Jump to content

galamala

Korisnik
  • Broj objava

    85
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je galamala objavio

  1. Možete uložiti prigovor na postupanje javnopravnog tijela temeljem 12., 122. i 156. Zakona o općem upravnom postupku („Narodne novine“, br. 47/09). Prigovor ulažete čelniku tijela. Čelnik tijela je dužan o prigovoru donijeti rješenje. Tako ćete dobiti pojedinačnu odluku. Prema rješenju ćete vidjeti da li imate pravo žalbe drugostupanjskom tijelu ili odmah možete pokrenuti upravni spor tj tužbu Upravnom sudu Ako čelnik tijela ne donese rješenje u roku od 8 dana možete dignuti tužbu zbog nepostupanja.
  2. I.. kako je prošao pismeni po novom Pravilniku?
  3. Ne ostaje. Osam dana (članak 10. Pravilnika). Stvarno, prekasno su poslali Pravilnik na objavu. Koji gaf.
  4. Evo objavljen je, stupa na snagu od 1.ožujka 2015.
  5. Provjeravamo svaki dan Narodne novine. Trebalo bi brzo. Navodno su stisnuti rokovi ove godine zbog Pravilnika. Kako se neće moći osigurati računala za sve, biti će manje grupe, pa moraju ispiti biti češće....Kraće će se ispravljati, a prema predloženom brže će doći do usmenog. Čudni su i oni rokovi za prijavu. Kao da je greška.
  6. U pripremi su izmjene Pravilnika https://pravosudje.gov.hr/pristup-informacijama-6341/savjetovanja-sa-zainteresiranom-javnoscu/otvorena-savjetovanja-6230/6230 Prema predloženom dovoljno je 8, a ne 15 dana za obavijest o terminu polaganja pravosudnog ispita. Čini se malo premalo za organizirati slobodne dane za ispit i sl. Čudno je da ovaj Pravilnik ide u proceduru prije Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu koji je bio u planu za IV. kvartal 2014., a trenutno je u prijedlogu za prvi kvartal 2015.
  7. Pozdrav, pripremala sam pravosudni čitajući presude sa sudačke mreže. Pala na roku u rujnu iz kaznenog. Molim kolege i kolegice da mi pošalju, ako imaju, neke druge presude (osobito iz kaznenog) prema kojima su pripremali pravosudni na mail nfiore218@gmail.com. Hvala.
  8. Da li se negdje drugdje raspravlja o pravosudnom ili...Baš nitko ništa...
  9. Kako ste napisali pismeni. Iskeno nadala sam se nečem jednostavnijem. Građansko - povreda predugovornih obveza, traženje dvostruke kapare i povrat cijene, raskid predugovora. Odbila sam zahtjev za dvostrukom kaparom, a usvojila traženje povrata cijena obzirom da je došlo do raskida. Kazneno - silovanje. Oslobodila ga zbog nedovoljno uvjerljivih dokaza. Upravno - da li je to još tko pisao osim mene? Tužiteljica osporava vještačenje i odluku drugostupanjskog tijela povodom ozljede na radu. U spisu nikakvih dokaza osim drugostupanjskog rješenja. Zbunilo me nisam znala što bi i na temelju čega trebala utvrđivati. Odbila zahtjev jer kao nije podnijela dokaze kojim osporava vještačenje pa nije isto dokazano. Kažem zbunio me nedostatak dokaza u spisu. Pomislila sam da je isto neka greška obzirom da je ovima koji su pisali radno falio neki dokaz u spisu. Kad bi mogli biti rezultati? A usmeni?
  10. Opće dobro ne može biti u ničijem vlasništvu (npr. more, pomorsko dobro) Javno dobro u općoj uporabi je dobro u vlasništvu Republike Hrvatske ili drugih javnih tijela koje služi svima. (čl.101 Zakona o cestama kaže da je nerazvrstana cesta javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi) Javno dobro u javnoj upotrebi je dobro u u vlasništvu Republike Hrvatske ili drugih javnih tijela koje služi tim tijelima (npr. zgrade u kojima su uredi). Mislim da bi se trgovi i gradske ulice i sl javne površine mogle smatrati općim dobrom, ali moguće je da je nešto posebnim zakonom utvrđeno kao vlasništvo RH ili općina/gradova, pa su samimi tim javno dobro u općoj uporebi. Mislim da su se i nerazvrstane ceste prije smatrale općim dobrom.
  11. Veći koeficijent možete dobiti ako postoje koje drugo nepopunjeno radno mjesto za koje je propisan veći koeficijent i vi ispunjavate uvjete za to radno mjesto npr. ako ste sada stručni referent, možda postoji u vašem tijelu predviđeno radno mjesto višeg stručnog referenta koji ima veći koeficijent, a to mjesto je nepopunjeno. Dakle, radi se o premještaju na drugo radno mjesto. No morate ispunjavati uvjete za to drugo radno mjesto npr. za višeg stručnog referenta mislim da treba viša škola. Međutim ako poslodavcu to ne odgovara ne mora vas premjestiti na takvo drugo radno mjesto. Na istom radnom mjestu vam se ne može povećavati koeficijent zato jer je on propisan vladinom uredbom. No kao referent ne smijete obavljati poslove koje obavljaju npr. savjetnici s većim koeficijentom. Vi možete sukladno članku 28. Zakona o državnim službenicima odbiti izvršenje naloga ili provođenje odluka koje bi tražile viši stupanj stručnog znanja od onog propisanog za vaše radno mjesto. Ažurirano Veći koeficijent možete dobiti ako postoje koje drugo nepopunjeno radno mjesto za koje je propisan veći koeficijent i vi ispunjavate uvjete za to radno mjesto npr. ako ste sada stručni referent, možda postoji u vašem tijelu predviđeno radno mjesto višeg stručnog referenta koji ima veći koeficijent, a to mjesto je nepopunjeno. Dakle, radi se o premještaju na drugo radno mjesto. No morate ispunjavati uvjete za to drugo radno mjesto npr. za višeg stručnog referenta mislim da treba viša škola. Međutim ako poslodavcu to ne odgovara ne mora vas premjestiti na takvo drugo radno mjesto. Na istom radnom mjestu vam se ne može povećavati koeficijent zato jer je on propisan vladinom uredbom. No kao referent ne smijete obavljati poslove koje obavljaju npr. savjetnici s većim koeficijentom. Vi možete sukladno članku 28. Zakona o državnim službenicima odbiti izvršenje naloga ili provođenje odluka koje bi tražile viši stupanj stručnog znanja od onog propisanog za vaše radno mjesto.
  12. Prvi akt, koji je potpisao "vaš" potpisinik ima oznaku: 1000-30-1-13-1 Nakon toga treba upisati akt "nekog drugog" potpisnika iz vašeg tijela kao drugi akt u istom predmetu (istoj klasi) - on se upisuje kao 1000-30-5-13-2. Nakon toga u svezi istog predmeta (iste klase) dobijate "vanjski akt" (npr. od stranke) Taj akt je treći po redu u istom predmetu (istoj klasi). On se upisuje kao 15-13-3. Dakle, zadnji broj označava redni broj akta u vašem predmetu. Ako predmet ima 5 akta, na zadnjem aktu mora zadnji broj imati redni broj 5, bez obzira tko je stvaratelj akta. Naime, urbroj označava stvaratelja, ako vanjki akt urudžbirate kao "svoj" ispada da ste "vi" stvaratelj akta. Ugovor možete urudžbirati kao "svoj", a isto je moguće iznad svakog potpisnika ugovora bude njegove klasa i urbroj (ako i druga ugovorna strana koristi klase i urbrojeve). Međutim vanjske molbe i dopise ne urudžbirate pod "svojim" urbrojem. Koji broj treba staviti? Najnoviji propis o tome je Pravilnik o jedinstvenim klasifikacijskim i brojčanim oznakama stvaralaca i primalaca akata (NN 038/1988) Probajte ga pronaći na tražilici cadial. Mislim da broj 15 označava - Građane (stranke) I naravno o klasama i urudžbenim brojevima možete pogledati i u Uredbi o uredskom poslovanju (NN 7/2009)
  13. Meni osobno su ti njemački obračuni bili prekomplicirani za shvatiti i to vam vjerojatno može točno odgovoriti sam ovlašteni porezni savjetnik. U svakom slučaju morate prijaviti ako su vas to tražili. Moja poznanica je prijavila neograničenu obvezu, čekala cca 1 godinu odgovor i oslobođena je. Mislim da su joj ostali prihodi bili oko 2400 kuna mjesečno (osim njemačke mirovine koja je oko 500 eura mjesečno). Pogledajte ovu stranicu http://www.finanzamt-rente-im-ausland.de/hr/porezna-prijava/ogranicena-ili-neogranicena/
  14. Ako se prijavljuje neograničena porezna obveza (unbeschränkte Steuerpflicht), onda treba potvrda o primanjima u RH tj. primanjima koji ne posliježu oporezivanju, radi obračuna poreza. Ako su godišnja primanja ispod određene granice uz ostale uvjete postoji mogućnost smanjenja poreza ili oslobođenja. http://www.mfin.hr/hr/novosti/oporezivanje-mirovina-ostvarenih-u-njemackoj-2012-01-18-16-21-34
  15. Da li je moguće i pod kojim uvjetima odustati prije polaganja ispita tj. povući prijavu (bez da se prijava odgodi za sljedeći ispit)? Ako da, da li se i kako vraćaju uplaćena sredstva za ispit? Hvala
  16. Postoji opće pravilo prema kojem se uzima se da je začeto dijete rođeno, kadgod se radi o njegovim probicima, pod uvjetom da se rodi živo (čl. 17 Zakona o obveznim odnosima). Tu se prvenstveno radi o pravima djeteta, a ne roditelja (tj trudnice). Npr. kod nasljeđivanja, priznavanja očinstva. Za drugo ne znam.
  17. I ja se zalažem za promjenu Pravilnika. Nisam ni znala da je tako, a već par mjeseci spremam pravosudni, uz rad kod poslodavca od kojeg ću vjerojatno dobiti par dana slobodnog. Nevjerovatno je da vas mogu dva tjedna odbiti s polaganja, i da nemamo pravo uvida u obrazloženje bodovanja. Sigurno se može uložiti žalba ili barem prigovor prema ZUP-u. Pismeni bi trebalo priznati ako se padne usmeni, i da sljedeći put bude manja cijena. I da bude transparentnije i objektivno bodovanje. Neka začetnik barem ovu prepisku pošalje Vladi i Ministarstvu pravosuđa, pisano, elektronički, preko društvenih stranica (facebook i sl.). Može proći kao "peticija", odnosno oblik javnog pritiska.
  18. Moguće ako je potpisala i ovjerila kod javnog bilježnika izjavu o zapljeni cijelog iznosa s plaće prije 2008 godine. Nakon 2008. Ovršni zakon nije dopuštao da se skida cijeli iznos čak i ako je takva izjava potpisana.
  19. Nije jasno što zanči da ste "prelomili karticu". Ukoliko ste smatrali da vam usluga nije pružena trebali ste raskinuti ugovor s VIP-om pisanim putem. Isto tako ako ste imali neke pritužbe najbolje je napisati prigovor pisanim putem i onda su oni dužni riješiti vaš prigovor i dati vam pisani odgovor. Ako je pokrenut ovršni postupak isto tako trebali ste dobiti rješenje o ovrsi od javnog bilježnika na koje onda imate rok za žalbu. Prema ovom se čini da nije. Na koji nači "prijeti" tj. koji dokument je u pitanju: dopis, rješenje o ovrsi, opomena pred tužbu....Dodatni troškovi bi mogle biti kamata, mjesečna naknada (ako niste otkazali ugovor ili oni smatraju da niste), troškovi odvjetnika, troškovi javnog bilježnika, ako je pokrenut postupak. Probajte izravno kontaktirati VIP ili Inkaso i kontaktirajte s njima iIili saznajte s kojim odvjetnikom/javnim bilježnikom rade pa onda njih nazovite i pitajte da li se vodi ikakav predmet na vaše ime. U svakom slučaju na bilo koji dokument koji dobijete odgovarajte pisanim putem, i najprije se pozovite na zastaru koje je moguće nastupila (možda i zbog toga i nisu išli u utuživanje), a zatim na to da vam usluga nije pružena, a kao dokaz navedite usmene razgovore koji su vođeni s operatorom, pokušajte se sjetiti točnog vremena. Moguće je da su razgovori snimani, ili da u njihovoj bazi podataka postoje napomene.
  20. Vi nemate pravo na žalbu na obavijest, ali biste trebali imati pravo na žalbu na Odluku o izboru kandidata (kada se izabere) jer se iste prema Zakonu treba dostaviti svim prijavljenima. E sada, pitanje je što bi oni smatrali "prijavljenima" na natječaj. Tražite da vam dostave Odluku i u međuvremenu probajte podnijeti prigovor na njihovo postupanje temeljem članka 12. stavka 3. i 122. Zakona o općem upravnom postupku. Čelnik tijela (gradonačelnik/župan/općinski načelnik) bi trebao o tome donijeti rješenje u roku od 8 dana, a na koje bi trebali imati pravo žalbe drugostupanjskom tijelu, a ako toga nema, onda pravo pokretanje upravnog spora (tužbe Upravnom sudu).
  21. Temeljem članka 72. stavka 2. Zakona o upravnim sporovima kad je podnesak upućen poštom preporučeno ili predan ovlaštenom pružatelju poštanskih usluga, dan predaje pošti, odnosno ovlaštenom pružatelju poštanskih usluga smatra se danom predaje javnopravnom tijelu kojem je upućen. Ako je dan objave 31.8. zadnji dan je 8.9. . Oni su očito sebi "od oka" uzeli još dva dana, koliko treba pošti da pismeno stigne njima. Dakle, ima osnova za žalbu, i obvezno u žalbi dostavite kopiju koverte ili kopiju drugog dokaza (potvrda o preporučenoj pošiljci) iz koje se vidi kada ste predali pošti.
  22. Uvjerenje ne daje određen stupanj obrazovanja. To je samo dokaz da ste završili taj tečaj, dokaz da ste za nešto osposobljeni i da to za što ste osposobljeni možete raditi. Nije nužno vezano za drugo obrazovanje koje ste završili osim ako sam uvjeti za upis na tečaj ne uvjetuje da ga mogu upisati osobe koje su završile određen stupanj obrazovanja. Za razliku od nekih drugih potvrda s tečaja ovo uvjerenje najvjerojatnije (ako je već od HZZZ-a) ima snagu javne isprave, to jest ima jaču dokaznu snagu nego druge potvrde s edukacija, radionica i sl. koje se mogu jednostavno "isprintati" i koje vjerojatno ne bi mogle služiti kao vjerodostojan dokaz o osposobljavanju. To možete provjeriti ako na takvom uvjerenju piše REUBLIKA HRVATSKA i ima po sredinu grb RH i piše na njemu da je odobrenje za izvođenje programa dalo Ministarstvo......Rješenjem, KLASA....URBROJ......... ili pitati na HZZZ-o Inače u svezi s bilo kojim tečajem, uvijek provjerite da li se izdaje uvjerenje u smislu javne isprave, jer to znači da tečaj ima određenu "snagu". Koliko vrijedi vani ne znam, onoliko koliko strana država priznaje javne isprave RH o osposobljavanju. Probajte pitati u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
  23. Možete predložiti Vladi da pokrene postupak ocjenjivanja zakonitosti i ustavnosti pred Ustavnim sudom, u kojem slučaju Ustavni sud o tem odlučuje. No mislim da Vlada do sad baš nije pokretala takve postupke. Možete i sami predložiti Ustavnom sudu pokretanje, ali sud nije dužan od tome riješavati, kao što bi bio da Vlada pokrene (proceduru pogledajte u Ustavnom zakonu o ustavnom sudu. E sad, koja bi to odredba zakona ili ustava bila s kojom taj pravilnik ne bi bio u skladu, ne znam. Ima neka općenita odredba u Ustavu da proezi moraju biti pravedni ili sl ali ne znam da li se ta odredba može primijeniti na ovaj slučaj jer nisu porezi u pitanju. Možda treba potražiti neku odredbu u Zakonu o proračunu, Zakonu o sustavu državne uprave. U svakom slučaju isto smatram da nije po zdravom razumu ali ne znam da li možete s tim pobijati pravilnik.
  24. Ne znam odvjetnika. Ali prema članku 10 stavku 2. Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći (NN br. 62/08 i 81/11) Odvjetnik ne smije odbiti pružiti pravnu pomoć u skladu s odredbama ovoga Zakona. Članak 10, Stavak 3. kaže: (3) Iznimno od stavka 2. ovoga, članka odvjetnik može odbiti pružiti pravnu pomoć u sljedećim slučajevima: a) ako je on ili koji drugi odvjetnik koji je radio ili radi u istom uredu u istoj stvari ili stvari koja je s njome pravno povezana zastupao protivnu stranku ili obje stranke, dao im pravni savjet ili od njih primio uputu, b) ako je u istoj stvari ili stvari koja je s njome pravno povezana radio kao odvjetnički vježbenik kod odvjetnika koji je zastupao protivnu stranku, c) ako je u istoj stvari ili stvari koja je s njome pravno povezana radio kao sudac, državni odvjetnik ili kao službena osoba u upravnom ili drugom postupku, d) ako mu je Hrvatska odvjetnička komora odobrila pružanje specijalizirane pravne pomoći, a riječ je o predmetu koji ne pripada njegovoj priznatoj specijalnosti. Članak 10, Stavak 4. kaže: (4) Korisnik pravne pomoći može o odbijanju pružanja pravne pomoći pisanim putem obavijestiti ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa, koje će o tome bez odgode izvijestiti Hrvatsku odvjetničku komoru kako bi Hrvatska odvjetnička komora utvrdila opravdanost navedenog odbijanja. Dakle, specijalnost je opravdan razloga za odbijanje samo ako ima takvo ovlaštenje, pa najbolje da probate još koji put kod odvjetnika pozivajući se na ovaj članak i mogućnost da o navedenom izvijestite Ministarstvo pravosuđa, pa ako ne uspije, postupite prema proceduri iz članka 10, Stavka 4. Koliko vidim nadležna jedinica u Ministarstvu pravosuđa je Uprava za Europsku uniju i međunarodnu suradnju, Sektor za ljudska prava i besplatnu pravnu pomoć. Odjel za besplatnu pravnu pomoć, pa ih možete pronaći broj i pitati ih za pomoć. Ali kad ih budete obavještavali o odbijanju temeljem članka 10. stavka 4. onda obvezno pošaljite pisanim putem na Ministarstvo, i s povratnicom ili barem preporučeno. Ne vjerujem da je i Ministarstvo baš agilno Pa da imate dokaz da ste im poslali pa da možete, za koji tjedan ponovo pitati što su napravili. Sretno.
  25. Nemoj se uopće brinuti Prvo provjeri za koje upravno područje će te prijaviti,a onda pogledaj u Uredbi o postupku, načinu polaganja i Programu državnog stručnog ispita, Narodne novine br 61/06 popis literature tj. propisa za to područje (Poseban dio)i to trebaš naučiti. Ako se radi o nekom posebenom području kojime se tvoje uprava bavi, možda će ti u komisiji biti ispitivač iz tvog tijela koji ti i priprema ispit pa možda možeš sazati kako će ti ispit izgledati. Neki put je to praktičan rad npr. izrada rješenja, ali najčešće su to teoretska pitanja i odgovori. Ako bi i bio praktičan rad, ne bi trebalo to biti ono što nisi radila. AKo je to nešto što niej vezano samo za tvoju upravu (opći dio, financije)probaj se u Ministarstvu uprave (odjel koji provodi DSI) raspitati kako će ti ispit izgledati.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija