Jump to content

ora

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, Nisam sigurna na koju temu ide ovaj moj upit pa ako sam fulala....neka moderator premjesti........ Godinama uzimam u najam javnu površinu od jedne općine na Jadranu za obavljanje djelatnosti registriranoj pod D. E sad......Zakon o zakupu i prodaji poslovnog prostora nigdje ne spominje javnu površinu kao subjekt na/u kojem se može obavljati bilo kakva poslovna djelatnost. Što je onda javna površina tj kamo spada u konkretnom slučaju?? Zanima me iz razloga što je suprug DDR pa kao takav ima pravo prvenstva na natječaju. Općina tvrdi da se spomenuto pravo prvenstva odnosi na poslovni prostor opisan definicijom u Zakonu o zakupu i prodaji posl. prost. a ne zna što je javna površina na kojoj ja i mnogi drugi obavljamo razne djelatnosti, uz naravno njihovu suglasnost i ne mali najam. Napominjem da su djelatnosti sezonskog tipa i daju se u najam na rok od 6 mjeseci godišnje. Postoji li neki drugi Zakon koji obuhvača javne površine? Ovo pokušavam razmrsiti odavno.........molim pomozite i hvala!
  2. Gosp.Flak !! Imam ne lijepe novosti za koje kada sam ih čula ne znam što reči.... Naime,jeste li znali da pravo prvenstva ne vrijedi za branitelje koji su vlasnici d..???? Vrijedi samo za obrt ili samostalnu profesiju ma šta god to bilo. To sam dobila u usmenom objašnjenju ali piše i u zakonu o HB!
  3. Otac je u starosnoj mirovini i želio bi otvoriti obrt za prodaju rifuznog vina u svom prostoru. Postoji li ikakva mogučnost da se bavi time a da ne mora stopirati mirovinu? Ako postoji, molim savjet, može i iz vlastitog primjera, hvala!
  4. I pretpostavila sam da je nešto krivo ali ako u natječaju napišu da pravo prvenstva imaju............onda valjda znaju sve ono što slijedi pa čovjek ne treba hodati okolo sa kopijom zakona ili .........hvala još jednom!
  5. Da.Stvar je u tome da je nama odmah na natječaju kod otvaranja ponuda rečeno da se pravo prvenstva priznaje samo ako su ponudbeni iznosi isti! Nikome nije ni palo na pamet pitati nas prihvačamo li konkurentsku cijenu jer se pozivamo na pravo prvenstva H.B!? Naravno da smo priložili svu traženu dokumentaciju iz natječaja.Ma nema veze, ionako je cijena koja je prošla previsoka.Ako sva dobit odlazi na plačanje najma onda to ne zavređuje žalbe i natezanje. Iako sudjelujemo na dosta natječaja gotovo na svakom vidimo neko novonastalo čudo, nevjerojatno.Izgleda da se to drugima ne događa.Zato sam i došla na forum.........pozdrav i hvala!
  6. Hm, Flak, bojim se da ste možda krivo shvatili....... Mi smo također ponudili cijenu višu od početne ali je konkurent ponudio trostruko s tim da on nije imao nikakvu dok. o sudjelovanju u DR niti se pozivao na pravo prvenstva po toj a ni po bilo kojoj drugoj osnovi.Ni jedan od nas nije bio raniji zakupac.Po kojoj ste vi osnovi imali pravo prvenstva?? A vjerojatnost da dvije ponude imaju identičan iznos mi se čini malo nestvarna, ne? U svakom slučaju , hvala na trudu!
  7. Poštovani gosp. Mrljavac , imam problem koji zahtijeva stručno obrazloženje pa Vas stoga molim za neko rješenje istog.Suprug je branitelj, dragovoljac s više od 100 dana provedenih u domov. ratu i vlasnik tvrtke d.. Sudjelovali smo na natječaju za davanje u zakup poslovnog prostora u Zg. U natječaju stoji da se najpovoljnija ponuda smatra ona koja ima največu cijenu,štima. Također stoji i da osobe koje se pozivaju na pravo prvenstva prilože dokaz o sudjelovanju u dom. ratu kao i potvrdu da nisu korisnici mirovine, i to štima. Ali....Nije mi jasan dio rečenice koji govori o pravu prvenstva...... Kako i kada se isti primjenjuje? Naime, konkurencije je ponudila višu cijenu na natječaju od naše tvrtke ali nije se pozvala na pravo prvenstva.Najmodavac kaže da pravo prvenstva znači kada dva natjecatelja ponude identičan iznos na natječaju pa onaj koji priloži dokumentaciju, u ovom slučaju o pravima branitelja, ima prednost.Je li tumačenje najmodavca ispravno ili je ispravno da ukoliko se netko poziva na pravo prvenstva a ponudio je manji iznos, može ostvariti pravo prvenstva na način da plati najviši iznos koji je ponuđen na natječaju? Pitam iz radoznalosti, da ne živim u neznanju,ponuđeni iznos na konkretnom natječaju je previsok tako da ga ne bismo prihvatili sve i da smo u pravu.Sudjelujemo u dosta natječaja i svaki ima svoje tumačenje naravno totalno drugačije od prethodnog.Ako nije problem uz odgovor bih Vas molila i točan stavak i član zakona po kojem se tumači obrazloženje. Unaprijed hvala!
  8. ora

    Zatvaranje obrta

    Molim nekog da mi odgovori na pitanje......... Šogorica je kao vlasnica obrta isti zatvorila prije par dana, obrt je imao osim nje još jednu zaposlenicu a obje su na porodiljnom dopustu. Mijenja li se što u njihovim pravima s obzirom da je obrt sada zatvoren a njima još nije istekao porodiljni? Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija