Jump to content

JurajZG

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je JurajZG objavio

  1. Molio bih nekoga da mi objasni kako se knjiži i postupa u sljedećem slučaju: Obrt (vlasnik) kupuje novo vozilo putem financijskog leasinga Ugovoren je financijski leasing na 3 godine, tj. 3 rate. Akontacija (1/3 vrijednosti) je plaćena u 7. mj. ove godine. Druga rata plaća se u 7. mj. 2019. Treća rata plaća se u 7. mj. 2020. Recimo da je vrijednost leasing objekta bez PDV-a 200.000 kn. PDV je 50.000 kn. Ukupno 250.000 kn + Posebni porez 15.000 kn. U koje se sve knjige knjiži, u kojem iznosu te kada i u kojem postotku se priznaje PDV? Također, što je s priznavanjem ostalih troškova (gorivo, servis, ZG parking, ENC, ostali troškovi)? Unaprijed hvala!
  2. Obrt je u 2012. godini bio u sustavu PDV-a, a u ovoj godini smo podnijeli zahtjev za izlazak iz registra obveznika PDV-a. Zanima me što je s nenaplaćenim potraživanjima koja će biti plaćena u ovoj godini, prema računima iz prošle godine (a koji su sadržavali PDV)? Treba li njih u KPI i dalje knjižiti na način da se knjiži posebno osnovica i posebno PDV, i treba li zbog takvih primitaka i dalje podnositi mjesečne PDV obrasce poreznoj upravi? Unaprijed hvala i lijepi pozdrav! Juraj
  3. Poštovani, Vlasnik sam obrta koji se bavi prevođenjem, u sustavu je PDVa i (za sada) ima 1 zaposlenika na neodređeno vrijeme. Htio bih zaposliti studenta za poslove dostave i sl. Pretpostavljam da je student servis najbolje rješenje. Molim Vas da mi objasnite priznaje li se ta plaća tj. honorar kao izdatak obrta u punom iznosu? Postoje li minimalan i maksimalan iznos satnice? Unaprijed hvala!
  4. Mislim da biste trebali napraviti nekakvu kalkulaciju za break-even point, tj. izračunati očekivani iznos dohotka koji mislite ostvariti u ovoj godini, da biste vidjeli do kojeg iznosa vam se više isplati biti dohodaš a do kojeg dobitaš. Mislim da se više isplati prijeći na porez na dobit ako ste zaposleni negdje drugdje i vlasnik obrta u isto vrijeme. Nadam se da sam bio jasan. ps. Može li se porezni sistem (dohodaš/dobitaš) promijeniti u tekućoj godini ili se samo može podnijeti prijava u tekućoj za promjenu oporezivanja u idućoj godini?
  5. Ako ste otvorili obrt i želite zaposliti nezaposlenu osobu kojoj je to prvo zaposlenje a na burzi je minimalno mjesec dana, možete dobiti bespovratnu potporu u visini od 25.000 kn, koju ćete dobiti jednokratnom uplatom na žiro-račun i vodi vam se kao primitak. Ja sam prošle godine tražio i dobio tu potporu. Za ovu "jednokratnu isplatu" nisam ni znao. Mogu li to ikako tražiti ove godine? Ako ne, postoje li još kakve potpore? Unaprijed hvala!
  6. Može jedno pitanje: Obrtnik sam i sa jednom fizičkom osobom sam potpisao Ugovor o autorskom honoraru za uslugu koju mi je ta osoba napravila. Netto iznos je npr. 100 kn i ja taj iznos moram uplatiti toj osobi sa žira obrta na njegov žiro račun. 1. Imam li još kakve obaveze prema tom ugovoru (još kakva plaćanja državi ili sl.)? 2. Kako taj Ugovor knjižim u KPI? Kao izdatak od 100kn? 3. Kako i da li knjižim isplatu sa žiro-računa obrta u svrhu "predujma dohotka"? Unaprijed hvala!
  7. U Narodnim novinama ima samo ugovor o najmu ili zakupu. Mogu li sam sastaviti ugovor ili on ima neke zakonske okvire?
  8. Za otvaranje obrta moram ovakav ugovor ovjeriti kod javnog bilježnika. Ne mogu nigdje na internetu pronaći šprancu ugovora, a iz hitro.hr su mi rekli da mi ne mogu pomoći. Ima li neka dobra duša primjer takvog ugovora? Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija