Jump to content

bakar

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav. Radim u državnoj firmi. Da li po zakonu o radu poslodavac može proizvoljno (po vlastitom nahođenju) raspoređivati radno vrijeme tijekom tjedna tj. mjeseca, uključujući i subote i nedjelje, a sve s ciljem da se isupuni mjesečni fond sati? Unaprijed hvala na odgovoru i lijepi pozdrav.
  2. Pozdrav. U firmi sam sa internim rješenjem raspoređen na bolje plaćeno radno mjesto. Međutim, nisam isto plaćen kao ostali djelatnici na tom radnom mjestu. Da li postoji pravni način da se izborim da mi poslodavac plati naknadu za to radno mjesto? Napominjem, da je to interno rješenje trenutno na snazi. Hvala.
  3. Ukoliko se naplata vašeg kredita vrši administrativnom zabranom na plaću, ovrha se stavlja u redoslijed naplate i tek kada otplatite svoj kredit naplačauje se ta ovrha. S obzirom na iznos vaših primanja može vam se plijeniti 1/3 plače, a vama se obustavlja več i više od toga. Zahvaljujem Vam na odgovoru. Puno ste mi pomogli.
  4. Osobni dohodak mi iznosi 3000 kuna. Od tog iznosa imam svoj kredit od cca. 1300 kuna. Jednoj osobi sam sudužnik u kreditu. Ta osoba nije otplatila svoj kredit i sada se meni kao sudužniku prijeti ovrhom na plaću. Stoga me zanima, da li ovrha ima prednost u odnosu na moj kredit? Tj. da li treba prvo namiriti sredstva iz mog osobnog dohodka za ovrhu? Jer su meni u firmi u obračunu plaća rekli da ako dođe ovrha, da to ima prednost pred mojim kreditom. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
  5. Pozdrav! Godine 2001. potpisao sam osobi iz firme kao solidarni jamac za nenamjenski kredit. Neki dan dobio sam obavijest od odvjetnika banke da ja kao jamac dugujem banci izvjesnu svotu novaca (u kunama) i da ako to ne platim u roku od 15 dana ide se na sud (ovrhu). Banka je navodno s korisnikom kredita 2005. godine prekinula ugovor o kreditu zbog neredovitog plaćanja istog i tražila da se ostatak duga podmiri u cijelosti. Ja o svemu tome, evo do neki dan, nisam ništa znao, niti me je itko o tome kontaktirao. Evo prošlo je od toga već 8 godina pa sam mislio da je kredit odavno isplaćen jer je kredit bio na 5 godina. Nije mi u firmu, niti doma, dolazila ikakva opomena za obustavu. Ne znam što mi je u svezi toga činiti, i kako će sve to na kraju ispasti. Stoga vas molim za neki savjet... Unaprijed se zahvaljujem.
  6. Pozdrav! U zgradi gdje stanujem živimo nas 3 obitelji. Dva stana su u prizemlju, a ja živim u potkrovlju. Moji susjedi su prije 10 godina kupili stan u prizemlju od 46 m2, a nisu znali da je drvarnica koju su kupili od bivšeg vlasnika, zapravo moja drvarnica koja pripada mojem stanu. Pošto se prolazi pored njihovih prozora, mi smo drvarnicu dali njima na korištenje. Ja sam tada potpisao kod odvjetnika neki dokument da se odričem prolaska ispod njihovih prozora. A taj dokument nikad nisam vidio. Oni su od naše drvarnice napravili stambeni prostor i još su dogradili, bez ikakvih dozvola, oko 20 m2. Ta drvarnica je u mom vlasničkom listu. Pošto je sada došlo do velikih nesuglasica među nama, mi smo htjeli dograditi još etažu i urediti fasadu i krov. Sve smo dokumente napravili i dobili, a ti isti susjedi su se predomislili i sad nam to ne dozvoljavaju. Mi bez njihove suglasnosti ne možemo ništa napraviti. Moje pitanje: da li mi možete dati neki savjet kako da oni izvrše svoje obećanje, jer smo se tako usmeno bili dogovorili? Napominjem da oni koriste prostor u mojem vlasništvu (drvarnica) kojeg nam ne namjeravaju vratiti tj. ustupiti u korištenje. Unaprijed se zahvaljujem na savjetu.
  7. U gruntovnici nije ništa provedeno. Kuća glasi na pokojnog djeda. Bila je ostavinska rasprava za pokojnog djeda.
  8. bakar

    Nasljedstvo

    Poštovani. Kad je djed umro nije ostavio nikakvu oporuku od zemlje i kuće. Moj otac i njegova 3 brata i sestra su se podijelili između sebe i upisali se katastarski, ali ne i gruntovno. A kuću će koristiti sva braća dok sebi nešto ne naprave, a poslije će kuća pripasti najmlađem bratu. Tako je i bilo. Dva su brata i sestra potpisali najmlađem bratu da mu ostavljaju svoj dio, dok moj otac nije ništa potpisao. Nakon nekog vremena najmlađi brat je izbacio stvari od mog oca iz kuće i promijenio bravu na vratima. Evo, više od 20 godina on tu kuću koristi. Moj otac je umro pred 8 godina i sada stric traži da mu ja potpišem za tu kuću. Kakva ja prava imam i što mogu tražiti iz te kuće? I imam li ja pravo ući u tu kuću? Hvala na savjetu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija