Jump to content

smislavica

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani G-man, nije mi utvrđena smanjena radna sposobnost za posao koji sada obavljam.Za sada, od ožujka ove godine, liječim se kod specijalista.Zanima me,dakle,kako dalje.Ne znam da li i kada me on upućuje liječniku medicine rada, i može li liječnik medicine rada donijeti rješenje o takvoj nesposobnosti ili me on dalje upućuje na nekakvu komisiju.Znači, zanima me kako ide cijeli taj postupak utvrđivanja nesposobnosti za određeno radno mjesto (bilo privremeno,bilo trajno). Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
  2. Narode, ako netko zna, molim neka pomogne! Imam zasnovan radni odnos na neodređeno radno vrijeme. Od prije godinu dana mi je priznat rad s polovicom punog radnog vremena, radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, a sada mi je to pravo produženo. Posjećujem psihijatra, jer i ja imam problema zbog djetetove bolesti. Priroda posla mi je takva, da veći dio radnog vremena radim dvokratno, što je sada nemoguće, a o mojoj nazočnosti na poslu ovisi i rad još desetak radnika, a jednako tako ja trenutno svoj posao ne mogu obavljati dovoljno kvalitetno, kao što sam to mogao do sada. Moje pitanje je . mogu li se s poslodavcem sporazumno dogovoriti da mi promijeni radno mjesto, s tim da se ja pozivam na članak 41. Zakona o radu, dakle (1) Ako kod radnika postoji smanjenje radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost, smanjenje radne sposobnosti uz djelomični gubitak radne sposobnosti ili neposredna opasnost od nastanka smanjenja radne sposobnosti koju je utvrdilo ovlašteno tijelo u skladu s posebnim propisom, poslodavac je dužan, uzimajući u obzir nalaz i mišljenje toga tijela, ponuditi radniku sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova za koje je radno sposoban, koji moraju, što je više moguće odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio. (2) Radi osiguranja poslova iz stavka 1. ovoga članka, poslodavac je dužan prilagoditi poslove sposobnostima radnika, izmijeniti raspored radnog vremena, odnosno poduzeti druge mjere da radniku osigura odgovarajuće poslove. Takvo radno mjesto u mojoj tvtki postoji i trenutačno je to radno mjesto upražnjeno. Dakle, pitanje je mogu li se ja s poslodavcem sporazumno dogovoriti o promjeni radnog mjesta, ili moram proći cijelu medicinsku proceduru s priznavanjem o nesposobnosti za sadašnje radno mjesto. Ako moram, kako ta procedura teče, odnosno od kuda moram krenuti. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
  3. Dragi forumaši ! S obzirom na to da u Zakonu o osbnoj iskaznici, niti u Zakonu o prebivalištu / boravištu, o slijedećim stvarima ne piše ništa,postavio bih znalcima nekoliko pitanja. 1.Kada se mijenja prebivalište ( odnosno adresa stalnog stanovanja ) je li potrebno, a ako je, u kojem je roku potrebno promijeniti osobnu iskaznicu ? Ako nije potrebno,znači li to da osobna iskaznica vrijedi do njenog isteka ? 2.Smije li Porezna uprava kod koje se traži brisanje iz evidencije plaćanja poreza na kuće za odmor,tražiti novu osobnu iskaznicu s novom adresom prebivališta ili je dovoljna i samo potvrda o promjeni prebivališta ? 3.U slučaju da vlasnik nekretnine - kuće za odmor (djed) ima prijavljeno prebivalište u Zagrebu, a kuća za odmor je u Crikvenici i djed dopusti unuku koji se seli od kuće prijavljivanje prebivališta u svojoj nekretnini -kući za odmor,kod koje se Porezne uprave traži brisanje iz evidencije plaćanja poreza na kuće za odmor? Da li u poreznoj upravi u kojoj djed ima prijavljeno prebivalište ili u poreznoj upravi lokalne samouprave gdje se nekretnina nalazi? 4. Ako se brisanje iz evidencije plaćanja poreza na kuće za odmor obavlja u PU lokalne samouprave,smije li ta porezna uprava tražiti od unuka (koji će studirati u Zagrebu ) potvrdu od izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite,kojega bi navodno trebao izabrati u tome gradu i ako to može,po kojem to Zakonu može tražiti? Naime u Pravilniku HZZO-a o načinu ostvarivanja prava na slobodan izbor doktora medicine i doktora stomatologije primarne zdravstvene zaštite piše da se liječnik, odnosno stomatolog primarne medicinske zaštite bira u PRAVILU prema mjestu prebivališta.Znači li to da to može biti i drugačije ? S druge strane u Ustavu RH ( članak134 ) piše da Zdravstvenu zaštitu određuju jedinice regionalne i lokalne samouprave Mislim da su pitanja vrlo interesantna i da bi mogla koristiti mnogima,a naročito od 01.01.2013. Pozdrav svima !
  4. Puno se zahvaljujem i pulashtaru i mila_maloj. Ako netko misli nešto drukčije,bit ću mu zahvalan na komentaru. smislavica
  5. Obzirom na to da sam "novak" i nisam baš često na forumima unaprijed se ispričavam ako nešto dobro ne napravim,odnosno ako nešto što treba stisnuti, ne stisnem. Molio bih vas nekoliko savjeta u vezi s nasljedstvom i ugovorom o doživotnom uzdržavanju : 1. Zanima me koliki je porez na naslijeđenu nekretninu 2. Ako naprevim s majkom ugovor o doživotnom uzdržavanju da li moj brat poslije ima pravo na nužni dio ( i ako ima koliki je taj nužni dio ) 3. Ako napravim takav ugovor, da li kasnije naslijeđene nekretnine ulaze u bračnu stečevinu,obzirom na to da sam oženjen Unaprijed se zahvaljujem znalcu na informacijama. smislavica
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija