Jump to content

driverboy

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je driverboy objavio

  1. Rješenjem je obuhvaćeno baš rješenje o ovrsi od njih. Ako sam dobro shvatila, prema zakonu mi više ne mogu ništa.
  2. Molim savjet. Dug po tekućem računu otkupljen je od strane B2 kapital. Ponuđen mi je od strane FINA zahtjev za jednostavni stečaj potrošača budući da nisam imao nikakvih primanja duže od 3 godine. Zahtjev je prihvaćen na sudu, rješenje je pravomoćno i moji računi su deblokirani. Nedavno sam dobio rješenje o mirovini ali još nisam otvorio račun u banci. U međuvremenu su me već ponovno nazvali iz B2 kapitala i po običaju prijetili da će se oni naplatiti "po nekim drugim osnovama". Ne znaju za moju mirovinu. Da li je moguće da mi sjednu na mirovinu? Ako da, iz kojeg razloga? Hvala!
  3. Sam sud koji vodi postupak o nasljedstvu je zaustavio taj postupak i predložio meni i sestri u svojem da pokrenemo postupak protiv nje. Supruga mojeg pok. oca nije brinula za njegovo zdravlje, nije ga vodila doktoru i na pretrage, nije brinula za uzima svoje lijekove (našli smo poslije smrti njegovu punu ladicu lijekova), a njemu je bilo sve lošije i lošije. Imao je i ozljede na sebi, sam se vozio na HMP, ali mi nemamo tu dokumentaciju. Moji sinovi su tada otišli kod njegove liječnice i zatražili da dođe u kućni posjet mojem ocu. Ona je to odbila i rekla da to ne može učiniti na njihov zahtjev nego samo na zahtjev njegove supruge ili mojeg pok. oca. Oni su željeli i odvesti mog oca k liječnici, ali njegova supruga to nije dopuštala. Kad je konačno došla HMP na poziv mojeg sina zatekla je mojeg oca u fekalijama u krevetu, nije jeo i pio nekoliko dana i nije se mogao kretati, a njegova supruga nije zatražila ničiju pomoć, ni zvala liječnika. Moji sinovi su prijavili situaciju Centru za soc. skrb. Ona im nije dopustila ulazak u kuću, a na centru je izjavila u zapisnik da se udala za njega jer je bio umirovljenik s njemačkom i hrvatskom penzijom. Kakvi su troškovi u postupku (ja sam HRVI)? Ona nema novaca za odvjetnika i do sad ga nije imala osim u prekršajnom postupku gdje je osuđena za nasilje u obitelji protiv mene (alkohol 1,97). Njoj je odvjetnika platio moj pok. otac, a ja sam se branio sam (supruga i ja se snalazimo po zakonima prilično dobro, djelomično zbog prijašnjih poslova, ali s ovim postupkom nismo upoznati). Nasljedstvo se svodi na grobnicu, stari auto, stari motor i neutvrđenu količinu novca. Iz principa ne želim da supruga mojeg pok. oca išta dobije jer je svima poznat razlog zašto se tajno udala za njega. Ako odustanem od postupka za utvrđivanje postupka nedostojnosti (kolike su šanse, procedura), tko će tome utvrditi vrijednost, to podijeliti? Međusobno se ništa ne možemo dogovoriti. Hvala na dosadašnjoj pomoći!
  4. Hvala na odgovoru! Moj pok. otac je sa mojim sinovima potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojem je pisalo da su se oni dužni brinuti o njemu u slučaju da njegova supruga to ne može. Njegova liječnica im je govorila da oni ne mogu ništa poduzeti u vezi njegovog zdravlja jer ima suprugu koja je zadužena za to. Medicinsku dokumentaciju nemam nikakvu jer ja sa ocem nisam komunicirao od kad je oženio dotičnu, samo otpusno pismo kada je umro da je zaprimljen u jako lošem stanju. Da li ju sud može zatražiti njegov medicinski karton iz arhive doktorice? Do sad sam sve podneske sudu sam pisao i bili su ok, pa ću i sad tako napraviti. Nemam novaca za odvjetnike.
  5. Da nastavim gornju priču, napisao sam prigovor na rješenje javnog bilježnika, sud ga je na raspravi poništio i uputio me na parnicu po čl. 125. st. 1. toč. 4 ZN da dokažem da supruga mojeg pok. oca nije dostojna nasljednica. Ona naime nije brinula za očevo zdravlje (njezin izgovor: nije mi dao) i općenito o njemu. Razlika u godinama 34. Bila je alkoholičarka koja je i njega u to pretvorila, privodila ju je policija i dr. Na kraju je moj sin djedu pozvao HMP jer je već tjedan ležao nepomičan u krevetu u odvratnom stanju, a preminuo je slijedeći dan. Da li mi može netko detaljnije objasniti taj postupak, ako ga pokrenem - koliko košta postupak, kako se utvrđuje nečija nedostojnost? Inače ja sam HRVI, pa sam čuo da ne plaćam pristojbe ili samo neke. Hvala!
  6. Sumnjam da će to itko pokrenuti osim mene. Sa bivšom "maćehom" nisam više u kontaktu (niti sam bio dok je živjela s mojim ocem), a moja sestra ne živi u istom gradu i problem joj je dolaziti na sud ali bi ipak svoj dio. Napisat ću prigovor, pa ću vidjeti što će biti. Hvala na odgovorima!
  7. Sestra i ja smo potomci i u istoj smo razini (čl.9 st.1 ZN) pa kako onda nemamo pravo na jednu polovicu? Oporučna nasljednica je prva dala izjavu da prihvaća oporuku. Na slijedećoj raspravi 3 mjeseca kasnije sestra i ja smo izjavili da NE prihvaćamo oporuku i smatramo da nije dostojna nasljedstva. Dotična nije bila nazočna i ne zna sadržaj naših izjava, pa javni bilježnik ne može znati da li je ona prihvatila ili osporila, ali sumnjam da bi prihvatila naše pravo na nužni dio. Unatoč tome, javni bilježnik je donio rješenje o nasljeđivanju kakvo jest, pa smatram da sestra i ja moramo napisati prigovor na cijeli postupak kod javnog bilježnika. U zemljišnim knjigama se nema što provesti jer je kuća već ranije darovana i to je rješeno. U pitanju su novci na bankovnim računima, automobil, motor i sve ostale stvari u kući koje nisu popisane (stvari koje je već iznesla iz kuće prije okončanja postupka - nezakonito?), a ne znam kako se to može i tko će to podijeliti na 1/6.
  8. Nastavak od gornjeg dijela: Sestra i ja se nismo složili s oporukom u kojoj "maćeha" dobiva sve i tražimo nužni dio. Također i smatramo da naša bivša "maćeha" (mlađa od nas) nije dostojna nasljedstva. Oporuku je moj otac napisao par mjeseci nakon što je upoznao dotičnu, a par mjeseci prije svadbe. Javni bilježnik je donio rješenje o nasljeđivanju u kojem piše da se slažemo s oporukom ali tražimo nužni dio, on piše da "Maćeha" dobiva 4/6, a sestra i ja po 1/6. U čl. 70 ZN piše da nužni dio čini jedna polovina (?). Uopće nije zatražio iznose sa bankovnih računa. Sad mi kaže preko telefona da to nije njegova obveza, da odem s rješenjem u banku i tražim 1/6, a da će sud rasporediti ostalo po 1/6. Kak će to sud utvrditi? Tijekom kojeg postupka? Sestra i ja bi pisali prigovor na rješenje jer nam iz njega nije ništa jasno i nismo izjavili da prihvaćamo oporuku. Kakva je daljnja procedura? Također u međuvremenu je dotična iselila iz kuće, ali je iz kuće uzela svu vrijedniju imovinu, a prije okončanja postupka. Kaznena prijava? Kako da dokažem što je odnijela? Zahvaljujem!
  9. Molim savjet. Mojeg pok. otac su godinu dana nakon smrti moje majke neke meni nepoznate osobe upoznale sa ženskom osobom, 35 godinu mlađom, sumnjivog morala. Imao je njemačku i hrvatsku mirovinu, 80 godina, pa... Tek sam na ostavinskoj raspravi saznao da je moj otac napisao oporuku još prije nego su se njih dvoje oženili, nakon samo dva mjeseca zajedničkog života. Na oporuci je od dotične djevojačko ime i prezime (ili od bivšeg muža, sin se ne sjeća, a ja nisam mogao prisustvovati). Oporuku je napisala njegova tadašnja odvjetnica i kao svjedoci potpisani su ta odvjetnica i njezin sin. (?) Dotičnoj je moj otac ostavio svoj auto, skuter, sve što se nalazi u kući uz pravo da još godinu dana nakon smrti živi u njegovoj kući i ono najbitnije - grobnicu u kojoj je pokopana moja majka i njezini roditelji (i sada on). Srećom kuću je ostavio mojim sinovima Ugovorom o doživotnom osiguranju. Da li je tako napisana oporuka važeća (svjedoci?)? Da li sestra i ja imamo pravo na nužni dio iz oporuke (pogotovo grobnica)? Ako imamo, procedura je da javni bilježnik mora prekinuti svoj postupak i spis dostaviti sudu da se tamo nastavi ostavinska rasprava? Da li postoji način da izađe iz kuće sada mojih sinova (moja kuća je istom dvorištu)? Hvala!
  10. Možda je netko bio u sličnoj situaciji, pa molim za odgovor. Naime, policijski sam službenik, te sam u postupku ulaska u mirovinu (RVI, PTSP). 2006. sam dobio rješenje kojim zadržavam plaću i druga prava iz službeničkog odnosa najduže tri godine. U tom razdoblju sam uredno dobivao regres i božićnicu. Međutim, ove godine budući da su mi istekle navedene tri godine, dobio sam novo rješenje u kojem piše da imam pravo na isplatu naknade plaće. Ostalo se ne spominje kao u prethodnom rješenju. Da li to znači da nemam ove godine pravo na regres? Hvala na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija