Jump to content

Mony

Korisnik
  • Broj objava

    30
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. 12) Pojam radnog vremena, rad po pozivu, vrijeme pripravnosti 18) Plaća 22) Odgovornost za štetu poslodavca - principi odgovornosti, vrste šteta, dospijeće, zatezna kamate 34) Diskriminacija, uznemiravanje 40) Kolektivni ugovor - oblik, trajanje, prestanak 65) Sudjelovanje stranaka u postupku, dostupnost podataka 77) Rješenje - oblik, sadržaj, rok 81) Postupanje i ovlasti prvostupanjskog rješenja u povodu žalbe 115) Dopustivost žalbe protiv presude - razlozi, žalba protiv rješenja 107) Proširenje, povlačenje i priznanje tužbenog zahtjeva
  2. Trebalo bi dići neku (pravničku) bunu...nije niti fer niti korektno prema nama.
  3. Evo da se i ja malo ubacim...slušala sam usmeni 18.11. Komisija: Čule, Jurčević, Remenarić, za druge dvije nisam uspjela pohvatati imena. Nažalost! Čule KP-KPP, oduševljena, dobar, nije previše postavljao potpitanja. Npr. nužna obrana - bila je dovoljna definicija iz KP-a. Ili sadržaj krivnje: 3 osnovna elementa i the end.Ni posebni dio KP-a nije gnjavio- ono bitno- radnja, način počinjenja, tko može biti počinitelj...čini mi se i više nego korektno ispitivanje. Ima strpljenja i voljan je pomoći. Remenarić Ustav-Org-EU...najosnovnije, kratko ispitivanje. Žena je super, ne dulji previše i ne gnjavi. Jurčević GPP-OB: Isto ok, ugodan kao ispitivač, voli povezivanja. Cura je vukla međupresudu, postavio je potpitanje, kako glasi izreka, ali nije uzeo za zlo što cura nije znala. Ovisno o pitanju, postavljao je potpitanja kakva bi to bila povreda... Ma, sve je super prošlo...kad bi barem svi bili takvi. Kaj se tiče novijih pitanja, evo ukratko: već prije rečeno, sudski savjetnici i stručni suradnici (ORG) EU nakon donošenja Lisabonskog ugovora - nekadašnja tri stupa (EU) te Akti bivšeg 3. stupa te posredni učinak (EU). Sva druga pitanja odgovaraju onima s legalisa. E da, Čule je rekao da će s vremenom sve više proširivati pitanja iz novog ZKP-a.
  4. Sudac mora oduzeti predmet, jer je to bitna povreda odredaba ZKP-a.
  5. Danas sam dobila informaciju da će rezultati biti u petak. Kolega je zvao danas Ministarstvo. Sretno svima! Mene ta muka očekuje na slijedećem roku.
  6. Evo da se i ja uključim u debatu, barem sada kada imam pauzu od učenja. Prije nego sam prionula učenju, citala sam i pocrtavala zakone, tako da u pravilu učim po zakonima. Tako mi je lakše. Ali koristim i skripte, knjige i još ponešto što mi je ostalo od faksa, ako mi nešto nije jasno. Kazneno sam učila isključivo po zakonu, za KPP sam se odlučila raditi po skripti, što mi je oduzelo dosta vremena jer sam ga čitala po novom zakonu, a stari sam učila samo ono što je potrebno. GPP učim isključivo po zakonu jer ga upotrebljavam u poslu pa mi lakše snalaženje po njemu. Radno i upravu raditi ću po skipti, kao i EU, organizaciju. Ustav sam učila iz zakona. Najviše će mi problema zadati GP i Trgovačko. I toga me nekako najviše strah. Ak tko ima savjet, unaprijed se zahvaljujem. Radim isključivo po ispitnim pitanjima. Par puta sam slušala usmeni, tako da pogledam i potpitanja. Stoga kolegice gogaa, ako ću imati neko pitanje ili nedoumicu, obratiti ću Vam se preko PM. TNX.
  7. Pozdrav, i ja sam prijavila ispit za 11. mjesec, a s učenjem sam počela 20.09. Dal će nam to biti dosta, vidjeti ćemo! Da je teško, sigurno da je. Gradiva ima puno, i teško je sve to naučiti. Ja imam i dobrih i loših dana što se tiče učenja. U pravilu što dalje napredujem s učenjem, mislim da nema šanse da se to sve stigne. Treba imati vjere i izdignuti se iz crnih misli i nekako nastojati to naučiti. Stoga su uvijek dobro došli savjeti kolega koji su to prošli, a posebice riječi ohrabrenja da mi to možemo, i da ćemo položiti.
  8. Pismeni su 24.,25. i 26. studeni 2010. godine.
  9. Ak poslodavac više ne postoji, podaci postoje u državnom arhivu...pa će se zamolnica uputiti tamo. A možda su i plaće uredno evidentirane pa neće biti problema. Treba imati vjere da će sve dobro ispasti.
  10. Jel to pitanje za mene? HZMO kompletira podatka o stažu i plaćama (Trpimirova ulica). Razdoblje osiguranja vidljivo je kroz bazu podataka. UKoliko fale podaci o plaćama, HZMO se službeno obraća poslodavcu i traži dostavu tih podataka. Kaj se tiče datuma do kada se radili, ne bih znala točno reći na koji način će to HZMO utvrditi. Mislim da se provodi postupak utvrđivanja staža, možda će tražiti da poslodavac dostavi odjavu osiguranja. Možda će biti dovoljna i Vaša izjava. To su moja neka nagađanja, ne znam točno.
  11. Nema beda, uvijek sam voljna pomoći ali nekada sam tak umorna o dosta mi je svega. Ispričavam se, ak sam bila gruba.
  12. Potrebno je kompletirati podatke o stažu i plaći, te se temeljem toga izračunava mirovina, uz primjenu odgovarajućeg mirovinskog faktora (vidjeti čl. 80. ZOMO odnosno izmjene i dopune čl.3 i6.) O visini je bespredmetno govoriti jer je svaki izračun individualan. Normalno da će OPĆA mirovina biti povoljnija od PROFESIONALNE-opća je u 100% iznosu, profesionalna 80%. Ukoliko Vam se prizna pravo na IN zbog opće nesposobnosti za rad, kad navršite 65 godina, možete podnijeti zahtjev za starosnu. U isplati će ostati ona koja je za Vas povoljnija. Ukoliko ste korisnik starosne, kasnije ne možete ostvariti pravo na IN mirovinu. Svoje razmišljanje glede ocjene invalidnosti ne bih iznosila. Zašto mislite da bi Vas poslodavac "otkantao" Kaj se tiče kb, evo mog prijedloga: Najbolje bi bilo otići u Tvrtkovu i tražiti da se spis dostavi referentu u radu. Nije mi jasno kako joj je priznato pravo na mirovinu ako nije platila doprinose? Ima li još staža osim tzv. obrtničkog? Ako ne platite doprinose, navedeno razdoblje se ne uračunava u staž. Uzeti sa sobom potvrdu o plaćenim doprinosima i razgovarati s referentom što se može. Zahtjev Vam mogu ispuniti pravni savjetnici u Tvrtkovoj. Ja bih navela da je rješenjem od .... priznato pravo na invalidsku mirovinu, ali bez isplate. Da je dana....uplatila doprinose te da traži obnovu postupak kao i da joj se prizna staž na osnovi kasnije uplaćenih doprinosa. Definitivno otići u Tvrtkovu i izvidjeti mogućnosti. Malo ste me izmorili... radim svoj posao, a kad mi je dosta odem na legalis, a ono tamo...još posla...
  13. Prvo mala ispravka, komisija nikako ne donosi rješenja, već nalaz i mišljenje. Kaj se tiče IN zbog profesionalne nesposobnosti za rad, ona znači da je priznato pravo na IN mirovinu, ali uz određene kontraindikacije. To znači da možete i dalje raditi, ali Vas poslodavac mora rasporediti na neke druge poslove (poštivajući rješenje HZMO-a). U većini slučajeva, dolazi do prekida radnog odnosa. Ako se nastavi i dalje raditi, od poslodavca se prima plaća, a HZMO isplaćuje tzv. umanjeni dio mirovine (primjena mirovinskog faktora 0,5). Kad se prekine radni odnos, mirovina se određuje uz primjenu mirovinskog faktora 0,8. Takav čovjek uvijek može podnijeti zahtjev za novu ocjenu invalidnosti (opća) a može podnijeti i zahtjev za starosnu mirovinu kad ostvari uvjete. Na to rješenje postoji mogućnost žalbe, tada Viša komisija procjenuje nalaz i mišljenje vještaka te daje svoj nalaz i mišljenje. Ponekad se i osoba poziva na pregled pred II. komisijom. Komisija još može donijeti nalaz da je bolest u fazi liječenja ili da invalidnost ne postoji. Zadovoljni ili...?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija