Jump to content

think

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je think objavio

  1. Aha ok. Sad mi je jasnije. Hvala vam.
  2. U tome i je stvar. Mi nemamo nikakva dugovanja, niti nas itko tereti, samo majka ima dugovanja kao nasljednik. Ne razumijem "dug već vaš". Možete li malo više pojasniti?! Jel to znači da to može onda unedogled ići skroz do naših unuka, pa i dalje "uvjetno rečeno".
  3. Poštovani, pozdrav. Imam jedno pravno pitanje u vezi nasljedstva, a nisam mogao pronaći konkretnu tematiku. Radi se o slijedećem. Otac mi je umro prije dvije godine, ostavinska rasprava je provedena u kojoj smo se sestra i ja odrekli cijele imovine (kuće, pokretnina i ostale imovine) i svega u korist mame. Krediti koji su ostali iza oca, mama je nastavila otplaćivati i preuzela sve obveze koje je otac imao sukladno zakonu. Pitanje glasi, dali u slučaju da se mami nešto dogodi, mi moramo preuzeti očeve dugove po kreditima koje je mama naslijedila obzirom smo se mi odrekli u ostavinskoj raspravi svega u korist mame, a mama (ima jedan svoj kredit koji je podigla prije smrti oca)???? Pitam obzirom su iz banke zvali nekoliko puta već, gnjaveći mamu da ona osobno podigne jedan kredit koji bi pokrio postojeće kredite i dugove oca koji su ostali iza njega, pa mi je to sumnjiva igra banaka?!! Hvala.
  4. Molimo za pomoć tko bi nam znao objasniti što sada. Kupili smo neke proizvode od kineske tvrtke online koja ima skladište u Njemačkoj, ali nam na elektronskom računu nisu dostavili svoj PDV ID broj koji smo mi njima uredno dostavili. Sad je problem nastao oko porezne uprave jer kao firma moramo prijaviti svaku kupovinu odnosno unos poreznoj upravi do 20. ovog mjeseca i treba nam taj broj, a oni nam ga ne žele dostaviti. Korisnička služba njihova nam je odgovorila da ima skladište PDV ID broj ali ga ne mogu dati što bi po pravilu trebali. Što sada, kako riješiti taj problem, nebi htjeli probleme s poreznom upravom. Molimo vas za pomoć.
  5. Molio bi za pomoć oko zavrzlame PDV Id broja! Imamo firmu d.. i nismo porezni obveznici, odnosno nismo u sustavu PDV-a. Poslujemo sa stranom talijanskom firmom i sada imamo problem da nam treba PDV id broj odnosno naš partner u Italiji nas traži taj broj jer ne može u protivnom poslovati s nama. Svugdje gdje smo tražili se navode porezni obveznici, ali niti talijanski partner, niti mi nismo u sustavu PDV-a, ali on ima PDV ID broj u Italiji iako nije u sustavu PDV-a. Što ako strani partner i mi nismo u sustavu PDV-a? Naš knjigovođa nam kaže, ako zatražimo PDV id broj, moramo ući u sustav PDV iako ostvarujemo manji promet od 77.000 kn (stjecanje), a to bi htjeli pod svaku cijenu izbjeći jer nas je prije doveo do dugova PDV. Kako dobiti PDV Id broj, a da ne uđemo u sustav PDV-a? Partner u Italiji mora dobiti naš PDV ID broj! Molimo Vas za pomoć, porezna uopće ne odgovara na naše upite!
  6. Pozdrav svima! Da li postoji negdje napisano zakonsko pravo prema kojem vrtić odnosno javna ustanova može naplaćivati akontaciju (za mjesec unaprijed), osim u njihovoj odluci. Apsurdno mi je da naplaćuju unaprijed, unatoč tome što s djecom nikako ne možete biti sigurni da li će cijeli mjesec ići ili ne u vrtić. Poslali su mi opomenu za ovomjesečnu akontaciju, a dijete mi već 10 dana ne ide u vrtić, a traže puni iznos? Molim za pomoć. Dođe mi da pokrenem postupak "ocjene ustavnosti" takve odluke.
  7. Pozdrav svima! Da li je moguće izbjeći plaćanje javnog bilježnika (ovršnih troškova) ako se dug u potpunosti podmiri prije primitka "plave omotnice s odstavnicom" Rješenja o ovrsi? Pokrenut je postupak ovrhe preko javnog bilježnika, poslali su nam poštom, ali nismo još primili rješenje, a htjeli bi podmiriti dug. (upali smo u financijske poteškoće ali smo uspjeli skupiti novac da podmirimo dug). Referentica nam je rekla da ne možemo sada podmiriti, da moramo sve platiti, ali mi imamo uplatnice na koje možemo uplatiti dug odnosno podmiriti dugovanja. Koliko mi je poznato rok počinje teći tek od trenutka kada potpišemo dostavnicu (tj. slijedećeg radnog dana), i ako podmirimo prije toga dugovanje (ne može se uzeti u obzir rješenje o ovrsi od javnog bilježnika iako je postupak započet prije nego što smo podmirili dug! Molim Vas, da li je ova konstatacija točna?
  8. pozdrav svima.imam jedno pitanje.danas smo na ime naše firme primili dugovanje prema hepu od nekih 1800kn od kada smo otvorili trgovinu tj. od početka 2011.g., jer su krivo zaveli model po kojem se struja obračunava. Naime, u zadnjih dvije godine svaki mjesec dolaze HEP-ovci očitati brojilo u trgovinu i uredno su nam ispostavljali račune na ime firme, a mi smo svaki račun podmirili temeljem njihovog očitanja odnosno računa koji su nam dostavili i nismo dužni ni lipe. Sada odjednom dolazi račun od 1860kn jer su nas računali kao kućanstvo "neki bijeli model", a ne kao firmu i traže od nas da podmirimo cijeli iznos kao za "razliku" jer smo firma-trgovina, a ne kućanstvo. Nakon našeg upita u HEP-u su nam odgovorili da je njihova referentica pogriješila pri prijepisu (uz obrazloženje da se svakome može dogoditi greška), te da su oni dužni napraviti ispravak. Na naše pitanje pa zar smo mi krivi za to i moramo platiti njihove pogreške (iako smo mi uredno plaćali račune) odgovor je bio da se možemo žaliti. Da, naša firma nije niti registrirana na adresu trgovine. Da li da idemo u HEP prikupiti dokumentaciju temeljem koje su izvršili prijepis i noda se žaliti? Molim vas, zar postoji način za izbjeći očitu pogrešku HEP-a na našu štetu, jer nas muzu na kapaljku? Koje bezvlađe!
  9. dobar dan svima želim! imamo jedan problem na kojeg pokušavamo naći neki smislen odgovor. uvozimo robu (odjeću-rabljenu) iz inozemstva putem dpd-a, i do zadnja dva puta je išlo sve ok, kao po loju. Međutim, u zadnja dva puta se javlja problem pri carinjenju robe. prilikom carinjenja robe, Carinik od nas traži Potvrdu da smo platili robu "nalog 14", te ako im ne pokažemo da smo platili robu onda će oni sami odrediti carinsku vrijednost robe, praktički nam se prijete. u carinskom zakonu u člancima koji određuju carinsku vrijednost robe piše "roba koja je plaćena ili će biti plaćena", te "roba koja je u stvarnosti plaćena ili koja je plativa". Iz toga se da isčitati da nismo u obvezi platiti robu odmah, već je uvijek platimo u roku od 90 dana što imamo usmeni dogovor s partnerom iz inozemstva od kojeg uvozimo robu, a što je i zakonski u rh dozvoljeno u dijelu koji se odnosi na odgodu plaćanja. i tako sada zadnja dva puta, roba iz v. britanije stigne za 5 dana u Zagreb i onda nam roba u zagrebu na carini stoji još 7 dana, apsurdno za dvije kutije robe, pa se pitamo? da li carina ima pravo od nas tražiti potvrdu o plaćanju nalog 14 ako ima fakture kod sebe temeljem kojih carini robu odnosno koji su sastavni dio robe koja se uvozi. mi smo im jedino ponudili dosadašnje plaćene naloge 14, te da nismo niti kune dužni partneru. nije niti čudno da smo nekonkurentni. plaćamo carinu duplo više nego što je njena vrijednost.
  10. Imam jedan problem i pitanje na koje ne mogu naći odgovor nikako. Naime, planiram uvoziti rabljenu dječju odjeću iz UK i zatim je prodavati u našoj trgovini. Tvrtka od koje bi uvozio robu uredno je registrirana u Engleskoj i posluje putem interneta. Pri kupnji će mi izdati fakturu odnosno račun sa svim mogućim podacima koje trebam za uvoz i sanitarnu inspekciju, ALI MI NE MOGU PEČATIRATI FAKTURU iz razloga što ne posjeduju pečat. Zakon u UK je kudikamo drugačiji nego kod nas, pa sve tvrtke koje ne posluju s prihodima većim od 70 000 funti ne moraju imati pečat, a niti porezni broj, dovoljno je samo ime tvrtke i adresa bez ikakvih dodataka (d.., ltd. Gmbh itd...) iako je tvrtka uredno registrirana. E sada, da li će mi u Hrvatskoj prilikom uvoza carina dozvoliti uvoz robe uz fakturu koja ima sve podatke i potpise osim pečata i njihovog OIB-a? Ako ne, molim vas za odgovor na koji način da uvezem onda robu? Gore je zakon kada nešto potpišu jer inače im odmah tvrtku zatvore.
  11. Može li se kao temeljni kapital prilikom otvaranja d.. uložiti roba (odjeća) koju bi kasnije prodavali u trgovini? I gdje to piše? Hvala puno
  12. Postovani! Trazili smo odgovore putem ovog foruma oko otvaranja obrta odnosno d.., ali nismo uspjeli naci konkretan odgovor na nase dileme iako smo saznali ponesto o otvaranju d.. Namjeravamo otvoriti d.., second hand (baby) shop, a koja bi se bavila i internet prodajom djecje robice. Sjedište d.. bi bilo kod nas doma, a trgovina u drugom gradu odnosno općini. Robicu bi uvozili iz V. Britanije iskljucivo od fizičkih osoba koju bi kupili putem interneta (ebay-a ili dr.) i zatim nudili i prodavali u nasoj trgovini. E sada, nismo uspjeli u moru odgovora i pitanja pronaći odgovore na nasa pitanja, pa VAS molimo za pomoć. 1. Koga trebamo pitati, da li možemo uvoziti robicu iz V. Britanije koju ćemo kupovati od fizičkih osoba i zatim je prodavati u nasoj trgovini? 2. Robica bi stizala putem pošte na koju bi platili pdv i carinu i što već, ali nam nije jasno kako napraviti ULAZNI RAČUN te djecje robe ili eventualno koga pitati i koji zakon to regulira kako to napraviti? Novi smo u svemu tome, pa bi bili zahvalni ako bi nam mogli objasniti "postupak" što sve moramo napraviti da bi krenuli u biznis kako bi sve bilo legalno. Gdje prvo otići itd... i na kraju još jedna stvar nam nije jasna. Obrt bi nam bilo jednostavnije otvoriti zbog troškova itd... Supruga ima završenu trgovačku školu (4-godine). 3. Da li mora polagati majstorski ispit za otvaranje trgovine ili to vrijedi za 3-godišnju trgovačku školu? Neki kažu da treba, neki kažu da ne, pa ni sami više ne znamo. HVALA PUNO
  13. Hvala na odgovorima. Pokusali smo se savjetovati s raznim racunovodjama, ali nam nitko nije znao tocno odgovoriti, pa stoga pitamo Vas. Na koji nacin rabljenu odjecu koja je kupljena u inozemstvu prikazati odnosno uvesti kroz ulazne racune obrta ili firme koja je kupljena od fizicke osobe, a ista dolazi putem poste. Jasno mi je kad kupujemo od pravne osobe u inozemstvu, ali kako kad kupujemo od fizicke. (posto bi se radilo o second hand shopu djecje odjece)(fizicka osoba nam ne moze dati fakturu, racun ili nesto drugo) Hocemo da bude sve po zakonu, a nitko ne zna odgovor na to pitanje, makar one koje smo mi pitali. Hvala!
  14. Hvala lijepo! Puno ste mi pomogli, međutim da li predstavlja problem što zgrada nema uporabnu dozvolu, iako ima sve potrebno što bi trebali imati, tj. zgrada stoji 5 godina već i ljudi žive u njoj. Struja, voda i sve ostalo ima. Da li je moguće dostaviti nekakav drugi dokument koji bi zadovoljio nedostatak uporabne dozvole. Hvala
  15. Pozdrav! Forum je super i vidi se da ste jako dobro informirani, pa stoga imam i ja nekoliko pitanja za vas! Otvorila bi obrt prodajom dječje robice (second hand shop). Imam završene 4 godine trgovačke škole. 1. Da li se tu radi o trgovini na malo (specijaliziranoj ili nečemu drugom)? 2. Kakva bi klasifikacija tog obrta bila? Suprug je vlasnik stana - garsonijere 28m2 u stambenoj zgradi koji bi koristila kao trgovinu. 3. Da li je to moguće? 4. Da li je uz to moguće voditi i internet prodaju dječje robice? 5. Moram li polagati kakav majstorski ispit? Hvala puno, ostale informacije sam pročitala u vašim brojnim odgovorima. Super ste.
  16. način na koji odvjetnici pokušavaju osporiti odnosno pobijaju presudu općinskog suda se sastoji u dvije točke koji oni navode, prvo zbog bitne povrede čl.???? zpp-a (u kojem stoji da je sud donio odluku u parnici koja je već pokrenuta. mislim da su tu pogriješili modus, i bitne povrede materijalnog prava. oni navode da je prvostupanjski sud krivo primjenio materijalno prvo navodeći da je primjenio materijalno pravo koje će tek VAŽITI OD 31.12.2009., kasnije navodeći termine kao što su "emocionalna ucjena suda", anarhični pristup suda, te prilažući odluke ustavnog suda od 2001.g do današnjeg dana u raznoraznim postupcima utvrđivnaja zakonitosti, te novinske članke i presude županijskih sudova u raznim djelovima hrvatske predlažući sudu da ("primjera radi") postupi prema njima. na kraju traže da se platni nalog održi u cjelosti protiv mene i troškove postupka od nekih 1500kn. mislim da to nema nikakvog smisla jer zakon je jasan (zakon o obveznim odnosima čl.350 st.3) "ugovorna kazna ne može biti izrečena u novčanoj obvezi", a ujedno nisam niti upravljao svojim vozilom u trenutku nastalog "navodnog prekršaja". hvala puno na informacijama. nadam se da sam opisao u dostatnoj mjeri.
  17. od 2007 vodim postupak s gradom umag odnosno odvjetničkim uredom koji zastupa koncesionara za parking u vezi izrečene mi ugovorne kazne od 100kn. dobio sam i rješenje i o ovrsi koje sam uredno pobio putem općinskog suda. na to se odvjetnički ured žalio i imali smo pripremno ročište u kojem sam opet pobio odvjetnički ured, i ponovno rješenjem općinskog suda dobio parnicu zbog nezakonite naplate temeljem zakon o obveznim odnosima. sada se odvjetnički ured žali županijskom sudu tražeći da od mene naplate troškove i kaznu navodeći da tek od 31.12.2009. temeljem odluke ustavnog suda neće moći primjenjivati stari način naplate ugovornih kazni. međutim, koliko znam ustavni sud nije rekao da mogu i dalje naplaćivati takve što očito koriste iako je to protuustavno i protuzakonito. Međutim, u svemu tome ja sam dokazao da nisam ja vozio toga dana vozilo jer se ljeti isključivo koristim motociklom, već netko od mojih ukućana, a oni mene terete zato što sam vlasnik vozila, jer su oni stavili u svoju gradsku odluku da je korisnik parkinga "korisnik parkinga ili vlasnik vozila.", a i presuda i rješenje općinskog suda navode da su protuzakonito pokušali naplatiti mi ugovornu kaznu, te stoga presudili u moju korist. Imam tri pitanja: Kako me mogu teretiti ako ja nisam upravljao vozilom (zar se i vlasnik vozila može kazniti ako je njegovo vozilo sudjelovalo u prometnoj nezgodi, a vozio je netko drugi)? Nikakav dokaz da sam ja upravljao nisu dostavili. i drugo, ima li smisla odgovarati na zadnju žalbu ili čekati odluku županijskog suda? i da li je njihova odredba i dalje protuzakonita bez obzira što im je ustavni sud dao rok da prilagode svoje odredbe? odvjetnici koncesionara kažu da prvostupanjski sud nije primjenio materijalno pravo koje je trebao. ja mislim da upravo je, jer prema načelu materijalne istine trebaju utvrditi sve činjenice i odlučiti tko je kriv, a nekoristeći svoje vozilo toga dana, ja ne mogu nikako biti kriv. molim pomoć.
  18. hvala puno veteran. predložit ću na sudu da mi izreknu mjeru upozorenja (opomenu) ili ako već moraju me kazniti ublaženu kaznu kao što stari prekršajni zakon i daje tu mogućnost. Nisam niti jedan prekršaj počinio od tada. valjda će to nešto značiti?
  19. hvala na informacijama, no jš par kratkih pitanja. postoji li mogućnost da mi sud smanji kaznu zbog olakotnih okolnosti kao što sam naveo, ne zarađujem dovoljno novca, jer visina kredita za stan i plaćanje djetetovog čuvanja (privatno jer nismo dobili vrtić) uzimaju mi 90% moje plaće, a živimo od suprugine plaće s kojom također teško podnosimo sve troškove koje imamo? da li to mogu biti olakotne okolnosti i eventualno koliko bi mi mogla biti smanjena kazna ili to ovisi o sucu? znam da postoji i ublažena kazna međutim opet ne znam dovoljno. hvala puno.
  20. molim za pomoć. prije 1.god i 11 mjeseci (kolovoz 2007.)imao sam prometnu nezgodu s još jednim sudionikom u kojem smo obojica krivi (ja za pretjecanje, a on za neuvjeravanje) za koju sam nekoliko mjeseci dobio kaznu od 2500kn (prekršajni nalog od suda) s pripadajućim troškovima itd... na snazi je bio još stari prekršajni zakon i zspc. uložio sam prigovor na prekršajni nalog ps, te sam sada dobio poziv na glavnu raspravu za 30.06.2009., 1,5mjesec prije apsolutne zastare jer se još uvijek prema meni primjenjuje stari zakon. zanima me, ako budem išao na glavnu raspravu i sud donese rješenje po kojem se ponovno kažnjavam, mogu li se poslije toga žaliti na Visoki prekršajni sud i tako odvesti predmet u zastaru jer stvarno ne mogu izdvojiti bilo koji iznos za platiti kaznu jer ne zarađujem dovoljno novaca?????? koliko sam upoznat u ovom slučaju će se primjenjivati stari zakon prema meni i tako mi omogućiti žalbu na visoki ps, ali opet nisam siguran, pa molim za pomoć???? hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija