Jump to content

malalasica

Korisnik
  • Broj objava

    42
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav! Sin mi radi u Njemačkoj gdje je prijavio boravište. Prvi put je radio 5 mjeseci(prijavila ga agencija preko koje je radio, pa pretpostvljam da su ga oni trebali i odjaviti što izgleda nije učinjeno...) i vratio se u Hrvatsku gdje je boravio do slijedećeg odlaska na rad u Njemačku. Sad treba potvrdu da je boravio u Hrvatskoj to razdoblje jer ga terete za troškove zdravstvenog osiguranja za razdoblje koje nije radio , a niti boravio u Njemačkoj. Kojim se sve načinima može dokazivati trajanje boravka u Hrvatskoj? Da li je izjava ovjerena kod javnog bilježnika dokument koji može poslućiti ili je to isključivo moguće preko MUP-a? Lijepo molim ako ima netko tko može pomoći savjetom da nas uputi što napraviti. Hvala
  2. Poštovani, trebam mišljenje i savjet! Tražila sam obračun obiteljske mirovine po pokojnom suprugu. Zanima me kako se obračunava mirovina kada je netko imao transplataciju i umro od bolesti koja je posljedica oslabljenog imuniteta uslijed iste, tj. imam li pravo na invalidsku mirovinu po suprugu ili se bez obzira na dijagnozu uvijek obračunava prijevremena starosna mirovina. U trenutku smrti bio je na bolovanju, tj u radnom odnosu. Negdje sam pročitala da se kod nekih dijagnoza obračunava drugačije. Hvala unaprijed na bilo kakvom odgovoru, mišljenju ili savjetu. Pozdrav!
  3. Imam sličnu situaciju pa bi molila odgovor, ako je moguće. Sin je kao suvlasnik trgovačkog d. j.d.. dao otkaz zbog neslaganja sa suvlasnikom. Zanima me stupanj odgovornosti koja mu nakon otkaza ostaje. Nadalje, suvlasnik je napustio prostor bez njegovog znanja i odniosve stvari u koje su zajedno uložili sredstva(poticaji između ostaloga). Zanima me, s obzirom na ovrhe koje stižu, kakve posljedice ćer on snositi(u smislu materijalne i ostalih, ako ih ima,)odgovornosti? Da li bi trebao obavijestiti možda policiju da se napravi uviđaj da je prostor ispražnjen u slučaju suda(kako bi imao evidentirano negdje što se događa) ili je to nepotrebno? Možda otići u trgovački sud po savjet? Molim bilo kakav odgovor jer ne znamo što napraviti da se on zaštiti. Unaprijed hvala!
  4. Poštovani, nisam potpisala ugovor na određeno za ovaj mjesec(svaki mjesec se produžuje po mjesec dana, a za ovaj mjesec još nisam dobila ugovor na potpis, zadnji je istekao 28.02.), a našla sam drugi posao . Što učiniti da izbjegnem otkazni rok od dva tjedna koji je inače naveden u ugovoru(prethodnom) ukoliko mi sad bude ugovor donešen na potpis sa npr. datumom koji mi ne odgovara. Koje su moguće posljedice zatražim li da se promijeni prije potpisa datum isteka ugovora ? Također me zanima kako je sad uređeno(navodno je bilo promjna) pitanje godišnjeg odmora , ako nema prekida između dva posla. Navodno se staž prethodnog posla ne priznaje kao dio vremena rada potrebnog da se ostvari pravo na godišnji. Hvala na bilo kakvom odgovoru! Lijep pozdrav
  5. Poštovani, poslodavac mi je na obračunskoj listi prekovremene sate prikazao kao stimulaciju. Preračunato po satu ispalo je da mi jedan prekovremeni sat vrijedi 7,30 kn(redovni 18,18). Da li je to u skladu sa zakonom, odnosno da li poslodavac ima tu pravo to tako obračunavati? Ja imam dojam da je to izigravanje radnika ali i zakona. Također se ne vodi više, unazad dva mjeseca, evidencija rada s obrazloženjem da znamo koliko nam je radno vrijeme i da , ako netko ne stigne obaviti posao ostane duže, ali to je njegov problem. Radimo na čišćenju i po osobi ima više od 1000 kvadrata kancelarijskog prostora, hodnika... što je vrlo teško u 5 sati radnog vremena kvalitetno obaviti. Što nije po zakonu od svega nabrojanoga? Hvala na odgovoru!
  6. I mene muče neki detalji oko istog problema. Nema odgovora, valjda nitko nema vremena ili ne zna. Najbolje je otići u Tvrtkovu po savjet, ako si u Zagrebu. Meni isziče sutra ugovor, nitko se ne javlja, što može značiti svašta. I produženje , ako su previdili istek ugovora, ali i i neproduženje. Nisu navodno obavezni obavijestiti, ali bi bilo korektno. Ja , zapravo ni ne želim produljenje jer je veliki pitisak na sve nas tako da dolazimo s grčem u želucu na posao. Može se reći mobing. Morati ću se rspitati što dalje, jer ne želim da mi piše da nisam dobro radila jer jesam kao i sve kolegice, ali nas stalno ponižavaju i bez razloga. Zapravo svi čekaju da im ugovori isteknu da pobjegnu kao i ja.
  7. Poštovani, 30.06. mi ističe ugovor o radu na određeno vrijeme. Poslodavac se ne javlja te ne znam hoće li biti ili ne produžen. Ono što me zanima je , s obzirom da se radi o puna dva mjeseca rada, imam li kakva prava( čitam u zakonu neki dio GO po mjesecu), odnosno što napraviti ako se poslodavac ne javi do petka , kada mi je zadnji radni dan. Također me zanima i da li je poslodavac obavezan svim radnicima(ima nas više) koji rade na istim poslovima dati i istu plaću? Naime postoje razlike o kojima ne bi ni znali(jer ne smijemo razgovarati po ugovoru o plaći) da voditeljici nije "izletilo"... Ukoliko mi bude ipak ponuđen(možda zadnji dan??) ugovor sa nižom plaćom kakva su mi prava u vezi prijab+ve na burzi , ako ga odbijem? Hvala na odgovoru!
  8. Hvala na odgovoru! Btw. radi se oko 52 kancelarije, hodnici , tri velika sanitarna čvoru, stepenice(usisavanje, brisanje)... Ne radi se o otkazu kao otkazu nego isteku ugovora, a moguće da će biti novi ugovor , ali sa izmjenjenim uvjetima(najvjerojatnije manji bruto) koje ne bih prihvatila. Još jednom hvala na odgovoru!
  9. Hvala na odgovoru! Nažalost ne mogu nigdje naći odgovor koji ste napisali. Možda mi se posreći! Još jednom hvala uz ispriku zbog ponavljanja pitanja!
  10. Poštovani, može li mi netko reći postoji li u zakonu regulirano koliki prostor i u kojem vremeu-broju sati rada po danu( u kvadratima, možda broju prostorija:kancelarija ili sanitarnih čvorova...) sprema jedna spremačica? Također me zanima, ako odbijem potpisati aneks ugovora kojim se smanjuje plaća, ako dobijem uslijed toga otkaz(što je najvjerojatniji slijed događaja...) imam li pravo prijaviti se na burzi ili se to tretira kao otkaz? Hvala na bilo kakvom odgovoru!
  11. Poštovani, može li mi netko reći postoji li u zakonu regulirano koliki prostor i u kojem vremeu-broju sati rada po danu( u kvadratima, možda broju prostorija:kancelarija ili sanitarnih čvorova...) sprema jedna spremačica? Hvala na bilo kakvom odgovoru!
  12. O kakvom se radnom mjestu radilo? Naime, spremam se ići na testiranje (slična ustanova) za posao administratora pa me zanima o čemu se radi.
  13. Vidim da nitko nije odgovorio na ovo pitanje. Danima već tražim neku stranicu koja bi dala odgovor na (istina prije poprilično vremena) već postavljeno pitanje. Molim bilo koga tko je upućen ili barem zna gdje potražiti detaljniju informaciju da mi odgovori. Unaprijed hvala! Pozdrav
  14. Molim , ako tko zna da mi pojasni koliko dana godišnjeg odmora imam pravo koristiti ako radim šest dana u tjednu( od ponedjeljka do subote)četiri sata dnevno. U ugovoru mi piše: "godišnji odmor u skladu sa zakonom". Pretpostavljam da se radi o Zakonu o radu (ili postoji još neki zakon na koji bi se to moglo odnositi?) pa molim ako tko poznaje sada važeće zakone vezane na ovaj problem da mi odgovori. Naime za nekoliko tjedana mi ističe ugovor, pa pretpostavljam da imam pravo na naknadu ako godišnji odmor ne iskoristim.Neki govore da imam pravo na pola godišnje odmora(12 dana) , drugi pak da imam na cijeli godišnji kao da radim puno rano vrijeme(24 dana). Unaprijed hvala na odgovoru! Pozdrav!
  15. Nema odgovora...Zna li netko gdje se obratiti za informacije o svemu navedenome( živim u okolici Zagreba)?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija