Jump to content

nbdav

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nedavno sam se preselio unutar istog grada iz starog u novi stan. Oba stana su u mom vlasništvu. Prilikom preseljenja, javio sam HRT-u da sam promijenio adresu. Stari stan sada namjeravam iznajmiti, ali tako da podstanaru ja osiguravam TV i plaćam sve režije. Jesam li dužan plaćati još jednu HRT pretplatu za taj stan? Hvala na pomoći!
  2. Evo za informaciju, bio sam na poreznoj i izravno provjerio - slucaj je cist - imam pravo na oslobodjenje od poreza. Zahvaljujem svima na odgovorima i savjetima!
  3. U Brošuri Porezne Uprave (Oporezivanje prometa nekretnina) piše: Primjer: Državljanin Republike Hrvatske vlasnik je stana od 45 m2 u kojemu živi sa suprugom i dvoje djece. U ožujku 2008. godine zbog rješavanja stambenog pitanja kupuje stan od 72 m2. Građanin je oslobođen od plaćanja poreza na promet nekretnina, bez obzira {to je i dalje vlasnik manjeg stana, pod uvjetom da ispunjava ostale zakonske uvjete. Meni se čini da se potpuno uklapam u ovu priču. Zar ne?
  4. Ali ja nisam iskoristio oslobodjenje od poreza - prvu nekretninu sam kupio 2001. kada taj zakon nije bio donesen.
  5. Molio bih za pojasnjenje... Stranica porezne uprave kaze: http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/view.asp?file=kupprvnek.XML http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/view.asp?file=stapit.XML Primjer: Građanin porezni obveznik koji prvi put kupuje kuću kojom rješava vlastito stambeno pitanje svoje obitelji, a ima u vlasništvu stan od 68m², a zadovoljava ostale uvjete iz Zakona, ostvaruje pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina na površinu do 80m² stambenog prostora, kao građanin koji kupnjom prve nekretnine rješava vlastito stambeno pitanje, jer se vlasništvo stana od 68m² ne smatra riješenim stambenim pitanjem tročlane obitelji.
  6. 2001. sam kupio stan od 60 m2 i platio porez na promet nekretnina od 5%. Nakon toga sam se vjenčao i dobio dijete, a sada kupujemo (zajedno supruga i ja) stan od 82 m2 (nije novogradnja). Imamo li pravo na oslobođenje od poreza na promet nekretnina za 80 m2, sto se smatra rješenjem stambenog pitanja 3-člane obitelji? Takodjer - ima li ikakvih poreznih prepreka ili komplikacija u tome što sam prvi stan kupio sam, a drugi kupujemo zajedno supruga i ja? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija