Jump to content

slavonac59

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani prof i malicovjek zahvaljujem Vam na objašnjenju. Pozdrav
  2. Poštovani, odlučio sam ići u mirovinu po ZOMO-u sa 01.01.2023. godine. Uglavnom mi je sve jasno oko obračuna mirovine, osim onog djela kako se obračunava braniteljski staž. Imam 809 dana braniteljskog staža, borbeni sektor, nisam dragovoljac, pa me zanima da li se taj dio obračunava po nekakvom prosjeku, ili se množi sa mojim PVB-om, koji iznosi 0,9422. Ili postoji neki treći način obračuna. Pozdrav
  3. Poštovani prof, baš ne vjerujem da će mi se PVB mijenjati na veći faktor, s obzirom na stanje u tvornici u kojoj radim. Samo da ne bude manji. Nekako sam skloniji vjerovati da ću u mirovinu ići 2022. godine, ako me zdravlje posluži. Slažem se s vama i s poštovanim malimcovjekom da ima dosta nedorečenosti u oba zakona, tako da se mogu tumačiti na više načina. Nekako mi se čini da su to namjerno napravili, da bi uoči parlamentarnih izbora mogli malo poboljšati odredbe u korist budućih umirovljenika ( čitaj: glasača). Možda griješim, ali to je moje osobno mišljenje, izgrađeno na temeljima mojih dosadašnjih iskustava, kad se je uvijek u izbornoj godini malo uljepšavalo i makar kozmetički, išlo na ruku biračima. Hvala obojici što ste si dali truda i vremena da mi objasnite izračune i stavili tablice sa svim varijantama po kojima mogu u mirovinu. Lijep pozdrav
  4. Po mome izračunu: sredinom svibnja 2022. godine, odnosno oko 20.05.2022. Možete li mi izračunati iznos mirovine sa tim datumom? Hvala.
  5. U tih 39 godina i 5 mjeseci nisam uračunao ovih 809 dana. To mi je efektivni staž, ako sam se dobro izrazio.
  6. PVB je 0,9467 ukupni mirovinski staž (bez pridodanog), mi je 39 godina i 5 mjeseci, još sam zaposlen broj dana borbenog sektora: 809 nisam dragovoljac Domovinskog rata želim starosnu mirovinu datum rođenja: 08.08.1959.
  7. A baš sam se poveselio da je hrvatska vlada odlučila nagraditi i nas koji imamo 40 godina mirovinskog staža, a bili smo u DR-u.
  8. Ovaj dokument je danas objavljen na stranicama HZMO-a. Tiče se odlaska u starosnu mirovinu sudionika DR-a. na stranici br.30 piše o povećanju mirovine za nas koji smo bili u DR-u, ali ne piše da moramo birati između povećanja od 27% prema ZOMO-u ili povećanje ovisno o vremenu provedenom u DR-u. Da li to znači da imamo pravo na na iznos mirovine izračunat po ZOMO-u, plus postotak, ovisno o učešću u DR-u? Iskreno se nadam da sam u pravu ( nada umire posljednja )
  9. Nema betonski temelj. Za katastar nisam provjeravao. Ona bi se morala vidjeti na snimkama iz zraka koje su rađene prije 1968. godine jer je napravljena prije. Ne znam da li je u tom slučaju upisana u katastar ili je to trebao uraditi moj otac.
  10. Drvarnica mi je u takvom stanju da bih je morao ukloniti i napraviti novu. Sagrađena je 1965. godine i cijela je od drveta ( osim pokrova koji je od crijepa ). Veličine je 3×4 metra. Nalazi se na istoj čestici kao i kuća.Kuća je sagrađena 1964. godine, ali je u ratu stradala pa nam je sagrađena nova kuća Zanima me da li trebam tražiti lokacijsku dozvolu za gradnju nove drvarnice istih dimenzija i od istog materijala kao postojeća.
  11. Prije par dana smo dobili dopis od osiguranja da im napišemo da li je vlasnik vozila suvlasnik zgrade. Garaža glasi na ime njegovog oce, tako da sin nije suvlasnik zgrade. Ali pistoji još nešto, naime prostor ispred garaža je u vlasništvu zgrade, tako da mi je sad nejasno tko je u pravu. Sin je izlazio iz garaže svog oca koji je suvlasnik, ali nezgoda se desila na parkingu koje je u vlasništvu zgrade, a taj prostor on ne bi smio koristiti jer nije suvlasnik zgrade. S druge strane, nemože izaći iz garaže bez da koristi taj prostor ispred garaža.
  12. LJuboZG hvala na odgovoru. Provjerit ću što piše u ugovoru o osiguranju. Znam da je prije par godina bila tema o tome tko je kriv ako snijeg s krova zgrade ošteti parkirani automobil. Tada su pravni stručnjaci tvrdili da ne možeš tražiti odštetu ako si suvlasnik te zgrade. Mislim da je to i ovdje slučaj, samo što oštećena osoba ne stanuje u zgradi,već samo ima garažu, pa samim tim postaje suvlasnik zgrade, ako sam dobro shvatio. Ne znam kako bi prošla njegova tužba na sudu, jer zgrada još nije etažirana tako da ne znamo točno koliko kvadrata kome pripada pa ne znam kako bi sud izračunao postotak odgovornosti svakog suvlasnika.
  13. Sin vlasnika garaže je izlazio autom iz garaže. Komad žbuke koji se odlomio sa zgrade je pao na automobil i oštetio poklopac motora. Sada on traži da mu osiguravajuća kuća kod koje je zgrada osigurana isplati nastalu štetu na autu. Vlasnik garaže, kao ni njegov sin ne stanuju u toj zgradi. Da li ima pravo na odštetu, budući je i on kao vlasnik garaže suvlasnik zgrade u kojoj se garaža nalazi?
  14. Cigo1 oprosti, i ja sam pomalo dementan, dugo sam čekao ovu treću isplatnu listu, da mogu sve zajedno predati javnom bilježniku pa sam smetnuo s uma tvoj odgovor. Zanima me da li savjet stoji( s obzirom da je firma u međuvremenu promijenila ime)ili cu se morati naplatiti iz stečajne mase ako( ne daj bože) Vemil ode u stečaj. Još jednom zahvaljujem.
  15. Pozdrav svima! I ja sam radio u Vemilu, ali na određeno.Ugovor mi je istekao 31. 10. Takodjer su mi ostali dužni plaću za 8,9 i 10. mj. Imam te tri isplatne liste ali plaću mi nisu isplatili. Provjerom na stranicama Regos-a vidio sam da su mi uplatili za drugi mirovinski stup, ali samo oko 50% iznosa koji su mi uplaćivali prijašnjih mjeseci. Zadnju godinu sam bio na minimalcu. S obzirom na to kakvo je sada stanje u Vemilu iliti po novom informatika Vrbani molim savjet sta da radim? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija