Jump to content

sambomi

Korisnik
  • Broj objava

    50
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je sambomi objavio

  1. Možda sam nezahvalan, ali MALO znam pa bih htio zaštiti suprugu i mene. Da li darovnim ugovorom mogu odmah prenijeti stan na sebe u gruntovnici? Da li to mogu dosmrtnim ili doživotnim uzdržavanjem? Da li to možemo odmah riješiti kad se rješava uknjižba na nju pa istovremeno "neki" za mene najpovoljniji ugovor, tj. stan ima slijed papira - ona je peti vlasnik. Sve papire imamo od kad je prva osoba dobila stan solidarnosti. Da li se papiri za uknjižbu moraju kod javnog bilježnika svi ovjeriti pojedinačno (ima ih puno) ili idu u "paketu"? I zadnje pitanje da ne davim, da li sve odgovore na moja pitanja mora znati i javni bilježnik? I da li mi ih treba dati, tj. savjetovati? Da pojasnim radi se o jednoj od zadnjih zgrada u V.Gorici koja do sada nije bila riješena. Ako to što znači.
  2. Moje pitanje je ustvari kako da kćer prenese stan a da ne platim porez i da se mogu gruntovno uknjižiti?
  3. Kupio sam stan od nasljedstva moje majke na ime kćeri da ne platimo proez prije 3 g. Do sada zgrada nije bila uknjižena, tek sad zovu da se to riješi. Imam slijed svih papira. Zanima me kako mi kćer može darovati stan a da ne platim porez i da se ja ODMAH UKNJIŽIM kao vlasnik. Odnosi sa kćeri i budućim zetom nisu idealni pa se bojim da to ne prodaju.Napominjem da supruga ima stan, u braku smo 33 g. a svi zajedno živimo u kući ženinih roditelja sa njenom majkom koja i glasi na nju. S obzirom da je kćer jedinica ionako će ostati sve njoj danas sutra, no želim zaštiti suprugu i sebe ako završimo u domu. Mi ne mislimo ništa prodavati. Molim hitan odgovor. Znam da postoji doživotno i dosmrtno uzdržavanje, po jednom se možeš odmah uknjižiti. I mora li kćer prvo upisati stan na sebe pa mi ili nam darovati. Svaki odgovor je dobro došao. Hvala.
  4. Moja je majka imala alzehaeirmer ili kako se piše. Da bih dobio skrbništvo trebalo mi je...neko vrijeme.Prvo roditelji ne rihvaćaju svoju nesposobnost, jer sve je to demencija. Drugo centar za socijalni rad vas tretira kao kriminalca, osim u nekim normalnim ustanovama. Ja sam biu centruna remizi ili... Dolaze vam vještaci, sudci...i šalju papire, tj rješenja. Moja majka već kad je bila u privatnom domu nije znala da li je u privatnoj bolnici ili domu. Njoj je bilovažn dase brine o njoj i da je sve "na visini". A "Procjenitelji", nazovimo ih tako rade svoje. Dok se sve odradilo ja sam za majku koja je imala Alchajmer plaćao godinu dana privatni dom. Duplo od državnog koji je koštao 2200 kuna a ja sam plaćao 4500 kuna. No sve to skupa nije bitno, problem je u obitelji koja ne može (kao što smo mi jedva prihvatili jer je moja majka bila zakon za sve, nas, prijatelje susjede) prihvatiti takovu bolest. Za takove ljude treba tražiti pomoć jer njima je lakše. Ne nama,nego njima. Oni žive u svom svijetu, a svakodnevne posjete malo ih ponekad i vrlo rijetko vrate u neku prošlost. Hoću ustvari reći da bi svi trebali biti blagi prema bolestima demencije. Sve nas to danas sustra čeka.l
  5. Ispričavam se, malo imam grešaka u pisanju, ali nadam se da se tekst i pitanje razumije. Hvala na pomoći i razumijevanju.
  6. Poštovani, kupio sam stan na ime kćeri iza mog nasljedstva iza moje majke koji sam prodao i kupio novi i stavio na kćer zbog poreza. Saa kćer ima zaučnika i na neki način mi ospoava pravo. Naravno jer stan glasi na nju. Ali zgrad anije uknjižena, ja imam slijed papira jer je stan od stana solidarnosti došao do .....da ne duljim Mislim da su svi ti prethodni paipri čisti. Vjerujem u to.Ako nisu kojim slučajem nadrapao sam. Zanima me kad zgrada i "moj " stan bude uknjižavan gruntovno mogu li sa kćeri sklopitineki ugovor da ne platim porez? Znači imam 60 godina, može li meni kćer pokloniti za rođendan (bio je takav slučaj da je baka unuku pokolinila za vjenčanje bez poreza) a da ja ne platim porez nikakav jer imam stan od 43 m2 sa ženom i u braku smo. Nešto čitam i čujem o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Šta je tu povoljno na mene. Inače ta kćer će naslijediti oba stana ikuću i imanje od bake i djeda nakon supruge. Neće bašbiti sirotinja, ali ju ništa ni ne zanima. Počela je osporavati stan koji fiktivno glasi na nju jer ima zaručnika koji nije zainteresiran za ništa. Bilo kako, kakav ugovor da sklopim da se ja mogu odmah uknjižiti? Ionako iza mene i supruge ostaje sve njoj, ne mislimo prodavati, ali ne želimo da oni prodaju dok ne umremo. Inače budući zet ima dsetak tisuća kuna duga na raznim stranama, auto, telefoni i sl. Roditelji mu baš nisu zainteresirani jer teško žive i mi im pomažemo picekima, kobasama,hranom koliko možemo. Naravno da zet ima utjecaja, a u svojoj obitelji nema sređenu situaciju, no to me se ne tiče. Žive sa nama, mi ih financiramo već dvije godine. Samo želim zaštiti svoju imovinu koju sam krivo stavio na kćer. Da sam barem platiotaj porez, danas bih mirno spavao. Molim realnu pomoć, štoda učinim, naravno i dalje bih izbjegao porez, a ako ne koliko bi me to stajalo. Zahvalan na svakom realnom odgovoru !
  7. Hvala Veteran, ako sam dobro shvatila kćer mi taj stan može darovati za npr 60-ti rođendan ili mogu napraviti ugovor o dosmrtnom? Može li savjet što mi je bolje? Problem je u tome što je došao budući zet sa raznim dugovima od 10 tisuća eura a ja ne bih htjela ostati bez stana.Danas idu ovrhe samo tako.Može li njegov dug sjesti na njen stan. Još nisu vjenčani.
  8. Kupila sam stan od nasljedstva iza moje majke na ime kćeri. Ta zgrada još nije uknjižena. Prošlo je 3 g od kupovine. Mogu li sa kćeri napraviti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i uknjižiti se kao vlasnik. Da li postoji bilo koja solucija da se uknjižim a da ne platim porez. Sada sam otkrila zašto mi se pitanja ne objavljuju. Ispričavam se i zahvaljujem na svakom savjetu i odgovoru.
  9. Prije par godina sam postavila pitanje i dobila odgovor. Gdje sada griješim? Drugi put postavljam pitanje i ne objavljuje se.
  10. Suprug i ja imamo stan koji smo zajedno kupili, naravno na njegovo ime. Već dugo ne živimo zajedno, on je otišao i osnovao novu obitelj iako nismo razvedeni. Ja i dalje živim u stanu ali se bojim da ću završiti na ulici jer je suprug uzeo hipoteku na stan. Što mi savjetujete.Kako ga navesti da mi prizna polovicu. Drugo pitanje se odnosi na nasljedstvo iza mog oca koji je inzistirao da uzmem dio stana (a dio majka i moja sestra).Na ost.raspravi je sudac odmah predložio da stan ide na tri dijela ( sud u Banja Luci ).Pristala sam no sada sam tek shvatila da sam pogriješila jer je sestra materijalista. Ostala imovina iza oca je kuća i vikendica i pristala sam da sve ide majci i sestri. Mogu li i kako osporiti dio rješenja o nasljeđivanju.Sestra baš nije dobra prema majci i majka i ja bi htjele živjeti zajedno. Hvala na svakom odgovoru.
  11. Nisam stručnjak pa mi je svaka pomoć dobrodošla. Kupila sam stan od svog nasljedstva koje sam prodala. Stan sam zbog poreza stavila na kćer, ima tome 3 - 4 g. Zgrada nikada nije bila uknjižena. Ali je to stan solidarnosti i dalje prodavan zbog stečaja i imam slijed papira od kada je stan dobiven kao stan solidarnosti. A sada se svi stanovi moraju uknjižiti do kraja godine. Neki stanari su čak od gradskog stambenog v.g. dobili da se moraju javiti u roku 15 dana ili će se uknjižit Republika Hrvatska ( nije isti kvart ili naselje). Radi se o gradu Velikoj Gorici. Obavijesti od gradskog stambenog nema. Nažalost u tom stanu nitko ne živi, jednostavno je uloženo moje nasljedstvo da ne "visi" u banci. Pitanje je da li mogu taj stan kada se uknjižava uknjižiti na sebe a ne na kćer koja je "kupac" sa mojim novcima. U općini smo popunili neki formular gdje se kupca pita od čega kupuje stan (tako nekako) i moja kćer je napisala od maminog nasljedstva.Ili.... kako da se zaštitim da kćer i zet ne mogu to prodati bez mene i supruga dok smo živi. Inače nismo u lošim odnosima no nikad se ne zna. Možda sam zakomplicirala, ali biti ću zahvalna na svakoj uputi i odgovoru. Srdačan pozdrav i hvala
  12. Hvala na odgovoru, no onaj drugi dio me zanima. Ima li, tj. postoji li neka caka da se ode u obrtničku komoru i zatraže svoja prava. U principu ne vjerujem u to, mislim da je za to privatna tužba koja je totalno bez veze jer treba dokazati da si ti stvarno radio i koliko, a to naravno i traje i košta više nego što si zaradio. Pitanje je pusti da to voda odnese kak se veli ili.....? Nažalost, volim pravdu pa makar me i koštala jer ovo što se kod nas događa sa privatnicima je PRESTRAŠNO ! I nije samo to, moja kćer radi 3 g. u kazinu, neki dan je i ona opljačkana jer gazda ne želi raspored da po dvije cure budu do 2 ujutro, ne želi platiti zaštitara i baš ga briga. Sve su to jednokratno imali, ali recesija je pa i gazda štedi. A to št ti netko dođe i stavi nož od grlo, samo Boga moliš da di digne lovu i da ode a ti onda zoveš policiju. I to je priča za sebe, ali preduga. I natjeraj ga na zaštitu, dobiješ otkaz a on mijenja radno vrijeme (pretpostavljam da se štiti jer sve pokušava). Prvo su radili po dvoje noć, zatim je imao zaštitara 2 mj. (od njegovog knjigovođe muže ima zaštitarsku kuću i to nije trajalo), onda su radili sami ali je druga smjena dolazila u 21 do 2 po noći i tako se šeta. Zanima me kako to osiguranje plaća, tu pljačku a ti nisi nikako osiguran. Kamo mi to idemo ustvari. Hvala na razumijeanju, no ipak bih čula neka razmišljanja. Pozdrav,
  13. Dragi moji legalisci, dugo se nisam javljala jer naravno nisam imala problema, ali sam sve teme po malo pratila. Imam pitanja : da li obrtnik sitni građ. radovi ne smije prijaviti radnika 6 mjeseci ( to bi po meni značilo da država potpomaže rad na crno) ? Drugo, kako od takovog obrtnika dobiti plaću za dio V i cijeli VI mj. a da to nije po par sto kuna? Pojasnit ću. Moj "zet" (dečko moje kćeri) radi kao bauštelac za svog sumještana par mjeseci i sve je štimalo. Sada je zapelo naravno sa plaćom, ne radi skoro cijeli VII mj. tj. dva dana sa gazdinim sinom po 2 sata, znači ništa. No gazda mu je ostao dužan dio za V mj. i cijeli VI mj. ukupno 7200,00 kuna. Dan prije "Kolektivnog godišnjeg" gazda mu obeća za sat vremena 4 - 5 tisuća kuna i isplati mu 600,00 jer nema više, a sutra će mu na račun isplatiti još 2000,00 kn. Šsto poduzeti i kako dobiti novce ? AKO? Gazda mu je rekao da će imati kolektivni od 15.7. do 15.8. Inače, gazda ima otvoren obrt na sina (prijatelj mog zeta od rođenja).Isssssti čovjk je imao nešto "jestivo" kafić, restorančič koji je propao. Nisam dublje zalazila u problme jer mladi su naivni i vjeruju svima osim svoji pravima. Moje pitanje je zašto se radnik "ne smije prijaviti, te kako pokušati naplatiti svoj rad ? Ima li svrhe ići u obrtničku komoru ili ne?
  14. Najljepša hvala Rubens, prenijet ću joj upute. Može li se o tome više pročitati u nekim NN ? U svakom slučaju hvala i pozdrav.
  15. Želim pomoći susjedi koja je radila u kafiću čiji je vlasnik u zatvoru na dulje vrijeme. Sticajem okolnosti ima radnu knjižicu kod sebe, koja nije zaključena jer radni odnos nije "prestao". Sa knjigovođom ne može na zelenu granu, posao ne može dobiti jer nije odjavljena.Pitanje je tko u takovom slučaju odjavljuje radnika? Zahvaljujem na svakom odgovoru uz pozdrav.
  16. Nisam sigurna jesam li na pravom forumu i isto pitanje sam postavila na financijskom forumu, ali od kada je novi "lik" foruma baš se ne snalazim. Ponavljam ako unajmim apartamn moram li plaćati boravišnu pristojbu, neki to računaju oko 1 euro, neki se hvale da imaš parking i d aga ne naplaćuju. Sve je komunikacija preko interneta i naravno ne znam plaćaju li porez ili sam im ja "sgost rođak". Svaki odgovor je dobrodošao, a naročito onaj gdje mogu pročitati u zakonu. Pozdrav
  17. Baš se nešto ne snalazim u novom legalisu. No postavila bih pitanje, moram li ja platiti boravišnu pristojbu ako preko interneta i njihovog oglašavanja pronađem smještaj na moru u apartmanu. >Neki imaju posebno klimu, neki vele da je parking uključen,pa ne kužim....šta ustvari moram platiti ako piše da je apartman 50 eura po danu, a onda dodaju klimu, ljubimce i sl.
  18. Krivo je ono čim se uključim u internet. Meni je internet kad čitam novine, kćer se dopisuje, gleda nešto ništa konkretno jer smo stvarno "nepismeni". suprug gleda E-pravosuđe jer su mu krivo knjižili ostavinu na mamu. Ne očekujem da se netko zamara mojim problemom, no ima vremena naučit ću još nešto. Hvala u svakom slučaju na pomoći.
  19. Mrljavac sorry za onaj r, da NOD je. I imam ventilator, šumi, zuji što me smeta, a naravno za vodeno hlađenje nisam ni čula.Očito ne znam čitati ni velika slova. Ali pitam: kako ja mogu kupiti igricu u dućanu, instalirati (drugi) i da imam ikonu za nju i da sam onda konektirana na internet? Da li je to moguće?. Milsim da me to muči. Ne želim ja vama uzimati vrijeme gasim komp do kraja i palim kad mi treba. Hvala na onome što ste mi poslali, sada ću imati posla da to studiram. Ali ipak, zanima me kako se mogu nadograđivati igre koje su u kompjusteru (one glupe karte ili ono što sam kupila i "ugradial".Jasno mi je za jednu igru koju sam silno htjela kupiti BEjeweled (ako nije dobro pisano sorry) pa su mi je skinuli i imam šta imam. Ukrali su je ustvari jer ja ju ne mogu kupiti, skinuli smu mi je i kužim da kad igram uđem svaki put u internet (velite da se nagograđuje). Milsim ipak d a sam nepismena i da trebam biti zadovoljna s ovim što imam. Isto tako mislim da je naštimano da čim se uključim sam na internetu, jer ja sam mali potrošač i meni to nije bitno, stručnjaci kao vi to kuže i znaju provjeriti. Nazvat ću ih , saznati šta oni govore i javiti ću se. Mrljavac, puno havala, pomogli ste mi i shvatili ste što pistam ustvari.
  20. Prvo isprika što par dana nisam bila tu, ali proljeće je stiglo na moj vrt. Hvala svima na odgovorima, no mislim da me se nije dobro shvatilo.Ja se služim internetom kao netko tko zna čitati smo velika slova, nešto engleskog znam (dobro) i tu nije problem. Mrljaavac, vi mi velite da je dovoljan klik na jednu stranicu.OK.A što kad ja ne kliknem i igram svoje vlastite igre. Ono što sam ja zaključila je da čim upalim "ssstroj" meni gore sve trri lampice na onom modemu.Znači računaju mi se ti bajti.Kad čitam novine i lunjam OK ja sam na internetu. Onda se isključim na START, pa ISKLKJUČI RAČUNALA, ali ne gasim onaj gumbić na "stroju".Gdje sam onda? Na internetu , jer dok skuham ručak oni meni računaju sate provedene. A to sam otkrila preko t-com usera i vidjela da mi broje 8 sati na internetu. Onda sam pisala, kad sam stvarno ulazila na stranice, a kad sam se samo igrala. I naravno to je pitanje.Očito je meni složen ADSL tako da čim uključim stroj broje mi se bajti (ili nešto). Inače imam plaćen 1 GB i nisam to prešla jer ni ja ni moja obitelj ne skidamo skoro ništa, TV ne gledamo, samo se ustvari služimo za maileove, čitanje i njuškanje i kćer ponekad skida glazbu. U godinu dana nismo prešli i nije stvar u plaćanju, plaćamo 100,00 kn za 1 GB i ako pređemo platili bi još 20,00 kn za slijedeći GB.To su nam objasnili i to stoji. Mene muči više to da li je kod svakoga tako ili ne. Virni program imam sve ono što t-com daje plus neki NORD32 koji mi je nećak stavio i to sve štima.U pola godine pokupim 3 virusa, a nekad ni to. Znam da se surfanjem troši, ali da li se troši i igranjem karata, zume i sl. koje sam kupila i instaliri su mi ih.Znači u kompiću su kao i digitron npr. Znači ja ne otvaram internet explorer, ja samo upalim stroj i npr. igram karte ili igre čije ikone mi se pokažu na ekranu. Ne ulazim ni u Google, ni u Mozilu ni u šta. Jesam li u pravu da to nije OK? Još ih nisam zvala da pitam jer nisam baš pri vremenu. Svaki odgovor mi je dobro došao, a G.Mrljavac bili ste iscrpni pa ću vaš odgovor još malo "Studirati".
  21. I ima li uopće pomoći? Živim na selu, imam ADSL jedinu mogućnost, koristim se internetom često makar sam u "najboljim godinama". Prateći potrošnju tog interneta ustanovila sam da čim uključim stroj meni idu impulsi. Da pojasnim.Ako uključim kompjuter i igram vlastite igrice kupljene u dućanu, on vrti te bajte. megabajte itd.Ugovor mi je na 1 GB jer mi je dijete na njihovim informacijama lijepo objasnilo da mi je to dosta, ako nije svaki slijedeći je 20,00 kn.Znači shvatila sam to i prihvatila.Trebalo mi je godinu dana da shvati, da meni taj ADSL svaku minutu uključivanja računa kao da sam na internetu.Uvijek mi gore one 3 lampice i osim toga vidim da kad kćer sve isključi, tj izađe sa interneta samo stroj ostaje uključen oni šibaju impulse. O čemu se tu zapravo radi?Imaju li pravo na to?Zar ja ne mogu igrati svoje igrice legalno kupljene u dućanu bez da im platim? MIslim da je to netko tako spojio, tj. da oni to tako spajaju iako im svaki slijedeći GB stoji tek 20,00 kn. I nije stvar u novcu. Masu puta ja volim slušati neke emisije na TV-u i igrati igrice.Trebam li i za to plaćati? Ili da im istovarim svoju mirovinu pa bude mir. Svaki odgovor je dobro došao jer mislim staviti prigovor T-comu.
  22. Pročitala sam Pravilnik, naravno nema riječi o broju ili količini boca koje možete vratiti, nema riječi o ograničenju vremena u kojem možete unovčiti rn.Sve je stvar firme kako će to provoditi kao i masu drugih stvari kod nas koje se mogu dvojako tumačiti.
  23. Hvala Milly. Ja sam svoj "problem" riješila na svoj način.Iovako ionako gubima 20 kn. Otišla sam do radnika koji preuzima boce i pitala ga može li stornirati boce od jučer i izdati novi rn za danas.Naravno da ne može.Lijepo mi je čovjek pokazao da na njegovoj kućici piše unovčiti rn u roku 120 minuta što naravno nisam pročitala prije. E onda sam kao i svaki dan otišla u Konzum, kupila što mi treba i na kasi ženi dala rn za boce te mi je ona uredno vratila 20 kn bez riječi.Onda je provuka konzumovu karticu, moj maestro i stvar je bila gotova.Osjećala sam se kao lopov i dok sam izlazila čekala da blagajnica počne vikati zamnom iako sam vidjela da je moj rn od povrata priklamala uz ostale i odložila u kasu. A sada idem prostudirati NN i pravilnik.
  24. Možda će zvučati smiješno, no zanima me da li Konzum ima pravo ograničiti vremenski povrat novca za ambalažu. Danas sam odnijela 40 plastičnih boca i nisam unovčila račun koji sam dobila od djelatnika koji ih je preuzeo.Radi se o 20,00 kn što i nije neki novac, no radi se i o principu.Na računu piše da ga treba realizirati u roku od 120 minuta što ja nisam pročitala na vrijeme.Znam, neznanje nije opravdanje,no ne čini mi se to OK.Odnosno ne bavim se bocama, vratim ih tu i tamo u Kaufland a oni su nekad umanjivali račun na kasi za taj iznos. Zanima me gdje i kako je reguliran taj propis o povratu ambalaže i da li je isplata za boce ostavljena na volju pojedine trgovine ili svi moraju imati isti sistem. Inače ovo mi je četvrti put da vraćam ambalažu jer to je zaista naša koju smo skupili i nemamo je puno. Zahvaljujem na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija