Jump to content

xoxococo

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, izdao sam bianco zadužnicu dobavljaču koji ju je aktivirao sukladno ovršnom rješenju u prosincu 2010. godine. Zadužnica je bila zavedena u redoslijed naplate jer je račun bio blokiran sa osnova ovršnog rješenja Porezne uprave. Potraživanja prema dobavljaču za koja je uputio na naplatu zadužnicu sam u cijelosti podmirio u prosincu 2010. godine, međutim, on sve do nedavno nije povukao zadužnicu, odnosno dok nije s njom naplatio potraživanja sa osnova ovršnog rješenja pošto je Porezna uprava naplatila sva svoja potraživanja. Dobavljač je u ovome trenutku u preplati, međutim, on je dio preplaćenih sredstava naplaćenih putem zadužnice iskoristio za naplatu potraživanja koja nisu bila uračunata u okviru iznosa koje je bilo navedeno u ovršnom rješenju sa osnova zadužnice. Ono što me zanima je sljedeće: da li je dobavljač smio naplatiti nova potraživanja sa osnova ovršnog rješenja za naplatu putem zadužnice u kojem je prethodno definirao određeni iznos potraživanja? Je li dobavljač bio dužan po utvrđenju podmirenja dugovanja - a zašto je u ovom slučaju imao vremena skoro 2 mjeseca, tražiti povlačenje zadužnice? O aktiviranju zadužnice od strane dobavljača nisam bio obaviješten, u suprotnom bih svakako reagirao da zadužnicu povuku. Unaprijed zahvalan na odgovoru!
  2. Poštovani, moja firma je u sustavu PDV-a, zanima me otvaranje second hand shop-a, koji bi vršio otkup odjeće i obuće građana. Budući moram iskazati PDV na računima kod prodaje, zanima me kako prikazati ulaz robe građana, budući je prilikom njihove kupovine već jednom plaćen PDV. Unaprijed zahvalna na odgovoru!
  3. poštovani, poslodavac mi je uručio otkaz uz obrazloženje smanjenja posla, odnosno gospodarskih prilika. Budući je vrlo dobro upoznat s činjenicom da na moje nekadašnje radno mjesto ne smije prema ZOR-u zaposliti radnika idućih šest mjeseci u obrazloženju otkaza je naveo kako moj posao povjerava specijaliziranoj tvrtci (koje je on, usput rečeno, vlasnik, dok je u ovoj gdje sam radio direktor). Je li u tome podržan sa zakonskom regulativom?
  4. Poštovani, dok sam šutio i radio prekovremeno, te subotama neplaćeno bio sam dobar radnik (poznato?). Poslodavac me zakinuo za veliki broj dana godišnjeg odmora i kad sam zatražio od njega da iskoristim svoje pravo dospio sam na "crnu listu". Krenulo je s opomenom pred otkaz i svjestan sam da u ovomu trenutku pokušava pronaći dobar razlog da mi da izvanredan otkaz. Obavijestio sam ga kako ćemo se naći na sudu. Iz tog razloga sam u firmi načuo kako planira tražiti odštetu od mene za neznatno oštećenje njegove kratkotrajne imovine, koje sam nehotice uzrokovao u radu prije dvije godine. Koliko znam onda nije bilo pismeno evidentirano da sam to napravio. Moje je pitanje: ima li pravo poslodavac od mene tražiti odštetu za događaj od prije dvije godine, i to za oštećenje imovine za koje sam siguran da je riješio putem osiguranja? Unaprijed zahvalan na odgovoru!
  5. Da li to utječe na pravo raspolaganja navedenom nekretninom - primjerice, navedenu nekretninu bi, naime, ponudili banci u zalog za hipotekarni kredit. Da li u tom slučaju i osoba koja je uknjižena na teretnom listu mora biti u svojstvu založnog dužnika, premda nema nikakvih vlasničkih prava?
  6. Poštovani, molim Vas za tumačenje vlasništva, suprug i ja smo kupili nekretninu i pravo vlasništva uknjiženo je u korist naše firme (u vlasničkom listu) za cijelo. Transakciju kupnje obavio je moj suprug, tako da sve do danas nisam imala uvida u izvadak iz zemljišnih knjiga. Ono što mi je nejasno sa izvatka je sljedeće: na teretnom listu uknjiženo je, cit., "pravo služnosti doživotnog uživanja na č. zemlje XXX u korist" prijašnje vlasnice nekretnine. Pri tomu se to odnosi na česticu na kojoj je evidentirana kuća s dvorištem, koja je na izvatku upisana na popisnom listu (također, evidentirana je i u kupoprodajnom ugovoru). Zanima me da li knjižna stavka sa teretnog lista osporava vlasništvo firme nad kućom? Molim Vas za pomoć. Unaprijed zahvalni
  7. Treba li moja obrana također biti u pisanom obliku, te da li je opomena pred otkaz vrijedeća obzirom da nisam potpisao njezin primitak (uručen mi je samo jedan primjerak). Hvala na brzom odgovoru!
  8. Poštovani, danas mi je uručena opomena pred otkaz na kojoj je naveden datum od prije nekoliko dana (odnosno kao da sam je zaprimio prije nekoliko dana), uručio mi ju je direktorov kurir, a ovjerena je pečatom i potpisom direktora. U opomeni se direktor poziva na povredu radne discipline (odbijanje izvršenja radnih obveza i ukor zbog neprimjerenog ponašanja radnika pred strankama). Zanima me postoji li mogućnost žalbe na opomenu pred otkaz, obzirom da polovicu navedenih činjenica u opomeni ne smatram opravdanima, te nisam mišljenja da sa osnova polovično navedenih činjenica neopravdano dobijem otkaz. Postoji li zakonski propisani rok žalbe poslodavcu? Također, zanima me da li je opomena pred otkaz pravovaljana ukoliko nigdje na njoj ne postoji pisani trag o zaprimanju odnosno uručenju od strane poslodavca - to me zanima budući je, kao što sam već rekao, opomena napisana nekoliko dana ranije nego što mi je uručena, slijedom čega bi se poslodavac mogao pozvati da sam ponovno napravio povredu radne discipline u periodu u kojem još nisam dobio opomenu na uručenje (on se pismeno ogradio datumom). Molim Vas za što hitniji odgovor Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija