Jump to content

ibalic111

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je ibalic111 objavio

  1. Molim vas za pravni savjet. Trenutno sam na porodiljnom dopustu i beba je 7 mjeseci. Tražila sam od poslodavca povratak na posao 01.12. i korištenje godišnjeg odmora za 2011.godinu. Prvobitno mi poslodavac nije uopće priznavao pravo na godišnji iz 2011 godine jer nisam radila više od 6 mjeseci u godini. Kada sam mu na mail poslala izvadak iz zakona tada mi je godišnji odobrio ali i dalje "nemam na to pravo ali će mi izaći u susret". Sada je novi problem nastao jer on zahtjeva da ja godišnji iskoristim u cijelosti do 31.12. i da 6 dana prije korištenja godišnjeg odradim. Na taj način ja bi bila prisiljena porodiljni prekinuti 15.11. kako bi stigla iskorisiti sav godišnji do kraja godine. Molim Vas za savjet - jeli išta od ovoga sukladno zakonu? I na kraju, ako se ne vratim na posao ove godine, već tek od 01.01.2012. što se događa sa mojim starim godišnjim iz 2011. i ako ga ja ne budem koristila jeli poslodavac u prekršaju? Hvala,
  2. Molim Vas za savjet ukoliko uopće postoji nekakva zakonska odredba koja to regulira. Suprug i ja već neko vrijeme koristimo zajednički tekući račun u Zagrebačkoj banci, točnije, ja sam vlasnik računa, a suprug opunomoćenik. Oboje primamo uredno plaću na taj isti tekući račun. Nedavno smo bili u banci radi zahtjeva za dozvoljeni minus po tekućem računu kada nam je službenica rekla kako je to što radimo (koristimo jedan račun) protuzakonito i kako nas Porezna uprava može kazniti jer nisu u mogućnosti utvrditi stvarna primanja mog supruga! Meni to sve skupa zvuči nelogično i ne vidim zašto bi to trebao biti problem. Naravno, kada smo zatražili dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu, u prosjek primanja su uzeli samo moja primanja a suprugova ne priznaju, ponovno uz objašnjenje kako to nije po zakonu. U startu smo to napravili iz jednostavnog razloga da ne plaćamo dvije naknade za održavanje i ostale usluge poput Internet bankarstva i sl. Molim pomoć jeli to zaista prekršaj?
  3. Bila bih zahvalna ako netko može pomoći odgovorom na moja pitanja gore. Hvala
  4. Poštovani, prije svega svaka pohvala na forumu, jedino mi je trebala vječnost da naletim na njega. Većinu odgovora na svoja pitanja sam saznala ali Vas samo molim da mi neke stvari potvrdite: 1) iako stalno zaposlena, mogu otvoriti obrt i moj trenutni poslodavac ne mora znati da ja imam obrt (njega se ne obaviještava o tome). Ja svoje doprinose plaćam po godišnjoj prijavi i moj poslodavac nema s tim ništa? Jel tako? 2) nemojte neznalice ubiti radi glupog pitanja ali moram pitati da ne kopam sama - ja za svoje usluge izdajem račun na kojem iskazujem PDV na uslugu - osim predujma koji plaćam mjesečno poreznoj što sam još u obvezi platiti od poreza da sam pred poreznicima čista? 3) Koliko sam shvatila ja sa svog poslovnog računa mogu podizati novac za razne potrebe bez da to pravdam u tom trenutku - na kraju godine se obračunava i na sve za što nemam račun za trošak plaćam porez na dobit ili?) Hvala puno unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija