Jump to content

Doroteo

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Doroteo objavio

  1. I ja sam mislio tako ali na web stranici ministarstva nije objavljeno koje zakone treba naučiti. Mislio sam uzeti i malo instrukcija jer s ekonomijom i nemam baš neke veze. Bilo bi dobro najprije naučiti propise pa onada naći nekoga da to malo pojasni.
  2. Pozdrav kolege! Zanima me koje je literatura i po čemu ste spremali osnove financija i računovodstva? Ja sam nedavno položio pravosudni pa sam mislio i ovo riješiti.
  3. Jesam smotan! Ako netko ima, molim da pošalje na ditrinaj@net.hr Thanks!
  4. Da li netko ima skriptu ažuriranu nakon izmjena i dopuna ZTD-a? -hvala!
  5. Ne hvala. Dobio sam ju isti dan kad sam objavio topic. Svaka čast kolegici!
  6. Ukoliko netko ima skriptu po pitanjima iz trgovačkog molim da mi ju pošalje na adresu: ditrinaj@net.hr. Puuuuuuno, puno hvala!
  7. Doroteo

    Pitanje

    Da li je moguća situacija da se izvrši zabilježba spora ukoliko je ponesena ustavna tužba? Postupak povodom tužbe ustavnom sudu uopće nije spor. Osim toga, njime se štite ustavna a ne zemljišnoknjižna prava. Molim mišljenje!
  8. A šta je onda s radnim? Da li i tamo novi ZOR?
  9. Znači ipak će ispitivati po novom? Meni je na preadavanju o novom Zup-u u Rijeci u Transadriji sutkinja Jurić Knežević rekla da ispituju po starom.
  10. Mene isto. Imao sam sreće jer sam otišao večer prije!
  11. Cijeli dan ko manijak pokušavam bezuspješno dobiti ministarstvo. Pozivaza pismeni nema... Da li netko sa sigurnošću zna da li će biti pismeni u prosincu? Mi vježbenici izvan ZG moramo organizirati smještaj a nitko još nezna što će biti.
  12. Hvala! Hvata me polako panika pa provjeravam.
  13. Gdje je objavljen broj žiroračuna na koji trebam uplatiti 1.450,00 kuna za troškove polaganja pravosudnog?
  14. Pogledajte o štetnim imisijama u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.
  15. Molim komentar! Pitanje je: da li se mirovina živog i zdravog djeda može smatrati vlastitim prihodom bake? Ja mislim da ne jer bi to opet bilo uzdržavanje od strane člana obitelji.
  16. Moja sestra je u tri navrata slala dopis da se je zaposlila i da prestanu slati novac te je uz njega slala i ugovore o radu. Vjerovatno nebi ni tada shvatili da zahtjev za obiteljsku mirovinu nije podnijela i baka. Kada su zatražili povrat novca ostavili su rok od 15 dana. Nije bila velika suma pa je odmah platila da ne zaračunavaju kamate. Dva mjeseca je primala plaću iz državnog proračuna i obiteljsku mirovinu! Nije normalno u kakvoj državi živimo!
  17. Želim dodatno obrazložiti. Prvostupanjsko tijelo nije uopće utvrđivalo da li je umrli uzdržavao niti u kojem iznosu već je odbilo zahtjev s obrazloženjem da ima vlastita primanja koja prelaze cenzus.
  18. Poštovani! Moja baka je podnijela zahtjev za obiteljsku mirovinu iza smrti mog oca (svoga sina). Zanima me tumačenje zakonskog članka kojega ću citirati: U Zakonu o mirovinskom osiguranju (»Narodne novine«, br. 102/98., 127/00., 59/01., 109/01., 147/02., 117/03., 30/04., 177/04. i 92/05.) u članku 21. stavak 2. mijenja se i glasi: »(2) Smatra se da je osiguranik, odnosno korisnik mirovine uzdržavao člana obitelji iz stavka 1. ovoga članka: 1. ako je član obitelji živio s njime u zajedničkom kućanstvu i nema VLASTITIH prihoda dovoljnih za uzdržavanje, jer nema dohodak od poljoprivrede i šumarstva ili ako mu drugi stalni prihod u trenutku smrti osiguranika ili korisnika mirovine nije bio veći od 66% svote najniže starosne mirovine određene za 15 godina mirovinskog staža prema ovome Zakonu, ili 2. ako član obitelji nije živio s njime u zajedničkom kućanstvu i nema VLASTITIH prihoda dovoljnih za uzdržavanje prema točki 1. ovoga stavka, a umrli osiguranik odnosno korisnik mirovine redovito mu je osigurao sredstva za uzdržavanje u prosječnoj svoti od najmanje 80% svote najniže starosne mirovine određene za 15 godina mirovinskog staža prema ovome Zakonu.« Iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi: »(3) Pravo na obiteljsku mirovinu ostvareno prema stavku 2. ovoga članka prestaje kada dođe do promjene u prihodima korisnika mirovine, tako da isti pređu svotu iz stavka 2. ovoga članka.« U rješenju je baka odbijena iako nema nikakvih vlastitih primanja jer njezin suprug, moj djed ima mirovinu od 1300 kn. Zanima me Vaše mišljenje. Da li se mirovina supružnika može smatrati vlastitim prihodom? Na predmetno je rješenje uložila žalbu smatrajući isto nezakonitim. Molim cijenjeno mišljenje.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija