Jump to content

Ozana_OS

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Proširiš registraciju i dodaš novi pogon - frizerski salon. Naravno, u drugom prostoru. Izvadiš minimalno tehničke uvjete za prostor, imenuješ odgovornu osobu odnosno poslovođu koji mora imati tražene kvalifikacije, spremu i t.d. - ne znam točno što sve treba za frizera - mislim, majstorski ispit koji mora imati ili vlasnik ili poslovođa. I to je uglavnom to. Kad smo mi proširivali djelatnost, lijepo sam nazvala ljubaznu gospođu iz naše Službe za gospodarstvo, objasnila joj što želim, žena mi dala obrasce koje nisam ispunjavala cijele kao prvi put, već je izudarala pečate kamo treba i pokazala mi gdje da što dopišem. Dala mi zahtjeve, uplatnice, objasnila što da gdje izvadim i sve je bilo vrlo brzo gotovo. Sjećam se jednog našeg dobavljača - on je imao neki bravarski obrt, a supruga salon zavjesa. Pa su to objedinili. Bilo je zanimljivo kad ti tokarenje fakturira "Salon zavjesa".
  2. Dogovorite s dobavljačem da natempirate odobrenja u istom mjesecu kad izvršite prodaju. Tako plaćate PDV samo na "dodanu vrijednost". Da biste poslovali kao d. ne morate osnivati d.. [uplata minimalnog temeljnog kapitala od 20.000,00 kn ili 10.000,00 kn u novcu i 10.000,00 kn u osnovnim sredstvima, te cca 5.000,00 kn troškova registracije d.] Od sljedeće godine, do 15. siječnja, možete se dobrovoljno prijaviti u sustav oporezivanja porezom na dobit. Jedino, tad kao obrtnik morate obračunavati za vlasnika doprinose na poduzetničku plaću [ove godine je osnovica 8.206,00 kn). Kao obrt u sustavu poreza na dobit vodite knjige kao d.., izdajete R1 račun, obvezujete se za PDV po izdanim računima, priznajete pretporez po primljenim R1 računima. A i porez na dobit se obračunava 20%, dok kod obrtnika ide od 15% na više, ovisno o ostvarenom dohotku.
  3. Molim potvrdu mišljenja ili pojašnjenje ukoliko nisam u pravu. Umirovljenik, HRVI, želi osnovati d.., bez zaposlenih. Može, ali smije biti prijavljen samo kao osnivač – vlasnik. Ukoliko sebe postavi za člana uprave – direktora, moglo bi doći u pitanje i njegovo rješenje o invalidnosti i mirovini. Dakle, on se registrira kao vlasnik i prijavi npr. suprugu kao direktora – člana uprave. Budući da je supruga već zaposlena i tamo plaća doprinose, nema davanja po osnovi doprinosa i PPDOH-a za zaposlene. Jesam li u pravu ili može i on na neki način biti direktor – član uprave, a da ne dolazi u pitanje mirovina i da ne mora plaćati obveze koje proizlaze iz radnog odnosa, odnosno članstva u upravi d..-a? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija