Jump to content

bambugej

Korisnik
  • Broj objava

    29
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Godinama imam problema sa susjedima, kojima su moji roditelji (sada pokojni) prešutno dozvolili, želeći izbjeći neugodnosti, da koriste dio naših građevinskih parcela za pristup vozilima do svoje parcele, a kasnije i garaže koju su dijelom izgradili, nelegalno, na našem zemljištu. Isti pristup i mi koristimo zajedno s njima, ali sve je na našem zemljištu. U međuvremenu su legalizirali garažu i kuću, koja je također bila građena bez dozvole. Budući da su se ponašali krajnje bezobzirno i uzurpirali cijeli taj pristup parkirajuči nekoliko automobila, tražila sam da se nekako razgraničimo i da se ja ogradim kako bih mogla imati bar malo mira i raspolagati normalno svojim vlasništvom, što su oni odbili. Oni praktički smatraju i ponašaju se kao da je navedena pristupna rampa, širine 8 - 10 metara njihova, i to pod izgovorom da su ju oni izbetonirali. Obijajući razne urede uspijela sam saznati da su predali zahtjev za formiranjem svoje građevinske čestice (nakon što su sve legalizirali) i to tako da bi ista trebala obuhvaćati cijelu tu pristupnu rampu, koja predstavlja 1/3 ukupne površine cijelog mog zemljišta i time bi mene potpuno zatvorili i onemogućili mi pristup do moje parcele. Molim savjet, što učiniti. Za sad sam samo u geodetskoj upravi predala izjavu da se ne slažem s navedenim prijedlogom. Rečeno mi je da dam svoj prijedlog, ali ne znam što uopće mogu predložiti, budući da je cijelo to zemljište moje, osim jednog malog djelića uz njihovu kuću. Također mi je službenica rekla da im "mora" dati dio zemljišta koje je ispod njihove garaže.. jedino što vidim da bih mogla predložiti je da mi daju dio te ogromne garažetine, a ja njima u zamjenu zemljište ispred preostalog dijela garaže, ali teško da bi oni ikad na to pristali, oni hoće sve.. Očajna sam, to mi je jedina imovina..
  2. imam i ja zemlju, i to 18 hektara, ali nije uopce u tome poanta. poanta je u tome da su zivice zivotni prostor mnostva zivotinja i kukaca i rusenjem istih se cini velika steta bioraznolikosti. s mog gledista to je steta, s tvog nije, ali besmisleno mi je unistavanje mnostva zivih bica i narusavanje prirodne ravnoteze iz cistog hira - jer se nekome nesto svida ili ne svida. posebno mi je zanimljivo zasto netko uopce ide zivjeti u prirodu, ako ju ne voli i ne postuje.
  3. molim odgovor! posebno mi je neshvatljivo ovo: kako je to moguce? zar se ne provodi prvo u katastru, a tek onda u gruntovnici? molim odgovor i na ostale tocke!
  4. prestani vrijedati, nemas pojma o cemu govoris! uvijek me fasciniraju takve osobe koje su u stanju nesto tvrditi, a da im je znanje o temi ravno nuli! a ovo o komarcima! pa bas te ptice koje savijaju gnijezda u zivicama i drze pod kontrolom komarce, muhe i sl. ti valjda i vjerujes da se komarci razmnozavaju u zivici? a osim toga, tko kaze da zivica mora biti podivljala i zapustena?
  5. sve bi to bilo divno i krasno da se zaista radi o znanstvenom istrazivanju u svrhu statistike, jer onda ne bi bilo potrebno uparivanje podataka, OIB-a i imena i prezimena. ni meni se to nikako, nikako ne svida, podsjeca me na one nekadasnje (koji valjda jos uvijek negdje postoje) tajne dosjee iz bivse drzave... ne svida mi se i bas se sve u meni buni protiv takvog zadiranja u moju privatnost
  6. Kupila sam neke parcele (u stvari, kupila sam pravo posjeda) koje su u posjedu privatnih osoba, a u vlasnistvu RH i takva je jos uvijek situacija u gruntovnici i katastru. Vidim da u katastru jos uvijek nisu prenesene na mene, za razliku od nekih drugih koje sam kupila. Kako do vlasnistva? Moze li se ono otkupiti od RH, ili se to nekako drukcije rjesava? Navodno bi stari vlasnici ove godine (2011) stekli pravo vlasnistva, da li to vrijedi i za mene, koja sam zemlju kupila od njih? Neke druge parcele koje sam kupila su, pak, jos uvijek u katastru na prijasnje vlasnike, a u gruntovnici su upisane na mene? Ne znam sto napraviti, molim pomoc! Svakako cu otici na katastar i pokusati to sve ispitati, ali dobro bi mi dosao kakav savjet; pitanje je koliko ce oni biti raspolozeni pomoci! Hvala!
  7. Pa, trebalo bi zakonom zabraniti rusenje zivica, jer je to vrlo neekoloski! Time se uskracuje zivotni prostor pticama, korisnim kukcima i narusava eko-sustav! Na zalost, ovakva razmisljanja poput vaseg su cesta, ali ne mozete druge prisiljavati da ih prihvate! Vas susjed je u pravu! Pozdrav
  8. Puno vam hvala, Anda, zaista ste se potrudili! Uh, čini se prilično mukotrpan cijeli taj postupak... Čini mi se prilično nemoguće dovući ove nasljednike na sud, jer žive u New Yorku! Da li se to u ovakvim slučajevima može riješiti tako da oni pošalju svoju suglasnost u pismenom obliku, naravno ako se slože da smo mi vlasnici tog zemljišta?
  9. Da, točno! Da, čini se vrlo komplicirano. Osim ako postoji neka "caka". Sad molim objašnjenje kako se to točno radi! Donesem dokaz o kupnji zemljišta na sud? I onda podnesem zahtjev za ispravkom u zemljišno - knjižnom odjelu, ili? Da li mi to mora sastaviti odvjetnik, ili postoji gotovi tiskani obrazac, ili trebam ići kod javnog bilježnika? Da li moram kontaktirati nasljednike bivšeg vlasnika, ili ne? Da li oni moraju dati svoj pristanak i priznati da smo mi vlasnici? Da li moramo zahtjev predati svo troje - otac, brat i ja, ili je dovoljno da to učini jedan od nas? Ako se nekim čudom otac i brat slože da mi prepuste svoje dijelove, kako se to radi? Da li se treba održati nekakva ostavinska rasprava, ili? Ako se brat i otac ne slože da zemlja treba pripasti meni, da li se može nešto postići time da se u raspravi spomene da su postojale i druge nekretnine koje su darovane i da je zemljište dio posjeda koji je darovan meni, tj. da li postoji šansa da sudac bez puno komplikacija odluči u moju korist, jer su moje tvrdnje logične? Pretpostavljam da tužba prema ocu i bratu ne bi imala smisla, zbog dugotrajnog postupka, visokih troškova i kompliciranosti dokazivanja... Znam, puno je pitanja... hvala na razumijevanju!
  10. anda je napisao: da, bila je izvanknjižna vlasnica - kupila je nekretninu, potpisan je kupoprodajni ugovor, ovjeren na općini, plaćen porez.. ne znam zašto nije provedeno na katastru. ja sam iz boveovog posta shvatila da se nekako mogu upisati kao vlasnica sporne čestice na osnovi darovnog ugovora kojim mi je darovano preostale dvije trećine zemljišta i kuća na tom zemljištu (to je druga čestica, koja je uredno provedena kao moje vlasništvo - posjed se sastoji od dvije čestice); namjera majke je svakako bila da mi daruje cijeli posjed, a ne da se jedna čestica (to je ova koja se vodi na nasljednike bivšeg vlasnika), tj. dio dvorišta (stotinjak m2), dijeli između oca, brata i mene. Uostalom, ideja je bila da se imovina roditelja podijeli između brata i mene darovnim ugovorima, a ne naslijeđivanjem - tako je brat dobio veliku kuću i pripadajuće zemljište, a ja ovu tri puta manju... Na žalost, odnosi među nama nisu odveć srdačni i bojim se da bi mogao iskoristiti priliku da mi zagorča život ako mu se ona pruži, tj. nisam sigurna da bi se odrekao svog dijela ako bismo se svi upisali kao vlasnici one neupisane čestice. Nadam se da sam uspjela bolje pojasniti. hvala na pomoći!
  11. Bovu, postavila sam pitanje, jer mi se kroz čitanje cijele teme čini da je pakina situacija identična mojoj, (jedan roditelj umro, stan darovan kćeri) međutim, njoj je rečeno da joj otac ima pravo plodouživanja, a meni da ga moj nema, već samo uživanja. Željela bih razumijeti zašto(i biti sigurna da je u mom slučaju zaista riječ o povoljnijoj varijanti). Hvala!
  12. paka, grozno je ovo što opisujete i jako vas dobro razumijem, jer kao da opisujete mog oca... mislim da se je u stvari najbolje maknuti iz takve situacije, unatoč gubitku prava i materijalnom gubitku, jer ništa ne može nadoknaditi štetu koju obitelji nanosi život u takvoj zatrovanoj atmosferi... sretno!
  13. glasi ovako: - kako mogu ustanoviti da li otac ima pravo uživanja ili plodouživanja? ostatak objave je napisan u nadi pružanja informacija potrebnih da bi se odgovorilo na gornje pitanje.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija