Jump to content

Pulsar

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Pulsar objavio

  1. Zahvaljujem se svima na pokušaju pojašnjenja moje nedoumice, pa eto, išao sam tako daleko da sam to pokušao i putem novinara R 101 te je kratko pojašnjenje dao g.Andreis iz HOK-a. (vidi ovdje objavljen zvučni zapis). Radi se u ovom slućaju i još drugim stvarima protivno kodeksu ali kako su to jasne stvari nisam tražio ovdje savjet. Tu se čak postavlja i pitanja etike suca, da li može komentirati svoju presudu neovlaštenim osobama te u obrazloženju tarife odvjetnik navodi da je razgovarao sa sucem....ako je to u redu, tada to može svaka osoba zatražiti. Obzirom da je taj razgovor naveden u obrazloženju računa, postoji upitnik, ako naplaćuje odvjetnik da li naplaćuje i sudac? Ili sudac daje besplatno komentare a drugi naplaćuje? O tome će se izjašnjavati Ministarstvo pravosuđa pa ne bi sad o tome. HOK će vjerojatno dati odgovor na moj prigovor te ću ga vrlo rado podijeliti s vama poštojući anonimnost odvjetnika. Nadalje, odvjetničku uslugu i ja smatram kao bilo kakovo drugu uslugu (kao što se osvrnuo jedan diskutant) te sam mišljenja da prije pristupa radu na usluzi trebalo je pitati "naručitelja" da li pristaje na neku orjentacijsku cijenu. U tom smislu sam protestirao račun Državnom inspektoratu RH pa ćemo vidjeti i njihov odgovor. BTW, kvaliteta gore navedenoh pravnog mišljenja je ispod svake kritike, ali to je već druga tema koja bi trebala zahvaćati edukaciju pravnog fakulteta, pismenost i sl. Zahvaljujem se na odgovorima.
  2. Zao mi je da nisam dobio zadovoljavajuci odgovor, ali je Radio 101 promptno reagirao, evo odgovora: Zvucni odgovor Nadam se da ce mozda nekome pomoci.....
  3. Svejedno sam zbunjen. U odvjetničkom kodeksu (147) odvjetnik treba stranku upoznati s približnim iznosom troškova zastupanja... Doduše to se izrijekom ne odnosi na upit o cijeni, iako je opet kodeksom (148), utanačena obveza omogućavanja uvida u Tarifu, što se opet može isčitati kao obvezu davanja cijene, naravno što nije učinjeno. Nadalje i dalje je nejasno kako može se ispostaviti račun a nije prema Tarifi GLAVA PRVA, st.1 izdana moja punomoć? Naravno, bez moje suglasnosti obavljene su (ako su?) uvidi u sudski spis i zemljišne knjige. Možda me malo i začuđuje da Sud daje svakom tko zatraži uvid u spis (jasno mi je za zemljišne knjige jer su javne) bez za to valjane punomoći. Ne znam da li se obratiti HOK (koja će vjerojatno odbiti moju pritužbu po prirodi stvari) ili Državnom inspektoratu radi prijevarnog računa za uslugu koja nije tražena!?
  4. Da li netko zna moram li platiti troškove savjeta odvjetniku koje mi sad želi naplatiti u a koji je kontaktiran e mailom: Upit: “Molim da mi odgovorite što i kako dalje, te kolika cijena bi bila da se to sve rasčisti, a kako je i u rješenju o nasljeđivanju.” (Ukratko: radi se da je sud je odbio rješenjem uknjižbu ostavštine pri tome sam mu poslao u pdf-u rješenje suda.) Odgovor kao savjet je bio e mailom i kratak: “Izvidom u sudu ustanovio sam da nema šanse da se žalite na rješenje već postupak treba ponoviti.” (Ukratko: izvid nisam tražio već samo prijedlog i cijenu. Traženje cijene sam 2 puta ponovio ali nisam dobio i naravno da mi n i s a m poslao punomoć jer nisam mogao na nevidjeno) Njegov račun ima svoje obrazloženje i to citiram: 1.uvid u spis (tbr 32) (što znači za razmatranje i pregled spisa u svim postupcima, uvid u zemljišne knjige, registre i ostale javne knjige, odvjetniku pripada za svaki započeti sat 25 bodova) 2.uvid u zemljišne knjige (tbr 32) (što znači za pribavu izvadaka iz zemljišnjih knjiga, registra poduzeća ili drugih organizacija ili pribavu drugih isprava, odvjetniku pripada nagrada od 25 bodova) 3.usmeno pravno mišljenje i savjetovanje (tbr 30) (što znači usmena pravna mišljenja i pravno savjetovanje - za svakih započeti sat 50 bodova) Sveukupno: 1.000 bodova ili s pdv-om 1.230 kn. Dakle, nisam tražio uvid u zemljišne knjige a niti sam dobio usmeno pravno mišljenje i savjetovanje osim meni nerazumljivih usmenih klapnji i stalnog izbjegavanja da mi se pošalje putem e maila njegovo mišljenje sa cijenom kako bi se odlučio o nastavku postupka. To imam pismeno spremljeno. Ćitajući Tarifu zbunjuje me GLAVA PRVA, st.1 u odvjetničkoj Tarifi gdje se navodi obveza plaćanja po punomoći – a punomoć nisam dao !? Citat: “Tarifa određuje način vrednovanja, obračunavanja i plaćanja odvjetničkih usluga i izdataka koje su stranke dužne platiti odvjetniku ili odvjetničkom društvu, za radnje obavljene po punomoći ili rješenju nadležnog tijela, temeljem Zakona o odvjetništvu.” Što to sad konkretno u mom slućaju znači!? I na kraju, meni to “miriše” na prijevaru i što poduzeti – tko je u pravu?
  5. Dobar prijedlog, trebao sam ga ćuti prije a ne sada kada sam pokrenuo prijedlog.Obzirom da ja imam "običnog" odvjetnika, dapače čak vrlo mladu odvjetnicu, vjerojatno i sa "mladim" iskustvom a kontra strana radi u odvjetničkom timu sa svim pripadajućim sudačko-odvjetničkim neformalnim svezama sve mi se ćini da će doći ili do namjernog otezanja postupka ili do za mene najlošije varijante - dražba. Ipak, optimista sam i vjerujem u mlađu odvjetničku populaciju jer ozbiljnije pristupaju poslu bez rutine i ne oslanjajući se na na prethodno stvorene veze i lobije. U svakom slućaju, najožio sam i za to sam se i obratio na ovaj forum da barem imam neka površna saznanja jer nisam pravnik (tehničke sam struke).
  6. U suvlasničkom odnosu sam sa rodjakom i to gruntovno 1/2 kuće. Podnio sam sudu prijedlog za razvrgnuće suvlasništva, jer nije unatoč mojim pismenim prijedlozima sa pripadajučim nacrtima željela usaglasiti koju 1/2 kuće želi koristiti (trenutno koristi 2/3) i odgovara joj nerješeno stanje. Naravno, i njen sin ima prava na tako nepodjeljenu kuću a inače je odvjetnik koji je od svoje majke (nositeljice 1/2 vlasništva kuće) dobio punomoć da je zastupa na sudu u tom postupku. Da li je njen sin, sada kao odvjetnik sa punomoći zastupanja u nekom sukobu interesa ? A ako je, što uraditi?
  7. Notarica, zahvaljujem na jasnom odgovoru. Sada mi je jasno da je moj otac nasljednik ako što ostane (ostat će barem stan na moru gdje živi). Još jedino mi je nejasno, ako moj otac prvi umre da li mogu nastupiti kao nasljednik? Svejedno, puno hvala.
  8. Nikako da se snađem u tetama i ujnama pa bih zamolio savjet na drugi način: - Moj otac (90 g.) ima sestru (87 g.) Oboje su živi, umirovljenici. - Sestra moga oca nema nasljednika (niti se ikad udavala) i dijeli nekretnine rodbini darovnim ugovorima, svima osim meni. Moj otac nije zainteresiran a i što će mu sa sada već 90 g. ali ja jesam i ne da mi ništa. - Imam li pravo na nekakav nužni dio sada ili moram čekati da umre ili da zaboravim sve ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija