Jump to content

rumores

Korisnik
 • Broj objava

  38
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O rumores

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Danas smo dobili odgovor hzzo-a i hlk. Kazu sve isto sto i vi, samo s par mjeseci zakasnjenja ? Dakle, poslala sam pristojan upit, samo trazeci drugo strucno misljenje; hzzo kaze isto sto gosp. rubens (hvala, opet), te dobih popis svih lijecnika od Bjelovara do Zupanje. Hlk, pak, trazi da prijavim lijecnicu imenom i prezimenom. Sad, posto sam u meduvremenu ipak uspjela pronac novog doktora... ostaje samo zahvalit Legalisu!
 2. Radi se o srednjoj skoli, i spominju se sanitarni, sistematski i procjena radne sposobnosti. Sve u kontekstu 'rada s djecom' i nekog neodredjenog zakona. Rav. cak trazi da dostavimo kontakt podatke obiteljskog lijecnika da bi se "izvrsio uvid". Navodno ministarstvo i hzmo zahtijevaju. Meni zvuci nelogicno, tim vise sto u drugoj skoli niti ne znaju za nekakve besplatne zdravstvene kod privatnika.
 3. Mozete mi reci jesam li dobro shvatila: zdravstveni pregledi s popisa su pravo zaposlenika (ne obveza), koje moze koristiti (a ne mora) po svojem izboru i kod lijecnika kojeg sam izabere, ako taj pregled ne premasuje odredjeni iznos, i ako je od zadnjeg pregleda prosao odredjeni vremenski period? Problem je u tom sto u mojoj ustanovi, poslodavac na oglasnu plocu stavi tablice s popisom usluga, u koje smo se duzni upisati. kod lijecnika kojeg on odredi i u vrijeme koje on odredi. Buduci da ne mogu obaviti pregled onda kad mi je stvarno potreban (druga stvar je sto je ovakav nacin, po mom misljenju, ponizavajuci), ne upisujem se u tablicu Danas je bilo najavljeno da ce traziti pisane odgovore zaposlenika kod kojih je primijeceno da to pravo ne koriste. Kako se postaviti u ovakvoj situaciji?
 4. Samo velim da bi trebalo provjerit: ima i tih dopunskih svakakvih, pokrivaju jedno, a ne pokrivaju drugo. Kako sindikat moze, a zdravstveni ne? Clanarina je vjerojatno bila niza od rate dopunskog. Smanjenjem placa na bolovanju otezava se ozdravljenje. Troskovi lijecenja plus svakodnevni zivot. Jos ako su to jedina primanja u familiji - Treba sve to provjerit a ne samo pristat na ono sto lijecnik kaze. Nasa, npr. cak nece ispunit obrazac i smije se: pa promijenite me, ako mozete. A ne moze jer je na dugom bolovanju i nitko drugi nece da se bavi time. Isto ceka odgovor s hzzo-a.
 5. Isla sam ovom logikom: radi se o novcima koji se uplacuju "za ne daj boze". U zakonu o zdr. osiguranju pise da se osiguraniku jamci 1. zdravstvena zastita 2. novcana naknada Obvezno osiguranje (ono koje nam se odbije od place) pokriva samo dio troskova lijecenja; ako nemate dopunsko, sestra na salteru vam izdaje racun koji placate na licu mjesta. Ako imate dopunsko ili dobrovoljno, drugi se dio namiruje iz njega, dakle, ne placate na licu mjesta, ali imate mjesecnu novcanu obavezu. trosili je ili ne. Zanimalo me, je li tko provjerio mogu li se ti novci koristiti i u ovakvim slucajevima. Dakle, kao naknada ili pomoc u slucaju duzeg bolovanja.
 6. Pozdrav svima! Pratim temu i imam pitanje u vezi hzzo-a: ako obvezno osiguranje pokriva 70% troskova lijecenja, a ostalih 30% se namiruje iz dopunskoga, vazi li isto i za obracun place za vrijeme bolovanja? Pogotovo ako branitelji imaju "besplatno" dopunsko. Tj. treba li preostalih 30% potrazivat iz dopunskoga? Za lijecnike opce prakse se slazem, imamo isto losa iskustva: ne znam jesu li neinformirani, lijeni ili jednostavno zli.
 7. Naknada vec ide preko hzzo-a. Sad vec skoro 6 mjeseci, i blizi se rok kada ce morati na komisiju zbog utvrdjivanja radne sposobnosti. I tu opet dolazi do problema s dr., od nje ne mozemo dobiti nikakvu informaciju, a listajuci zakone i slusajuci druge pacijente, dobijete citav niz razlicitih raspleta. Dojam je da tu stvarno nema nikakvih pravila i da potpuno ovisimo o raspolozenju te zene. Sto se kaznenog tice, navodno je mogla ranije reagirati pa do sadasnjeg stanja ne bi bilo doslo, ili makar ne bi bilo ovako kako je. Ako ipak odem na hzzo, da l da spominjem sve to (sprega dr. i poslodavca) ili da se drzim samo zdravstvenog kartona, po Vasem misljenju?
 8. Ova prica nema kraja: nakon vise od dva mjeseca nismo uspjeli pronac drugog lijecnika. Navodno nije obicaj uzimati pacijente koji su na bolovanju. Vec sam rekla da smo navikli na neljubaznost zdravstvenih djelatnika, i ne ocekujemo cuda, samo fer odradivanje posla. Ostale su ove opcije (tako je rekao jedan od odbijenaca) 1. disciplinski pred hlk 2. podnesak hzzo-u kao nositelju 3. kazneni progon zbog nesavjesnog lijecenja Je li to moguce? Onda, tko bi uzeo pacijenta koji se tuzaka? A ako se odlucimo na koju (ili sve) od ovih opcija, koliko bi to moglo trajati i kakve bi bile posljedice za sve nas?
 9. ne znam moze li pomoci: isto ovo "nazivanje da se nacrtam tu i tu tad i tad" u zadnji cas, radi i moj ravnatelj (radim u nastavi kao prof., imam odredjene sate u odredjene dane na razlicitim ustanovama) pod prijetnjom cega sve ne. savjet pravnika je bio da trazim sve pisano. jer ako sama vodim kakvu paralelnu evidenciju, ostaje moja rijec protiv njegove. ukratko, nema na to pravo, a kad ga malo zastrasite, vidite da je u tome sam, i samo se skriva iza ministra u mom slucaju, 'satelita' u vasem. moj posao nije ni blizu tako opasan kao ovo sto ste vi opisali, ali kad naletite na teske ljude, svima nam je isto (trenutno sam na bolovanju jer sam se u tim trkama gadno ozlijedila) (inspekcija je rekla da trazim sudsku zastitu. eto do tu je doslo)
 10. Pozdrav opet, za promjenu, da budem korisna, ovako je s naknadama preko hzzo-a: poslodavac isplati radnika na bolovanju, pa traži refundaciju od zavoda. Zavod je dužan refundirati u određenom roku, koji nama nije bitan. Ako poslodavac to ne napravi, radnik piše zahtjev prema zavodu. Ako je firma nelikvidna ili je u stečaju, naknada se isplaćuje direktno osiguraniku. https://www.zakon.hr/z/192/Zakon-o-obveznom-zdravstvenom-osiguranju čl. 41. i 42.
 11. rumores

  Dvostruka pricuva

  Znaci, ipak malo bolje od 'male drzave' - svatko vrijedi onoliko koliko kvadrata posjeduje Vjerujem da ste u pravu za ovo u vezi naknade, mislim da mu je to jedini izvor prihoda i da se radi o kakvom presutnom dogovoru starijih stanara. Hvala vam obojici. sad me sram sto sam otvarala ovu temu, ali eto, za ubuduce...
 12. rumores

  Dvostruka pricuva

  50% + 1 drzava u malom A ova firma koja izdaje uplatnice za mjesecnu pricuvu? p.s. ovo je trebalo u forum stvarnog prava?
 13. rumores

  Dvostruka pricuva

  Hvala vam na strpljenju ? Cini se da je nas ipak nezamjenjiv: stara je to zgrada, a on je oduvijek tu i oduvijek nesto skuplja. Mene je samo strah, kad on umre (ako!), da ce nasljednik nastavit s tim obicajem. Pa ako mogu jos jedno glupo pitanje: postoji li kakav zakon ili pravilnik koji bi uredjivao takve stvari (upravljanja stambenim zgradama i odrzavanjima), ili svaka zgrada pise svoja pravila pa nakon sto se izabere predstavnik stanara, sve ovisi o njegovoj dobroj volji?
 14. rumores

  Dvostruka pricuva

  Dugo se oni vec kolju oko toga (meni je pocelo bit stalo tek od kad sama placam racune. to mi ide kao neki porez na mir u kuci), i opet je sve po starom. Dakle, skuplja se za koristenje lifta (ono preko uplatnice je za eventualne popravke), za struju na stubistu (ono preko uplatnice je ocekivani racun, ovo je stvarni)... dakle, ne izmisljam, samo me zanima jel to moguce: da firma pretpostavlja trosak, a povjerenik da ima stvarni uvid, sto li? I toboze nam cini uslugu jer mu novac ide na ruke, bez provizije banci.
 15. rumores

  Dvostruka pricuva

  hvala sto ste tamo. Ne, na povjerenikovom nema broja: ispisan je rukom, na blok uplatnici, bez potpisa, oiba i poreznog broja (za sve postoji kucica), samo ime platitelja, datum i iznos. To je onaj tip zgrada koje su imale zajednicka mjerila za vodu, pa se skupljalo za vodu, pa su se stanari dogovorili da odvoje mjerila, i svatko placa koliko potrosi, ali se nastavilo skupljati za cistacicu, pa je uvedena fiskalizacija pa je i cistacica presla na uplatnice preko banke, ali se svejedno jos za nesto skuplja. A povjerenik ima obicaj na oglasnu plocu stavit imena neplatisa. Tako da mu posao djeluje - legalno. Cak izracuna sve u lipu: npr. racun za prosinac. je bio 22.45 kn., a za veljacu 42.70.
×
×
 • Napravi novi...