Jump to content

kika59

Korisnik
  • Broj objava

    26
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je kika59 objavio

  1. Goggs, hvala ti na odgovoru. Dakle, ploča na pročelju nije obavezna? Ja je zapravo niti ne želim, jer ne radim sa strankama, čitav posao je online, i zapravo niti ne želim da netko eto uleti jer je vidio tablu. Ali sam bila uvjerena da tablu MORAM imati, da sam u suprotnom u prekršaju. Zakonski - da li je dovoljna tabla ili naljepnica na ulazu u poslovne prostorije (stan)? Obzirom da je poslovna prostorija samo jedna prostorija u stanu, naljepnica se zapravo može staviti na vrata te prostorije, a na vrata stana samo mala naljepnica s nazivom tvrtke na zvonu? Ili?
  2. Ovo sam našla u odluci o komunalnom redu iz 2008 (ne znam ima li novih kasnije) za Zg: Nije li to u suprotnosti s propisom da tabla MORA biti na pročelju/ulazu zgrade?
  3. Koliko znam, prema zakonu o trgovačkim društvima, na adresi sjedišta bi trebala biti postavljena tabla na ulazu/kod ulaza. Kako se radi o stambenoj zgradi, predstavnik stanara mi brani na stavim tablu, odnosno kakti je mogu staviti ukoliko skupim potpise svih stanara, a to naravno ne mogu jer ih pola nema (ne žive tu). Imam li pravo staviti tablu na zgradu bez obzira na protivljenje predstavnika stanara? Ukoliko predstavniku stanara pošaljem dopis (pošta preporučeno s povratnicom) sa molbom/zahtjevom da mi se to omogući, odnosno da mi pismeno u nekom roku odgovori(a ukoliko ne odgovori u tom i tom roku da se smatra da stanari dozvoljavaju). Ukoliko je odgovor negativan, da li je to olakotna okolnost u slučaju da dođe inspekcija a table nema? Da li je u tom slučaju dovoljna tabla/naljepnica na ulazu u prostor tvrtke (stan)? Tabla na zgradi mora biti baš tabla metalna ili može i naljepnica npr na vratima od ulaza u zgradu? Da li na tabli mora biti označen kat? Radno vrijeme (kojeg nema, jer se radi o internet poslovanju, ne radi se sa strankama fizički)? Da li dodatno osim na ulazu u zgradu gdje se nalazi sjedište, nekakva oznaka mora postojati i na vratima stana (pošto je sjedište u stanu)?
  4. Poštovani, imam obrt registriran sa sljedećim djelatnostima: 47.91 TRGOVINA NA MALO PREKO POŠTE ILI INTERNETA 46.19 POSREDOVANJE U TRGOVINI RAZNOVRSNIM PROIZVODIMA, no imam nekoliko nedoumica, pošto nemam MTU. 1. Da li djelatnost 46.19 znači tkz. trgovinu na veliko u tranzitu? Odnosno, mogu se baviti i veleprodajom na način da roba direktno ide od mog dobavljača mom kupcu, bez skladištenja u mom prostoru? Dobavljač robu fakturira meni a ja dalje svom kupcu? Otpremnice? 2. U slučaju da bilo veleprodajni bilo maloprodajni kupac određeni broj artikala vrati (recimo zbog neispravnosti, ili maloprodajni kupac jednostano ne preuzme pošiljku i ista se vrati meni), ti artikli se knjigovodstveno vode na mom skladištu - da li je to oprečno djelatnosti 46.19 obzirom da u stvarnosti nemam skladište koje zadovoljava MTU, a u knjigovodstvenom stanju imam određeni broj artikala na skladištu? 3. Da li trgovina na malo putem pošte/interneta uključuje i prodaju i slanje robe u inozemstvo? Ukoliko je odgovor pozitivan, da li takve pošiljke moram izlazno cariniti, odnosno kakva je točno procedura oko toga? Pretpostavljam da se na izlaznim računima za inozemstvo ne obračunava PDV, ili? Da li se takvi računi mogu ili moraju fakturirati npr u eurima? 4. Da li sa gore navedenim djelatnostima mogu biti uvoznik, bilo robe koja ide za maloprodaju putem interneta, bilo za veleprodaju (trgovina u tranzitu)? 5. Da li skladište može biti stambeni prostor? Koja je procedura oko dobivanja MTU skladišta ukoliko se isto nalazi u stambenom prostoru? 6. Da li i prodaju maloprodajnim kupcima i prodaju veleprodajnim kupcima mogu voditi knjigovodstveno u sustavu veleprodaje, na način da maloprodajne kupce vodim kao kupac-građanin? 7. Ukoliko bih htjela uvoziti dodatke prehrani, navodno trebam imati registriranu djelatnost: 46.38 TRGOVINA NA VELIKO OSTALOM HRANOM UKLJUČUJUĆI RIBE, RAKOVE I ŠKOLJKE Pretpostavljam da za tu djelatnost ipak trebam imati nekakav poslovni prostor/MTU? Što točno? Unarijed hvala na odgovorima
  5. Ultra, ukoliko dakle imam registriranu djelatnost 46.19 to uključuje i trgovinu na veliko (naravno, bez skladišta), tj. to spada pod trgovinu u tranzitu?
  6. Ultra, koja je šifra za trgovinu u tranzitu i trebaju li ikakvi mtu za to? Ima li nekakvih posebnim uvjeta za tu djelatnost? Uključuje li to i trgovinu na veliko? Ako da - tu dakle zaista ne trebaju MTU?
  7. Ne mogu kupcu poslati i kopiju računa jer račun od pošte dobijem na kraju mjeseca i na tom računu su prikazane sve isporuke tog mjeseca. Dakle kada izdajem račun ispod svega bi trebalo pisati da j dio poštanskih usluga prema tom i tom zakonu, članku tom i tom oslobođen pdv-a ili tako nekako?
  8. Ultra, vala Vam puno. Imam još jedno pitanje koje možda nema puno veze s temom - poštanske usluge. Naime, od 01.01. 2010. na osnovne poštanske usluge pošta više ne obračunava pdv (cijena za krajnjeg potrošača je ostala kao i prije n.g. sa pdv-om). Dakle, recimo slanje paketa je do n.g. bilo 14,40 kn sa pdv-om, sada je 14,40 i u tu cijenu nije uključen pdv, odnosno usluga je oslobođena pdv-a. E sad, ja svojim kupcima koji naručuju putem web shopa uvijek zaračunavam poštanske troškove točno onoliko koliko oni iznose (koliko sam ih i ja platila) - da li ja sada tih 14,40 kn fakturiram bez pdv-a odnosno sa stopom 0% ili kako? Jer ako fakturiram 11,71 + 23% da bih doša do iznosa sa pdv-om zapravo računam manje nego što sam ja platila jer taj pdv ne mogu odbiti sa ulaznim računima od pošte kad ga ni nema. Desi mi se recimo da dio troškova za jedan paket ide sa pdv-om a dio bez, recimo osnovna usluga slanja paketa 14,40 (bez pdv-a) + 7,20 za lomljive pošiljke (5,85 + 23% pdv). Kako sada s tim? Znam da nisam pošta
  9. 1. To mogu bez obzira što automobil koji koristim nije moje vlasništvo? Da li putni nalozi i loko vožnje imaju ikakve veze s obračunom pdv-a ili samo s godišnjim obračunom dohotka? Ukoliko do odredišta imam 29 km, dakle 58 tamo i nazad, da li je to loko vožnja ili se piše putni nalog (loko je do 30 km - 30 ukupno ili u jednom smjeru?). 5. obzirom da se računi za režije skidaju trajnim nalogom s privatnog računa, i na njima je udaren pečat plaćeno trajnim nalogom, s kojim datumom ih knjižim? datumom skidanja sredstava s tekućeg računa? treba li priložiti izvode?
  10. Bok, otvorila sam jesenas uslužno-trgovački obrt i od 01.01. ove godine sam ušla u sustav PDV-a. Dio papira bih vodila sama, ali imam neke nedoumice. Račun za gorivo (auto nije moj pa nije ni unesen u obrt) - da li ga u cijelosti knjižim u ulazne fakture? Pitam radi obračuna i prijave PDV-a. Da li račune za odjeću za posao i potrepštine za čišćenje i održavanje prostora također u cijelosti knjižim u ulazne fakture i u cijelosti mi se priznaje plaćeni pdv? Ovo 70% priznatih 30% nepriznatih troškova za gorivo se tiče obračuna poreza na dohodak? Kako priznati trošak za gorivo ako automobil nije unesen u obrt? Izdavanjem putnih naloga? Ulazne račune iz prošle godine koje sam platila ove godine dakle računam ove godine u obračun pdv-a? Da li sada na računima moram pisati R2 (usluge i maloprodaja putem interneta)? Da li u troškove mogu prikazati režije za prostor koji koristim - računi nisu na ime obrta već najmodavca ali u ugovoru o najmu je specificirano da najmoprimac plaća režije. Da li na ime tih računa mogu odbiti predporez? Hvala unaprijed.
  11. Hvala Vam. Da li sa djelatnošću "trgovina putem pošte ili interneta" mogu uvoziti artikle koji bi se prodavali tim putem (maloprodaja)? Obzirom da nemam registriranu veleprodaju, brani li mi to da tu i tamo izdam neki veleprodajni račun (max 10% primitaka)? Kako uredno vodim knjige: primitaka i izdataka, te ulaznih i izlaznih faktura, je li nužno voditi i knjigu prometa - koju sam jedino obvezna voditi kao paušalac?
  12. Obzirom da nisam u sustavu PDV-a i da sam paušalist, kako prijavljujem promjenu ako do iste dođe? To mi je jasno za godinu dana, ali s obzirom da do kraja kalendarske godine ima još tri mjeseca, da li se za ta ti mjeseca uzima neki prosjek, tipa ako premašim 21.000,00 kn prestajem biti paušalist, ili se i tu uzima cjelokupni iznos od 85.000,00 kn u računicu (bez obzira što se radi o samo tri mjeseca). Nadalje, kada se premaši naveden iznos, paušalist prestajem biti tog časa ili u narednoj godini?
  13. Sada mi je donekle jasnije ovo s MTU i trgovinom. Međutim, kako netko unaprijed (prilikom registracije) može znati koliki će prihod ostvarivati putem neke djelatnosti? Vezano uz to, meni je npr aromaterapija pretežita djelanost. Što ako tijekom nekog razdoblja to postane npr trgovina (web) - treba li tu promjenu negdje prijaviti odnosno mijenjati podatke u obrtnom registru? Obrt mi ima početak rada 14.09., a od porezne imam rješenje za paušaliste počevši od 01.10. Što je sa ova dva tjedna između? Obzirom da se za paušaliste presumira da godišnje imaju primitaka manje ili jednako 85.000,00 kn, što se dešava ako takav obrtnik mjesečno ima primitaka npr 15.000,00 kn, dakle do kraja ove kalendaske godine cca 35-40.000,00 - da li prestaju uvjeti za paušalno oporezivanje?
  14. Ultra, oprostite što Vas gnjavim al vidim da zaista imate znanja. Što je na kraju s djelatnošću 47.91, trgovina na malo putem pošte ili interneta - treba li imati skladište ili ne? Koje knjige treba voditi obrtnik paušalist (pretežita djelatnost je uslužna, ali biti će i nešto trgovine 47.91)? Da li se radno vrijeme obrta samo istakne negdje ili ga je potrebno i prijaviti nekoj službi? Treba li polagati onaj neki ispit iz zaštite na radu?
  15. Registrirala sam pod tom šifrom, međutim radi se o fizičkim dobrima i uredu za gospodarstvo tvrde da je nužno imati skladište. Kada sam pitala što ako su u pitanju digitalna dobra, rekoše mi da to onda nema veze s trgovinom nego uslugom izrade softwera. Ja sam aromaterapiju tražila upis pod šifru 96.09, (ostale osobne uslužne djelatnosti), međutim rekoše mi da od 09.03. o.g., prema mišljenju ministarstva zdravstva, ista ide pod ostale zdravstvene djelatnosti (po starom NKD-u je bila u ostale djelatnosti humane medicne). Okej, neka ide, ali nitko mi ne zna reči da li to onda zahtjeva neka stroža pravila glede prostora... Pitanje vezano uz doprinose za mirovinsko i zravstveno - biti ću obrtnik paušalist, + sam zaposlena. Da li se doprinosi dodatno obračunavaju na taj paušalni godišnji dohodak i koliko to na kraju iznosi (mislim, koja je računica)? Kada ne bih bila zaposlena, na koju osnovicu bi mi se kao obrtniku paušalistu obračunavali doprinosi za zdravstveno i mirovinsko? Obzirom da radim po potrebi i dogovoru (u obrtu), trebam li nužno negdje imati izvješeno radno vrijeme (tipa na onoj ploči na adresi sjedišta obrta)?
  16. Izgleda da aromaterapija više ne ide pod ostale osobne uslužne djelatnosti, već NKD 86.90 Ostale djelatnosti zdravstvene zaštite. Obzirom na tu šifru, ima li nekih dodatnih (sanitarnih i inih, MTU) kriterija koje bi trebalo ispuniti?
  17. Hm, to valda ovisi od grada do grada. Naime, moja registracija s tom djelatnošću još nije odobrena - danas mi je javljeno da je potreban skladišni prostor koji zadovoljava minimalne tehničke uvjete.
  18. Da li se za cijeli Grad Zagreb te svari obavljaju na jednom mjestu (mislim, jedn za mirovinsko, jedno za zdravstveno), ili ima područnih ureda (konkretno je u pitanju Novi Zagreb)? Također, može li se i gdje izvaditi kopija PK? Referentica zadužena za registriranje obrta tvrdi da se djelatnost aromaterapije (9609 OSTALE OSOBNE USLUŽNE DJELATNOSTI, D. N. (Aromaterapija)) ne može obavljati u stambenom prostoru, kao ni djelatost pakiranja?
  19. Ultra, puno vam hvala na svim odgovorima, obrt je u procesu registracije. Imam još dva-tri pitanja: ukoliko sam zaposlena negdje, onda doprinose za obrt plaćam na temelju godišnje prijave? Kada pravna osoba (konkretno udruga) prvi put nekoga zapošljava, kakav je postupak s prijavom na mirovinsko i zdravstveno?
  20. Da li za djelatnosti: proizvodnja sapuna i deterdženata, sredstava za čišćenje i poliranje, parfema i toaletno-kozmetičkih proizvoda trebaju MTU? Da li se proizvodnja sapuna može smatrati proizvodnjom suvenira, i pod koju to onda djelatnost ide, trebaju li za to MTU?
  21. Ima li negdje na netu primjer ugovora o najmu? Fizička osoba iznajmljuje meni (za obrt) dio stana, koja minimalna cifra prolazi u poreznoj? Treba li u ugovoru navoditi djelatnosti koje bi se obavljale?
  22. Hvalaaaa I pazi, imam još jedno pitanje (za sada ). Ako ugovor o najmu sklapam s pravnom osobom, konkretno udrugom, što je od papirologije potrebno za taj ugovor? Mislim, dođemo ja i osoba ovlaštena za zastupanje/potpisivanje u ime udruge kod javnog bilježnika s Ugovorom o najmu. Još nešto? Izvod iz registra udruga? Edit: dva pitanja da li je za neku od djelatnosti za koje sam pitala potrebno obaviti lječnički pregled?
  23. Hvala ti. Imam još nekoliko pitanja, ukoliko smijem gnjaviti Sjedište obrta - čitam ovdje pod korak 4. dokaz o pravu korištenja prostora, kada je za obavljanje obrta potreban prostor. Znači li to da mi takav dokaz nije potreban ako za obavljanje obrta nije potreban prostor, tj. je li dovoljno što je na mojoj osobnoj ta i ta adresa iako nisam vlasnik nekretnine? Znaš li možda da li je za dolje navedene šifre djelatnosti potreban prostor za obavljanje tih djelatnosti: 9609 OSTALE OSOBNE USLUŽNE DJELATNOSTI, D. N. (Aromaterapija) 4690 nespecijalizirana trgovina na veliko 4791 trgovina na malo preko pošte ili interneta 8292 djelatnost pakiranja 4619 posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima Ukoliko obrt registriram ali ne odredim početak rada, da li u to vrijeme "mirovanja" imam neke troškove (doprinose, članarine i sl.)? Ona neka tabla (ploča) što li, što se izvisi na zgradu/kuću il gdje već gdje je sjedište firme/obrta, stavlja li se to odmah nakon što se obrt registrira ili tek kada počinje s radom?
  24. Ok, sad imam jos jedno pitanje: kako to obaviti ukoliko vlasnik nekretnine zivi u inozemstvu dolazi u RH cca jednom godisnje?
  25. Da poširim prethodno pitanje: Dakle, registrirala bih obrt na adresi na kojoj nisam vlasnik nekretnine. Da li je dovoljna pismena izjava vlasnika da je suglasan da na njegovoj adresi otvorim obrt, ako da, da li se ta izjava negdje ovjerava odnosno u kakvoj formi treba biti? Ili s vlasnikom moram potpisati ugovor o najmu? Ukoliko da, da li se taj ugovor mora ovjeriti kod javnog bilježnika? Kod odnošenja ugovora na poreznu, dovoljno je da ga ja odnesem ili i vlasnik mora biti prisutan?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija