jer na njega moraju pristati ostali sunasljednici (znači, to bi bilo izvedivo ako su druga djeca suglasna s takvim raspolaganjem), ali se takvim ugovorom ne može obuhvatiti buduća imovina (mislim). U svakom slučaju, bilo bi se dobro obratiti odvjetniku da sastavi ugovor, kako bi se izbjeglo eventualno kasnije pobijanje.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija