Jump to content

aknes

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ispričavam se, krivo sam napisala, 2011 g sam napravila navedenu policu...
  2. Poštovani, Zanima me kada je račun za policu osiguranja auto odgovornosti u zastari?! Naime 2010 g sam registrirala prijatelju auto, ja sam nosioc osiguranja, a on osiguranik. Uglavnom osiguranje mi je trebalo skidati mjesecne rate trajnim nalogom sa tekućeg racuna, skinuli su mislim 3-4, i nakon toga mi je racun jedno vrijeme bio u blokadi i nikada kasnije nisu skinuli ostatak novca. Svojevremeno su mi poslali Sporazum o obročnoj otplati duga, koji sam trebala potpisati i vratiti im... no nisam. Nisam nikada dobila nikakvu ovrhu ni poziv za sud, nista (za sad ) Sada me zanima da li se mogu pozvati na zastaru s obzirom da je proslo 1 godina i 6 mjeseci?! Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  3. I samo da potvrdim da li sam dobro shvatila. Novi vlasnik ne moze iznajmiti (ili prodati) nekretninu bez bakinog potpisa, ili moze no mora joj osigurati dio prostora za uzivanje?!
  4. Hvala Vam na brzom odgovoru. Recite mi molim Vas još samo koliki je dio prostora prava uživanja? Odnosno tko određuje koliko prostora treba ostati baki na raspolaganju?! Pitam jer mislim da nikakav sporazumni dogovor neće biti moguć.. Još jednom zahvaljujem na informacijama.
  5. Poštovani, Molim Vas za informaciju. Naime radi se o slijedećem: Moj pokojni otac je bio dužan poveliku sumu novaca jednom čovjeku... a kao osiguranje plaćanja je dao poslovnu zgradu (koja se nalazi u mom dvorištu, ali vodi se kao "zasebna" parcela). Dug nije vračen i novi vlasnik se upiso u zemljišne knjige. Sve mi je po tom pitanju jasno... novci mu nisu vračeni i on je novi vlasnik i tu se baš vise ništa ne može napraviti. No moja baka je također upisana na toj čestitci da ima pravo doživotnog uživanja nekretnina. Mene zanima slijedeće... sada bi taj vlasnik htio iznajmiti taj prostor trećoj osobi, zanima me koja prava baka ima, te da li se ona može protiviti tome, a ako ne da li ima pravo dobivati nekakvu naknadu od najamnine?! Unaprijed zahvaljujem.
  6. Molim za pomoc... Naime moj svekar je umro prije 4 god., iza njega je ostala obiteljska kuca, a nasljednici su moj suprug i svekrva. Poslije smrti poceli su izvirati razno razni dugovi.. Vec jedno 2 godine i suprugu i svekrvi uzimaju 1/3 place odnosno mirovine (da ne spominjem da je placa minimalac 2.500,00 kn, a mirovina 1.100,00 kn) za neki dug za koji oni iskreno nisu ni znali da postoji... Neki dan je doslo novo rijesenje od ZABE takoder o dugu... a nekako mislim da taj nije zadnji... Mene zanima kako oni mogu reci ok, dosta... vratit cemo onoliko koliko smo naslijedili... i nista vise... jer oni nikada nisu ni bili pozvani ni na kakav sud da se mogu izjasniti po tom pitanju... Zanima me kako ide procedura oko toga da se utvrdi visina nasljedeng, odnosno visina iznosa koji moraju vratiti i kome... (tko se prvi naplati?!?!) i da li se kao vracen dug ubrajaju i kamate ili samo glavnica?! Ovako imam osijecaj da ce jos i moja djeca vracati dedin dug... a sve radi jedne kuce koja iskreno ne vrijedi toliko... Molim Vas savijet sto nam je ciniti... Hvala!!!
  7. I ja bi se nadovezala na ovaj post, jer imam isti problem... Naime sklopila sam policu dopunskog osiguranja 2009 godine, i platila cijelu godinu... Poslala sam novi zahtjev za novo dopunsko u 2010 i dobila sam karticu, no zbog financijske situacije kakva vlada nisam uplatila ni jednu ratu... i samim time sam smatrala da mi kartica nije ni aktivirana... nakon godinu i pol dobivam doma opomenu da moram platiti 17 mjeseci duga (sami su si produžili i u 2011 iako nisam platila ni jednu ratu za 2010 godinu) što je suma od 2500 kn.... Citala sam malo opce uvijete i tamo stoji članak XIII odustanak od ugovora, gdje piše "Ugovaratelj može odustati od ugovora do početka osiguranja, pod uvijetom da nije uplatio dospjelu premiju". Kako nisam uplatila niti jednu ratu... i nisam dobila nikada nikakvu opomenu do sada.... zanima me da li im moram platiti predmetni dug?! Hvala Vam na informaciji...
  8. Primite moje isprike jer sam sve pomjesala, ne snalazim se bas u tome. Znaci ovako, dobili smo doma riješenje od općinskog suda da se prekida postupak u ovoj ovršnoj pravnoj stvari. Te da se pozivamo ja i mama - citiram: da kao nasljednici tate (ovršenika) preuzmemo postupak u ovoj ovršnoj pravnoj stvari Sta je OVA ovršna pravna stvara – neznam. I iz tog razloga sam otisla na sud da pitam o cemu je uopce rijec. Rekli su mi (i letimicno pokazali) da se radi o dugu po tekućem racunu u ZG banci od 1997 godine. (to sam vidjela da pise 1997) Da li ja sada mogu napisati prigovor na to rijesenje gdje se pozivam na clanak 233 zakona o obveznim odnosima, gdje pise da zastara nastupa nakon 10 godina. Jos jednom ispricavam se zbog zbrke... I puno hvala!!! :hvala:
  9. Puno Vam hvala na odgovoru... Upravo sam se vratila sa opcinskog suda, i saznala da se ne radi o nikakvim miliunima (ona zena u banci je ili bila luda, ili je to neki drugi slucaj... jer nazalost, stvarno vise ne znam sto jos mozemo ocekivati... ) nego se radi o dugu od 30.12.1997 godine po tekućem racunu. Iznos duga je 18000,00kn... Gospoda na sudu mi nije htjela kopirati cijeli spis, vec mi ga je samo letimicno procitala... Naime dug je iz 1997... pa je navodno bila nekakva zapljena kod nas doma (iskreno nemam pojma kada, jer ja nikada nista takvo nisam vidjela), pa se banka nije mogla od toga namiriti, pa poslali ovrhu na placu tati 2002 i navodno se je neki dio iznosa skidan njemu s place, a koliki pojma nemam... Gospoda na sudu nam je savjetovala da odemo u banku i da vidimo o kolikom se tocno dugu radi. Sada je moje pitanje slijedeće... da li taj dug spada pod osobnu korist, odnosno da li se ga mozemo "odreci", ili da li je mozda taj dug vec zastara, s obzirom da je od 1997 godine proslo 13 godina??? Molim Vas hitan odgovor jer moram do kraja dana napisati prigovor rijesenju o ovrsi. Puno, puno, puno hvala!!!!
  10. Kao prvo, puno hvala na odgovoru. Mama nije pokrenula pitanje bracne stecevine, jer smo glupe i naivne, da tako moram reci.. Nije nam bilo ni u peti da je moguce da tata ostavi toliko duga iza sebe o kojem mi pojma nemamo!!! Da li je to jos uvijek moguce?!?! Iako je od ostavinske rasprave proslo skoro 3 godine?!? Sto se tice Zg banke, mi nismo potpisale nista. tek smo 23.12 dobile taj dopis kako se ovrha prebacuje na nas, a ne znamo uopce sto je u ovrsi tocno! Saznala sam da se radi o dugu iz razloga jer smo isli zatvoriti tekuci racun u banci nakon smrti (naknadno pronaden), i nisu nam dali jer postoji veliko dugovanje, i djelatnica nas je uputila na razgovor kod direktora poslovnice, na koji mi nismo nikada otisle i samim time nikakav papir nismo potpisli. Danas sam zvala na sud da pitam uopce o cemu se radi (jer imamo 8 dana za zalbu) i gospoda je rekla da mi preko telefona nemoze nista reci, te da osobno dodemo na sud. sto nam je ciniti?? da napisem samo zalbu??? ili da odem na sud vidjeti o cemu se uopce radi??? I da li mi mozda mozete preporuciti kakvog dobrog odvjetnika za nasljedno pravo??? Unaprijed se zahvaljujem na svakom savijetu...
  11. Poštovani, Molim Vas za savjet... naime radi se o slijedećem. Otac mi je umro prije 3 godine. Od njega samo ja i mama naslijedile obiteljsku kuću (seka se je odrekla svog djela). Naknadno smo doznale da ima nekakvo dugovanje prema nekoj firmi, uglavom da skratim radi se o nekih 50-ak tisuca kuna, koje naravno rastu svaki dan (kamate).. sve u svemu, mi kao pravne nasljednice moramo otplacivati taj dug.. tako da nam ovrhom skidaju svaki mjesec sa place odnosno mirovine (mama ima mirovinu 1000.00 kn, njoj uzimaju 300.00 kn, a meni od place minimalca 2.400,00 kn uzimaju 700.00). No dobro.. to smo progutale kako god se tesko snalazimo i prezivljavamo. Nego, sada prije Bozica, dobile smo doma plavu koverticu od opcinskog suda, koja kaze da Zagrebačka banka tuzi mog pokojnog oca, i da smo mi naljednici ovrhe (opet?!?!?!). uspjela sam saznati da se radi o ogromnom dugu (oko milion kn), za kojeg ni ja ni mama nismo imale pojma. Mene sada zanima,da li ce nam i to naplatiti, odnosno ako naplate kada cemo to vratiti sa ovom placom/mirovinom koju imamo, da li nam smiju uopce vise sjesti na placu/mirovinu s obzirom da i sada jedva prezivljavamo, ili ce nas jednostavno izbaciti iz te nasljedene kuce (koja je btw. zajednicka imovina, jer su roditelji zajdeno privređivali, ali mama je bila glupa pa je po stari obicajima lijepo dozvolila da tata bude jedini vlasnik... kao pravo musko! )??? Da ne kazem da to nisu jedini dugovi i iznenadenja koja smo otkrili iza njegove smrti.... a nekako imam osijecaj da nije kraj... Sve u svemo jako smo jadni, i cak dolazim u napast da im kazem (ako to uopce mogu?) da si uzmu kucu samo da nas puste na miru, jer nemam nikakvu namjeru dopustiti da moje djete danas sutra vraca dedine dugove.. :tuzan: Molim Vas Vas savijet... sto da radimo?!?
  12. Molim Vas za savijet. Naime zelio bih prijeći u drugu firmu - konkurencijsku, a nedavno sam potpisao anex ugovora o radu koji se veze na klasican ugovor na neodedeno (koji se kupi u knjizari). Da samo napomenem da akexu ugovora nisu numerirane stranice, niti se u naslovu ne veze za moj prvi ugovor, pise samo anex ugovora o radu, a nije napomenuto na koji ugovor. No ono sto mene zabrinjava je nekoliko clanaka (pokusat cu skratiti max.), jer ne znam kakve posljedice nose ako se stvarno uspijem zaposliti u konkurencijskoj firmi: 1. zakonska zabrana utakmice 2. U primjeru krsenja konkurencijske klauzule poslodavac kod radnika moze zahtjevati naknadu stete. ako poslodavac stvarno stete ne zeli dokazivati ima pravo na odstetu u pausalnoj visini 6 zadnjih bruto placa radnika svaki put kada je krsenje otkriveno. 3.u primjeru krsenja konkurencijske klauzule u vremenu trajanja konkurencijske klauzule poslije prekida ugovora o radu ima poslodavac pravo na odstetu u visini stvarne utvrdene stete. ako poslodavac stvarne utvrdene stete ne zeli dokazivati ima pravo na odstetu u pausalnoj visini 8 prosjecnih bruto placa radnika. Radnik je duzan cuvati poslovnu tajnu za trajanja i nakon prestanka radnog ugovora. Meni tu nista nije jasno.. Da li ja mogu uopce otici iz te firme, ako ne mogu odmah u konkurencijsku firmu, nakon kojeg vremena mogu? Ili se vise nikada ne smijem baviti ovim poslom?? Stvarno vise nista ne kuzim... Molim Vas pomagajete! Hvala!
  13. Poštovani, Imala bih jedno pitanje. Naime moj stric je drzavljanin BiH, cijeli svoj radni staž je odradio u RH. Ima 33 godine staža u RH i 55 godina života. Sada s obzirom na krizu i recesiju, dobio je otkaz. Radna viza mu je do nove godine u RH, i na zavodu za zaposljavanje mu je receno da ima pravo na naknadu samo do isteka radne dozvole. Moje pitanje glasi, al li covijek koji je cijeli zivot radio u RH, placa RH mirovinsko i zdravstveno kao i svaki drugi drzavljanin RH, ima samo pravo na 2 mjeseca naknade??? I mora cekati jos 10 godina do mirovine????
  14. Postoji ugovor o prodaji nekretnine izmedu mog oca i tog covijeka, ovjeren od javnog biljeznika. :tuzan: Ugovor koji mama nije nikada vidjela... Sve u svemu punooooo Vam hvala na odgovoru.
  15. Kuca nije stecena u braku, jer su kucu napravili ocevi roditelji, i on ju je po smrti oca naslijedio, odnosno "preveslao" baku da ju prepise na njega (i to smo saznali tek po ostavinskoj raspravi :tuzan: ) A poslovni prostor je stecen u braku. Mama nije znala nista o teme, i mozete si samo zamisliti njenu reakciju kada je saznala... Sve u svemu, mislite da imamo zakonsko pravo traziti poništenje uknjižbe vlasništva zbog povrede bračne stečevine??? Kome da se po tome pitanju obratimo?? Nikakva nam priznanca o zaduzenju nije data na uvid, kazem Vam saznali smo za to tek po oporuci, odnosno kada se nismo mogle upisati kao vlasnice i na taj poslovni prostor. Tek onda smo trazili izvadak iz gruntovnice, na kojoj pise da je vlasnik doticni gospodin, a pod teretovnicu je upisana baka, koja ima dozivotno pravo uzivanja. sve u svemu sada (proslo je 2 godine od smrti oca) taj doticni gospodin zeli novce (dug je tada bio u njemackim markama, on ga je sada pretvorio u eure i podigao jos za kojih 2 %, tako da se ne radi o maloj sumi novaca) ili ce prodati taj poslovni prostor. Da li on to moze??? Ako baka ima dozivotno pravo uzivanja??? :tuzan: Puno Vam hvala na odgovoru!!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija