Jump to content

Korisnica2

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Poštovani, molila bih savjet glede uvjeta gradnje obiteljske kuće. Naime, kupili smo građevinsku parcelu na kojoj je 1981. godine izgrađen samo temelj i priključak vode prema odobrenoj građevinskoj dozvoli, s tim da je tadašnji susjed potpisao odobrenje da se gradi na udaljenosti od 1m od njegove međe. Sada bismo mi nastavili gradnju na postojećim temeljima, ali sa umanjenom kvadraturom kuće od navedene u građevinskoj dozvoli iz 1981. pa ponovno pokrećemo zahtjev za izdavanjem nove građevinske dozvole. Budući da su se uvjeti o gradnji promijenili, može li nam sada susjed uskratiti pravo na gradnju zbog udaljenosti od 1m od njegove međe? Zahvaljujem na odgovoru, lijepi pozdrav
  2. Poštovani, molila bih savjet glede izračuna godišnjeg odmora. Naime, ako je prvi ugovor na određeno bio od 1.2.2016. do 31.5.2016. na 40 sati tjedno, a nakon toga ugovor na određeno potpisan na razdoblje od 1.6.2016. do 31.12.2016., na pola radnog vremena, 20 sati tjedno - na koliko godišnjeg odmora radnik ima pravo prema ZOR-u? Nema nikakvih drugih ugovorenih pravilnika ili kolektivnih ugovora. Hvala na odgovoru!
  3. Poštovani, molila bih savjet glede prekovremenog i noćnog rada. Naime, kome se možemo obratiti zbog povrede radničkog prava u vidu radnog vremena? U firmi nedostaje radnika pa se u rasporedu od 3 smjene u proizvodnom pogonu radni sati prebacuju na postojeće radnike na način da rade 8 noćnih smjena uzastopce i nakon toga 7 dana druge smjene, bez slobodnog dana. Također, ako završe sa noćnom smjenom, tj. odrade seriju noćnih smjena i završe zadnju noćnu smjenu u 6 ujutro, taj dan im pišu kao slobodan dan, iako su taj dan faktički odradili i odmah ih raspoređuju u novu smjenu za sljedeći dan. Također, vode se dvojne liste radnog vremena, gdje je jedna službena, a druga "interna" i tu se pišu prekovremeni sati. Je li to moguće po zakonu? To je trajno stanje u firmi pa priča o preraspodijeli radnog vremena uslijed nekih povećanih poslova i sl. ne drži vodu. U firmi postoji i "sindikat", ali od njih nikakve koristi. Kad radnik zatraži slobodan dan, kažu da nema radnika koji bi ga zamijenio i da mora raditi onako kako kažu, ili dati otkaz. Molila bih da nam date savjet što da radimo, jer je situacija neizdrživa, a ljudi se boje otkaza, ako progovore! Hvala Vam i srdačan pozdrav
  4. Pozdrav, molila bih pomoć u vezi s naplatom usluga iz područja administracije i tajništva i podučavanja stranih jezika. Naime, trenutno imam status da sam nezaposlena, ali bih povremeno mogla naplatiti neke usluge pravnim osobama koje imaju potrebu da im odradim neke administrativne ili marketinške poslove, ili bih privatnim osobama davala instrukcije. Budući da su to mali povremeni poslovi, a ja nezaposlena, nemam mogućnost otvoriti firmu i plaćati brojne troškove, poreze, prireze, knjigovođe, isplaćivati si plaću s doprinosima i sl., ali bih svejedno htjela izaći iz rada "na crno". Postoji li neka opcija u ovoj državi da mogu odraditi te poslove, platiti porez i nešto zaraditi? Hvala Vam na odgovoru!
  5. Pozdrav! Molila bih Vas savjet glede zaprimanja računa za podmirenje troškova u firmi na ime zaposlenika. Naime, firma ima samo jednu zaposlenu osobu, a ostalo su autorski ugovori za koje se isplaćuju honorari. Budući da se preko autorskog ugovora ne mogu pravdati dodatni troškovi za izradu projekta, poput goriva, cestarine i vinjeta, svi ti troškovi se pravdaju na način da se ta jedna zaposlena osoba potpisuje kao korisnik usluga s računa. Na taj način u praksi imamo nekoliko računa koji se knjiže na konto za gorivo, cestarinu i parking i glase na jednu te istu osobu i ta osoba se potpisuje svojim imenom da bi te troškove pravdala u računovodstvu. Iako je očito da jedna osoba ne može potrošiti toliku količinu goriva i sl., može li ta osoba kazneno odgovarati u slučaju porezne inspekcije, ili je ipak sva odgovornost samo na pravnoj osobi i ovlaštenom računovođi? Hvala na trudu i odgovoru!
  6. Hvala Vam na odgovoru! Dobila sam od knjigovđe Obračun neisplaćene plaće i sad čekam da mi ga ovjere i potpišu. Sad me zanima koja je procedura s pokretanjem naplate? To se predaje u FINI ili u nekoj drugoj službi? U kojem roku ja mogu očekivati uplatu na svom računu i što se događa ako tvrtka nema sredstava za isplatu? Osim toga, ja nisam jedina pa me zanima kojim redosljedom ide naplata? Mogu li ja kao radnik imati neku prednost pri naplati? Osim toga, ako se nikada ne naplatim, hoće li mi se ti mjeseci uračunati u radni staž, ako doprinosi nisu uplaćeni? Dogovorili smo poslovno uvjetovani otkaz, ali ću prema ZOR-u morati odraditi još 3 tjedna. Tada ću već imati drugu listu neisplaćene plaće, a mjesec dana nakon toga trebala bi stići i treća lista, za posljednji mjesec rada. Znam da imam puno pitanja pa Vam zahvaljujem još jednom na trudu i odgovoru!
  7. Poštovana/i, molila bih savjet glede neisplate plaće. Naime, imam ugovor na neodređeno i plaća bi po ugovoru trebala doći do 27. u mjesecu. Budući da nisam dobila plaću za kolovoz, a upitno je hoću li uopće dobiti i plaću za rujan, molila bih Vas za savjet na koji način se sada mogu osigurati. Kako mogu pokrenuti naplatu? Mogu li naplatiti svoja potraživanja i ako se prijavim na burzu rada? Budući da sam radila od 14.8.2014. bez prekida, imam li kakvo pravo na nadoknadu? Hvala Vam na odgovoru.
  8. Poštovani, kada u postupku ovrhe postoji nekretnina koja nije etažirana i ima dva vlasnika, a ovrha bi bila pokrenuta zbog duga jednog od vlasnika, kako drugi vlasnik može provjeriti status nekretnine i ima li on pravo na obavijest u slučaju ovršenja? Hvala
  9. Poštovani, molila bih savjet glede Zaključka za dopunu zahtjeva i ispunjenje propisanih uvjeta za izdavanje rješenja o izvedenom stanju temeljem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Naime, navedenim Zaključkom dužni smo dopuniti zahtjev i dostaviti priloge i podatke propisane člankom 12. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, što uključuje geodetski snimak i snimak izvedenog stanja koju je izradio ovlašteni arhitekt ili inženjer građevinarstva. Budući da je kao podnositelj tog zahtjeva naveden samo moj suprug, a on nije jedini vlasnik nekretnine, te da nam financijska situacija ne omogućava da provedemo poreban snimak i priložimo sve dokumente, željeli bismo se žaliti. Međutim, kako je navedeno, protiv ovog zaključka se ne može izjaviti žalba, već se zaključak može pobijati samo žalbom protiv rješenja kojim se rješava u upravnoj stvari temeljem čl.77.st.5. Zakona o općem upravnom postupku, NN47/09. Nama sada nije jasno kako možemo dalje postupiti jer je Zakon o općem upravnom postupku za nas vrlo kompleksan, a rok za ispunu uvjeta je vrlo kratak. Zahvaljujemo na savjetu!
  10. Molila bih da mi objasnite kako se određuje pravo na godišnji odmor ili isplata novčane naknade ako on nije korišten. U konkretnom slučaju, radni odnos je trajao u razdoblju od 4mj i 23 dana, prilikom čega su sklopljena 3 ugovora na određeno i radni odnos je prestao istekom ugovora o radu na određeno vrijeme. Može li se u tom slučaju tražiti naknada za neiskorištene dane godišnjeg odmora? Hvala!
  11. Na općini su stavili na oglasnu ploču svoju "politiku kvalitete sa vizijom i misijom". A mene zanima postoji li nekakav zakon ili pravilnik koji ih na to obavezuje? Tj. kako se zove? Ili naputak kako bi ta politika trebala izgledati...?
  12. Razumijem... raspitat ću se prvo za plaće jer ih svi u firmi trebaju dobiti, pa ću onda odlučiti isplati li mi se još "čekati" ili ću odmah dati otkaz. Sad barem znam koja su mi prava. Usput, tko je pokrenuo ovaj portal? I jeste Vi ovdje samo volonteri ili vas plaćaju? U svakom slučaju, svaka Vam čast! :hvala:
  13. Hvala puno, samo sad imam još neka pitanja: 1 koliko će me koštati taj posjet bilježniku i ovršni postupak? ja nemam nikakvih primanja i ne mogu si to priuštiti 2 ja znam da je bilo puno muljaže ali ne usudim se dati otkaz jer mislim da mi uplaćuju staž pa mi je možda bolje i to nego da sam na burzi, samo što to moram provjeriti a nemam niti isplatne liste nakon 9 mj 3 imamo sindikat ali ja ne znam ništa jer su u nekakvim pregovorima sa poslodavcem i burzom, a nikome ništa ne govore, pa znam samo da firma još neće u stečaj, a nadam se da bi možda i kod ovog novog poslodavca mogla dobiti nekakav posao 4 što se tiče radne knjige, na burzi su mi rekli da ja moram dati zahtjev za raskid radnog odnosa zbog neisplaćenih plaća i da ovi u firmi to moraju potpisati pa da ću onda dobiti radnu knjigu i naknadu na burzi - ali ako sam dobro shvatila, Vi kažete da ja mogu dobiti radnu knjigu čak i ako radni odnos nije prekinut? 5 nisam dobila povrat poreza jer mi nisu uplatili porez, što s tim? Iskreno hvala na trudu
  14. Hvala na odgovoru, stvar je ovakva: 1 imam obračune za neisplaćene plaće do 9 mj 2 ja nisam potpisivala ništa, niti sam tražila neplaćeni dopust, a njihov odgovor je da sam "na čekanju" i ne zna se do kada, tako da ni ja sama ne znam u kakvom sam statusu pa zato i molim pomoć 3 ugovor o radu nije prestao niti su mi dali otkaz, a meni niti nije u interesu da dobijem otkaz ali nemam niti koga pitati što dalje jer je već 3 vlasnik preuzeo firmu u kratkom roku, a ja bih voljela raditi ali ne dobivam nikakav odgovor niti plaću Imate li Vi kakav prijedlog..??
  15. Trebala bih savjet o svom statusu koji mi se čini potpuno neosnovan. Naime, tvrtka u kojoj radim ne isplaćuje plaće već 5 mjeseci. Uz to, došao je novi vlasnik koji nije napravio nikakve promjene. Ja sam trenutno "na čekanju" međutim, nitko mi ne zna reći koliko će to čekanje trajati. Ne dobivam plaću, nemam nikakvih primanja, a ne žele mi dati niti radnu knjigu kako bih se mogla zaposliti negdje drugdje ili barem prijaviti na burzu. Kakva su moja prava..??? Hvala na odgovoru! Lijepi pozdrav
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija