Jump to content

nevenko

Korisnik
  • Broj objava

    30
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, nadam se da mi netko može poomći, imam garsonjeru koja je još bez ikakvih dozvola, građevinskih is l. Znam da za iznajmiti je treba imati energetski certifiakt. Može li se dobiti energetski certifikat za garsonjeru bez građevisnke dozvole i koja nije ucrtana u katastarske knjige, tj. koja prema njima ne postoji. Hvala.
  2. Poštovani, hvala na odgovoru. Je li jednostavno moguće da napišem dopis da mi pošalju račun za period za koji ne vrijedi zastara, tj. da mi jednostavno napišu koliko sam dužan platiti za zadnje 3 godine, a za ostatak, kako shvaćam, vrijedi zastara. Hvala.
  3. Moja mama nije dugo plaćala komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda, zadnjih možda 20 god. Dug se popeo na oko 4500 kn i ja bih ga htio platiti, ali mislim da ne bi bilo red da plaćam dio koji je otišao u zastaru, a neznam točno je li zastasra 3 ili 5 godina. Koji je najjednostavniji način da platim cijeli dug koji nije u zastari, mogu li poslati dopis nadležnima da mi pošalju iznos duga koji nije u zastasri da ga platim i što bih tačno tregbao napisati. Ili pak uraditi. To bih htio uraditi što rpije jer ovdje gdje živim počeli su naplaćivati i zatezne kamate a ne bi bilo smisla da plaćam zatezne kamate na dug u zastari. Hvala
  4. Poštovani, nadam se da mi netkomože dati savjet, za moga je prijatelja. Njegova majka razvedena je od svoga supurga i prima alimentaciju, na jednu godinu, ali će to produžiti. Moga prijatelja zanima, da li u slučaju ako razvedeni suprug umre prije njegove majke, njegova majka ima pravo na ikakvu mirovinu od sugpurga, od kojeg je dakle trenutno razvedena ali pirma alimentaciju. Postoji li nešto što bi mogla uraditi kako bi dobila mirovinu. Hvala svima na savjetu i odgovoru.
  5. Poštovani, zahvaljujem s malim zakašnjenjem na vašem odgovoru. Upravo sam uradio sve što ste zapravo rekli i kako stvari stoje, objekt ne prolazi kao pomoćni, dakle ostala mi je skuplja varijanta... no ipak boljenego imatiprobleme kasnije... Što se ceste tiče, to bi naknadno trebalo ispitati, mada prema informacijama koje imam tu se izgleda ništa ne može napraviti, jer je već jedan susjed imao dio građevine na 'cesti' te je morao otkupiti dio zemljišta kako bi otvorio poslovni prostor. Vremenom se nadam sličnom rječšenju za mene. Puno hvala Z
  6. Imam pitanje, ako itko može pomoći savjetom, unaprijed zahvaljujem. Imam kuću u Šibeniku, potvrdu da je napravljena prije 1968 godine, postoje i nacrti i td ali su zagubljeni pa mi nisu dostupni. Na postojeću građevinu dogradio sam prostoriju od 10 m/kv.... također, prije 25 godina u dovrištu sam nparavio sobu, ima i kupatilo i hodnik sve ne više od 15 m/kv. Želio sam legalizirati oboje, prvo pitanje je što mi je za to potrebno, ja sam mislio da za manje površine treba samo platiti kaznu i komunalije, no na općini su mi rekli da mi mora doći geodet kao i arhitekt, geodet bi koštao 2500 kn, a arhitekt bi treba skicirati 'cijelu' kuću i uzima oko 4 Eura po kvadratu, je li to sve neophodno za tako malu površinu, mislim cijelu kuću skicirati. Drugo, važnije pitanje, je sljedeće. Pogledom na katastar utvrdio sam da jedan dio moje prostorije u dvorištu zapravo zalazi na cestu, po planu općine, što znači da nije na mojoj parceli, to je slučaj sa svim kućama na ovoj strani, naime, izgleda da svu svi pri kupnji otišli dijelom na državnu cestu. Ako moja mala građevina ulazi na državnu cestu, par metara/kv, ima li smisla tražiti zahtjev za legalizaciju jer hoće li građevina uopće biti legalizirana, ili bi jednostavno zaništo potrošio novac, naraočito jer postoji mogućnost širenja ceste gdje bi onda država mogla srušiti moju građevinu... dakle ima li smisla praviti zahtjev za legalizacijom u tom smislu... Nadam se nekom korisnom savjetu.l Hvala!
  7. Za neke usluge koje sam pružio preko interneta bio sam plaćen u USD i novac sam primio na devizni tekući račun. Medjutim nisam platio porez na drugi dohodak, iako sam htio, u poreznoj mi 'nisu' točno znali reći kako na tu uslugu platiti poerz... Iste sam usluge nastavio raditi pa sam otvorio devizni žiro račun i sada redovito plaćam porez i ostalo. Zanima me da li porezna uprava može i da li je običaj da provjerava moje druge devizne privatne račune.... naime u tom bi se slučaju našao u neugodnoj situaciji jer su tamo zabilježene transakcije na koje nisam uplatio davanja.... Da li moraju postojati posebni razlozi da bi porezna provjeravala sve (devizne tekuće) račune neke osobe.... S poštovanjem
  8. Ako je donacija, treba biti uplaćena na privatni devizni račun, ako se uplati na devizni žiro račun iznos je podložan porezu. Iz iskustva:
  9. Poštovani, Zahvaljujem na odgovoru. No nikako mi nije jasno zašto sam dužan platiti porez u roku od 8 dana od primitka čeka, naime tko mi garantira da je ček uopće valjan,zato ga i šalju na provjeru, ako nije valjan hoće li mi porezna uprava vratiti novac, naravno da neće, a kako ću ja platiti porez na prihod koji nikad nisam vidio. Meni je rečeno da kada novac stigne moram ga uplatiti na žiro račun i odmah platiti porez te narednog mjeseca predati IDD obrazac. Danas mi je rečeno na banki da nakon što ček prođe provjeru novac će mi biti uplaćen na moj devizni račun a da ga ja onda mogu uplatiti na svoj žiro račun. Što mi je isto malo nelogčno. Moje pitanje je bilo isto tako pošto sam dosad novac (manji iznos) nekoliko puta primio na svoj devizni račun kao privatnu doznaku i da nisam uplatio porez da li porezna može provjeravati moje (privatne devizne račune, ne žiro račun) nakon što uplatim prvu uplatu za porez. Ili treba za to imati neki opravdani razlog, kao što je kupnja većih nekretnina.. i td. što kod mene nije slučaj. Zahvalujem ako netko može razjasniti.
  10. Zanima me ako mi netko može dati savjet. Odradio sam neki posao za firmu iz inozemstva te sam dobio ček, ček sam unovčio kao privatni, dakle preko deviznog računa i na njega nisam uplatio porez, naime kada sam otišao u poreznu upravu nisu mi znali objasniti u koju kategoriju spada posao koji sam odradio (internet..)pa sam ček unovčio preko privatnog računa. Budući sam nastavio dobivati čekove i budući sam razjasnio kako uplatiti porez i ostalo, odlučio sam čekove unovčavati preko žiro računa te to prijaviti poreznoj i platiti porez i ostalo. Zanima me, ako mi netko može rezjasniti, mogu ili imati problema što neke prethodne uplate nisam radio preko žiro računa, već privatnog deviznog. Naime, moja volja za to je postojala, međutim u poreznoj mi 'nisu znali reći' kako platiti porez, mada je to naravno sada nevažno.
  11. Zanima me moze li punoljetna osoba (45 g.) koja zivi u roditeljevu stanu s jednim roditeljem (s mirovinom od 2200 kn) ostvariti pravo na naknadu po osnovu socijalne skrbi i po kojoj osnovi. Ta osoba nije samac ali isto tako, koliko sam shvatio neke zakone, roditelj je dužan uzdržavati dijete dok je maloljetno i godinu dana nakon što završi školu. Znači ako roditelj odbija uzdržavati punoljetnog sina i praktički mu samo dozvoljava boravak u stanu ovaj je praktički bez osnove za život. Zahvaljujem na odgovoru!
  12. nevenko

    Čekovi II

    Izvinjavam se što ponavljam temu, odgovor sam dobio ali ne posve potpun. Nadam se da će netko odgovoriti. Otkazao sam osobi punomoć na tekući, ona je odbila vratiti čekove, navodno ih je izgubila, no 4 čeka su došla na naplatu. Osoba u vrijeme izdavanja čekova više nije imala punomoć. Preostale čekove prijavio sam kao ukradene te sam sve prijavio na policiju. Zanima me, nakon što sam prijavio krađu čekova, uredno, da li banka smije primiti iste kada zlouproabom dođu na naplatu. Oni točno znaju tko ih i kako koristi. Zahvaljujem ako tko može savjetovati.
  13. Zanima me može li minus na tekućem računu otići u zastaru i ako da kada. Naime, osoba je ostale bez posla kao i pokretne i nepokretne imovine, slabog je zdravlja, te ima radnu nesposobnost. Naime, postoji mogućnost da u dogledno vrijeme dođe do neke imovine i kako postupiti da kamate znatno ne uvećaju dug pa da dotični opet ostane bez toga. Zastara! Zahvaljume ako netko može odgovoriti.
  14. Zahvaljujem na odgovoru, mislim da je objašnjenje jasno.
  15. nevenko

    Prijevara

    Zanima me može li itko okvirno odgovoriti na ovo. Loša osoba ubijedi naivnu osobu (koja se liječi od psihičkih problema i prima socijalnu pomoć uz dodatak na nesposobnost za rad) da se fiktivno zaposli u firmi (loše osobe). Loša osoba naivnoj osobi nudi samo 'sigurnost zdravstvenog osigurana' koju ovaj već ima, a zauzvrat govori samo nejasno što želi. Naivna osoba pristane, loša osoba zaposli fitktivno je zaposli (bez plaće), odvede na banku da joj otvori tekući račun i odmah zatraži punomoć. Naivna osoba zbunjeno pristane, ali se čudi, i zla osoba odmah uplati na račun fiktivnu plaću i isto tako odmah uđe u 'dozvoljeno' prekoračenje. Naivna (čak i bolesna osoba) se prepadne, traži poništenje svega no ova je odvede na još dvije banke i napravi isto. Zla osoba ne samo da odbija vratiti prekoračenja, već joj odbija i vratiti radnu knjižicu uz prijetnje opomena s banke. Kako ne bi dolazile opomene, zla osoba prisiljiava naivnu osobu da joj diže nove kredite kako bi vratila stare dugove, prijeteći čak preko sms-a ovrhama ako ne pristane na novi kredit, idući čak dotle da krivotvori potpise na zahtjevima za kredite (na ime naivne osobe). Naivna osoba iz straha od ovrha na sve to pristane, ali naravno dođe vrijeme kada zla osoba više ne može vraćati rate. Naivna osoba konačno otiđe na policiju ... Da li se u ovom slučaju može smatrati da je naivna osoba bila 'prisiljena' na zaduživanje i time izbjeći ovrhe. Ovdje se stvarno radi o prisili sličnoj kod obične pljačke, ali ima li netko ideju kako to izgleda s pravne strane i što je ispravno uraditi naivnoj osobi da izbjegne ovrhe, ako je to moguće, zbog novca na koju ju je netko treći prisilio da diže za nju. Neobičan slučaj, ali i to je naš život svagdašnji!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija