Jump to content

zippo

Korisnik
  • Broj objava

    33
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nadam se da sam pogodio grupu. Naime, molim vas preporuku, u inbox, za odvjetnika na podrucju Zagreba ili Varazdina koji nam moze napraviti dobar bracni ugovor. Prica je klasicna, supruga i ja bismo htjeli sklopiti dobar bracni ugovor prema kojem ce jasno biti defnirano da ono sto na nekoga od nas glasi nije djeljivo ni sa kim u slucaju smrti, tj. ne ulazi u bracnu tecevinu.
  2. Hvala na vremenu i odgovoru. Ako sam dobro razumio, neki porez u određenom postotku kao vlasnik te umjetnine ipak moram platiti? Odnosno navesti u ugovoru tko ga plaća, prodavatelj ili kupac. Izgleda mi slično kao kupoprodaja nekretnine. Mora li se primljeni iznos još jednom prijaviti u godišnjoj poreznoj prijavi, pored redovne plaće (iako sam čuo da se naslijeđene, a prodane stvari tu ne spadaju? Puno hvala još jednom.
  3. Naslijedio sam nekoliko umjetničkih djela koja bi htio prodati (Rješenje o nasljeđivanju postoji s tim navedenim), ali druga strana traži "račun". Može li mi netko reći kakav "račun" mogu izdati kao fizička osoba (inače radim u jednoj firmi, ali to nema veze s ovim mojim vlasništvom) i jesam li obavezan platiti PDV? Imam uputu da kod Javnog bilježnika ovjerim potvrdu da je djelo naslijeđeno i da ne podliježe plaćanju poreza, što provjereno mogu dobiti, ali svejedno pitam. Ako i uspijem prodati uz izdavanje nekakvog računa, moram li taj prihod navesti u poreznu prijavu? Hvala!
  4. Uputa policije: Poštovani! u svezi sa događajem koji ste opisali možete podnijeti prijavu Policijskoj postaji prema mjestu Vašeg prebivališta. S poštovanjem Odjel za odnose s javnošću Ravnateljstvo policije
  5. Ovaj tjedan sam preko oglasnika.hr kupio lažnu Nokiu N95 8GB za 1400 kn - obično kinesko smeće, kakvo tek sad po forumima i YouTubeu vidim da postoji. Novac je uplaćen na ime "supruge" prodavatelja, a njegov mobitel je od trenutka slanja pošiljke nedostupan. Na fiksnom telefonu adrese pošiljatelja (ulica Rim, Zagreb, pronađeno preko imenika) se javlja neka žena koja govori da osobe koja je poslala paket uredno "nema kod kuće". I tako već par dana. Može li neki savjet kako dalje? Namjeravam otići do odvjetnika sa potvrdama o uplati, ambalažom itd. i eventualno policiju, ali bi volio čuti i vaše savjete. Hvala i pazite kad kupujete na neviđeno!
  6. Namjera jedne udruge je da manifestacija lokalnog karaktera u nazivu sadrži ime i prezime ugledne osobe iz tog mjesta (osoba je pokojna), međutim kćerka navedenog se, kao jedina nasljednica, protivi korištenju imena svog oca za tu svrhu. Na koji Zakon (članak?) bi se dotična mogla pozvati kako bi organizatora spriječila u korištenju imena bez njezine privole? Zakon o trgovačkim društvima i Zakon o ustanovama reguliraju samo ime u nazivu tvrtke i ustanove, ali ne i manifestacije Puno hvala!
  7. Slično kao prethodni slučaj: On: dobio otkaz, nakon mjesec dana mu se rodilo dijete, nakon 3 mj. (dok je bio na na birou sa par naknada od 1000kn) dobio presudu za povećanje alimentacije za 2 djece na 1200 kn, traži posao. Supruga: skoro pobacila, ima plaću 3800 kn (tj. još porodiljni), ne može vjerovati da sud ne prihvaća treće, malo, dijete kao okolnost. Bivša (sa 2 djece OŠ dobi): Vlasnica uhodanog obrta, prijavila se na minimalac, sud prihvatio da nema dovoljno sredstava (inače, djeca imaju nove Nokie svake godine) jer je obrt i po prijavama svake godine "u plusu samo 100kn". NOVO: On - nalazi hitno jadni posao, te zbog zdravstvenih ograničenja (nalazi liječnika), godina (40) i SSS prihvaća ponuđeno - tek 2000 kn. PITANJE: Ima li dotični ikakvih šansi da dobije smanjenje alim. jer mu sada ostaje 800 kn od plaće, dakle sa ženinom plaćom 4600 njih oboje + beba. Dva odvjetnička ureda su mu je rekla da - NE, jedan da - DA, pa vas molim mišljenje da li da čovjek ipak uđe u proces ili stisne zube i remen? Hvala!
  8. Otac bi zelio svoj stan prepisati na sina, ali pod uvjetima: - da zadrži pravo korištenja nekretnine do smrti - da u slučaju da se sinu nešto desi, njegova djeca (unuci) ne mogu polagati pravo na taj stan i dedu istjerati na ulicu Koji model ostavljanja bi tu bio najsigurniji? Hvala!
  9. Je li moguće negdje "ušetati" i obaviti procjenu svoje radne sposobnosti? Konkretno, osobi je utvrđeno određeno oštećenje kralježnice i dotična skoro ništa ne vidi na jedno oko. Navodno bi se sa poslodavcem bez problema dalo dogovoriti lakše radno mjesto ako bi se ovaj nalaz imao napismeno od, valjda, nekog liječnika ili čak komisije? Hvala na savjetu!
  10. Sud može dosuditi do 50% plaće, a minimum je 1700kn za školsko dijete. OK, a ekipa koja je na birou, sa ili bez 1000 kn pomoći, sa 1+ djece iz bivšeg braka? Tih 1000 kn se uzima kao "plaća" ili...?
  11. Dijete (14) u vlasništvu ima stan koje je svojevremeno dobilo oporukom uz želju pokojnice da najamnina ide na neki račun sa kojeg će mala uzimati za svoje školovanje. Međutim, z.z. djeteta stan ne iznajmljuje nego ga gratis koristi njezina rodbina (otkriveno prije 6 mjeseci)! Može li otac ovakav slučaj prijaviti kao neki oblik potkradanja ili z.z. ima pravo odlučivati o djetetovom vlasništvu bez ikakvih zapreka?
  12. Hmm, da, ali "zajednica" nije "konzumirana" tj. ne samo da jedna strana cijelo vrijeme koristi kompletnu nekretninu (u dijelu čak nesmetano obavlja registriranu djelatnost) nego druga strana čak ima i policijsko izviješće po kojem se vidi da joj je bilo onemogućeno da uopće stupi na posjed, kamoli da se "useli" u svoju polovicu. Upravo zbog nemogućnosti korištenja i onemogućavanja istog, pojavilo se traženje plaćanja najma. Čovjek naprosto ne želi fizičkim obračunom i obijanjem brava ulaziti u svoju polovicu. Ukoliko sam malo pojasnio - ima li u ovim uvjetima šanse? Hvala.
  13. Vlasnik nekretnina je umro i istima se već 4 godine trajanja postupka koristi isključivo oporučni nasljednik. Zakonski nasljednik (nema ga u oporuci) je zatražio nužni dio (pola) i ne koristi se nekretninama. Tek sada su završene procjene, mjerenja i sl. i čeka se odluka da li će se ići u parnicu ili će biti dogovor. 1. Da li zakonski nasljednik ima pravo naplatiti najamninu od ovog koji je koristio nekretnine cijelo vrijeme i prema čemu se to obračunava? 2. Ako da, može li najamninu zatražiti od dana smrti pokojnika ili tek od dana pokretanja parnice (koja još nije ni počela!)? Hvala!
  14. Zvrka poziva na civilizaciju, ali ja vam ipak savjetujem da angažirate dobrog odvjetnika (mislim, ionako na kraju većina završi na sudu, ne?). Potražite među friškim diplomcima prava, vježbenicima - cijena bi mogla biti nešto niža, a njima dobar trening jer u globalu ovo i nisu komplicirani slučajevi.
  15. Rok do kada se plaća je naveden u Rješenju (do 5og, 15og, 20og u mjesecu i sl.) Svaki dan kašnjenja se može utužiti. Ja redovito kasnim točno 10 dana - 5-ti mi je rok, ali plaćam sa ostalim režijama 15-og (u nadi da me dijete neće tužiti za kamate za 10 godina... gospođa još nije)
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija