Jump to content

sambomi

Korisnik
 • Broj objava

  50
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Možda sam nezahvalan, ali MALO znam pa bih htio zaštiti suprugu i mene. Da li darovnim ugovorom mogu odmah prenijeti stan na sebe u gruntovnici? Da li to mogu dosmrtnim ili doživotnim uzdržavanjem? Da li to možemo odmah riješiti kad se rješava uknjižba na nju pa istovremeno "neki" za mene najpovoljniji ugovor, tj. stan ima slijed papira - ona je peti vlasnik. Sve papire imamo od kad je prva osoba dobila stan solidarnosti. Da li se papiri za uknjižbu moraju kod javnog bilježnika svi ovjeriti pojedinačno (ima ih puno) ili idu u "paketu"? I zadnje pitanje da ne davim, da li sve odgovore na moja pitanja mora znati i javni bilježnik? I da li mi ih treba dati, tj. savjetovati? Da pojasnim radi se o jednoj od zadnjih zgrada u V.Gorici koja do sada nije bila riješena. Ako to što znači.
 2. Moje pitanje je ustvari kako da kćer prenese stan a da ne platim porez i da se mogu gruntovno uknjižiti?
 3. Kupio sam stan od nasljedstva moje majke na ime kćeri da ne platimo proez prije 3 g. Do sada zgrada nije bila uknjižena, tek sad zovu da se to riješi. Imam slijed svih papira. Zanima me kako mi kćer može darovati stan a da ne platim porez i da se ja ODMAH UKNJIŽIM kao vlasnik. Odnosi sa kćeri i budućim zetom nisu idealni pa se bojim da to ne prodaju.Napominjem da supruga ima stan, u braku smo 33 g. a svi zajedno živimo u kući ženinih roditelja sa njenom majkom koja i glasi na nju. S obzirom da je kćer jedinica ionako će ostati sve njoj danas sutra, no želim zaštiti suprugu i sebe ako završimo u domu. Mi ne mislimo ništa prodavati. Molim hitan odgovor. Znam da postoji doživotno i dosmrtno uzdržavanje, po jednom se možeš odmah uknjižiti. I mora li kćer prvo upisati stan na sebe pa mi ili nam darovati. Svaki odgovor je dobro došao. Hvala.
 4. Moja je majka imala alzehaeirmer ili kako se piše. Da bih dobio skrbništvo trebalo mi je...neko vrijeme.Prvo roditelji ne rihvaćaju svoju nesposobnost, jer sve je to demencija. Drugo centar za socijalni rad vas tretira kao kriminalca, osim u nekim normalnim ustanovama. Ja sam biu centruna remizi ili... Dolaze vam vještaci, sudci...i šalju papire, tj rješenja. Moja majka već kad je bila u privatnom domu nije znala da li je u privatnoj bolnici ili domu. Njoj je bilovažn dase brine o njoj i da je sve "na visini". A "Procjenitelji", nazovimo ih tako rade svoje. Dok se sve odradilo ja sam za majku koja je imala Alchajmer plaćao godinu dana privatni dom. Duplo od državnog koji je koštao 2200 kuna a ja sam plaćao 4500 kuna. No sve to skupa nije bitno, problem je u obitelji koja ne može (kao što smo mi jedva prihvatili jer je moja majka bila zakon za sve, nas, prijatelje susjede) prihvatiti takovu bolest. Za takove ljude treba tražiti pomoć jer njima je lakše. Ne nama,nego njima. Oni žive u svom svijetu, a svakodnevne posjete malo ih ponekad i vrlo rijetko vrate u neku prošlost. Hoću ustvari reći da bi svi trebali biti blagi prema bolestima demencije. Sve nas to danas sustra čeka.l
 5. Ispričavam se, malo imam grešaka u pisanju, ali nadam se da se tekst i pitanje razumije. Hvala na pomoći i razumijevanju.
 6. Poštovani, kupio sam stan na ime kćeri iza mog nasljedstva iza moje majke koji sam prodao i kupio novi i stavio na kćer zbog poreza. Saa kćer ima zaučnika i na neki način mi ospoava pravo. Naravno jer stan glasi na nju. Ali zgrad anije uknjižena, ja imam slijed papira jer je stan od stana solidarnosti došao do .....da ne duljim Mislim da su svi ti prethodni paipri čisti. Vjerujem u to.Ako nisu kojim slučajem nadrapao sam. Zanima me kad zgrada i "moj " stan bude uknjižavan gruntovno mogu li sa kćeri sklopitineki ugovor da ne platim porez? Znači imam 60 godina, može li meni kćer pokloniti za rođendan (bio je takav slučaj da je baka unuku pokolinila za vjenčanje bez poreza) a da ja ne platim porez nikakav jer imam stan od 43 m2 sa ženom i u braku smo. Nešto čitam i čujem o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Šta je tu povoljno na mene. Inače ta kćer će naslijediti oba stana ikuću i imanje od bake i djeda nakon supruge. Neće bašbiti sirotinja, ali ju ništa ni ne zanima. Počela je osporavati stan koji fiktivno glasi na nju jer ima zaručnika koji nije zainteresiran za ništa. Bilo kako, kakav ugovor da sklopim da se ja mogu odmah uknjižiti? Ionako iza mene i supruge ostaje sve njoj, ne mislimo prodavati, ali ne želimo da oni prodaju dok ne umremo. Inače budući zet ima dsetak tisuća kuna duga na raznim stranama, auto, telefoni i sl. Roditelji mu baš nisu zainteresirani jer teško žive i mi im pomažemo picekima, kobasama,hranom koliko možemo. Naravno da zet ima utjecaja, a u svojoj obitelji nema sređenu situaciju, no to me se ne tiče. Žive sa nama, mi ih financiramo već dvije godine. Samo želim zaštiti svoju imovinu koju sam krivo stavio na kćer. Da sam barem platiotaj porez, danas bih mirno spavao. Molim realnu pomoć, štoda učinim, naravno i dalje bih izbjegao porez, a ako ne koliko bi me to stajalo. Zahvalan na svakom realnom odgovoru !
 7. Hvala Veteran, ako sam dobro shvatila kćer mi taj stan može darovati za npr 60-ti rođendan ili mogu napraviti ugovor o dosmrtnom? Može li savjet što mi je bolje? Problem je u tome što je došao budući zet sa raznim dugovima od 10 tisuća eura a ja ne bih htjela ostati bez stana.Danas idu ovrhe samo tako.Može li njegov dug sjesti na njen stan. Još nisu vjenčani.
 8. Kupila sam stan od nasljedstva iza moje majke na ime kćeri. Ta zgrada još nije uknjižena. Prošlo je 3 g od kupovine. Mogu li sa kćeri napraviti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i uknjižiti se kao vlasnik. Da li postoji bilo koja solucija da se uknjižim a da ne platim porez. Sada sam otkrila zašto mi se pitanja ne objavljuju. Ispričavam se i zahvaljujem na svakom savjetu i odgovoru.
 9. Prije par godina sam postavila pitanje i dobila odgovor. Gdje sada griješim? Drugi put postavljam pitanje i ne objavljuje se.
 10. Suprug i ja imamo stan koji smo zajedno kupili, naravno na njegovo ime. Već dugo ne živimo zajedno, on je otišao i osnovao novu obitelj iako nismo razvedeni. Ja i dalje živim u stanu ali se bojim da ću završiti na ulici jer je suprug uzeo hipoteku na stan. Što mi savjetujete.Kako ga navesti da mi prizna polovicu. Drugo pitanje se odnosi na nasljedstvo iza mog oca koji je inzistirao da uzmem dio stana (a dio majka i moja sestra).Na ost.raspravi je sudac odmah predložio da stan ide na tri dijela ( sud u Banja Luci ).Pristala sam no sada sam tek shvatila da sam pogriješila jer je sestra materijalista. Ostala imovina iza oca je kuća i vikendica i pristala sam da sve ide majci i sestri. Mogu li i kako osporiti dio rješenja o nasljeđivanju.Sestra baš nije dobra prema majci i majka i ja bi htjele živjeti zajedno. Hvala na svakom odgovoru.
 11. Nisam stručnjak pa mi je svaka pomoć dobrodošla. Kupila sam stan od svog nasljedstva koje sam prodala. Stan sam zbog poreza stavila na kćer, ima tome 3 - 4 g. Zgrada nikada nije bila uknjižena. Ali je to stan solidarnosti i dalje prodavan zbog stečaja i imam slijed papira od kada je stan dobiven kao stan solidarnosti. A sada se svi stanovi moraju uknjižiti do kraja godine. Neki stanari su čak od gradskog stambenog v.g. dobili da se moraju javiti u roku 15 dana ili će se uknjižit Republika Hrvatska ( nije isti kvart ili naselje). Radi se o gradu Velikoj Gorici. Obavijesti od gradskog stambenog nema. Nažalost u tom stanu nitko ne živi, jednostavno je uloženo moje nasljedstvo da ne "visi" u banci. Pitanje je da li mogu taj stan kada se uknjižava uknjižiti na sebe a ne na kćer koja je "kupac" sa mojim novcima. U općini smo popunili neki formular gdje se kupca pita od čega kupuje stan (tako nekako) i moja kćer je napisala od maminog nasljedstva.Ili.... kako da se zaštitim da kćer i zet ne mogu to prodati bez mene i supruga dok smo živi. Inače nismo u lošim odnosima no nikad se ne zna. Možda sam zakomplicirala, ali biti ću zahvalna na svakoj uputi i odgovoru. Srdačan pozdrav i hvala
 12. Hvala na odgovoru, no onaj drugi dio me zanima. Ima li, tj. postoji li neka caka da se ode u obrtničku komoru i zatraže svoja prava. U principu ne vjerujem u to, mislim da je za to privatna tužba koja je totalno bez veze jer treba dokazati da si ti stvarno radio i koliko, a to naravno i traje i košta više nego što si zaradio. Pitanje je pusti da to voda odnese kak se veli ili.....? Nažalost, volim pravdu pa makar me i koštala jer ovo što se kod nas događa sa privatnicima je PRESTRAŠNO ! I nije samo to, moja kćer radi 3 g. u kazinu, neki dan je i ona opljačkana jer gazda ne želi raspored da po dvije cure budu do 2 ujutro, ne želi platiti zaštitara i baš ga briga. Sve su to jednokratno imali, ali recesija je pa i gazda štedi. A to št ti netko dođe i stavi nož od grlo, samo Boga moliš da di digne lovu i da ode a ti onda zoveš policiju. I to je priča za sebe, ali preduga. I natjeraj ga na zaštitu, dobiješ otkaz a on mijenja radno vrijeme (pretpostavljam da se štiti jer sve pokušava). Prvo su radili po dvoje noć, zatim je imao zaštitara 2 mj. (od njegovog knjigovođe muže ima zaštitarsku kuću i to nije trajalo), onda su radili sami ali je druga smjena dolazila u 21 do 2 po noći i tako se šeta. Zanima me kako to osiguranje plaća, tu pljačku a ti nisi nikako osiguran. Kamo mi to idemo ustvari. Hvala na razumijeanju, no ipak bih čula neka razmišljanja. Pozdrav,
 13. Dragi moji legalisci, dugo se nisam javljala jer naravno nisam imala problema, ali sam sve teme po malo pratila. Imam pitanja : da li obrtnik sitni građ. radovi ne smije prijaviti radnika 6 mjeseci ( to bi po meni značilo da država potpomaže rad na crno) ? Drugo, kako od takovog obrtnika dobiti plaću za dio V i cijeli VI mj. a da to nije po par sto kuna? Pojasnit ću. Moj "zet" (dečko moje kćeri) radi kao bauštelac za svog sumještana par mjeseci i sve je štimalo. Sada je zapelo naravno sa plaćom, ne radi skoro cijeli VII mj. tj. dva dana sa gazdinim sinom po 2 sata, znači ništa. No gazda mu je ostao dužan dio za V mj. i cijeli VI mj. ukupno 7200,00 kuna. Dan prije "Kolektivnog godišnjeg" gazda mu obeća za sat vremena 4 - 5 tisuća kuna i isplati mu 600,00 jer nema više, a sutra će mu na račun isplatiti još 2000,00 kn. Šsto poduzeti i kako dobiti novce ? AKO? Gazda mu je rekao da će imati kolektivni od 15.7. do 15.8. Inače, gazda ima otvoren obrt na sina (prijatelj mog zeta od rođenja).Isssssti čovjk je imao nešto "jestivo" kafić, restorančič koji je propao. Nisam dublje zalazila u problme jer mladi su naivni i vjeruju svima osim svoji pravima. Moje pitanje je zašto se radnik "ne smije prijaviti, te kako pokušati naplatiti svoj rad ? Ima li svrhe ići u obrtničku komoru ili ne?
 14. Najljepša hvala Rubens, prenijet ću joj upute. Može li se o tome više pročitati u nekim NN ? U svakom slučaju hvala i pozdrav.
×
×
 • Napravi novi...