Jump to content

arhont

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je arhont objavio

  1. Hvala ti. Zvao sam i javila mi se neka žena pa kaže da moram baš tada doći i to je to. Nema kompromisa. Mogu li ikako do sudca doći bar na telefon? Kakva je praksa?
  2. Na prvo ročište sam se odazvao kao svjedok u prekršajnom postupku. To je bilo točno onaj dan kad je počeo štrajk, i tada sam došao samo da bi me poslali kući jer je štrajk ipak počeo. Propao mi dan godišnjeg bezveze. Sad je došao poziv za drugo ročište, a ne mogu više uzeti godišnji. Nemam slobodnih dana, odnosno ne mogu izostati s posla. Ima li neki način da dam izjavu ranije, ili da se nekako opravdam poslodavcu? Ne izbjegavam svjedočenje, ali više nemam opravdanja prema poslodavcu da izostanem. Molim vas savjet i pomoć.
  3. Molim savjet oko pravne konstrukcije za situaciju koju pokušavam riješiti. Naime, brat i ja vlasnici smo kuće (svaki pola) u kojoj živi naš otac. Naša majka je davno preminula. Otac ima mala primanja (otac mirovinu cca 350 EUR). Sad će ocu mirovina nešto malo narasti (cca 50 EUR) na konto mirovine pokojne majke. No, i s to malo što ima jako loše raspolaže. Važno je reći da su obiteljski odnosi jako narušeni, ja malo komuniciram s ocem, brat gotovo nikako. Ja i brat smo u dobrim odnosima. No tu dolazimo do mog problema. Ja imam iznadprosječna primanja, brat prosječna pa možda i malo više, te brat loše raspolaže s tim što ima. Otac iz svojih primanja jedva pokrije svoje tekuće troškove, što znači da svaki izvanredni trošak kuće (mene i mog brata u kojoj tata živi) pada na mene jer brat "nema", a niti ne želi sudjelovati pod izlikom da ga otac ne zanima zbog narušenih obiteljskih odnosa. Razni kvarovi kućanskih aparata, popravci oko kuće, itd... Otac jednostavno iz svojih primanja ne može te stvari podmiriti. Da ne zvučim bahato - te troškove ja bez problema pokrijem, ali me počinje jako smetati bratova nezainteresiranost za sudjelovanje u podjeli tih troškova. Nije da on nema, već ih usmjerava na neke druge svoje užitke. Čak niti vremenski ne želi sudjelovati (košnja trave, priprema drva...) pa sav trošak i organizacija raznih poslova pada na mene. Stoga je moja ideja uredno i bez problema podmirivati sve te troškove oko pomoći ocu i održavanju zajedničke kuće, uz dogovor s bratom gdje bi on priznavao pola svih tih troškova čime bi se stvarao i rastao njegov dug prema meni. Zašto odmah dug - zato jer on "nema" i kad god nešto treba, on nema i to je to. A ne može otac bez frižidera bit u kući, pa ja kupim novi, i tako dalje... Pa bih ja lijepo sve to podmirivao, ali da se brat lijepo iza svakog računa potpiše i priznaje pola tog iznosa u dug. Čak bih mu naplaćivao i košnju trave (naravno pola) jer dok on visi u birtiji, ja kosim travu oko zajedničke kuće umjesto da uživam sa svojom djecom. Rado bi ovo ovjekovječio nekakvim ugovorom, koji bi bio temelj za priznavanje duga, te bih volio da ta pravna konstrukcija koju bismo sklopili ima snagu ovršne isprave jer ne želim narednih 10 godina ulagati u kuću, a kad otac umre, brat i dalje ima pola te kuće a ništa nije sudjelovao u održavanju. Nasljedstvo ovdje nije bitno jer iza oca ništa ne ostaje, a kuća je ionako pred 7-8 godina darovana od strane oca meni i bratu. Dogovor je da otac do smrti budu u toj kući i taj dio ja poštujem, a i brat mora pošto je pola kuće moje, inače bi ga on već izbacio van. Naravno, ako brat pristane na to. Ako ne pristane, koje su mi opcije za naplatu pola troškova? Molim savjet.
  4. Poštovani, samo da se informiram. Supruga je vlasnica nekretnine 1/2, druga polovica je bila u vlasništvu njezine bake. Sad je supruga preko APN-a kupila tu drugu polovicu i sad je vlasnik 1/1. Imamo li osnova za oslobođenje od plaćanja porezna na promet nekretnina?
  5. Spitfire hvala ti na odgovoru. Da, pretpostavljam i ja da je tako. Ocu bi još i napisali ali curi ne (ma da je to i sada jasno da mogu biti tamo i da ih nitko neće istjerati), a mislim da je upravo u curi problem. Ako bi to napisali i za nju, tada smo u problemu ako se ocu dodatno zakomplicira zdravstveno stanje do te mjere da ćemo trebati prodati nekretninu da bi financirali njegovu njegu. Vjerujem da bi bio problem i da damo doživotnu služnost ocu, a on ode u dom, pa opet zbog njegove služnosti ne možemo ništa s nekretninom. Jasno mi je da nam je vlasništvo nepovredivo, no moguće da će ići toliko daleko do opoziva ugovora o darovanju zbog grube nezahvalnosti. Mislim da bi to bilo teško dokazati s njegove strane jer u suštini ne postoji (pomažemo im). Ima li neka druga opcija koja je njima na raspolaganju s obzirom na trenutno stanje? Postoji li rok za opoziv ugovora o darovanju? Sklopljen je 2015-e ako se dobro sjećam.
  6. Poštovani, molim savjet. Upravo sam iz odvjetničkog ureda kojeg je angažirao moj otac dobio poziv da se u roku od 15 dana javimo radi pismenog uređenja korištenja kuće u kojoj otac i njegova "cura" žive. Vlasnici kuće smo brat i ja (svaki pola), kuću nam je pred cca 8-9 godina otac darovao darovnim ugovorom. Pretpostavljam da se radi o tome da žele urediti status njegove cure, jer je to pitanje usmeno poteznao pred cca godinu dana no tada smo završili razgovor da, ako otac umre, ona može biti u kući koliko treba ali to neće nikada biti na pismeno s naše strane. Naime, otac je narušenog zdravstvenog stanja i bojim se da ne završi u domu, a tada će nam prodaja te nekretnine biti jedini izlaz da plaćamo dom. Otac i cura cijelo vrijeme žive u toj kući (nekih 7 god skupa), plaćaju režije (manje više uredno, ali npr. plin im je isključen zbog duga, itd...) mi im pomažemo (drva, sitni popravci, košnja trave), itd... Moje pitanje je ima li itko (otac ili ona) osnove da na neki način naruše naše vlasništvo, odnosno trenutni status. Ja sam rekao i stojim iza riječi, ali ne želim pismeno ništa pisati jer jednostavno ne znam što nas čeka s obzirom na zdravstveno stanje oca. I brat i ja imamo druge nekretnine, odnosno situirani smo i nemamo pretencije na tu nekretninu, ali želimo zadržati status kakav je. Nekretnina nam je darovana jer je ocu tada zbog dugova (propala firma) prijetila ovrha, pa je nekretnina prepisana na nas da ne bi ostao bez nje.
  7. Meni su, nakon obavljene prijave MUP-u, za samostrel (isto C kategorija kao i plinski pištolj) došli kući u provjeru imam li uvjete za držanje, odnosno takvo oružje se mora držati u ormaru ili sefu za oružje kao i vatreno oružje. Tako da će ti vjerojatno nakon prijave doći u provjeru. Ovo je bilo 2018-e, jedino ako se u međuvremenu nije nešto mijenjalo po tom pitanju.
  8. Tako je nema tereta, niti je zabilješka nekog pravnog posla u Zk. Hvala puno na konciznom odgovoru. Druge imovine koja bi se kasnije dijelila nema.
  9. Molim Vas informaciju. Otac i majka su pola pola vlasnici nekretnine u kojoj živimo. Nakon smrti oca, njegov dio dijeli se na majku, mene i sestru pa smo sestra i ja imali svaki po 1/6, a majka 4/6. Majka već neko vrijeme (cca 7 godina) živi s drugim muškarcem koji brine o njoj jer je teško pokretna, ajmo reć da se taj muškarac nada penziji nakon smrti majke, i neka mu, zaslužio je. Koliko god grubo zvučalo, a s obzirom na stanje majke, ne vidim drugi motiv da bi bio s njom. Žive od majčine penzije i što im mi (sestra i ja) pomognemo. Skromno, ali im ništa ne fali. Pred cca 3 godine je majka darovnim ugovorom darovala svoj dio meni i sestri, tako da smo sestra i ja sada vlasnici kuće pola pola. Kuća nema nikakvih tereta. Ono što me brine - može li majčin partner nakon njezine smrti što potraživati na ime uzdržavanja (uzdržavanje je isključivo u pomoći/njezi, ne financijski), čak me brine da ne postoji nekakav ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju između majke i njenog partnera, koji čeka da ugleda svjetlo dana. Ako bi takvo što i postojalo, da je npr. potpisano prije nego je nekretnina darovana sestri i meni, što bi to značilo za nas? Ponavljam, odnos im je uredan, kao i naš međusobni, pomažemo im i taj čovjek se brine za našu majku, ali...
  10. Poštovani, može li se ovo pravo iskoristiti u slučaju komplikacija u trudnoći dužih od 90 dana? Radi se o zaposleniku škole, učiteljici. Ako može, koliko je rok za potraživanje? Ako su komplikacije bile tijekom 2019-e a nismo znali za to pravo...
  11. Hvala na brzom odgovoru. Dakle očev dio kuće ne bi postao njihova bračna stečevina u slučaju braka (izvanbračne zajednice)? Znači, brat također može licitirati pri kupnji u slučaju javne dražbe sudskim putem, te kupiti nekretninu za npr. minimalno 1/3 procjenjene vrijednosti? Kuća ima sve papire i građevinsku dozvolu, no dograđeno je jedno stepenište i to nije legalizirano. Da li će to predstavljati problem od strane suda u slučaju civilne diobe? Kad je rađena procjena, sudski procjenitelj je to uzeo u obzir te naveo kako to umanjuje vrijednost nekretnine, ništa drugo nije rekao. Vezano uz boravak moje nove kvazi mame u kući - ako njegovih 4/6 daje njoj pravo da živi tamo jer on dopušta, zar mojih 1/6 (tj. mojih i bratovih 2/6) ne daje meni pravo da ju istjeram van? Znam da pitam previše- ali koliki bi bili otprilike troškovi kod civilne diobe? Hvala... Arhont
  12. Poštovani, nakon smrti majke, brat, otac i ja smo naslijedili njezin dio kuće, pa tako sad ja i brat imamo svaki po 1/6 dio, a otac ima 4/6. Tako je i upisano. Ja ne živim u toj kući, niti ne namjeravam, pošto niti ja ni brat nemamo nikakav odnos s ocem. Moje stambeno pitanje je riješeno na drugom mjestu iako sam se za to kreditno opteretio. Brat je imao namjeru isplatiti i mene i oca pa da cijela kuća ostane bratu, doveden je i ovlašteni procjenitelj koji je procjenio vrijednost nekretnine, no otac ne pristaje na te uvjete. i ja i brat pristajemo. U međuvremenu je brat odselio, pa je otac u toj kući ostao sam, te je nedugo zatim u tu kuću doveo neku ženu i njezinog sina, i sad su si oni lijepo nova obitelj. Otac ih i uzdržava. Za nas niti ne pita niti se nudi. 1. pitanje - može li ta žena na osnovu potencijalnog braka s mojim ocem steći vlasništvo ili dio vlasništva nad njegovim dijelom? Osim kupovinom, jer nemaju nitko od njih prebijene... 2. shvaćam da smo ja i brat sigurni svatko u svoji 1/6-inu, no brat bi isplatio oca i živio u toj kući, a otac tako neće, niti ima da nas isplati. jednostavno otac koristi kuću i to je to. ako idemo na razvrgnuće civilnom diobom, postoji šansa da otac kupi na 2 dražbi cijelu nekretninu umanjenu za vrijednost njegovog dijela pa bi ustvari to njemu pasalo jer bi isplatio mene i brata, i to u 1/3 što nam pripada. Vjerujem da bi brat mogao isto tako, pa tko od njih dvojice više ponudi? 3. Da li ta žena ima pravo tamo živjeti, skup sa tim svojim sinom, i prijavit prebivalište bez mog pristanka? Ili ja mogu halo policija, neznam tko je ovo u mojoj kući, ometa mi posjed, molim izvedite je van... Ispričavam se na podugom postu i molim za kvalitetne savjete... Jasno mi je da ta žena hoće samo imovinu jer nitko častan i normalan ne bi mogao mog oca trpjeti više od par dana... napominjem da s ocem nije moguć nikakav razgovor niti dogovor, osim da ostane ovako kako je...
  13. Poštovani, jučer sam primio poslovno uvjetovani otkaz Ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Na kraju otkaza sam potpisao "potpis radnika o primitku obavijesti". Nigdje nisam potpisivao da se slažem s otkazom ili sl... Pretpostavljam da imam pravo na naknadu s biroa? Također, otpremnina ide u bruto iznosu neoporezivo do 6400 kn? Molim brzi odgovor. Pozdrav
  14. Poštovani poznavatelji materije, molim odgovore na par pitanja: 1. Postoji li legalan način da ja kao fizička osoba izradim drvenu kutiju i tu kutiju prodam drugoj fizičkoj osobi, te da platim porez i ostala davanja na to? 2. ako postoji, koji je to način - samostalna djelatnost, ili nešto slično (a da nije, udruga, zadruga, odrt ili d..) Da li je moguće preko ugovora o prodaji između fizičkih osoba? Molim odgovore.
  15. Poštovani Damir, cijena artikla je jedna i morao bi u principu svaki put pisati zapisnik, ako hoćeš sve na čisto. Moj savjet je da to napravite preko rabata, dakle imaš fiksnu cijenu prostora (npr. za trećinu stranice, pa za pola, pa za 1/4), i različitim klijentima dajete različite rabate. Takoje cijena uvijek ista, a kupci dobiju drugu konačnu cijenu, ovisno o vašem sporazumu. Tako se to u biti i radi, te tada ne morate pisati zapisnik jer je cijena proizvoda/usuge uvijek ista. Pozdrav
  16. Poštovani članovi foruma, jedno pitanje: postoji li način da fizička osoba A legalno proda fizičkoj osobi B npr. kemijsku olovku koju ju sama proizvela? Isto tako ako osoba A prodaje pravnoj osobi, tada ide ugovor o djelu ili otkupu?
  17. Dosta je skupo i procedura je oko dozvola ako hoćeš postaviti baš svoj board... Ali opet onda je trajno tvoj. Mi idemo preko Hrvatskih Šuma, oni ti imaju super pozicije na ulazu i po gradovima, cijena je mjesečno 1000 kn + pdv. Ako trebaš grafičku pripremu, pošalji mi pm.
  18. arhont

    Molim par odgovora

    Poštovani, prije svega da kažem da sam pročitao forum i teme vezane uz obrt, no nikako da si sumiram zaključke, pa molim odgovore na slijedeća pitanja... Naime, otvorio bih obrt za izradu suvenira, ručni radovi, također bih se bavio oslikavanjem (tiskom - sublimacija) šalica, tanjura, drvenih kutija i sl... Također bavio bih se pripremom za tisak, web marketingom i sl..., sve pod istim obrtom. Koje djelatnosti navesti? Zanima me da li navedeni obrt mogu obavljati u stanu, da li te predmete mogu prodavati iz stana putem pošte ili interneta? Stalno sam zaposlen pa koliko sam skužio ne plaćam doprinose i davanja za mirovinsko i zdravstveno jer mi to poslodavac plaća. Unaprijed hvala, Arhont
  19. Lijep pozdrav svima. Naime radi se o sljedećem slučaju u Bjelovaru: Parkirao sam vozilo kraće od minute (doslovno) na mjesto gdje se ne smije parkirati. Nisam siguran koji znak stoji, da li zabranjeno parkiranje, zaustavljanje ili oboje. Radi se o ulici sa parkirnim mjestima na kojima se plaća parkiranje, no ja sam parkirao izvan parkirnih mjesta, jer su ista bila puna. Unutar te minute došao je pauk te je suvozač već slikao auto i poslao sliku na policiju. Padala je kiša pa nije ni izlazio iz pauka, već ga je slikao iz kabine. Kaže, kazna je 200 kuna na licu mjesta, kaže da nemam pravo žalbe, već da platim. kao policija je preko kompjutera odobrila premještanje vozila. u Odluci o načinu premještanja i čuvanja nepropisno zaustavljenih, parkiranih i napuštenih vozila na području Grada Bjelovara piše da je kazna za "započeto premještanje" 200 kn, no premještanje u mom slučaju nije započelo jer prema istoj Odluci "postupak premještanja vozila smatra se započetim kad je započeto dizanje vozila na pauk". Pauk je samo bio parkiran iz mog auta, a vozači nisu ni izašli van jer je padala kiša. Prema istoj Odluci postoji pravo na žalbu, iako mi je suvozač bahato rekao da se ne mogu žaliti. Na sebi si imali obične majice iako su prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama dužni nositi odore. Kazna je proslijeđena policiji (pošto sam ju odbio platiti na licu mjesta), te sad od njih čekam rješenje na koje ću se žaliti. Na temelju navedenog, zanima me bi li žalba mogla proći? Unaprijed hvala, Nikola
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija