Jump to content

magel

Korisnik
  • Broj objava

    271
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Nažalost nije u redu da vas ucijenjuje ali to govori o njegovom karakteru. Ono što je sigurno za stuju jest da trebate tražiti vlasititi priključak ako je kuća etažirana. Opći uvjeti za opskrbu električnom energijom ne dozvoljavaju preprodaju struje te je smatraju krađom te bi s te osnove vaš dotični gospodin moga biti procesuiran od Elektre. Ako tu činjenicu zna i on onda ima argumente da vas isključi sa svog brojila. u svakom slučaju pokušajte riješiti mirnim putem dok nebudete u mogućnosti se odvojiti.
  2. Kažnjivo je, i kaznu bi dobili vi. Otvaranje fast fooda zahtjeva i priključak na mrežu ze stroge propise u vidu zaštite kao i izdavanje Izjave o završnom pregledu i ispitivanju električne instalacije i Potvrde o uporabljivosti električne instalacije. detalje pogledajte u podzakonskom aktu Opći uvjeti za isporuku električne energije čl. 99-108. na http://www.hep.hr/ods/propisi/opci_uvjeti_2006.pdf i Pravila za spriječavanje neovlaštene potrošnje električne energije na http://www.hep.hr/ods/propisi/PRAVILA_NPEE_konačni%20tekst_potpisano.pdf
  3. U prethodnoj eleltroenergetskoj suglanosti i ugovoru o priključenju stoji obveza da se prije priključenja trebaju dostaviti uz ostale dokumente i građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt na temelju kojega se može graditi građevina. To nije bilo dostavljeno, ali je hep svejedno priključio nelegalan objekt i za to je izdao konačnu elektroenergetsku suglasnost. To je bila prva greška HEP-a. Sadašnji vlasnik sada može tražiti da se postupi sukladno konačnoj elektroenergetskoj suglasnosti. Druga greška HEP-a je da mu nije dostavljen raskid Ugovora o priključenju (pretpostavljam). Ostalo je samo za razjasniti na temelju čega je isključena struja, jer pisani trag niste naveli, a trebao ga je vaš susjed dobiti. LP
  4. što se tiče struje na jednu k.č. može doći samo jedan priključak, ali se može postaviti više brojila. elektropriključak vam može jednostavno riješiti ovlašteni električar. tražite onoga tko je registriran za obavljanje ispitivanje elektro instalacija jer prije priključenja HEP-u treba dati izjavu i potvrdu.
  5. Vaš prvi i drugi post su malo nepovezani, odnosno ne mogu stvoriti sliku situacije pa mi odgovorite na sljedeća pitanja. Govorite li o priključku za kuću? zašto su vas iskopčali? prije koliko točno vremena su vas iskopčali? da li je prije bio zračni priključak? Da li ste potpisali pravo služnosti za postavljanje novog stupa? Da li je novi stup drveni ili betonski? da li su prije bile gole žice na stupu? da li su sada izolirane žice u snopu na stupu? koliko ima metara od stupa u vašoj čestici do kuće gdje je prije bio spoj žica na kuću? napišite mi što piše u elektroenergetskoj suglasnosti u točci 4. i 5. tada ću vam moći preciznije odgovoriti.
  6. Ugovor niste potpisali ali ste u dobroj namjeri usuglasili stavove. Tko je prijavio gradnju? Je li to obavljeno na temelju zakonske regulative? U prijavi gradilišta Građevinkoj inspekcij i Zaštiti na radu piše tko je izvođač radova. Građevinski dnevnik vam ne želi vratiti jer je to jedini dokaz, ako je glavni nadzorni inženjer uveo izvođača u posao, da je on izvođač radova. Sve što ste napisali je na vašoj strani ali... Ovaj spor ćete teško riješiti, odnosno trajati će tako dugo da ćete na kraju oboliti od nerviranja. Jedina nada je da se izvođač urazumi. Pokušajte razgovarati s izvođačem da vam predloži plan sanacije odnosno dovođenja temelja u skladu s projektom. to prodiskutirajte s Nadzorom i kad se upusti u sanaciju i eventualno to dovede u neku prihvatljivu situaciju otkažite mu suradnju pa nek se on nađe u prilici da vas tuži. ne zaboravite da možete zvati policiju radi ulaska izvođača kojeg ste otkazali u vaš posjed. ovo je malo zločesto ali ni on ne igra korektno.
  7. Tražite pisanim putem očitovanje o kabelu u vašem vrtu. Tada neće moći dati paušalni odgovor. Javite se s odgovorom pa ćemo vidjeti što dalje. Možete napisati o kojoj se distribuciji radi?
  8. Pravnica ne samo da nije u pravu nego niti razumije tematiku. Kako ste rekli da je brojilo na fasadi njegove kuće a čl.74 Općih uvjeta kaže da je mjerna oprema na obračunskom mjernom mjestu kupca vlasništvo je operatora prijenosnog sustava ili operatora distribucijskog sustava, što znači da je i kabel za priključak u vlasništvu HEP-a. brojilo je mjesto razgraničenja vlasništva, a pojednostavljeno (primarne) dolazne žice popravlja HEP o svom trošku a odlazne uz traženje dozvole za iskapčanje i rad popravlja električar kojeg vlasnik plaća. kad ste se već potrudili pitati za vlasništvo kabela neka vam ne bude teško pitati PEES (prethodnu elektroenergetsku suglasnost) od susjeda, a to ćete morati preko odvjetnika ako vam nedaju. u PEES piše na koji način se treba izvesti priključak. budite ustrajni i tražite pismeno očitovanje od HEP-a i izmještanje kabela, a ja sam tu ako trebate pomoć. također i pip je na drugi način pomogao, ali u HEP-u vam zanju samo tehnički jezik i pravnici su im dosta loši kad se bave s tehničkom problematikom.
  9. Stručni ispit za obavljanje poslova prostornog uređenja i graditeljstva mogu polagati i osobe koje nisu završile za mag.ing.el. to mogu biti i KV elktričari a ispit im je potreban da mogu biti imenovani voditeljem gradilišta. Ispiti se polažu prema kvalifikacijama u Ministarstvu. sve možeš naći u Pravilniku o stručnom ispitu te upotpunjavanju i usavršavanju znanja osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja i graditeljstva i na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=6226
  10. Da li ste potpisali pravo služnosti polaganja kabela ili je sve bilo na riječ? ako ste potpisali onda ste valjda stavili i pravo prolaza preko njegove parcele. ako niste ništa potpisali tražite od elektre da izmjesti kabel iz vašeg dvorišta u slučaju da je brojilo na/u kući susjeda. smislite zašto vam treba da se kabel izmjesti iz vašeg dvorišta, sigurno ćete naći pravi razlog. npr pogledajte pravilnik o jednostavnim građevinama. tamo imate što sve možete raditi bez potrebe za lokacijskom dozvolom i drugim uvjetima za legalno građenje. predlažem vam da gradite bazen na trasi kabela. dozvoljene dimenzije su u pravilniku o jednostavnim građevinama. što se tiče zida i susjeda bilo bi najbolje da je zid visok toliko da više nikada ne vidite "takvog" susjeda.
  11. Što ste vi radili kad je susjed osobno polagao kabel ispred vaše kuće na vašoj parceli? Kabel je u vlasništvu HEP nadležne distribucije ako je brojilo električne energije na fasadi susjedove kuće. Možete tražiti izmicanje kabela iz vašeg vrta ako niste dali suglasnost vi ili prethodni vlasnici. U slučaju da je suglasnost data također možete tražiti izmicanje ali ćete platiti sve troškove izmicanja kabela. Možete tražiti i naknadu za pravo služnosti polaganja kabela i ona bi vam iznosila do 10 kn po m2 trase položenog kabela, što bi u vašem slučaju bilo cca 400 kn godišnje. HEP ima praksu platiti jednokratnu služnost po dogovoru a iznosi nisu značajni.
  12. Odgovor potražite u nadležnoj Elektri. Da bi dobili odgovor na forumu trebali bi dati više podataka.
  13. Ovo je ključno u vašem slučaju. Izmještanje DV 10 kV ide isključivo o vašem trošku, što sigurno neće biti mali iznos. izmještanje po "zraku" traži za jedan raspon barem 3-4 stupna mjesta, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za nove pozicije..., dok izmještanje "u zemlju" može zahtijevati ojačanje ta dva susjedna stupa (ima dosta varijanti) i polganje kabela u vašu parcelu uz zasigurno traženje HEP-a da im date i pravo služnosti, naravno besplatno jer to vi tražite. pravo služnosti na zračni prostor iznad vaše parcele nemate, kao što nemate pavo na naftu da je kojim slučajem nađete na svom zemljištu. trošak izmještanja... cca 250 kn/m... znajući da je prosječni raspon 50-60 m a morali bi ga izmaknuti izvan temelja... pa računajte sami pozdrav
  14. Zemljište je u vašem vlasništvu. Provjerite u katastru da li je ucrtana trafostanica. Trafostanica ima ime pa pročitajte i napišite kako se zove (TS ime)i opišite je (veličina oblik). U kojem mjestu je trafostanica? Trafostanicu nećete maknuti sa svog zemljišta ali ćete moći naplatiti pravo služnosti. Pretpostavka je da trafostanica nije legalno sagrađena, odnosno da nema tada potrebnu lokacijsku, građevinsku i uporabnu dozvolu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija