Jump to content

jhoed

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je jhoed objavio

  1. Pozdrav, radim u ispostavi poduzeća na poslovima s kvalifikacijom srednje stručne spreme, te sam u petak usmeno obaviješten da bih od ponedjeljka trebao početi raditi u matičnoj ustanovi istog poduzeća, ali u drugoj županiji na poslovima s kvalifikacijom više stručne spreme (imam licencu za obavljanje te djelatnosti). Problem je u tome što poslodavac nema namjeru mijenjati ugovor, niti njegove odredbe u smislu povišice koje bi mi obzirom na posao s višom kvalifikacijom pripadale. Drugim rječima, meni bi se životni uvjeti bitno pogoršali, a za poslodavca bih obavljao posao koji zahtjeva višu stručnu spremu dok se ugovorom vodim kao zaposlenik na poslovima srednje stručne spreme. Pitanja: Da li me poslodavac može bez pismenog rješenja i vremenskog roka uputiti na poslove u drugu županiju, te zar ne bi bilo potrebno mijenjati stavke ugovora kojim bi se regulirala moja kvalifikacija? Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvoj pomoći ili savjetu. lp
  2. Da li prema zakonu imam pravo na uvid u podatke kandidata koji su natječajem primljeni u javnu službu i kako ostvarujem to pravo (samo se pojavim u pravnoj sluzbi drzavne firme koja je izdala natjecaj ili moram pisati molbu)? Znaci zanimaju me podaci poput strucne sprema, godina staza, rezultata na provjeri znanja... Prema zakonu o drzavnim sluzbenicima svaki kandidat koji se natjecao ima pravo na uvid u sve podatke osim psiholoske procjene, da li to vrijedi za sve poslove u drzavnim firmama, konkretno zdravstvo?
  3. pozdrav, molim savjet u vezi sljedećeg. održan je natječaj za prijem u radni odnos u državnu službu u području zdravstva (traži se 20 medicinskih tehničara). našlo nas se 3 kandidata, sa više od 10 godina radnog iskustva kao med. tehničar, koji sumnjamo (možda ih ima i više, ali mi se poznamo, pa smo se uspjeli kontaktirati) na ispravnost postupka. naime jedan od kandidata ima radnog iskustva u traženom području i višu skolsku spremu od potrebne, sljedeći kandidat ima višu stručnu spremu od potrebme, ali nema radnog iskustva u tom području zdravstva, a 3. kandidat ima traženu stručnu spremu i čitav život radi u baš tom području zdravstva. usmeno sam dobio informaciju da se nisam našao na listi primljenih kandidata unatoč tome što imam višu stručnu spremu, zbog toga jer nemam radno iskustvo u tom području. naknadno sam došao do saznanja da druga dvojica kandidata koji nisu primljeni imaju iskustvo i unatoč tome nisu primljeni. naravno da postoji mogućnost da svi primljeni kandidati imaju višu stručnu spremu i više iskustva, ali to čisto sumnjam. dodatno na usmenoj provjeri znanja sve su nas pitali isto pitanje. želim uložiti žalbu i nadam se poništiti natječaj. no na rješenju natječaja ne piše ništa osim imena primljenih kandidata, a ne želim se pozivati na indicije rekla kazala. da li je u ovom slučaju relevantan zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi (tamo piše da provjera mora biti pismena i da rješenje mora osim imena primljenih kandidata sadržavati i njihovu stručnu spremu i godine radnog staža). AKO NE! na koji način, odnosno koji je postupak kako bih mogao utvrditi kvalifikacije primljenih kandidata i ukazati na neregularnost natječaja. da li postoji neki zakon (i kako se zove) koji određuje da se mora izvršiti npr. pismena provjera znanja na koji bih se onda mogao pozvati da je natječaj bio neispravan. HVALA!!!
  4. mislim da ti je ovdje odgovor na 2. pitanje: http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=18996&forum=30 sto se tice 1. pitanja, mogu ti samo reci da mi je frend za nepripaljeni dobio 5000 kn, pa mi se cini da je 1700 kn, iako apsurdna kazna, u ocima pravosudja vrlo primjerena i blaga. sto se tice zalbe moras sam procijeniti koliko ti se isplati, jer na kraju snosis sve troskove, iako se u praksi (barem u nekoliko primjera koliko sam uspio pronaci po literaturi) na vrhovnom sudu 1 joint proglasava beznacajnim djelom http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503330665&forum=30&post_id=189850#forumpost189850 inace ti na ovom forum nitko (osim mene, a ja nemam nikakve veze s pravom nego me samo zanima tema) ne odgovara na pitanja o marihuani. moguce da je to zato jer svako malo netko postavi slicno pitanje, pa se ljudima ni neda. probaj pretrazivat ovaj forum po kljucnoj rijeci, pa ces si mozda naci sve sto te zanima.
  5. za hrvatski zakon nema razlike da li si pao sa speedom ili travom, nisu definirane ni kolicine koje se smatraju da su namijenjene za prodaju ili osobnu upotrebu. sve ovisi o procjeni sudije, odnosno mogucnosti da dokazes/uvjeris da droga nije bila namjenjena za prodaju. posto ste ti i frend pali sa zbilja malom kolicinom i ako nema nekih drugih indicija da ste se mozda bavili prodajom, svatko normalan nece mislit da ste dealali, sto za posljedicu, ako niste imali ranijih prekrsaja, ima da cete dobiti novcanu kaznu. - poziv za sud stize za kolko se sjecam 1 - 3 mj. - ima negdje u zakonu - ovisi o primanjima, ali uglavnom bude oko 5000 - 10000 kn) - necete dobiti uvjetnu obzirom da je prvi put i nije velika kolicina P.S. ako nikog ne zanimaju slucajevi koji imaju veze s drogom, nadam se da ce me netko barem demantirati ako sam nesto krivo rekao. sve pisem iz osobnog iskustva i istrazivanja kada sam i sam pao s travom.
  6. ne bavim se pravom, sve govorim iz vlastitog iskustva. ja sam pao s frtalj jointa, tako da je moj slucaj bitno drugaciji od tvog: 1. tebe se tereti za teze djelo, odnosno prodaju (mene za posjedovanje) 2. osim iskaza jedne osobe nemaju dokaza da si uistinu prodavao (kod mene imaju dokazni materijal). Obzirom da se ne bavim pravom i da su nam slucajevi razliciti mogu samo nagadjati. Dakle sto se tice mog slucaja s travom, takodjer sam dao iskaz bez odvjetnika u nazočnosti sutkinje i zapisničarke i na tome sve stoji već 2 - 3 godine. odnosno sada cekam rjesenje (vjerojatno novcana kazna) ili se nadam da je netko fascikl gurnuo pod stol i da ce nastupit zastara. Kod tebe, posto se radi o tezem slucaju, koji podlijeze pod domenu kaznenog prava, nisam siguran sto mozes ocekivati. U svakom slucaju po zakonu su bili duzni od tebe uzeti izjavu, nakon toga, opet pretpostavljam, sljedi ili rjesenje (da je optuzba odbacena) ili se proces nastavlja, pa ce ti biti upucen poziv da izneses svoju obranu. Kolko ce sve to trajati nemam pojma, kod mene vidis traje dugo, a da nemam blage veze sta se dogadja (frendu koji je pao sa mnom su nasli cijeli joint i on je dobio rjesenje za 2mj., prekrsaj 5000kn). zao mi je sta ti ne mogu vise pomoc, nazalost nitko na ovom forumu previse ne mari za slucajeve s travom. e i davno sam imao proces oko prebrze voznje, odnosno zalio sam se na okolnosti u kojima mi je prekoracenje izmjereno. nakon zalbe sam dobio poziv na sud i pred sutkinjom i zapisnicarkom dao izjavu. nakon puno godina dobio sam na adresu rjesenje da je sve otislo u zastaru - iz ta dva svoja slucaja sam donio zakljucke sta bi ti se sada dalje moglo desavati, ali opet ti su slucajevi i puno drugaciji, pa ne znam da li sam u pravu.
  7. sry, nisam otvarao mjesec dana bas zato sta se slabo odgovara na postove s travom. to je normalna procedura. sad cekas ili novi poziv ili rjesenje.
  8. ovaj forum se ne prati redovito, pa tako i odgovori uglavnom kasne. ne znam kako pomoci u ovom slucaju, ali kada sam bio nezadovoljan postupanjem policije pisao sam ravnateljstvu MUP-a u Zagreb i stvar se rjesila. Nadam se da ce te i vi uspjeti, jer je svima u interesu da se sankcioniraju takvi nasilnici. Nadam se i nekim konkretnijim odgovorima od osoba koji se bave pravom. Da ne ide ni na koji nacin opisao bih taj slucaj medijima, npr. Index.hr. Pozdrav!
  9. 1. pricam iz osobnog iskustva i slucajeva koje pratim. sve ovisi kome tvoj slucaj padne u ruke. po nekoj logici, ako si zadrzana u stanici, napravljen je i sluzbeni zapisnik, odnosno sve ide u daljnji proces. znaci mozes biti gonjena ili prekrsajno ili kazneno. vjerovatno prekrsajno. 2. sto se tice tvog slucaja, vrlo je jednostavan - imala si 1.2 g marihuane. isti je kao i vecina slucajeva s marihuanom. sve ostalo je tvoja prica kojoj mogu i ne moraju povjerovati. ja ti vjerujem 100%, al to uopce nije bitno, jer te ja ne bih osudio ni da si imala 5g i da si ih sama uzgojila, a nisam siguran da li tako razmislja i sudija. 3. sto se tice stalnog zaposlenja i gradnje zivota, znam da ti, kako sada stoje stvari, ovo ne ide u prilog. medjutim iskreno se nadam da se krecemo prema drustvu u kojem nikoga ne bi trebalo biti sram bilo kome, pa i poslodavcu reci da se napusio za vikend. Sretno!
  10. dobili su dojavu da prodajes, na osnovu koje su ti dosli u pretres. ako ti nisu nista nasli, onda je tvoja rijec protiv tog malog. ako nemaju drugih svjedoka, niti drugih dokaza, ne mogu ti nista. valjda. javi sta je bilo.
  11. na ovom forumu se puno raspravljalo o slicnim slucajevima, pa se ocito ljudima vise neda pisati. pretrazi malo forum, pa ces sam donjeti neke zakljucke. uglavnom mogu prepricati svoj slucaj. pali frend i ja s opuskom. opusak moj, njemu nasli jos jedan cijeli. frenda gonili prekrsajno (dobio 5000kn). moj slucaj je u postupku i kako sam shvatio sve ovisi o sudcu koji vodi taj slucaj. bio sam na saslusanju i od tada nema nikakvih novosti (proslo je 2 godine). uglavnom obicaj je da gone prekrsajno (znaci novcana kazna - nije odredjena, nego isto ovisi o procjeni sudca). postoji mogucnost da se prekrsaj proglasi beznacajnim djelom, onda mislim da nema ni novcane kazne. kod tebe je slucaj da stvarno nemas nista, tako da ovo sto pisem vise vrijedi za tvog frenda. nemam pojma za tebe, pa valjda nista. eventualno da ti netko napise kakva je sudska praksa u ZG (ja ne znam), jer npr. u Rijeci su jako blagi, dok su u Splitu strogi, itd. P.S. aj ti reci na sta se trosi lova, da frajer seta koncertom i sacekuje ekipu s travom. prestrasno!!! cak je i bivsi ministar unutrasnjih poslova Sime Lucin predlagao u saboru da se marihuana treba barem dekriminalizirati, al sta nam vrijedi kad tamo sjede znamo vec kakvi!!!
  12. Pozdrav, ispricavam se ako sam postavio pitanje u krivoj temi. Zanima me da li je datum rodjenja neke osobe javno dostupan podatak, odnosno da li se negdje moze dobiti datum rodjenja za neku osobu. Konkretno radi se o tome da moje dijete na listi za upis u vrtic dijeli jednak broj bodova sa jos 30 djece, a svih 30 se natjecu za 10 mjesta. U vrticu su obrazlozili da u slucaju kada dva kandidata imaju jednak broj bodova, prednost ima kandidat starije kronoloske dobi. Posto sumnjam na regularnost liste zelio bih provjeriti da li je postivano ovo pravilo. Hvala!
  13. zao mi je sto ti nitko nista ne odgovara. i ja sam pao s jednim jointom, tako da sam se dosta raspitivao i proucavao sta mogu ocekivati. ne mogu ti bas puno pomoci, ali ako pokrenemo kakvu raspravu mozda bi se netko i ukljucio, pa na taj nacin dodjes do nekih odgovora. imam nekih razmisljanja u vezi tvog slucaja, ali bi mi trebala odgovoriti na par pitanja da ne nagadjam bezveze: - kazes da te se u prvom postupku tereti po čl. 173, st. 5 i 6. da li to znaci da vas je vise pusilo taj joint? kod koga je bio joint kad ste uhvaceni? gje ste pusili (kod tebe doma ili vani)? - slicno i za drugi slucaj... kazes da je kolegica dobila prekrsajnu. jel ona drzala joint kada ste uhvaceni ili ti?
  14. hvala na odgovoru, vi nosite ovaj forum.
  15. Ima li tko iskustva kako se u praksi tretira okrivljenika za 1 joint? P.S. U knjizi "Kazneno pravo" Pavlović Šime, navedena su dva primjera kada je takav slučaj okarakteriziran kao beznačajno djelo.
  16. jhoed

    joint...

    Pozdrav, imam slican problem, pa molim pravnu pomoc. Prijatelj i ja uhvaceni smo na partyu prilikom konzumacije jointa. U trenutku uhicenja ja sam drzao joint (iz zapisnika: do pola pregorjeli joint tezine 0,5 g), dok je kod prijatelja pronadjen citav joint iste tezine. Da li dobro pretpostavljam (iz citanja proslih postova) da svakog od nas ceka novcana kazna od najmanje 2000 - 5000 kn? Intesira me: 1. da li me se tretira kao da sam uhvacen s 0,5 g marihuane ili za jos manje kolicine posto se radi o mjesavini duhana i marihuane ili je to potpuno svejedno? 1.1. prilikom vaganja dogorjelog jointa, vaga se "nije mogla odluciti" izmedju 0,3 i 0,4 g, pa su zaokruzili na 0,5 g. Da li bih trebao traziti novo vaganje ili je i to svejedno? - idem s pretpostavkom da bi, kada bi se sve to uzelo u obzir, radilo o zbilja MALOJ kolicini marihuane 1.2. opcenito pitanje: kako se tretira kolicina pronadjene supstance? pretpostavljam da su odredjeni nekakvi "od do" opsezi na kolicinu, pa npr. ako je najblazi opseg izmisljam 0,1 g - 10 g, da li je onda svejedno za iznos novcane kazne da li posjedujem 0,1 g ili 5 g? 2. kada bi jedan od nas preuzeo krivnju za oba jointa, da li bi snosio vece posljedice nego za samo jedan (pitam zato, jer ako ne, lakse bi nam bilo platiti kaznu po pola)? - svjestan sam da ovisno o ranijim odgovorima mogu sam zakljuciti, ali svejedno postavljam ovo pitanje da budem siguran 3. da li bih se mogao braniti da joint ne pripada meni, vec nekoj nepoznatoj osobi (posto se radilo o partyu joint je isao iz ruke u ruku)? - iz prijasnjih postova zakljucio sam da se u slucaju kada se ne moze utvrditi kome pripada joint, posjedovanje pripisuje onome tko je zatecen s jointom, ali se nadam da sam krivo zakljucio. 4. da li je moguce prebaciti postupak na sud u mjestu boravka, obzirom da smo uhvaceni 300 km od kuce? Hvala!!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija